Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
drndalo

#8226 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drndalo »

Kao sto rekoh, ja sam bez problema na BMW 3-ci imao oko 5% razlicitu dimenziju od preporucene 14", i nikad nije bilo nikakvih problema... Kupio sam ih jer sam za cijenu jedne preporucene gume dobio sve 4 stare 2.000 km od poznanika koji je mijenjao auto... Meni tada velike pare, a u odnosu na one koje sam zamijenio njima, koje su bile pred izdisajem, nebo i zemlja...

Posto vidim da volis biti u pravu, evo i da ti potvrdim, DA, U PRAVU JE "drugi profil"! Nije fabricki preporucena, ali mozes staviti i taj drugi profil...Posebno ako za manje para dobijes kvalitetniju marku/model gume samo na konto razlike u dimenziji...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#8227 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by konektovan »

Jopet, enzenjeri reknu vako....

Promena dimenzija pneumatika

Najbolje je držati se dimenzija pneumatika koje preporučuje proizvođač, a obično uz isti motor kod određenog modela možete dobiti više dimenzija točkova. Ako se držite tih opcija, problema neće biti.

U slučaju da odlučite da se „poigrate“, idealno bi bilo da, bez obzira na širinu novog točka, njegov prečnik ostane isti, to jest, da se ne promeni zbir prečnika felne i visine bočnog zida pneumatika.

Drugim rečima, neka felna bude veća, ali zato neka guma ima niži profil. Inženjeri su s razlogom odredili kakvi točkovi su prihvatljivi za određen automobil, kako bi bili u skladu sa karakteristikama motora (snaga i obrtni moment, kao i u kojem rasponu obrtaja se „isporučuju“), prenosnim odnosima menjača, oslanjanjem i upravljačkim sistemom, prostorom ispod blatobrana...

Dakle, ne smemo se voditi samo mogućnošću da novi komplet guma/felna fizički staje na predviđeno mesto. Treba povesti računa i o prostoru za kočnice, kao i o karakteristikama same felne (o tome u drugom tekstu).

Kolike tolerancije većeg prečnika točka su prihvatljive?

Neki kažu da je 3% granica koju ne treba prelaziti, dok drugi misle da promena prečnika točka do 5% neće predstavljati problem. U svakom slučaju, trudite se da razlika bude što manja.

Ovde treba imati u vidu i da savremeni automobili sa mnoštvom elektronskih sistema koji utiču na bezbednu vožnju obično imaju predefinisane zamenske dimenzije, a ukoliko se ode van tih dimenzija, senzori koji šalju podatke kompjuteru mogu da dobiju pogrešne podatke, što može da poremeti rad tih elektronskih sistema.
drug_profi

#8228 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

drndalo wrote:Kao sto rekoh, ja sam bez problema na BMW 3-ci imao oko 5% razlicitu dimenziju od preporucene 14", i nikad nije bilo nikakvih problema... Kupio sam ih jer sam za cijenu jedne preporucene gume dobio sve 4 stare 2.000 km od poznanika koji je mijenjao auto... Meni tada velike pare, a u odnosu na one koje sam zamijenio njima, koje su bile pred izdisajem, nebo i zemlja...

Posto vidim da volis biti u pravu, evo i da ti potvrdim, DA, U PRAVU JE "drugi profil"! Nije fabricki preporucena, ali mozes staviti i taj drugi profil...Posebno ako za manje para dobijes kvalitetniju marku/model gume samo na konto razlike u dimenziji...
Ma vidi, mene ne pogađa da li mi neko priznaje da sam u pravu ili nisam. Ja bih samo da se drzimo cinjenica.
Ti vozio na 5% na BMW i nisi imao problema. On ce na astri mozda imati sa 3,5%, to ne znamo, ali je moguce. i Sad frajer da poleti pare za nesto nesigurno, umjesto da uzme neku od preporucenih opcionalnih dimenzija za istu lovu ili da doplati za optimalnu.
Nebitno jesam li u pravu. Mozda i nisam jer nisam inzenjer, vec samo eto citam nesto s vremena na vrijeme o ovoj temi, pa eto kontam da sam nesto ko upucen.
A eto svak je u pravu, stavljajte sta hocete za svoje pare i na svoje auto.
problemnatravunu

#8229 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by problemnatravunu »

Dakle, to sa dimenzijama guma je valjda više sto puta prezvakano!

U pravilu, smio bi postaviti samo dimenzije guma koje su propisane i homologirane, dakle ništa proizvoljno!

Ta priča oko procentualnog odstupanja isto tako nije "fiksna", dakle ako je proizvodjač neku dimenziju dozvolio , nema veze koliko je odstupanje, samo to moras uzeti u obzir kod pokazivanja brzinomjera!

Čisti primjer ovoga je npr, Škoda Yeti, standardna dimenzija je 215-60-16 , ali zimska se moze koristiti i 205-55-16 , pa vi vidite kolika je tu razlika , a razlog je sto samo na tu dimenziju na Yetiju još mogu (i smiju) stati i lanci!
Tomahawk11
Globalni moderator

#8230 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Tomahawk11 »

rovac13 wrote:Prije ove akcije sava 195 65 15 u Unitrade jek kostala 78,10 KM
U ovoj akciji je jeftinija 4,20 KM po komadu.

Jel toliko znace te 4KM da se ljudi ovoliko odusevljavaju koliko je povoljno "dzaba".
Nevjerovatno koliko znace 4 KM
Dobro, koliko su gume u toj dimenziji kod drugih ponuđača?
Sa i bez akcije?
Ljudi generalno računaju cijena * 4 gume i dođu do toga da je cijena novih guma optimalna i da onaj ko ih ne uzme nego voza na nekim truljama - za njega i nije auto.
drndalo

#8231 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drndalo »

problemnatravunu wrote:Dakle, to sa dimenzijama guma je valjda više sto puta prezvakano!

U pravilu, smio bi postaviti samo dimenzije guma koje su propisane i homologirane, dakle ništa proizvoljno!

Ta priča oko procentualnog odstupanja isto tako nije "fiksna", dakle ako je proizvodjač neku dimenziju dozvolio , nema veze koliko je odstupanje, samo to moras uzeti u obzir kod pokazivanja brzinomjera!

Čisti primjer ovoga je npr, Škoda Yeti, standardna dimenzija je 215-60-16 , ali zimska se moze koristiti i 205-55-16 , pa vi vidite kolika je tu razlika , a razlog je sto samo na tu dimenziju na Yetiju još mogu (i smiju) stati i lanci!
Varacamo se na ono homologirane... Da smo u Njemackoj slozio bih se... Kako nismo, i kako bi i pored odstupanja od >3% imao bolje gume od 83% ucesnika u saobracaju, ja mislim da je taj % manje vazan...
tutku

#8232 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by tutku »

Da li je neko imao iskustva, ili moze preporuciti cemu dati prednost u kupovini: 205/55 R16 Hankook W452 91T ili 205/55 R16 91H MICHELIN ALPIN 5. Razlika je u svega par maraka, Hankook sam nasao u Makbelu, a Michelin u Total Trade. Hvala ljudi :thumbup:
drndalo

#8233 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drndalo »

Iako sa Hankookom imam dobra iskustva, kod razlike od samo par maraka ja bih isao ipak na Michelin... Pod pretpostavkom da nisu vec stare npr. 3 godine...
Last edited by drndalo on 03/11/2017 11:06, edited 1 time in total.
problemnatravunu

#8234 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by problemnatravunu »

Ipak je Michelin premium par ekselans
Warashii

#8235 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Warashii »

tutku wrote:Da li je neko imao iskustva, ili moze preporuciti cemu dati prednost u kupovini: 205/55 R16 Hankook W452 91T ili 205/55 R16 91H MICHELIN ALPIN 5. Razlika je u svega par maraka, Hankook sam nasao u Makbelu, a Michelin u Total Trade. Hvala ljudi :thumbup:
Koliko je to Hankook pa je u par maraka?
supercali

#8236 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Warashii wrote:
tutku wrote:Da li je neko imao iskustva, ili moze preporuciti cemu dati prednost u kupovini: 205/55 R16 Hankook W452 91T ili 205/55 R16 91H MICHELIN ALPIN 5. Razlika je u svega par maraka, Hankook sam nasao u Makbelu, a Michelin u Total Trade. Hvala ljudi :thumbup:
Ma ovo je sigurno michelin dot 14 kao sto je neko vec napisao na temi pa snizena cijena
rovac13

#8237 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by rovac13 »

Tomahawk11 wrote:

Jel toliko znace te 4KM da se ljudi ovoliko odusevljavaju koliko je povoljno "dzaba".
Sa i bez akcije?
Ljudi generalno računaju cijena * 4 gume i dođu do toga da je cijena novih guma optimalna i da onaj ko ih ne uzme nego voza na nekim truljama - za njega i nije auto.
Ne kontam sta si htio reci.

U toj istoj radnji sava bila 78,10 KM i niko nije spomenuo da je jeftino ili povoljno.
Sad kad je 73,90 KM (bez montaze)je tolika pomama.Dzaba guma.
Pa se upitah jel 4 KM toliko znace po komadu.

Ja u mojoj blizini imam te save uvijek kupit 78KM po komadu sa montazom bez akcije.
A isto tako neko ih prodaje i po 85-90 KM ali kod njih nebi kupio.
Tomahawk11
Globalni moderator

#8238 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Tomahawk11 »

rovac13 wrote:
Tomahawk11 wrote:

Sa i bez akcije?
Ne kontam sta si htio reci.

U toj istoj radnji sava bila 78,10 KM i niko nije spomenuo da je jeftino ili povoljno.
Sad kad je 73,90 KM (bez montaze)je tolika pomama.Dzaba guma.
Pa se upitah jel 4 KM toliko znace po komadu.

Ja u mojoj blizini imam te save uvijek kupit 78KM po komadu sa montazom bez akcije.
A isto tako neko ih prodaje i po 85-90 KM ali kod njih nebi kupio.
Htio sam reći da ljudi govore kako je cijena guma prihvatljiva i nema razloga da se vozi na nekim kvazigumama i starim gumama.
Ponudu sam postavio, ko voli nek izvoli. Uzimao i ja tu gume.
Izgleda da je najbitnije pametovati.
Fino te pitam, imaš li ti preporučiti ovom narodu, možda je negdje jeftinije.
Tebi bitnije odbraniti svoj ego, a bogme te nisam napao.

Dobro, eto imaš u blizini. Reci ko prodaje, možda još nekom odgovara. Možda mu Unitrade nije na ruku.
supercali

#8239 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Ja koliko sam shvatio pricate 2 razlicite stvari
Tomo prica o tome kako smo zakljucili da su gume jeftine da bi vozali neke bez sara a rovac prica o tome da raja sada konta jeftino a za 16 maraka vise na set nije
Tomahawk11
Globalni moderator

#8240 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Tomahawk11 »

supercali wrote:Ja koliko sam shvatio pricate 2 razlicite stvari
Tomo prica o tome kako smo zakljucili da su gume jeftine da bi vozali neke bez sara a rovac prica o tome da raja sada konta jeftino a za 16 maraka vise na set nije
Kontam ga ja za to i tu što se mene tiče nema nikakvog problema.
Nije to neka ušteda i akcija je šarena laža, realno.
Ja prošle godine dobio jeftinije cca 80 KM, to je već nešto.

Ali, kad se sve sabere, može svako ko vozi auto uzeti nove gume.
supercali

#8241 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Tomahawk11 wrote:
Kontam ga ja za to i tu što se mene tiče nema nikakvog problema.
Nije to neka ušteda i akcija je šarena laža, realno.
Ja prošle godine dobio jeftinije cca 80 KM, to je već nešto.

Ali, kad se sve sabere, može svako ko vozi auto uzeti nove gume.
Pa to smo se svi slozili znaci za 360 maraka imas nove gume za min 2 sezone

Ps i to u najvecoj ovdje ponudjenoj 16
U velicini 14 postaje haman smijesno
rovac13

#8242 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by rovac13 »

Tako je.
Ako su gume tokom cijele sezone 376 KM.
Zasto je odjednom 360 KM dzaba.
Ne vidim veze zasto je citirao mene i onda pisao o necem drugom
Dzontra_Volta

#8243 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dzontra_Volta »

Jednostavno rješenje: kupujte auta na koja ide standardna dimenzija guma! :D
Ha ja! :-D
LikeLike

#8244 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by LikeLike »

Evo u Maji Sportiva sa montazom 77,5KM :D
tutku

#8245 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by tutku »

Warashii wrote:
Hankook je 125, a Michelin oko 130
Dzontra_Volta

#8246 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dzontra_Volta »

tutku wrote:
Warashii wrote:
Hankook je 125, a Michelin oko 130
Ove od 155 KM su realna cijena. Ove od 131 KM su garant sa starim DOT-om, nema šanse da je ovolika razlika samo zbog različitog indeksa brzine (i to u korist lošijeg indeksa).

Image
mayab

#8247 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mayab »

Neprijatno sam iznenadjen neposlovnošću Makbela, dodješ kupiš sve 4 nove gume, platiš montažu, i onda ti još traže 2KM za 4 kese (sa njihovim logom) za stare gume, nije do dvije KM, ali ..... :izet:

:facepalm:
jefferson

#8248 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Ove od 155 KM su realna cijena. Ove od 131 KM su garant sa starim DOT-om, nema šanse da je ovolika razlika samo zbog različitog indeksa brzine (i to u korist lošijeg indeksa).

Image
Volio bi da cujem objasnjenje sta je "losiji" index?
mayab

#8249 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by mayab »

'ajmo lekcija iz poznavanja guma :izet: :izet:
Dzontra_Volta

#8250 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dzontra_Volta »

jefferson wrote:

Image
Volio bi da cujem objasnjenje sta je "losiji" index?
Gume sa većim indeksom brzine su u pravilu skuplje od onih sa manjim.
Post Reply