Domaca djelatnost viznog rezima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
tempora
Posts: 2799
Joined: 03/07/2002 00:00

#1 Domaca djelatnost viznog rezima

Post by tempora » 26/05/2006 13:57

Prosli mjesec sam igrom slucaja, posjetila ambasadu Republike Slovenije u Sarajevu i prosto se razbolila od naseg "biznisa"

Pri dolasku u ulicu ambasade, docekaju vas 4 covjeka sa kojekakvim akreditacijama i ponude pomoc oko "parkiranja" te ispunjavanja formulara. Fino vas proslijede u jednu "trafiku" gdje vam gospodjica ispuni formulare, kopira pasos i naplati uslugu cijelih 10 maraka!

Na formularu za vizu ili tranzitnu vizu, na vrhu lijepo pise: OVAJ FORMULAR JE BESPLATAN.
Naravno niko vas ne tjera da vi platite 10 maraka i da uspjesnoj "administratorki"tako zahvalite za njene usluge, medjutim masa ljudi, mahom starijih, prestrasenih hoce li formular ispuniti kako treba ili onih koji formular jednostavno nemaju tj nisu prikupili potrebne informacije o proceduri za vizu, nece pasti na pamet da sumnjaju u "ucinkovitost" ove slobodne djelatnosti vec ce kao ovcice mirno biti proslijedjeni od strane lesinara sa akreditacijama koji su tu da vam olaksaju podnosenje zahtjeva.
Nije dosta sto ljudi stoje u redovima kao zigosana stoka i sto u momentu kada dodju na red, ambasada prestaje sa radom, vec se moraju braniti od kojekakvih hostaplera po ulicama koji na njima zaradjuju svoje imetke.
Ja ne znam, kako se braniti od ovih nemani ali ako bi smo svi na bilo koji nacin pokusali da ukazemo na ove proklete nepravilnosti i proslijedimo informaciju drugima, da ne daju novac na ovakve stvari, vec da prije no sto pokrenu bilo kakvu proceduru, prvo odu na lice mjesta, ili nazovu i prikupe potrebne obrasce, mozda bi se iole moglo stati u kraj ovim zlodjelima?
Ne bi bilo zgorega upozoriti i ambasade na njihove uposlene, kao sto su recimo portiri ili cuvari, kako se vec zovu i njihovu bahatost u ponasanju ili proslijedjivanje po poznanstvu i sl preko reda?


Pearl
Posts: 3405
Joined: 26/01/2006 15:08
Location: www.dobro.ba

#2

Post by Pearl » 26/05/2006 14:12

samo da dodam da se ti "osiguranje man-i" ponasaju kao da imaju koncesiju na parking mjesta u ulici, koja je uvijek zakrcena radi njih...

jednom, dok sam prolazila, sam bila svjedok scene od koje mi se povracalo.. tip je dosao kolima, naravno odmah je 5 njih skocilo na njega, jedan je "pobijedio" i pokazao mu gdje da se parkira.. covjek je izasao iz kola i hladno rekao da on vec ima svu potrebnu dokumentaciju i uplaceno osiguranje, na sta ga je papak iz osiguranja natjerao da se isparkira !!!! k'o da je mjesto njegovo ili njegove osiguravajuce kuce i jos krenuo da ga tuce i psuje jer je covjek rekao da nema prava da ga otjera s mjesta jer je to nije privatni parking... naravno i ostali momci iz "konkurentnih" osiguranja su priletili da pomognu "konkuretu" jer im covjek kvari business politiku...

fuj.. ne znam u cijoj je to nadleznosti i kome tal placaju pa im pauk ni policija nikad ne dodju.. a policijska stanica je 200 metara iznad... ali su se pravo osilili...

User avatar
Bosanac sa dna kace
Posts: 8645
Joined: 27/06/2005 20:21
Location: ponutrače
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

#3

Post by Bosanac sa dna kace » 26/05/2006 14:29

Ma isto je sranje i pred bugarskim konzulatom u Istanbulu, jednom izdevero, i reko nedo' Bog vise, radije necu jest, pa fino skupim za kartu avionom nego se nervirat oko svega toga! :-?

User avatar
vedderedi
Posts: 1002
Joined: 20/09/2004 12:50

#4

Post by vedderedi » 26/05/2006 14:51

A fakat je nevjerovatno sta je tih LESINARA po gradu, samo prosetajte Mejtasom ponedjeljkom (a i ostalim danima) oko 9 sati.

Post Reply