domaće pivo

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#1226 Re: domaće pivo

Post by landlord » 11/11/2012 00:11

Stavio sam ohladjeno pivo u fermentor i dodao kvasac. Kvasac sam dodao u ohladjenu vodu (1dl) koju sam prethodno prokuhao sam malo secera. Medjutim tokom cijelog procesa sam napravio dvije katastrofalne greske.
Prva je nisam imao crijevo za pretakanje iz MLT-a u posudu za kauhanje, vec je islo slobodnim paodm.
Druga greska je da nisam imao wort chiller vec tekucinu hladio u lavabou.

Da li je potrebno koristiti crijevo da se pretoci iz posude u kojoj se kuhalo u fermentor ili se moze samo presuti?

Kako ocistite MLT i koristite li deterdzent, ako da koji? I isto pitanje za posudu u kojoj se pivo kuhalo. Ona je SS i jel se koristi deterdzent?

OG mi je 1.066 - probio sam gornju granicu. Vjerovatno jer je recept bio za 30 Litara a ja sam ga prepravio da bude za 23L.


User avatar
Referent za ONO i DSZ
Posts: 343
Joined: 12/10/2006 15:12
Location: Sarajevo
Contact:

#1227 Re: domaće pivo

Post by Referent za ONO i DSZ » 11/11/2012 00:23

Slike gospodo slike :D ...ako nisat da ocima gustamo 8-)

Hvala pokretacu teme, pioniru i zacetniku :thumbup:

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1228 Re: domaće pivo

Post by brewer » 11/11/2012 09:38

landlord wrote:Stavio sam ohladjeno pivo u fermentor i dodao kvasac. Kvasac sam dodao u ohladjenu vodu (1dl) koju sam prethodno prokuhao sam malo secera. Medjutim tokom cijelog procesa sam napravio dvije katastrofalne greske.
Prva je nisam imao crijevo za pretakanje iz MLT-a u posudu za kauhanje, vec je islo slobodnim paodm.
Druga greska je da nisam imao wort chiller vec tekucinu hladio u lavabou.

Da li je potrebno koristiti crijevo da se pretoci iz posude u kojoj se kuhalo u fermentor ili se moze samo presuti?

Kako ocistite MLT i koristite li deterdzent, ako da koji? I isto pitanje za posudu u kojoj se pivo kuhalo. Ona je SS i jel se koristi deterdzent?

OG mi je 1.066 - probio sam gornju granicu. Vjerovatno jer je recept bio za 30 Litara a ja sam ga prepravio da bude za 23L.
greške jesu ali nisu baš katastrofalne. to što nisi koristio crijevo kod pretakanja iz MLT-a u lonac nije strašno, ali drugi put bi bilo bolje da to koristiš - to je bar jeftino i jednostavno.

što se hlađenja tiče bilo bi bolje da si koristio chiller, ali dobro je i ovako. koliko vremena je trebalo da se ohladi? moguće je da će ti biti malo mutnije pivo poslije.

međutim, ti si napravio dvije greške osim ovih koje si spomenuo, a za koje nisi ni svjestan - prva je što si stavio šećer u vodu za rehidraciju kvasca - to nemoj više raditi ni slučajno. kada stanice kvasca metaboliziraju glukozu/sukrozu (bijeli šećer), razviju takav mehanizam da ne mogu poslije ili puno teže metaboliziraju maltozu - glavni šećer iz slada, a to ne želiš da se desi.

suhi kvasac se rehidrira u običnoj vodi bez šećera jer u prvih par minuta ćelija kvasca ne može kontrolirati šta u nju ulazi, a šta izlazi kroz polupropusnu membranu. zato nije dobro ni dodavati kvasac direktno u sladovinu bez rehidracije, jer u tih prvih par minuta, dok ne rekonstituira staničnu membranu, kvasac ne može kontrolirati koje komponente prolaze u ćeliju kroz membranu, pa ga tako najčešće ubiju hmeljne kiseline i drugi spojevi koji se ne bi trebali naći unutar ćelije.

druga greška ti je ogroman OG. stvar je u tome da uvijek IBU mora pratiti OG, jer ako nisu u balansu, pivo u ovom slučaju neće biti dovoljno gorko. druga stvar je to da će mu nakon fermentacije i flaširanja, trebati najmanje dva-tri mjeseca u flašama da dozrije. što je veći OG to duže pivu treba da fino dozrije u flašama.
Last edited by brewer on 11/11/2012 09:47, edited 1 time in total.

lordd
Posts: 54
Joined: 12/07/2012 11:46

#1229 Re: domaće pivo

Post by lordd » 11/11/2012 09:43

brewer wrote: flaše samo ispereš otopinom izosana prema uputsvu (dobro prouči uputstvo i vidi koja količina ide za pravljenje otopine koja se ne mora ispirati) i ocijediš da se iskapa što više sredstva iz njih.
Za one koji koriste Izosan, ja kad sam kupovao nije bilo u originalnom pakovanju jer je u toj apoteci pakovanje od 1kg, a sta ce mi 1kg Izosana. Pa sam sa upustva prepisao ono sto meni treba:
"dezinfekcija pribora za jelo i piće kuhinjskog posuđa: 1 – 2 g u 5 l vode, bez ispiranja"

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1230 Re: domaće pivo

Post by Zis » 11/11/2012 09:54

brewer wrote:
landlord wrote:Stavio sam ohladjeno pivo u fermentor i dodao kvasac. Kvasac sam dodao u ohladjenu vodu (1dl) koju sam prethodno prokuhao sam malo secera. Medjutim tokom cijelog procesa sam napravio dvije katastrofalne greske.
Prva je nisam imao crijevo za pretakanje iz MLT-a u posudu za kauhanje, vec je islo slobodnim paodm.
Druga greska je da nisam imao wort chiller vec tekucinu hladio u lavabou.

Da li je potrebno koristiti crijevo da se pretoci iz posude u kojoj se kuhalo u fermentor ili se moze samo presuti?

Kako ocistite MLT i koristite li deterdzent, ako da koji? I isto pitanje za posudu u kojoj se pivo kuhalo. Ona je SS i jel se koristi deterdzent?

OG mi je 1.066 - probio sam gornju granicu. Vjerovatno jer je recept bio za 30 Litara a ja sam ga prepravio da bude za 23L.
greške jesu ali nisu baš katastrofalne. to što nisi koristio crijevo kod pretakanja iz MLT-a u lonac nije strašno, ali drugi put bi bilo bolje da to koristiš - to je bar jeftino i jednostavno.

što se hlađenja tiče bilo bi bolje da si koristio chiller, ali dobro je i ovako. koliko vremena je trebalo da se ohladi? moguće je da će ti biti malo mutnije pivo poslije.

međutim, ti si napravio dvije greške osim ovih koje si spomenuo, a za koje nisi ni svjestan - prva je što si stavio šećer u vodu za rehidraciju kvasca - to nemoj više raditi ni slučajno. kada stanice kvasca metaboliziraju glukozu/sukrozu (bijeli šećer), razviju takav mehanizam da ne mogu poslije ili puno teže metaboliziraju maltozu - glavni šećer iz slada, a to ne želiš da se desi.

suhi kvasac se rehidrira u običnoj vodi bez šećera jer u prvih par minuta ćelija kvasca ne može kontrolirati šta u nju ulazi, a šta izlazi kroz polupropusnu membranu. zato nije dobro ni dodavati kvasac direktno u sladovinu bez rehidracije, jer u tih prvih par minuta, dok ne rekonstituira staničnu membranu, kvasac ne može kontrolirati koje komponente prolaze u ćeliju kroz membranu, pa ga tako najčešće ubiju hmeljne kiseline i drugi spojevi koji se ne bi trebali naći unutar ćelije.

druga greška ti je ogroman OG. stvar je u tome da uvijek IBU mora pratiti OG, jer ako nisu u balansu, pivo u ovom slučaju neće biti dovoljno gorko. druga stvar je to da će mu nakon fermentacije i flaširanja, trebati najmanje dva-tri mjeseca u flašama da dozrije. što je veći OG to duže pivu treba da fino dozrije u flašama.
Da li je greska sto sam rehidrirao kvasac ohladjenom sladovinom na 23 stepena uzetom poslije pola sata kuhanja.

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1231 Re: domaće pivo

Post by Zis » 11/11/2012 11:12

Bacio sam oko na fermentaciju piva koje sam juce kuhao i nista se ne dogadja. Safale s05 je izgleda sporiji nego s04. Breweru da li odgovara ista temperatura fermentacije za oba kvasca. U komori su mi na ferm. Dry Stout i ovaj neki domaci Ale na 18 stepeni.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1232 Re: domaće pivo

Post by brewer » 11/11/2012 11:26

pa recimo da je greška. kvasac se rehidrira s vodom, jer rehidracija sa sladovinom je isto kao da si dodao suhi kvasac diretkno u sladovinu - nema razlike nisi ga trebao uopste rehidrirati na taj nacin nego si ga mogao direktno samo posuti u fermentor po pivu.

iako mnogi proizvođači kvasca, računajući na ogroman broj ćelija koje su sadržane u 11 grama kvasca, kažu da se, osim vode, može koristiti i ohlađena sladovina, ja to nikako ne bi preporučio. sve knjige koje se bave biologijom i metabolizmom kvasca navode da je od kritične važnosti rehidracija kvasca isključivo vodom i to vodom s česme jer sadrži nešto minerala, ali voda mora biti prvo sterilizirana kuhanjem, pa onda ohlađena na temperaturu rehidracije.

druga ti je greška što si rehidrirao u prehladnoj vodi jer je kod rehidracije isto jako važna ta temperatura koja mora biti viša nego temepratura fermentacije - zavisi od soja kvasca koji se koristi, ali ta temperatura vode za rehidraciju ide od 25 - 40˘ mada je ova toplija varijanta više pogodna za vinske kvasce.

fermentis preporučuje rehidraciju na 27°C i ja ih poslušam jer onaj ko je proizveo i laboratorijski pripremio kvasac, najbolje zna kakvi mu uslovi trebaju za rehidraciju.

sve u svemu - pivo će ti sigurno odfermentirati do kraja, ali uz under pitch. to znači da će biti nešto voćnije i kompleksnije i da će se pomalo osjetiti na kvasac.

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1233 Re: domaće pivo

Post by Zis » 11/11/2012 11:29

E jebes ga, ovo ce biti kao sa sirom prva dva puta je zavrsilo gdje ne treba.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1234 Re: domaće pivo

Post by brewer » 11/11/2012 11:32

Zis wrote:E jebes ga, ovo ce biti kao sa sirom prva dva puta je zavrsilo gdje ne treba.
ma ni blizu tome. za neke pivske stilove se namjerno radi under pitch da bi se upravo postigli ti efekti. u nekim pivima se smatraju manom, a u nekima su poželjni.

pivo će ti biti jako dobro, ali da si sve ispoštovao kako treba moglo je biti odlično. trebat će mu možda malo više vremena da dozrije i to je to.

više se ti brini oko infekcije i da li si sve sterilizirao kako treba i kod flaširanja jako pazi na to i kod uzimanja uzoraka....

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1235 Re: domaće pivo

Post by Zis » 11/11/2012 11:35

Ma higijene se pridrzavam kao kod mene na poslu u mljekari, kontam kad mlijeko koje je najosjetljivije na infekcije bude OK bice valjda i pivo. Fermentacija na 18 stepeni OK za Stout i Ale ili nije.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1236 Re: domaće pivo

Post by brewer » 11/11/2012 11:43

Zis wrote:Ma higijene se pridrzavam kao kod mene na poslu u mljekari, kontam kad mlijeko koje je najosjetljivije na infekcije bude OK bice valjda i pivo. Fermentacija na 18 stepeni OK za Stout i Ale ili nije.
ok je ta temperatura za oba piva. samo ne daj da varira i ako imaš način budi siguran da je u samom pivu zaista 18° jer temperatura prostorije i temperatura piva su obično različite. kao što sam već pisao, fermentacija zagrijava pivo sigurno 1-2°.....ja kada fermentiram pivo na 18°C u komori mora biti 16 ili 17°C zavisno od stepena fermentacije.

AleksandarV
Posts: 36
Joined: 21/09/2008 18:47

#1237 Re: domaće pivo

Post by AleksandarV » 11/11/2012 12:39

Zis wrote:Ma higijene se pridrzavam kao kod mene na poslu u mljekari, kontam kad mlijeko koje je najosjetljivije na infekcije bude OK bice valjda i pivo. Fermentacija na 18 stepeni OK za Stout i Ale ili nije.
Zis, radiš u mljekari? Onda ne bi trebalo da bude nikakvih problema i tajni oko sanitacije pribora i posuda. Samo se drži HACCP principa i nema problema.
Za druge koji ne znaju, radi se o načinu kontrole proizvodnog procesa u okviru sigurnih granica, iz domena sigurnosti hrane.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1238 Re: domaće pivo

Post by brewer » 11/11/2012 14:04

AleksandarV wrote:
Zis wrote:Ma higijene se pridrzavam kao kod mene na poslu u mljekari, kontam kad mlijeko koje je najosjetljivije na infekcije bude OK bice valjda i pivo. Fermentacija na 18 stepeni OK za Stout i Ale ili nije.
Zis, radiš u mljekari? Onda ne bi trebalo da bude nikakvih problema i tajni oko sanitacije pribora i posuda. Samo se drži HACCP principa i nema problema.
Za druge koji ne znaju, radi se o načinu kontrole proizvodnog procesa u okviru sigurnih granica, iz domena sigurnosti hrane.

da, s tim da je u kućnim uslovima nemoguće postići HACCP standard, ali da mu možemo težiti, to sigurno možemo. ne samo u pripremi piva, nego i u kuhinji generalno.

inače, HACCP je nastao kao projekt NASA-e prilikom slanja astronauta u svemir. skontali su da im milioni dolara vrijedne pripreme i kompletni poduhvati slanja ljudi u svemir mogu propasti zbog najobičnijeg proljeva astronauta od trovanja hranom. zamislite kako to izgleda u svemiru :D

onda su uveli HACCP koji je poslije uzet kao primjer pravilnog upravljanja sa sirovinama, procesima i ljudima u proizvodnim pogonima koji proizvode hranu i danas se koristi u svim ozbiljnijim firmama koje se bave prehrambenom industrijom.

AleksandarV
Posts: 36
Joined: 21/09/2008 18:47

#1239 Re: domaće pivo

Post by AleksandarV » 11/11/2012 14:16

Naprotiv Brew-eru.
Poenta je naći kritičnu tačku cijelog procesa. A u ovom slučaju je to pranje i dezinfekcija cjelokupnog posuđa koje dolazi u kontakt s pivom poslije kuhanja. A pošto se sirovine nabavljaju od renomiranih prodavača, tu nema problema.
Ostalo su kontrolne tačke kao što su temperatura ukomljavanja, brzina hlađenja piva, temperatura zasijavanja kvascem te fermentacija i flaširanje.

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#1240 Re: domaće pivo

Post by landlord » 11/11/2012 14:25

Ja sma jos pod dojmovima jucerasnjeg kuhanja. Zaista dosta uzbudjenja za par sati. :)
Cijeli proces sam proucio prije kuhanja, ali kad pocnes da kuhas onda se pojavljuju neke sitnice za koje nisi siguran.

Kad sam prve vrecice hmelja stavio da se kuhaju izletio sam da nadjem opremu za sanitaciju. Trik koji je brewer opisao sa destilovanom vodom i spricaljkom je zaista genijalan i pomogao mi je da brzo i jednostavno ocistim svu opremu.

Kvasac - cini mi se da sam na forumu nasao da je neko vec dodavao secer u vodu prije nego je prokuhao, ohladio i dodao kvasac. Iduci put cu to raditi bez secera. Ja sam prokuhanu vodu ohladio na tih 27 C,, prelio je u menzuru koju sam prethodno naprskao star san-om i onda u tu menzuru dodao kvasac. Jel dovoljna kolicina vode 1 dL? Kvasac je narastao i otisao iznad nivoa vode za neka 4 cm. Bilo je tesko sav kvasac koji je bio po obodu posude staviti u fermentor.

Wort chiller - nemojte pocinjati kuhati dok ovo nemate. Zaista je tegoba skinuti temp sa 100 stepeni na sobnu temperaturu. Meni je trebalo nekih 40 - 50 minuta.

U mom receptu je pisalo da je gornja granica za OG 1.06. Sta sam ovde lose uradio pa sam dobio visok OG? Jel nisam na dobar nacin reskalirao recept sa 30 L na 23L?

MLT - ja sam imao dost amuke da napravim MLT, jer nisam mogoa naci odgovarajuce podloske. Prvi put mi je dosta curio MLT a drugi put kad sam nasao dobre podloske i kad sam to sve stegnuo par kapi je procurilo. Juce kad sma sve stavio u MLT nije ni kap jednu curio. Nisam izgubio nista na temperaturi. Jeidna stvar koju bih izdvojio je da sam doljevao vrucu vodu dok se prva izljevala. Mozda je ovo greska za visok OG?

Sve u svemu, odmah cu naruciti chiller, i jos jednu fermentcijsku posudu sa airlock-om i kuhati novu turu cim mi oprema stigne. Novu turu vruce vode sam pravio u dvije posude. Dakle, morate imati i dva lonca da bi to sve islo mnogo lakse. Jedan za kuhanje i jedan za dodatnu vrucu vodu. Mozdda je jeftinije nabaviti jos jedan piknik frizider koji bi se koristio kao kontejner za toplu vodu.

Hvala @brewer-u jos jednom za veliku pomoc i sto nas je zarazio ovim zaista genijalnim hobijem.
Hvala i mojim ukucanima sto su imali razumijevanja i strpeljnja juce tokom kuhanja. :)

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1241 Re: domaće pivo

Post by Zis » 11/11/2012 15:20

Ma uslo mi je u krv da poslije svakog dodirivanja rukama bilo cega drugog odmah ruke operem i istrljam sanitacijskim sredstvom. Koza na rukama je suha ko papir od stalnog pranja i kod kuce samo mazem kreme pa mi zena i kcerka kazu da sam ko' cura kakva. :) :) . Otprilike sam sebi skontao kriticne tacke za mogucu infekciju pa se pridrzavam sigurnosti kod kuhanja. Mislim da je najkriticnije prelivanje piva u botling bucket i flasiranje. Ovo do sad nije bilo strasno a za ovo drugo visjet cemo kroz 2-3 sedmice. Sve sto je dolazilo u dodir za ohladjenom sladovinom sam drzao u izosanu i neposredno pred upotrebu vadio. Valjda ce biti OK.

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1242 Re: domaće pivo

Post by Zis » 11/11/2012 15:22

Pitao sam administratora da nam otvore PDF Domace Pivo, razmotrit ce prijedlog. Hvala im unaprijed.

landlord
Posts: 330
Joined: 12/11/2007 09:29

#1243 Re: domaće pivo

Post by landlord » 11/11/2012 15:28

Zis wrote:Pitao sam administratora da nam otvore PDF Domace Pivo, razmotrit ce prijedlog. Hvala im unaprijed.
To bi bilo super pa da mozemo sve korake poredati i opisati i odvojiti recepte.

mentalist
Posts: 870
Joined: 25/12/2009 20:32

#1244 Re: domaće pivo

Post by mentalist » 11/11/2012 20:29

Zis wrote:Pitao sam administratora da nam otvore PDF Domace Pivo, razmotrit ce prijedlog. Hvala im unaprijed.
Svaka čast za inicijativu, ja sam mislio par puta da postavim pitanje ali neću da začatavam temu bez veze jer sam još u prikupljanju neophodne "tehnike" :)
Uglavnom, mogu samo reći da je glavni sastojak iz NG stigao prije par dana pa će biti, nadam se, do nove godine prvo pivo skuhano

Kad sam već ovdje, kako skladištiti NG slad. Jeli bolje držati u originalnoj vreći ili prebaciti u papirnu jer mi se čini da bi mogao "povući" vlagu radi nailonskog unutarnjeg dijela??

User avatar
Ajatolah_
Posts: 8205
Joined: 11/02/2009 15:21

#1245 Re: domaće pivo

Post by Ajatolah_ » 11/11/2012 20:43

Super bi bio podforum o pivarstvu! :-D Ovo je već postalo skroz nepregledno...

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1246 Re: domaće pivo

Post by brewer » 11/11/2012 20:56

mentalist wrote:
Zis wrote:Pitao sam administratora da nam otvore PDF Domace Pivo, razmotrit ce prijedlog. Hvala im unaprijed.
Svaka čast za inicijativu, ja sam mislio par puta da postavim pitanje ali neću da začatavam temu bez veze jer sam još u prikupljanju neophodne "tehnike" :)
Uglavnom, mogu samo reći da je glavni sastojak iz NG stigao prije par dana pa će biti, nadam se, do nove godine prvo pivo skuhano

Kad sam već ovdje, kako skladištiti NG slad. Jeli bolje držati u originalnoj vreći ili prebaciti u papirnu jer mi se čini da bi mogao "povući" vlagu radi nailonskog unutarnjeg dijela??
teško da može povući vlagu. najbolje bi slad bilo držati u nekom plastičnom buretu kojem dihta poklopac, ali nije strašno i ovako. godinu dana najmanje možeš koristiti slad ako je pravilno skladišten, znači, mračno, hladno i suho mjesto, mada i poslije toga može dosta....

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1247 Re: domaće pivo

Post by Zis » 11/11/2012 20:57

mentalist wrote:
Zis wrote:Pitao sam administratora da nam otvore PDF Domace Pivo, razmotrit ce prijedlog. Hvala im unaprijed.
Svaka čast za inicijativu, ja sam mislio par puta da postavim pitanje ali neću da začatavam temu bez veze jer sam još u prikupljanju neophodne "tehnike" :)
Uglavnom, mogu samo reći da je glavni sastojak iz NG stigao prije par dana pa će biti, nadam se, do nove godine prvo pivo skuhano

Kad sam već ovdje, kako skladištiti NG slad. Jeli bolje držati u originalnoj vreći ili prebaciti u papirnu jer mi se čini da bi mogao "povući" vlagu radi nailonskog unutarnjeg dijela??
Mislim da je bolje drzati originalnoj vreci, bar je kod mene tako. Nista nisam primjetio da se desava sa sladom.

sezonac
Posts: 8
Joined: 23/09/2012 12:18

#1248 Re: domaće pivo

Post by sezonac » 11/11/2012 21:04

Ponovo sam mjerio FG i isti je.
Hladjenje sam radio chilerom i trebalo mi je oko 25-30 min da temp.spustim na 20 C.
Malo veca slika u prilogu.
Prilikom kuhanja hmelj nisam stavljao u gazu i sad imam mnogo "truncica" u pivu. Postoji li sad ikakva mogucnost da ga procjedim, mozda kroz gazu ili sta vec??? Ovako se ne moze flasirati, definitivno.
Image

User avatar
Zis
Posts: 112
Joined: 08/08/2007 13:06

#1249 Re: domaće pivo

Post by Zis » 11/11/2012 21:12

Gledam Saaz hmelj na Der Hobbybrauerrsand 1 kg kosta 21,40 eura. Cini mi se da cu ga kupiti.

User avatar
brewer
Posts: 568
Joined: 06/07/2012 17:21
Location: www.volimpivo.ba
Contact:

#1250 Re: domaće pivo

Post by brewer » 11/11/2012 21:17

sezonac, ovo na slici izgleda potpuno normalno. ništa ne brini. sad bi bilo idealno uraditi cold crash, odnosno ohladiti ovo na 1°C i sve bi ovo palo na dno. mada nije ni ovo strašno. ja ne znam ni recept po kojem si radio ni kvasac ni uslove fermentacije, pa daj nam to postavi, pa ću ti moći detaljnije reći

ja sam često ovako flaširao pivo (naravno ako je spremno za flaširanje) i to tako da pretočim pivo sa cijevi na kojoj je dole na kraju samo pričvršćena sterilna gaza....mada uz malo spretnosti, ovo se može fino pretočiti i bez toga i nećeš ništa trunja pokupiti.

uostalom, ako koji trun i ostane, on će u flašama pasti na dno flaše i kvasac će ga "zalijepiti" za dno, tako da kod točenja sigurno nećeš imati tih čestica u čaši.....

Post Reply