Dolazimo u Sarajevo....

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ella20

#1 Dolazimo u Sarajevo....

Post by ella20 »

Lijep pozdrav svima!

Nova sam na forumu, i možda se još ne snalazim dobro i nisam vidjela da postoji tema o turističkom obilasku Sarajeva. Za dva dana muž, beba i ja dolazimo u posjet Sarajevu (iz Hrvatske) koji već toliko dugo planiramo, iščekujemo i veselimo se....Čitala sam sve moguće teme, što vidjet, kamo otić, što obići, ali ako mogu zamolit da mi Vi (jer tko će bolje znati od Vas) predložite neka mjesta koja bi trebalo vidjet (odsjedamo u hotelu Terme Ilidža....)
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#2 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by Admir_1984 »

dodjes u hotel, smjestis se i ako je prije 12 pravo iz hotela na tramvaj i izadjete na bascarsiji, tamo sve sto vrijedi vidjeti je blizu, sve ce ti se samo kazati

sljedeci dan iz hotela zapucate pjeske do vrela bosne, u povratku fijakerom...

onda treci dan ako ste sa autom mozete do igmana/bjelasnice

cetvrti dan na ovaj novi toranj da posmatrate grad

peti dan cete plakati kada budete odlazili, et :-D
leo_

#3 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by leo_ »

jedan dan naletite do mene na ka(h)(v)(f)u, tu sam u blizini Termi. :D
Ugodan provod i sto bi rekli mi bosanci bujrum :D :bih:
ella20

#4 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by ella20 »

Admire hvala!!
Samo na žalost ne ostajemo toliko dugo nego samo dva dana, ali mislim da ću plakat i kad nakon dva dana budem išla doma....za to Vrelo Bosne sam čitala ali ne mogu ga nigdje smjestit, u centar grada, kod Ilidže i to je ustvari zelena oaza Sarajeva, jel tako (sorry zbog glupih pitanja)
cyprus

#5 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by cyprus »

Samo grad je ovih dana (nakon otapanja snijega) prljaviji nego inače, nemojte da vas to razočara :-D
M_e_m_o

#6 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by M_e_m_o »

Imaš ovdje više informacija o Sarajevu, šta posjetiti, itd.

http://sonar.ba/

Dobrodošli :)
lodjack

#7 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by lodjack »

sve je receno, kada dodjete na carsije sve ce se samo pokazati, jos propitate koga gdje je sta i to je to... obavezno cevapi, doner, kafica, ''slatko ćoše'', kada dodjete do carsije samo spomenite nekom slatko cose uprijece vam prstom i tu ste za minutu. :D

predlazem setnju vilsonovim ali definitivno nekad po danu

ako vam se bude dalo skoknite do bijele tabije, odatle je najbolji pogled na grad a i zanimljiva gradjevina usput...

samo jedan mali prijedlog - u tramvaju kupujte karte nemojte dati ovim kretenima iz javnog prevoza da vam dan pokvare, cim vide da niste iz sarajeva okomice se seljaci na vas 100%...

sretan put i uzivajte kada dodjete :)
leo_

#8 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by leo_ »

ella20 wrote:Admire hvala!!
Samo na žalost ne ostajemo toliko dugo nego samo dva dana, ali mislim da ću plakat i kad nakon dva dana budem išla doma....za to Vrelo Bosne sam čitala ali ne mogu ga nigdje smjestit, u centar grada, kod Ilidže i to je ustvari zelena oaza Sarajeva, jel tako (sorry zbog glupih pitanja)
Kod Ilidze.. iz hotela Vam je odmah na desnu stranu, ne mozete promasiti ama bas nikako aleju koja vodi do Vrela Bosne. :)
campa_xxx

#9 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by campa_xxx »

ella20 wrote:...Za dva dana muž, beba i ja dolazimo u posjet Sarajevu (iz Hrvatske) koji već toliko dugo planiramo, iščekujemo i veselimo se....
DOBRODOSLI :) :thumbup:
ella20

#10 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by ella20 »

@Casper, baš mi je drago što suosjećaš sa mnom :) Ni ja ne mogu zaspati od uzbuđenja :) Mislim, onoo....

Svima ostalima HVALA!! I dalje svi ostali prijedlozi dobrodošli
leo_

#11 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by leo_ »

http://mapasarajeva.ba/ :) solidno uradjeno.
stochar

#12 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by stochar »

ima puno toga lijepog, ali jedan savjet:

kad parkirate auto, ne ostavljajte u autu nista sto je vrijedno ili moze izgledati vrijedno (torbu, ruksak, jakne, pa cak ni ljepsu olovku) jer lopovi usred bijela dana bez obzira na mjesto gdje vam je auto parkiran razbijaju stakla i kradu stvari (ne samo turistima, vec i nama lokalcima). licno, ja ni olovku ne ostavljam na vidno, a ako vam se moze skinuti ploca radio-kasetofona obavezno je skinite i stavite u kasetu il' ponesite sa sobom.

(ne bih da vas uplashim, ovo je nesto s cim mi ovdje stalno muku muchimo)
kredenac-ac

#13 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by kredenac-ac »

ella20 wrote:Lijep pozdrav svima!

Nova sam na forumu, i možda se još ne snalazim dobro i nisam vidjela da postoji tema o turističkom obilasku Sarajeva. Za dva dana muž, beba i ja dolazimo u posjet Sarajevu (iz Hrvatske) koji već toliko dugo planiramo, iščekujemo i veselimo se....Čitala sam sve moguće teme, što vidjet, kamo otić, što obići, ali ako mogu zamolit da mi Vi (jer tko će bolje znati od Vas) predložite neka mjesta koja bi trebalo vidjet (odsjedamo u hotelu Terme Ilidža....)
Tramvajska stanica vam se nalazi prilicno blizu od hotela, koristite tramvaj broj 3 Ilidza Bascarsija... Najbolje da uzmete kartu za 10 voznji po osobi jer ce vam sigurno trebati a najvise se isplati (mada ovo govorim vise iz prakticnosti jer ako idete s bebom necete nakon svakog izlaska razmisljati gdje je kiosk da kupite kartu). Karte OBAVEZNO ponistavajte (na prvim ili zadnjim vratima) jer revizori vole da maltretiraju strance...

Neko prije je napisao odlazak pjeske na Vrelo Bosne- OBAVEZNO. Hotel je mozda 2km od pocetka Aleje....

Cevape preporucujem da pojedete na Bascarsiji, ukusi se razlikuju, ali smatram da nema bas neko mjesto na kojem biste mogli pogrijesiti da narucite.. Najpoznatiji su Zeljo, Mrkva, Petica, Banjalucki- Kastel i Specijal... Mada i bilo koji drugi vjerovatno ne odstupaju previse....

Ukoliko zelite probati tradicionalna jela preporucujem restorancic Staklo (blizu Vijecnice) ili neku od ascinica posebno ako vidite da je dosta ljudi unutra... NE BIH preporucila STAKE HOUSE- odmah do Stakla jer je hrana ista a cijene duplo skuplje...

Kafu- tursku ili caj, sok od smreke, nargilu i sav taj ugodjaj preporucujem u Malim Dairama- prekoputa Sebilja u prolazu ili u Dibeku prekoputa ili malo nize u Velikim Dairama, mada ima veliki broj "nargila" mjesta koja su sasvim ok i pristojna mada u veliki broj njih izlaze za vas djeca....

Jedna od popularnijih "obicnih" kafana, ali i solidno skupljih jeste Vatra... Mada ja toplo preporucujem Hecco- izmedju kafica Vatra i Vjecne vatre.. Vrata pored se prodaju kozne rukavice, ulaz je kao obicni ulaz u zgradu, lift vas vodi na 9 sprat gdje je kafic moze se sjediti i van i unutra a fino se vidi cijeli taj dio grada.. Dosta je visoko i fino i za slikanje ali i za uzivanje u kafici...

Drugo mjesto je Avaz toranj- blizu zeljeznicke/ autobuske stanice koji je malo luksuznije mjesto i gdje ima i restoran i "vidikovac" ali i obicni kafic... Ukoliko zelite ici na vidikovac- zadnji sprat doplatite 1KM po osobi...

Ako imate auto ili zelite vidjeti Sarajevo iznad Bascarsije preporucujem da odete autom ili taxijem na Veliku i Malu tabiju te u kafic Vidikovac iznad tabija... Mada vjetar cesto puse gore pa preporucujem da sjedite unutra zbog bebe....

To je to za sad... stao mozak :D

Uzivajte!
leo_

#15 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by leo_ »

kredenac-ac wrote: Neko prije je napisao odlazak pjeske na Vrelo Bosne- OBAVEZNO. Hotel je mozda 2km od pocetka Aleje....
Whaaaat?? Hotel Terme 2 km udaljen od pocetka aleje? 2 minuta ok, ali 2 km, nikako. Nesto si fulio/la.
Image

crno - od hotela od V.B.
crveno - od hotela do pocetka Aleje. :)
Last edited by leo_ on 22/03/2012 23:55, edited 1 time in total.
cyprus

#16 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by cyprus »

Pa ništa, ako ostajete dva dana, onda je izbor posjete jasan :)

1. dan - Baščaršija i to jezgro grada gore (ulice Titova i Ferhadija), tu vam je sve što je interesantno za vidjet u krugu od nekih možda 500-600 metara...

2. dan - Vrelo Bosne (od Ilidže alejom - možete pješke ili fijakerom kako vam je volja), samo idite u toku dana, predvečer vam je hladno, jer tu prvo zađe Sunce :-D

To je naravno samo moja preporuka, vama sretno i dobrodošli...
Last edited by cyprus on 22/03/2012 23:55, edited 2 times in total.
ella20

#17 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by ella20 »

Kredenac-az HVALA, stvarno si se potrudila, ma super ste SVI, nadam se da će tako biti i kad stignem u grad. Svi spominjete tramvaj od hotela do Baščaršije, a mene zanima kako je s autom, može li se tamo negdje parkirati jer ipak idemo s bebom (9 mjeseci) pa mislim da bi bilo jednostavnije i brže vlastitim prijevozom......
ice2cube

#18 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by ice2cube »

ella20 wrote:Kredenac-az HVALA, stvarno si se potrudila, ma super ste SVI, nadam se da će tako biti i kad stignem u grad. Svi spominjete tramvaj od hotela do Baščaršije, a mene zanima kako je s autom, može li se tamo negdje parkirati jer ipak idemo s bebom (9 mjeseci) pa mislim da bi bilo jednostavnije i brže vlastitim prijevozom......
Ima dosta i parkinga tako da imas gdje vjerovatno parkirati.
Uglavnom, zelim Vam sretan put i lijep provod :)
radio_sa

#19 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by radio_sa »

Ja bi preporučio da parkiraš u BBI - 2 KM je sat. Pa ona pješke glavnimšetalištem stići ćete do Baščaršije. Na Baščaršiji imate Bezistan to vam je BBI ili ala Avenue Mall kako je izgledao prije par stotina godina. Sretno i dobrodošli :)
kredenac-ac

#20 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by kredenac-ac »

ella20 wrote:Kredenac-az HVALA, stvarno si se potrudila, ma super ste SVI, nadam se da će tako biti i kad stignem u grad. Svi spominjete tramvaj od hotela do Baščaršije, a mene zanima kako je s autom, može li se tamo negdje parkirati jer ipak idemo s bebom (9 mjeseci) pa mislim da bi bilo jednostavnije i brže vlastitim prijevozom......
Nema na cemu, znam koliko meni savjet domacih dobro dodje gdje god da putujem...

Hmm... Najsigurniji parking vam je u BBI centru ali taman mozete prosetati do Bascarsije i nazad... Ima i veliki broj mjesta "na ulici" gdje mozete ostaviti, ali onda bas morate paziti na stvari koje je neko gore napisao da ne stoji nista sumnjivo itd...

Ja i dalje mislim da ima 2km od pocetka aleje do hotela, mada moze biti i manje, ali ima sigurno barem 1km,... Hotel se nalazi ledjima okrenut onom finom parkicu u kojem su oni hoteli sa jugoslavenskim imenima koliko ja znam... :S

:roll: cjepidlako ok ccccc umjesto da das koji savjet stavljas mape i iscrtavas u bojama da dokazes da si u pravu... strasno!!!!
Last edited by kredenac-ac on 22/03/2012 23:59, edited 1 time in total.
BHF_Manijak

#21 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by BHF_Manijak »

Mislim da vam je najbolja varijanta da auto ostavite u trznom centru BBI, da se ne peglate bezze po gradu i ne trazite parking mjesta, pa onda lagano od parking garaze u BBI do Bascarsije pjeske, trebama vam nekih 15-20 minuta laganom setnjom. ;-)
EH sad nek neko bude fin pa nek objasni gdje se nalazi BBI :mrgreen:
Last edited by BHF_Manijak on 23/03/2012 00:24, edited 1 time in total.
specifikacija

#22 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by specifikacija »

Pozdrav za tebe :)

Iskreno, nikada nisam volio te "periferne" hotele, pa ti toplo preporucujem da promjenis isti ( zasto se muciti svakodnevno preko 10 km do grada), ako mozes, mozda i za isti novac, biti u strogom centru grada. Predlazem stari(renovirani) hotel Europa (obavezno traziti sobu u starom dijelu hotela), a ako ste sportski orijentisani, i ukoliko vam cigarete nisu porok, onda hotel Central. Pitajte za korporativne cijene, sve se to moze srediti :)

Sto se tice hrane, obavezno sve to sto su ti u prethodnim postovima napisali. Posebno bih izdvojio cevape :) Vrlo interesantan restoran je i " Cetiri sobe gospodje Safije". Osebujan je u svakom pogledu, a i hrana je jako ukusna. Pivnica je isto tako dobra ( vrlo intrigantno mjesto), a mislim da je hrana najukusnija u restoranu : mislim da se zove Tavola i da se nalazi u ulici Marsala Tita, uglavnom prekoputa Centralne banke BiH. I za kraj, restoran kod Kibeta :)

Poseban dozivlja ce biti " prelazak" iz jedne u drugu epohu, tacno kod Bezistana :) Moj kolega iz Zg je tu ostao bez teksta. Za nekoga ko je iz Sa ili uopste iz BiH,to je nesto sasvim normalno, ali za nekoga iz Cro, to ce biti nesto posebno :)

Kod begove dzamije potrazi pekaru Imaret, i tu kupi perece ( posebno one male), a onda se napij hladne vode kraj dzamije. To je meni poseban uzitak kada sam u Sa.

I u BBI centru, na zadnjem spratu se nalazi predivna slasticarna i pogled na grad :) Nazalost, zaboravio sam ime slasticarne.

Tebi i tvojoj familiji zelim predivan boravak u Sa :)

LP

P.S. A, kada se vratis kuci ocekujemo ( govorim u ime svih sa foruma :)))) da napises detaljan post o tvojim impresijama o Sa :)
Last edited by specifikacija on 23/03/2012 00:19, edited 4 times in total.
campa_xxx

#23 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by campa_xxx »

I jos nesto...ako ste u subotu ovdje, obavezno ali OBAVEZNO neka se muz raspita gdje je stadion Grbavica i neka u 18h dodje da prati utakmicu najveceg kluba u Bosni i Hercegovini, sigurno se nece pokajati! A sto se tice supruge... neka ovaj zenski dio foruma savjetuje...tacnije neka kazu kako se zabaviti tih 2-3 sata bez muzijaka :-D
banovan

#24 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by banovan »

campa_xxx wrote:I jos nesto...ako ste u subotu ovdje, obavezno ali OBAVEZNO neka se muz raspita gdje je stadion Grbavica i neka u 18h dodje da prati utakmicu najveceg kluba u Bosni i Hercegovini, sigurno se nece pokajati! A sto se tice supruge... neka ovaj zenski dio foruma savjetuje...tacnije neka kazu kako se zabaviti tih 2-3 sata bez muzijaka :-D
Ovo pod obavezno,odvojite 2 sata da vidite najbolji tim u Premier ligi BiH,vrijedi vjerujte mi.

Lijepo se provedite u nasem gradu :P
Jara

#25 Re: Dolazimo u Sarajevo....

Post by Jara »

kredenac-ac wrote:
Ja i dalje mislim da ima 2km od pocetka aleje do hotela, mada moze biti i manje, ali ima sigurno barem 1km,...
Od hotela Terme do početka aleje treba 2 min pješke. Ako trčiš, eto te za nekoliko sekundi! :lol:
Čuj 2 km... :-) .
Post Reply