domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1251 Re: domaće pivo

Post by brewer » 11/11/2012 21:20

Zis wrote:Gledam Saaz hmelj na Der Hobbybrauerrsand 1 kg kosta 21,40 eura. Cini mi se da cu ga kupiti.

to mozes s nekim zajedno. pola kile saaza ti je dosta za nekoliko kuhanja, a ipak je bolje kad je svjež, nego kad dugo stoji.....


User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1252 Re: domaće pivo

Post by Zis » 11/11/2012 21:23

brewer wrote:
Zis wrote:Gledam Saaz hmelj na Der Hobbybrauerrsand 1 kg kosta 21,40 eura. Cini mi se da cu ga kupiti.

to mozes s nekim zajedno. pola kile saaza ti je dosta za nekoliko kuhanja, a ipak je bolje kad je svjež, nego kad dugo stoji.....
1/2 kg kosta 11,80 i mislio sam kupiti pola, moram kontaktirati Djulbu sutra kad mu prodje ispit. Koji hmelj da nabavim za SNPA. I nesto si zaglavio sa Memoarima.
Last edited by Zis on 11/11/2012 21:26, edited 1 time in total.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1253 Re: domaće pivo

Post by brewer » 11/11/2012 21:25

u originalnoj recepturi za SNPA ide Magnum, Perle i Cascade......

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1254 Re: domaće pivo

Post by Zis » 11/11/2012 21:33

Da li ovaj kvasac odgovara za SNPA Wyeast #1056 - American Ale - Activator.

sezonac
Posts: 8
Joined: 23/09/2012 12:18

#1255 Re: domaće pivo

Post by sezonac » 11/11/2012 21:37

brewer wrote:sezonac, ovo na slici izgleda potpuno normalno. ništa ne brini. sad bi bilo idealno uraditi cold crash, odnosno ohladiti ovo na 1°C i sve bi ovo palo na dno. mada nije ni ovo strašno. ja ne znam ni recept po kojem si radio ni kvasac ni uslove fermentacije, pa daj nam to postavi, pa ću ti moći detaljnije reći

ja sam često ovako flaširao pivo (naravno ako je spremno za flaširanje) i to tako da pretočim pivo sa cijevi na kojoj je dole na kraju samo pričvršćena sterilna gaza....mada uz malo spretnosti, ovo se može fino pretočiti i bez toga i nećeš ništa trunja pokupiti.

uostalom, ako koji trun i ostane, on će u flašama pasti na dno flaše i kvasac će ga "zalijepiti" za dno, tako da kod točenja sigurno nećeš imati tih čestica u čaši.....
Ja sam uzeo tvoj recept za engleski bitter,
Size: 23 L
Efficiency: 75,0%
Attenuation: 75,0%
Calories: 153,26 kcal per 12,0 fl oz

Original Gravity: 1,046 (1,040 - 1,048)
|====================#===========|
Terminal Gravity: 1,012 (1,008 - 1,012)
|======================#=========|
Color: 10,59 (5,0 - 16,0)
|================#===============|
Alcohol: 4,53% (3,8% - 4,6%)
|======================#=========|
Bitterness: 33,7 (25,0 - 40,0)
|=================#==============|

Ingredients:
4,7 kg (94,0%) 4,7 kg Pilsner Malt - added during mash
0,3 kg (6,0%) 0,3 kg Crystal Malt 120 EBC - added during mash
25 g (33,3%) 25 g Northdown (8,6%) - added during boil, boiled 60 m
25 g (33,3%) 25 g East Kent Goldings (5,0%) - added during boil, boiled 20 m
25 g (33,3%) 25 g East Kent Goldings (5,0%) - added during boil, boiled 5 m
1 ea 1 ea Fermentis S-04 Safale S-04

Ovo je recept za 23 l, ja sam dobio 17l. Prevarili su me lonci i poklopci i izgubio sam puno tecnosti, a i nisam stavio dovoljno vode. Ukomljavanje sam poceo na 65,5 C, nakod 40 min, temp. je bila 64C. Ukomljavanje zavrseno sa 63,5.
Kuhao sam po receptu i to je ok bilo, s tim da sam hmelj samo iskrenuo u lonac. Hladjenje je je sporo islo, za cca 30 min tem. je bila 20 C. Izmjerio OG i naredna greska, nisam rehidrirao kvasac neko ga onako iz kesice iskrenuo u fermentor i promjesao. Pa dalje, fermentor je ogroman bio sam ovu kolicinu 60 l, a nije ni bog zna cemu i nije mi ni dihtovao izgleda kako treba jer na vrenjaci nije bilo nikakvih desavanja. Temp. fermentacije u prvih par dana je bila izmedju 18-20 C. Poslije sam je uspio ustabiliti na cca 18,5-19 C.
Nemam mogucnosti da temp. spustim na 1 C, nemam veliki zamrzivac, a ovaj fermentor ne moze u frizider :).
Da probam procijediti gazom??? i jos nesto, hvala ti gdje cuo i ne cuo,a pivom te castim cim mi se uredi :)

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1256 Re: domaće pivo

Post by brewer » 11/11/2012 22:09

nadam se da znaš na koji način moraš pretočiti pivo. nema mogućnosti da ovo sad procijediš gazom jer moraš pivo skinuti s taloga od kvasca. treba ti komad crijeva i odozgo ga staviš u pivo i tako pretačeš u tzv. bottling bucket. na kraj crijeva možeš zavezati komad gaze da filtrira ove čestice. kažem ti da ovo nije ništa strašno i ako i povučeš malo u flaše, onda ćeš samo flaše nakon karbonizacije preko noći držati u frižideru i sve će se to fino istaložiti na dnu flaša.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1257 Re: domaće pivo

Post by brewer » 11/11/2012 22:17

Zis wrote:Da li ovaj kvasac odgovara za SNPA Wyeast #1056 - American Ale - Activator.

Zis, da odgovara - Wyeast 1056 je potpuno isti soj kvasca kao suhi US-05, tako da nema potrebe da kupuješ tekući kvasac kad možeš raditi sa suhim.

User avatar
Eborg
Posts: 10630
Joined: 20/09/2006 20:58
Location: Tamo gdje je Sunce,tamo gdje su zvijezde...

#1258 Re: domaće pivo

Post by Eborg » 12/11/2012 02:09

Samo bih da se zahvalim @breweru na nekim sjajnim odgovorima na postavljena pitanja! :thumbup:

Ne namjeravam ništa praviti no sa užitkom pratim temu.

Zna li neko gdje se Guinnness može uzeti u Sarajevu? Bilo je u "Mercatoru" no ne dobijaju ga više iz nekog razloga.

User avatar
Referent za ONO i DSZ
Posts: 343
Joined: 12/10/2006 15:12
Location: Sarajevo
Contact:

#1259 Re: domaće pivo

Post by Referent za ONO i DSZ » 12/11/2012 10:51

10 KM za pola litre, puno sto jest jest...cuvam je za spesl okejzn 8-) . Valjda ce biti i jeftinijih opcija ovako samo za probe.

Image

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1260 Re: domaće pivo

Post by Zis » 12/11/2012 13:52

Eborg wrote:Samo bih da se zahvalim @breweru na nekim sjajnim odgovorima na postavljena pitanja! :thumbup:

Ne namjeravam ništa praviti no sa užitkom pratim temu.

Zna li neko gdje se Guinnness može uzeti u Sarajevu? Bilo je u "Mercatoru" no ne dobijaju ga više iz nekog razloga.
Javi se meni za Guinness polovinom decembra. ;-)

User avatar
Eborg
Posts: 10630
Joined: 20/09/2006 20:58
Location: Tamo gdje je Sunce,tamo gdje su zvijezde...

#1261 Re: domaće pivo

Post by Eborg » 12/11/2012 14:01

Joj stari, hvala tebi no meni su se dizne sad otvorile, šta ću sad? :mrgreen:

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1262 Re: domaće pivo

Post by Zis » 12/11/2012 14:03

Eborg wrote:Joj stari, hvala tebi no meni su se dizne sad otvorile, šta ću sad? :mrgreen:
I meni su otvorene ali valja cekati da sazrije....

User avatar
Eborg
Posts: 10630
Joined: 20/09/2006 20:58
Location: Tamo gdje je Sunce,tamo gdje su zvijezde...

#1263 Re: domaće pivo

Post by Eborg » 12/11/2012 14:08

Fakat mi nije jasno kako kod nas nema u pubovima Guinnessa, meni baš leži. A očito ga je i na policama supermarketa teško naći.

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1264 Re: domaće pivo

Post by Zis » 12/11/2012 14:41

Breweru hajde mi molim te napisi za koje vrste piva mogu koristiti ove kvsace: Safbrew T58, Safbrew T-33, Saflager W34/70, Saflager S-23. Da ne kupujem samo Safale US05 i S04.

mentalist
Posts: 870
Joined: 25/12/2009 20:32

#1265 Re: domaće pivo

Post by mentalist » 12/11/2012 15:55

@Zis
Jesi naručivao sa hobbybrauerversand, čini mi se da je dosta povoljno?

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1266 Re: domaće pivo

Post by Zis » 12/11/2012 16:26

mentalist wrote:@Zis
Jesi naručivao sa hobbybrauerversand, čini mi se da je dosta povoljno?
Samo tamo i narucujem.

mentalist
Posts: 870
Joined: 25/12/2009 20:32

#1267 Re: domaće pivo

Post by mentalist » 12/11/2012 16:50

Zis wrote:
mentalist wrote:@Zis
Jesi naručivao sa hobbybrauerversand, čini mi se da je dosta povoljno?
Samo tamo i narucujem.
Kako prolaziš sa carinom i koliko dodje poštarina. Jeli ima neka specifična težina, kao što je @Danny_boy postavljao za hopandgrape, ili ide po artiklu poštarina
U fazi sam nabavke sirovina pa je svaka info dobro došla, a osim toga sa šprehanjem njemačkog sam na nuli :)

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1268 Re: domaće pivo

Post by brewer » 12/11/2012 17:36

Zis wrote:Breweru hajde mi molim te napisi za koje vrste piva mogu koristiti ove kvsace: Safbrew T58, Safbrew T-33, Saflager W34/70, Saflager S-23. Da ne kupujem samo Safale US05 i S04.

ohoho, pao je avatar :D ovako, T-58 ti je namijenjen za belgijska piva (možeš raditi belgijski pale ale ili piva tipa dubbel ili slično). ovaj kvasac ima jako izražene estere i posebno se osjeti na karanfilčić/klinčić, zavisi kako ga gdje zovu, ali je uz to još i spicy - nemam riječ na našem kojom bi to opisao, ali kad bih morao, najbliže je da stvara jedan osjećaj peckanja na jeziku, kao crni biber ili nešto tome slično. što na većoj temperaturi fermentiraš to će biti više spicy. ovo se cijeni u nekim pivima, kao što je saison i neki drugi belgijanci. uglavnom, jako zanimljiv kvasac. ja ga volim fermentirati poprilično visoko (21-23˘C)

što se tiče T-33 to ne postoji, ali ima S-33 i on je poprilično univerzalan, možeš s njim raditi belgijska pšenična piva, wit i slično.

ova dva ostala su ti lager kvasci oba. znači morao bi imati uslove za lagering da bi s njima mogao raditi.

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1269 Re: domaće pivo

Post by Zis » 12/11/2012 18:52

[/quote]
mentalist wrote:
Zis wrote:
mentalist wrote:@Zis
Jesi naručivao sa hobbybrauerversand, čini mi se da je dosta povoljno?
Samo tamo i narucujem.
Kako prolaziš sa carinom i koliko dodje poštarina. Jeli ima neka specifična težina, kao što je @Danny_boy postavljao za hopandgrape, ili ide po artiklu poštarina
U fazi sam nabavke sirovina pa je svaka info dobro došla, a osim toga sa šprehanjem njemačkog sam na nuli :)
Nema carine, paket dodje kod buraza u Njemacku. On to lijepo na bus i eto meni narudjba bez dodatnih troskova. Oni isporucuju samo u Njem i Austriji i postarina je 5 eura za bilo koju tezinu. Barem meni nisu naplatili vise iako je paket bio tezak preko 6 kg. 8-)

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1270 Re: domaće pivo

Post by Zis » 12/11/2012 18:56

ohoho, pao je avatar
Red je bio na 100 postu, inace mi je ovo najomiljenije HefeWeizen. Procitah negdje da filtriraju kvasac, steta nema klona. Danas sam pogledao jednim okom fermentor sa Ale koji sam kuhao u subotu, krauzen je 3-4 cm debeo. Bice nesto od njega.

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1271 Re: domaće pivo

Post by Zis » 12/11/2012 19:03

brewer wrote:
Zis wrote:Breweru hajde mi molim te napisi za koje vrste piva mogu koristiti ove kvsace: Safbrew T58, Safbrew T-33, Saflager W34/70, Saflager S-23. Da ne kupujem samo Safale US05 i S04.

ohoho, pao je avatar :D ovako, T-58 ti je namijenjen za belgijska piva (možeš raditi belgijski pale ale ili piva tipa dubbel ili slično). ovaj kvasac ima jako izražene estere i posebno se osjeti na karanfilčić/klinčić, zavisi kako ga gdje zovu, ali je uz to još i spicy - nemam riječ na našem kojom bi to opisao, ali kad bih morao, najbliže je da stvara jedan osjećaj peckanja na jeziku, kao crni biber ili nešto tome slično. što na većoj temperaturi fermentiraš to će biti više spicy. ovo se cijeni u nekim pivima, kao što je saison i neki drugi belgijanci. uglavnom, jako zanimljiv kvasac. ja ga volim fermentirati poprilično visoko (21-23˘C)

što se tiče T-33 to ne postoji, ali ima S-33 i on je poprilično univerzalan, možeš s njim raditi belgijska pšenična piva, wit i slično.

ova dva ostala su ti lager kvasci oba. znači morao bi imati uslove za lagering da bi s njima mogao raditi.
Dodje li ti danas djulba, kakv mu je ESB. Znas li kakav je ovas kvasac (jesam dosadan).

http://www.hobbybrauerversand.de/produc ... 100-g.html

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1272 Re: domaće pivo

Post by brewer » 12/11/2012 19:09

ne valja ti ovaj kvasac. nikad nisam nigdje pročitao da je neko bio zadovoljan s njim. fermentis apsolutno najbolji za suhe kvasce, a ovaj brauwerkstatt isto iznenađujuće dobar, moram mu probati sve kvasce. to ti je to, što se tiče suhih kvasaca, sve ostalo da valja su tekući....

evo sad uđoh kući s @djulbom na kafi bio. dao mi je domaći ESB pa ću probati. :)
Last edited by brewer on 12/11/2012 19:11, edited 1 time in total.

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1273 Re: domaće pivo

Post by Zis » 12/11/2012 19:10

brewer wrote:ne valja ti ovaj kvasac. nikad nisam nigdje pročitao da je neko bio zadovoljan s njim. fermentis apsolutno najbolji za suhe kvasce, a ovaj brauwerkstatt isto iznenađujuće dobar, moram mu probati sve kvasce. to ti je to, što se tiče suhih kvasaca, sve ostalo da valja su tekući....
Bas to kucas sa carsije ili si vec stigao kuci.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1274 Re: domaće pivo

Post by brewer » 12/11/2012 19:11

Zis wrote:
brewer wrote:ne valja ti ovaj kvasac. nikad nisam nigdje pročitao da je neko bio zadovoljan s njim. fermentis apsolutno najbolji za suhe kvasce, a ovaj brauwerkstatt isto iznenađujuće dobar, moram mu probati sve kvasce. to ti je to, što se tiče suhih kvasaca, sve ostalo da valja su tekući....
Bas to kucas sa carsije ili si vec stigao kuci.

stanujem na čaršiji brate deset koraka od mjesta gdje smo kafu pili :D

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1275 Re: domaće pivo

Post by Zis » 12/11/2012 19:14

brewer wrote:
Zis wrote:
brewer wrote:ne valja ti ovaj kvasac. nikad nisam nigdje pročitao da je neko bio zadovoljan s njim. fermentis apsolutno najbolji za suhe kvasce, a ovaj brauwerkstatt isto iznenađujuće dobar, moram mu probati sve kvasce. to ti je to, što se tiče suhih kvasaca, sve ostalo da valja su tekući....
Bas to kucas sa carsije ili si vec stigao kuci.

stanujem na čaršiji brate deset koraka od mjesta gdje smo kafu pili :D
Pa gdje ste pili kafu da te nadjem, trebao bih 07.12. biti u Sarajevu. (ako se odlucim ici na festu u firmi) :roll:

Post Reply