Domaća slova čćžšđ sačuvati na Windows 11 operativnom sistemu.

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Qwertz84

#1 Domaća slova čćžšđ sačuvati na Windows 11 operativnom sistemu.

Post by Qwertz84 »

Ja sam sebi instalirao Windows 11 i ne uspijevam da sačuvam tamo gdje pišem tekstove ko na notepadu i drugim programima sačuvati domaća slova ko čćžđš i uvijek vidim drukčija slova ko æ i è ili drukčija slova koja se u domaćom jeziku ne koriste. Zna li neko od vas kako se taj problem u tom operativnom sistemu može ukoniti da se mogu sačuvati domaća slova u programima i tekstovima i može li to on ovdje objasniti?
MujkicHaris

#2 Re: Domaća slova čćžšđ sačuvati na Windows 11 operativnom sistemu.

Post by MujkicHaris »

Mogu biti dva razloga. Kada pišeš pogrešni karakteri se šalju windowsu ili šalje dobre karaktere ali program/font ne prikazuje Unicode dobro ili nikako.

Probaj ovo dvoje. Ne koristim Win 11 ali rješenja bi trebala biti slična kao i sa Win 10.

1) Upiši "advanced keyboard settings" u start search i kod default input method selektiraj English (United States) - Standard.

Ako nema opcije za Standard onda je moraš dodati: Preffered languages>Add a language>English (United States) - Standard. Ako ovo ne radi onda pokušaj neki od ponuđenih naših jezika.
Image

2) Nisam siguran za drugo rješenje ali pokušaj za svaki slučaj.

Image

Također kada želiš sačuvati nešto u notepad ili bilo kojem drugom programu uvijek gledaj da je Encoding selektiran na UTF-8, ako opcija postoji. Može i UTF-16. Moj favorit je UTF-8 jer manje zauzima memorije i svi ga koriste.
Samo je važno da nije ASCII jer taj encoding je pro-SAD. :)
Qwertz84

#3 Re: Domaća slova čćžšđ sačuvati na Windows 11 operativnom sistemu.

Post by Qwertz84 »

Hvala uspijelo je kod mene.
Post Reply