Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7951 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

supercali wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Dragi respo ko ce dva puta hodat radi iste stvari...
Pa ne hodas do bihaca jbt
Odvezes se autom i to ti oduzme sat vremena mozda
Ma ja bih radije saceko da skupim pare nego isao dva puta...
supercali

#7952 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Ne kontam taj rezon evo recimo od tvog stana do maje odes iz zajebancije i ne potrosis ni sat i to bukvalno kad bi isao i pjeske
Je li to kod tebe lijenost ili nesto drugo ne znam
Tomahawk11
Globalni moderator

#7953 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Tomahawk11 »

Pa nije baš iz zajebancije.
Evo, juče hoću da registrujem auto, ne mogu to iz zajebancije, nego moram izaći sat vremena s posla.
Iz zajebancije bi bilo kad bi se moglo vikendom, recimo.
A ako može i vikendom, možda čovjek radi i onda dva puta ići ganjati se oko guma, to bi bilo dva puta tražiti izlaz.
boshniak

#7954 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by boshniak »

Alkos wrote:Evo pitao sam prije nekih mjesec dana za savjet oko kupovine novih zimskih guma. Mislio sam uzeti neke premium gume, ali samo 2 prednje, a stare ostaviti i nabaciti nazad, pa opet sljedeću sezonu uzeti 2 nove i rotirati. Zimske gume koje trenutno imam su 2012 godina proizvodnje, iako im je šara poprilično duboka i mogle bi izgurati još jednu zimu. Ipak sjebah se da sam ih već 5 sezona jahao, tako da ovo što sam planirao pada u vodu. :)

Za 2 premium gume morao bih izdvojiti cca 550 KM, što je neki realni budžet za ovu sezonu jer me na ljeto očekuje i kupovina ljetnih guma. :( Ipak, odlučio sam ne zajebavati se sa gumama (guma glavu čuva :D ), pa ću za tu istu cijenu uzeti 4 nove gume nekih srednjih performansi. Opet bolje nova guma bilo kakva, nego ishabana vrhunska stara 5 godina.

Odluka je pala na Sava Eskimo HP2, čuo sam dosta hvalospjeva i kažu da je najbolji omjer cijena-kvalitet. Nadam se da se neću zajebati. :mrgreen:
Po kojoj cijeni si nasao Savu HP2, vjerujem da je dobar izbor, i u toj dimenziji su Made in Germany.
supercali

#7955 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Tomahawk11 wrote:Pa nije baš iz zajebancije.
Evo, juče hoću da registrujem auto, ne mogu to iz zajebancije, nego moram izaći sat vremena s posla.
A ako može i vikendom, možda čovjek radi i onda dva puta ići ganjati se oko guma, to bi bilo dva puta tražiti izlaz.
Registraciju ne mozes porediti s ovim
Tomahawk11
Globalni moderator

#7956 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Tomahawk11 »

supercali wrote:
Tomahawk11 wrote:Pa nije baš iz zajebancije.
Registraciju ne mozes porediti s ovim
Što ne mogu? Nije to samo registracija, nego bilo šta.
Evo, došao čovjek kod majstora i nabraja šta mu je sve otišlo, kaže hoćeš li samo remen i ne znam šta još ili da radimo veliki servis, ma kaže samo ti meni remen i to (iako mu je rekao da treba raditi čim prije i veliki servis) - prvo će platiti dva puta ruke, drugo dva puta će morati dolaziti.
Kad nešto moraš, obično si u obavezama i to vrijeme nikako nemaš.
supercali

#7957 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Zato sto ovi prodavci guma najcesce rade do 7 tako da ne moras traziti izlaz s posla
Drugo prodavaca guma imas daleko vise nego tehnickih pregleda i agencija za registraciju koji uglavnom rade do 5
Trece nije isti obim posla kad registrujes auto i kad mjenjas gume
Kod registracije mora neko otici platiti sve dadzbine pa onda jel ima kazni nema pa onda tehnicki pa nosenje u pu
Zato se to dvoje ne moze porediti

Ps i sa servisom si fulio u usporedbi jer se montiranje placa po gumi a ne na sve 4 i na jednu isto
Tomahawk11
Globalni moderator

#7958 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Tomahawk11 »

Pa sad svi mijenjaju gume, juče jaran išao mijenjati, više od sat vremena ostavio.
Nebitno, fokus je na vremenu i moraš shvatiti da je nekom luksuz uzimati dva izlaza ako može s jednim završiti.
Ovo za registraciju - ja završio za 45 minuta i ta plaćanja i tehnički, kazne koje su bile plaćene, nemam šta provjeravati.
To nošenje će obaviti u agenciji, ja još samo preuzmem kad bude gotovo.
supercali

#7959 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Tomahawk11 wrote:Pa sad svi mijenjaju gume, juče jaran išao mijenjati, više od sat vremena ostavio.
Nebitno, fokus je na vremenu i moraš shvatiti da je nekom luksuz uzimati dva izlaza ako može s jednim završiti.
Ovo za registraciju - ja završio za 45 minuta i ta plaćanja i tehnički, kazne koje su bile plaćene, nemam šta provjeravati.
Poenta je da gumari nemaju isto radno vrijeme kao agencije za registraciju i da ne mora nista izvan svoje radnje raditi
U agenciji mora ako hoces da ti se preda isti dan jer tamo oni primaju do 2 ne primaju srijedom petkom na dzumi itd
skafiskafsnjak

#7960 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

Meni nesto puno "legla".... ili ne :?

Na 2.4 napuhana, tj tako pokazuje onaj hepek na Energopetrol pumpi

Image
530i

#7961 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Izgleda k'o da i jest legla...provjeri na drugom mjestu. Često ti mjerači na pumpama ili ne valjaju ili pogrešno pokazuju...
channel10

#7962 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by channel10 »

Evo stigle conti TS860.
DOT je cini mi se 3117. Samo zemlja proizvodnje Romania :o
Tomahawk11
Globalni moderator

#7963 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Tomahawk11 »

supercali wrote:
Tomahawk11 wrote:Pa sad svi mijenjaju gume, juče jaran išao mijenjati, više od sat vremena ostavio.
Poenta je da gumari nemaju isto radno vrijeme kao agencije za registraciju i da ne mora nista izvan svoje radnje raditi
U agenciji mora ako hoces da ti se preda isti dan jer tamo oni primaju do 2 ne primaju srijedom petkom na dzumi itd
Ama, ko je kratak s vremenom - kratak je.
To je poenta.
skafiskafsnjak

#7964 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

530i wrote:Izgleda k'o da i jest legla...provjeri na drugom mjestu. Često ti mjerači na pumpama ili ne valjaju ili pogrešno pokazuju...
Pa i ja gledam , znam da je normalno da prednja "legne" malo vise, ali malo vise je u napusem u odnosu na zadnje. Ali ovo mi nesto puno hahaha . Provjerit cu :)

Da li je iko od vas kupovao one pumpe sto na upaljac idu ?
530i

#7965 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Misliš kompresor? Čuo sam da je Mercedesov najbolji, ali nikako da se nakanim da kupim kakav, a razmišljao sam o tome.
Pismen vulkanizer bi trebao imati ispravan pokazivač pritiska.
supercali

#7966 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Ja sam davno kad je tek pocelo kinesku kupio i pregorila a nije napumpala gumu
E sada vjerujem da neka kvalitetna ne bi tako lako pregorila ko zna
Uglavnom ove kineske od 20-30 ne uzimaj
skafiskafsnjak

#7967 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

530i wrote:Misliš kompresor? Čuo sam da je Mercedesov najbolji, ali nikako da se nakanim da kupim kakav, a razmišljao sam o tome.
Pismen vulkanizer bi trebao imati ispravan pokazivač pritiska.
A et kompresor... Sad je pitanje, da li je bolje kupiti neku kvalitetniju pumpu ili to . Opet kontam, to je mozda potrebno nekome ko cesto koristi.
Meni pukla guma nedavno, prvi put ,a vozim preko 10 godina .
Alkos

#7968 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Alkos »

boshniak wrote:
Alkos wrote:Evo pitao sam prije nekih mjesec dana za savjet oko kupovine novih zimskih guma. Mislio sam uzeti neke premium gume, ali samo 2 prednje, a stare ostaviti i nabaciti nazad, pa opet sljedeću sezonu uzeti 2 nove i rotirati. Zimske gume koje trenutno imam su 2012 godina proizvodnje, iako im je šara poprilično duboka i mogle bi izgurati još jednu zimu. Ipak sjebah se da sam ih već 5 sezona jahao, tako da ovo što sam planirao pada u vodu. :)

Za 2 premium gume morao bih izdvojiti cca 550 KM, što je neki realni budžet za ovu sezonu jer me na ljeto očekuje i kupovina ljetnih guma. :( Ipak, odlučio sam ne zajebavati se sa gumama (guma glavu čuva :D ), pa ću za tu istu cijenu uzeti 4 nove gume nekih srednjih performansi. Opet bolje nova guma bilo kakva, nego ishabana vrhunska stara 5 godina.

Odluka je pala na Sava Eskimo HP2, čuo sam dosta hvalospjeva i kažu da je najbolji omjer cijena-kvalitet. Nadam se da se neću zajebati. :mrgreen:
Po kojoj cijeni si nasao Savu HP2, vjerujem da je dobar izbor, i u toj dimenziji su Made in Germany.
Pozdrav, hvala na ohrabrivanju :)

Nasao ih u Makbelu, doduse na stranici, moram ih nazvati da provjerim stanje. Cijena je cini mi se 152,00 KM bez montaze, placanje kes ili kartica.
skafiskafsnjak

#7969 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

O kojoj dimenziji pricate, pa su 152 km komad ?

Ja neki dan kupio ove neke Kelly . Presao sam preko svih svojih principa i kupio ..... jesam li se zaebo, vidjet cemo .
ja71

#7970 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ja71 »

Alkos wrote:Daj recite ako sam se zajebo sa odlukom :mrgreen:
I ja sam misljenja da su bolje 4 Save nego 2 Kontinenatala + 2 kurtona.

Ali ako si prisiljen staviti 2 Kontinenatala + 2 kurtona onda Kontinental ide nazad a kurtoni naprijed
Alkos

#7971 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Alkos »

ja71 wrote:
Alkos wrote:Daj recite ako sam se zajebo sa odlukom :mrgreen:
I ja sam misljenja da su bolje 4 Save nego 2 Kontinenatala + 2 kurtona.

Ali ako si prisiljen staviti 2 Kontinenatala + 2 kurtona onda Kontinental ide nazad a kurtoni naprijed
Hvala :) :thumbup:
Alkos

#7972 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Alkos »

skafiskafsnjak wrote:O kojoj dimenziji pricate, pa su 152 km komad ?

Ja neki dan kupio ove neke Kelly . Presao sam preko svih svojih principa i kupio ..... jesam li se zaebo, vidjet cemo .
215/50/17
channel10

#7973 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by channel10 »

Ja Kelly samo flips i cips kupujem :D . Sto nisi Savu kupio? Kolika je razlika u cijeni izmedju te dvije gume?
supercali

#7974 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by supercali »

Malo mi je to za tu gumu ja za sebe gledam 205/55 16 pa idu od 155 km pa do 180 premium gume
skafiskafsnjak

#7975 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by skafiskafsnjak »

channel10 wrote:

Ja Kelly samo flips i cips kupujem :D . Sto nisi Savu kupio? Kolika je razlika u cijeni izmedju te dvije gume?
hahahahahah ma vala da je zbog para, i nije . Savina 91km , ova 75km . Vidjet cemo...ako budu sranje, stavit cu ih nazad... sad su mi nazad Sava od prosle zime .
Post Reply