Dom Naroda FBiH

Diogen_iz_Sinope

#51 Re: Dom Naroda FBiH

Post by Diogen_iz_Sinope »

Cek, cek. Ali kad Ustavni sud RS donese neku odluku, onda Klub moze podnijeti žalbu Ustavnom sudu BiH na tu odluku? Cini mi se da sam čitao to negdje?
heckler

#52 Re: Dom Naroda FBiH

Post by heckler »

Neznam da postoji mehanizam automatske zalbe Ustavnom Sudu BiH. Vjerovatno se svaki zakon moze odvojeno proslijediti ustavnom sudu u regularnu proceduru ali mislim da je nacin odlucivanja u Ustavnom Sudu BiH drugaciji od nacina odlucivanja koji je predvidjen zakonom o ustavnom sudu pc a koji je pravilnik o radu prekrsio tako da se urusio citav taj sistem zastite nacionalnih interesa.

Nije mi samo jasno kako se tolike godine cekalo da se taj pravilnik problematizia. Ako se ne varam podnijeta je zalba Ustavnom Sudu BiH na pravilnik o radu Ustavnog Suda pc-a i to se mulja puzevom brzinom od tada. Ali nisam 100% siguran u ovo.
Diogen_iz_Sinope

#53 Re: Dom Naroda FBiH

heckler wrote: Nije mi samo jasno kako se tolike godine cekalo da se taj pravilnik problematizia. Ako se ne varam podnijeta je zalba Ustavnom Sudu BiH na pravilnik o radu Ustavnog Suda pc-a i to se mulja puzevom brzinom od tada. Ali nisam 100% siguran u ovo.
Da sjecam se i ja da se nesto pricalo o tome. Spominjalo se par dana, nestalo u proceduri i nigdje ni rijeci.

Zbog cega se vise ne pominje, ne znam. Jesu li skontali da su se zajebali u racunu, cekaju da se to samo rijesi ili ne zele da "talasaju"?
Ako su ove zadnje dvije, onda je fakat bezze. Legalni sistem na prostoru cijele BiH jednostavno ne smije i ne moze priti predmet kompromisa i posljedica nevoljnosti.
jeza u ledja

#54 Re: Dom Naroda FBiH

Post by jeza u ledja »

Diogen_iz_Sinope wrote: @jeza u ledja

Ne vidim da si za ovaj dom naroda ista mijenjao u ondnosu na moju konstataciju? Ili samo potrvdjujes?
Samo se nadovezujem. :)
Diogen_iz_Sinope wrote:I recimo sad nakon glasanja lista Stranka A dobila 8 glasova, Stranka B 7, Stranka C 5.

Sadi ide ono famozno djeljenje sa 1,3,5,7,9,...:

Stranka A 8 3
Stranka B 7 2
Stranka C 5 1

Ostalo znate kako i sta, ako ide onda samo Stranka A daje, ako 2 onda Stranke A i B, ako 3 u ovom slucaju Stranke A, B i C. Itd.
Aha, pa da logicno. Ja nisam ovaj dio bio skonto. Ja sam iz nekog razloga mislio da "winner-takes-all" u odredjenoj jedinici ako ima vecinu. U ovom slucaju HDZ ne bi odnio sva 3 mjesta iz SBK i HNK, nego bi se podjelilo po 2 HDZu i po 1 HDZ1990u.

U tom slucaju bi konacan zbir hrvatskih predstavnika u Domu naroda FBiH bio: HDZ 8, HDZ1990 4, SDP 4 i NSRB 1.

No, imamo tu problem. Kako ce se podjeliti glasovi ako su podjednaki?
Recimo USK daje samo 1 Hrvata u Dom naroda FBiH, a klub hrvatskih poslanika iz USK ce imati 1 clana iz SDP i 1 clana iz DNZ. Kako ce sad ta dva Hrvata odluciti ko ce ici dalje? Ja sam tu dao prednost SDPu jer su osvojili vise glasova u tom kantonu.

Slicna stvar je sa ZDK. Odatle idu 2 Hrvata u DNFBiH, a imamo ih 6 u skupstinskim klupama ZDK, i to po 2 iz SDP, 2 iz NSRB i 2 iz HDZ. Ovdje sam dao prednost SDPu i NSRBu prvo zato sto su se udruzili u tu neku koaliciju, a drugo zato sto obje stranke imaju vise glasova u ZDK nego HDZ.
Diogen_iz_Sinope

#55 Re: Dom Naroda FBiH

jeza u ledja wrote:
No, imamo tu problem. Kako ce se podjeliti glasovi ako su podjednaki?
Recimo USK daje samo 1 Hrvata u Dom naroda FBiH, a klub hrvatskih poslanika iz USK ce imati 1 clana iz SDP i 1 clana iz DNZ. Kako ce sad ta dva Hrvata odluciti ko ce ici dalje? Ja sam tu dao prednost SDPu jer su osvojili vise glasova u tom kantonu.

Slicna stvar je sa ZDK. Odatle idu 2 Hrvata u DNFBiH, a imamo ih 6 u skupstinskim klupama ZDK, i to po 2 iz SDP, 2 iz NSRB i 2 iz HDZ. Ovdje sam dao prednost SDPu i NSRBu prvo zato sto su se udruzili u tu neku koaliciju, a drugo zato sto obje stranke imaju vise glasova u ZDK nego HDZ.
Mislim da tu, po izbornom zakonu, ide lutrija tj žrijebanje. :D
Trebam te

#56 Re: Dom Naroda FBiH

Post by Trebam te »

jeza u ledja wrote:Imaju, evo ovdje. Mislio sam da sam vec postavio...

Ovo je po kantonima, imate stranacku i nacionalnu pripadnost.

Obratite paznju na cak 3 Imamovica iz Stranke za Fotelje, te na to da imaju 2 poslanika iz Trnova, bastiona ove stranke (i u ovim izborima) (I. Imamovic i Pindzo).

USK
---------
Mira Ljubijankic (SDP) S
Mladen Lonic (SDP) S
Asim Kamber (SDA) B
Senad Kananovic (SBiH) B
Elvira Abdic Jelenovic (DNZ) H
Kenan Keserovic* (DNZ) O

PK
---------
Zijad Tvica (SBiH) B
Nada Culap (HDZ) H
Zoran Budimic (HSS) H
Mika Lesic (SDP) S

TK
---------
Igor Rajner (SDP) O
Sead Causevic (SDP) B
Tomo Vidovic (SDP) H
Besim Imamovic (SBiH) B
Fahrudin Skopljak (SDA) B

ZDK
---------
Zaim Imamovic (SBiH) B
Muhamed Osmic (SDA) B
Besim Spahic (SDA) B
Pero Jukic (HDZ) H
Ivo Tadic (HDZ) H
Bojan Bosnjak (NSRB) S
Ramo Isak (BPS) B

BPK
---------
Emir Frasto (SDP) O
Dragomir Bilic (SDP) S
Hasan Tafro (SDA) O
Alija Begovic (SDA) B
Daliborka Milovic (NSRB) S

SBK
----------
Nikola Simic (SDP) S
Edin Hozan (SDA) B
Radoje Vidovic (HDZ) H
Lidija Bradara (HDZ) H
Anto Bilic (HDZ1990) H

HNK
-----------
Snjezana Milavic (SBiH) S
Omer Cevra (SDA) B
Stjepan Kresic (HDZ1990) H
Zeljko Asic (HSP) H
Ljubo Zovko (HDZ) H

ZHK
-----------
Andjelko Mikulic (HDZ) H
Milenko Bandur (HDZ1990) H
Slobodan Tomic (NSRB) S

KS
-----------
Svetozar Pudaric (SDP) S
Edina Papo (SDP) O
Mira Juric (SDP) S
Sasa Magazinovic (SDP) S
Ivo Komsic (SDU) H
Miro Lazovic (SDU) S
Mirsad Pindzo (SBiH) B
Ismet Imamovic (SBiH) O
Dzenana Zlatar (SDA) B
Denis Zvizdic (SDA) B
Muharem Serbezovski (SBiH) O

LK
-----------
Jasenko Tufekcic (SDA) B
Drago Puzigaca (SNSD) S
Srbo Rodic (SNSD) S
Vanja Broceta-Krnjeta (SNSD) S
Slobodan Baca-Zivlak (SNSD) S
Mislav Sucic (HSS) H
Josip Peric (HSP) H

A evo nasao sam i kako se tacno racuna, sudeci po izbornom zakonu. Posto ne znamo ko je sve poimence izabran u ovim novim izborima, ne znamo koliko ima pripadnika koje nacionalnosti, pa stoga i ne mozemo skontati ko moze ici u Dom Naroda sve dok se ne konstituisu kantonalne skupstine.

Potpoglavlje B
DOM NARODA PARLAMENTA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE
Ĉlan 10.10
Kantonalna zakonodavna tijela biraju 58 delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, 17 iz reda bošnjačkog, 17 iz reda srpskog, 17 iz reda hrvatskog naroda i sedam iz reda ostalih.
Ĉlan 10.11
(1) Predstavnici iz reda bošnjačkog, hrvatskog, srpskog naroda i reda ostalih u svakoj skupštini kantona biraju delegate iz svog konstitutivnog naroda u tom kantonu.
(2) Svaka stranka koja je zastupljena u odgovarajućim klubovima konstitutivnih naroda i ostalih ili svaki član jednog od tih klubova ima pravo nominirati jednog ili više kandidata na listi za izbor delegata tog odreĎenog kluba iz tog kantona.
(3) Svaka lista moţe sadrţavati više kandidata od broja delegata koji se biraju, pod uslovom da zakonodavno tijelo kantona ima veći broj delegata iz reda bošnjačkog, hrvatskog, srpskog naroda i ostalih, od broja delegata iz reda bošnjačkog, hrvatskog, srpskog naroda i iz reda ostalih koji se biraju u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.
Ĉlan 10.12
(1) Broj delegata iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, koji se biraju u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz zakonodavnog tijela svakog kantona je proporcionalan broju stanovnika kantona prema posljednjem popisu. Centralna izborna komisija BiH odreĎuje, nakon svakog popisa, broj delegata koji se biraju iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, a koji se biraju iz zakonodavnog tijela svakog kantona.
(2) Za svaki kanton, broj stanovnika iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih se dijeli brojevima 1, 3, 5, 7, itd. sve dok je to potrebno za raspodjelu. Brojevi koji se dobiju kao rezultat ovih dijeljenja predstavljaju količnike svakog konstitutivnog naroda i ostalih u svakom kantonu. Svi količnici konstitutivnih naroda se reĎaju zasebno po veličini tako što se najveći količnik svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih stavlja na prvo mjesto. Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakom kantonu. Najveći količnik za svaki konstitutivni narod u svakom kantonu se briše sa liste količnika tog konstitutivnog naroda. Preostala mjesta se daju konstitutivnim narodima i ostalim, jedno po jedno, od najvećeg prema najmanjem prema preostalim količnicima na listi.
Ĉlan 10.13
Izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH se vrši odmah po sazivanju kantonalne skupštine nakon izbora za kantonalne skupštine, a najkasnije mjesec dana nakon ovjere izbora u skladu s članom 5.32 ovog Zakona.
Ĉlan 10.14
(1) Svaki delegat u kantonalnoj skupštini daje jedan glas za listu na kojoj je njegov odgovarajući klub.
(2) Izbor se vrši tajnim glasanjem.
56
Ĉlan 10.15
Rezultat glasanja se dostavlja Centralnoj izbornoj komisiji BiH za konačnu raspodjelu mjesta. Mandati se raspodjeljuju jedan po jedan po listama ili kandidatu sa najvišim količnicima koji su rezultirali iz formule za proporcionalnu raspodjelu utvrĎenu u članu 9.5 ovog Zakona. Kada lista dobije mandat, mandat se rasporeĎuje s vrha liste.
Ĉlan 10.16
(1) Kada se ne izabere potreban broj delegata koji se biraju u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda svakog konstitutivnog naroda ili iz reda «ostalih» u datom zakonodavnom tijelu kantona, preostali broj delegata iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda ili ostalih bira se iz drugog kantona, dok se ne izabere potreban broj delegata iz reda svakog konstitutivnog naroda.
(2) Centralna izborna komisija BiH vrši ponovnu raspodjelu mjesta koja se ne mogu popuniti iz jednog kantona odmah po završetku prvog kruga izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u svim kantonima. Centralna izborna komisija vrši preraspodjelu tog mjesta neizabranom kandidatu koji ima najviši količnik na svim listama koje se kandidiraju za odgovarajući konstitutivni narod ili za grupu ostalih u svim kantonima.
Ĉlan 10.17
(1) Ukoliko neko mjesto ostane upraţnjeno usljed smrti, ostavke ili trajne onesposobljenosti delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, to mjesto popunjava sljedeći kvalificirani kandidat na istoj listi na kojoj je bio delegat koji je umro, dao ostavku ili je trajno onesposobljen.
(2) Ukoliko na listi nema preostalih kandidata, mandat se dodjeljuje neizabranom kandidatu sa najvišim količnikom s druge liste koji se kandidira za odgovarajući konstitutivni narod ili za grupu ostalih u istom kantonu.
(3) Ukoliko nema takvog kandidata, Centralna izborna komisija BiH vrši preraspodjelu tog mjesta u skladu s članom 10.16 stav (2) ovog Zakona.
Ĉlan 10.18
(1) Mandat delegata Doma naroda Parlamenta Federacije BiH traje četiri godine.
(2) U slučaju raspuštanja kantonalne skupštine, mandati delegata koje je imenovala ta kantonalna skupština ističu po imenovanju novih delegata koje bira nova kantonalna skupština nakon novih izbora. Mandat tih novih delegata traje do narednih redovno zakazanih izbora.
Najsmijesnije je sto su ova dvojica iz Trnova jedan pod Bosnjak a drugi pod ostali a i on Bosnjak, ali iz sranke ZaBIH mislim stranke za junice,
Trebam te

#57 Re: Dom Naroda FBiH

Post by Trebam te »

Kolike su novcane naknade za delegata u Domu Naroda a kolike za delegata u Kantonalnu Skupstinu? :bih:
starmo

#58 Re: Dom Naroda FBiH

Post by starmo »

hoće li netko pokušati dati pretpostavku o raspletu 2014? :?:
:D :D :D
putokaz1

#59 Re: Dom Naroda FBiH

Post by putokaz1 »

Rasplet hmmmm
To niko nemoze izracunat zavisi od post izbornih koalicija
npr
Bosnjaci