Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#7976 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

ja71 wrote:
Alkos wrote:Daj recite ako sam se zajebo sa odlukom :mrgreen:
I ja sam misljenja da su bolje 4 Save nego 2 Kontinenatala + 2 kurtona.

Ali ako si prisiljen staviti 2 Kontinenatala + 2 kurtona onda Kontinental ide nazad a kurtoni naprijed
Nidje veze, dajes ljudima pogresne upute zbog kojih mogu zaplatiti autom ili udariti pjesaka. Jesi ikad vozio s 2 kurtona naprijed, posebno zimi?
Last edited by ado-šampion on 27/10/2017 16:11, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#7977 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

ado-šampion wrote:
ja71 wrote:

Ali ako si prisiljen staviti 2 Kontinenatala + 2 kurtona onda Kontinental ide nazad a kurtoni naprijed
Nidje veze, dajes ljudima pogresne upute zbog kojih mogu zaplatiti autom ili udariti pjesaka. Jesi ikad vozio s 2 kurtona naprijed?
A mozda je zadnja vuca :D
channel10

#7978 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by channel10 »

Nisi trebao zbog 30 maraka eksperimentisati sa tim gumama, ali gotovo je sad :) .

I ove conti sve premium, ovako onako, a C kategorija kod potrosnje goriva i B cini mi se kod buke :-) .
ado-šampion

#7979 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

skafiskafsnjak wrote:
ado-šampion wrote:
ja71 wrote:

Nidje veze, dajes ljudima pogresne upute zbog kojih mogu zaplatiti autom ili udariti pjesaka. Jesi ikad vozio s 2 kurtona naprijed?
A mozda je zadnja vuca :D
A auto sa zadnjom vucom nema kocnice i ne mora stati? :D
skafiskafsnjak

#7980 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

channel10 wrote:Nisi trebao zbog 30 maraka eksperimentisati sa tim gumama, ali gotovo je sad :) .

I ove conti sve premium, ovako onako, a C kategorija kod potrosnje goriva i B cini mi se kod buke :-) .
Ma budimo realni, nije ni Sava sad nesto . A davno sam prestao zimske Conti ili Michelin kupovati .

ALi eto cisto da probam ove, napisat cu ovdje na temi kad ih probam . Dok malo snijega i kise padne .... hhehehe
skafiskafsnjak

#7981 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

ado-šampion wrote: A auto sa zadnjom vucom nema kocnice i ne mora stati? :D
Pa dobro , covjek je rekao, ako bas mora nek tako uradi .
A i ja sam uvijek za 4 nove Sava gume, nego 2 Contintenal + 2 lubenice.
channel10

#7982 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by channel10 »

skafiskafsnjak wrote:
channel10 wrote:Nisi trebao zbog 30 maraka eksperimentisati sa tim gumama, ali gotovo je sad :) .

Ma budimo realni, nije ni Sava sad nesto . A davno sam prestao zimske Conti ili Michelin kupovati .

ALi eto cisto da probam ove, napisat cu ovdje na temi kad ih probam . Dok malo snijega i kise padne .... hhehehe
Ne znam majke mi sta da ti kazem. Ja sam prvo vozio na Savi, pa GY i sad evo uzeo naprijed Continental( nazad je GY 9 od prosle godine). Cesto zimi idem na planinu i nisam uopste primjetio razliku izmedju te dvije gume. Sad cu vidjeti kako je sa ovim Continental zimskim. A fina je razlika u cijeni izmedju tih guma.
Last edited by channel10 on 27/10/2017 16:17, edited 1 time in total.
ado-šampion

#7983 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

skafiskafsnjak wrote:
ado-šampion wrote: A auto sa zadnjom vucom nema kocnice i ne mora stati? :D
Pa dobro , covjek je rekao, ako bas mora nek tako uradi .
A i ja sam uvijek za 4 nove Sava gume, nego 2 Contintenal + 2 lubenice.
Nisam ja komentarisao to, nego ono ako ima 2 nove i 2 skroz lose da nove idu nazad.
skafiskafsnjak

#7984 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

channel10 wrote: Ne znam majke mi sta da ti kazem. Ja sam prvo vozio na Savi, pa GY i sad evo uzeo naprijed Continental. Cesto zimi idem na planinu i nisam uopste primjetio razliku izmedju te dvije gume. Sad cu vidjeti kako je sa ovim Continental zimskim. A fina je razlika u cijeni izmedju tih guma.
Pa i ja sam prije par godina imao michelin ... I poslije toga Savu, razliku ne vidim. Valjda sto vozim poprilicno oprezno .

Ali eto , vidjet cemo ove... ako bude problema, nazad cu ih samo :)
skafiskafsnjak

#7985 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

ado-šampion wrote: Nisam ja komentarisao to, nego ono ako ima 2 nove i 2 skroz lose da nove idu nazad.
Kada se ubaci i razmisljanje iz tog ugla, ne znam sta je gore . Naprijed lose iili nazad :D
ado-šampion

#7986 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Ma likovi procitaju na netu i u novinama da bolje gume idu nazad pa preporucuju raji da stavlja slickove naprijed. :D :-)

Sto je najgore ovdje dodju ljudi koji fakat ne znaju da pitaju za savjet i onda im savjet daje neko takav...
ja71

#7987 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ja71 »

ado-šampion wrote:
ja71 wrote:

Nidje veze, dajes ljudima pogresne upute zbog kojih mogu zaplatiti autom ili udariti pjesaka. Jesi ikad vozio s 2 kurtona naprijed, posebno zimi?
imali smo vec tu diskusiju.
Losije gume naprijed (bez obzira na vucu) je oficijelni savjet u Njemackoj od bilo koje institucije koja ima veze sa saobracajem.
Ako oni mene lazu lazem i ja vas.
ja71

#7988 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ja71 »

ado-šampion wrote:Ma likovi procitaju na netu i u novinama da bolje gume idu nazad pa preporucuju raji da stavlja slickove naprijed. :D :-)

Sto je najgore ovdje dodju ljudi koji fakat ne znaju da pitaju za savjet i onda im savjet daje neko takav...
mislim da sad namjerno izvrces rijeci
ado-šampion

#7989 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

ja71 wrote:
Losije gume naprijed (bez obzira na vucu) je oficijelni savjet u Njemackoj od bilo koje institucije koja ima veze sa saobracajem.
I ti nasao dijeliti savjete na osnovu necega sto si procitao na netu? Znas li ti razlikovati izraz losije gume od novih i celave gume? Jedno je kad imas 2 nove gume i 2 proslogodisnje (losije) pa stavis te nove nazad, a nesto sasvim drugo je kad imas 2 nove gume i 2 celave pa nove stavis nazad, ili kad imas 2 zimske i 2 ljetne i zimske stavis nazad.

Prije nego sto pocnes davati savjete za tako ozbiljne stvari, probaj sam provesti 1-2 zime u Sarajevu s celavim gumama na prednoj osovini vozajuci se svaki dan. Samo javi u koje vrijeme se kreces da narod ne izlazi na ulicu. :D
channel10

#7990 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by channel10 »

Izasao bi jednom i to bi bilo to :D
ado-šampion

#7991 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

ja71 wrote:
ado-šampion wrote:Ma likovi procitaju na netu i u novinama da bolje gume idu nazad pa preporucuju raji da stavlja slickove naprijed. :D :-)

mislim da sad namjerno izvrces rijeci
Sta je ovdje izvrtanje: Ali ako si prisiljen staviti 2 Kontinenatala + 2 kurtona onda Kontinental ide nazad a kurtoni naprijed?
ja71

#7992 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ja71 »

ado-šampion wrote:
ja71 wrote:
I ti nasao dijeliti savjete na osnovu necega sto si procitao na netu? Znas li ti razlikovati izraz losije gume od novih i celave gume? Jedno je kad imas 2 nove gume i 2 proslogodisnje (losije) pa stavis te nove nazad, a nesto sasvim drugo je kad imas 2 nove gume i 2 celave pa nove stavis nazad, ili kad imas 2 zimske i 2 ljetne i zimske stavis nazad.

Prije nego sto pocnes davati savjete za tako ozbiljne stvari, probaj sam provesti 1-2 zime u Sarajevu s celavim gumama na prednoj osovini vozajuci se svaki dan. Samo javi u koje vrijeme se kreces da narod ne izlazi na ulicu. :D
E nek si se ti nasao po netu dijeliti savjete. Izvini strucnjak nisam te prepoznao :D

eto vidis da izvrces. sad si poceo relativizirati jer eto nije isto celava i losija guma.
A ja o tome nisam rijec rekao.
vjerovatno si i sam u medjuvremenu nesto procitao na netu pa sad vrdas
ja71

#7993 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ja71 »

ado-šampion wrote: Sta je ovdje izvrtanje: Ali ako si prisiljen staviti 2 Kontinenatala + 2 kurtona onda Kontinental ide nazad a kurtoni naprijed?
cudi me da me nisi optuzio kako ja ljude pogresno savjetujem da umjesto pravih guma navuku kurtone na stare gume
amar1994

#7994 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

bolje 4 save nego 2 contija i 2 sranja :thumbup:
ja71

#7995 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ja71 »

amar1994 wrote:bolje 4 save nego 2 contija i 2 sranja :thumbup:
tu se slazemo svi.
pitanje je sta je MANJE zlo.
ja sam u pocetnom postu napisao "ako si prisiljen" staviti 2 bolje i 2 losije gume
ado-šampion

#7996 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

ja71 wrote:
eto vidis da izvrces. sad si poceo relativizirati jer eto nije isto celava i losija guma.
A ja o tome nisam rijec rekao.
vjerovatno si i sam u medjuvremenu nesto procitao na netu pa sad vrdas
Majstore ja sam vozio zimi i na sve 4 ljetne, i na 2 ljetne i 2 zimske i na 4 dobre zimske i na 4 lose zimske. Kao i masa raje ovdje, ne moras biti strucnjak niti citati na netu da ne nasjedas na pricu nekoga za koga se po pisanju moze postaviti pitanje ima li uopste vozacku dozvolu. Naravno da nije isto proslogodisnja guma koja ima mesa i koja je godinu stara i celava guma, kad budes uradio nesto vise od citanja mozda ti bude jasno u kojem slucaju bolje gume idu nazad.

Dotad bi bilo dobro da se suzdrzis od savjeta tog tipa jer te neko moze poslusati. Idi daji sajvete za kupovinu auta s ostalim koji ih daju na osnovu toga sto su sjeli u salonu, tu jedino moze stradati neciji novcanik. :D

A za citanje, sljedece stivo, malo procitaj moze li se proci tehnicki u Njemackoj ako nemas dovoljno mesa na gumama i koliko je kazna kad napravis zastoj zimi, pa ce ti mozda biti malo jasnije iz koje perspektive ti tvoji oficijelni Nijemci preporucuju da se bolje gume stave pozadi.
boshniak

#7997 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by boshniak »

Dajte molim vas, ne savjetujte ljude na osnovu necega sto sami niste niti bi probali, kakve losije zimske gume na prednjoj osovini, to moze mozda tamo u holandskim i nekim njemackim ravnicama, a po brdovitoj i cesto lose ociscenoj bosni lose gume na prednjoj osovini nemaju svrhu, nit se popeti uzbrdo, nit zakociti nizbrdo. Vjerovatno je sa ljetnim gumama situacija obrnuta.
amar1994

#7998 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

ja71 wrote:
amar1994 wrote:bolje 4 save nego 2 contija i 2 sranja :thumbup:
tu se slazemo svi.
pitanje je sta je MANJE zlo.
ja sam u pocetnom postu napisao "ako si prisiljen" staviti 2 bolje i 2 losije gume
parkiraj i idi taxijem/grasom/centrom/tabanfijakerom :D
amar1994

#7999 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:
Majstore ja sam vozio zimi i na sve 4 ljetne, i na 2 ljetne i 2 zimske i na 4 dobre zimske i na 4 lose zimske. Kao i masa raje ovdje, ne moras biti strucnjak niti citati na netu da ne nasjedas na pricu nekoga za koga se po pisanju moze postaviti pitanje ima li uopste vozacku dozvolu. Naravno da nije isto proslogodisnja guma koja ima mesa i koja je godinu stara i celava guma, kad budes uradio nesto vise od citanja mozda ti bude jasno u kojem slucaju bolje gume idu nazad.

Dotad bi bilo dobro da se suzdrzis od savjeta tog tipa jer te neko moze poslusati. Idi daji sajvete za kupovinu auta s ostalim koji ih daju na osnovu toga sto su sjeli u salonu, tu jedino moze stradati neciji novcanik. :D

A za citanje, sljedece stivo, malo procitaj moze li se proci tehnicki u Njemackoj ako nemas dovoljno mesa na gumama i koliko je kazna kad napravis zastoj zimi, pa ce ti mozda biti malo jasnije iz koje perspektive ti tvoji oficijelni Nijemci preporucuju da se bolje gume stave pozadi.
moj komso voziJo sa razlicitim sarama/gumama na prednjoj osovini :lol: :lol: :run:

kad sam mu reko da je zakonski zabranjeno panika :D , kaze ja vozim tako ima 3mjeseca :lol:
ado-šampion

#8000 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Haha pa voze godinama s 4 razlicite gume, posebno u manjim mjestima. Sta briga ljude koji odu na tehnicki s takvim autom i hladno ih puste.
Post Reply