Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
drug_profi

#7426 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

kiki-miki wrote:Kakve su hankok gume?
Vidim ih na Opel Insigniama u salonu. Ventus prime ljetne, doduše. Opel fabrički ugrađuje Continental, Michelin, Bridgestone i Hankook (te sam proizvođače vidio na izloženim modelima).
Hankook kao kompanija je solidan proizvođač, ali imaš i kod njih klase proizvoda. Trude se da upadnu u taj premium segment.
Neka od ovih I-cept vjerovatno bi bila dobar izbor za zimu, samo je opet pitanje kolika je tu razlika u cijeni u odnosu na lidere.
ado-šampion

#7427 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Ma kakav premium ljudi prosipate se ko riza :-) , Hankook gume idu iskljucivo iz jednog razloga a to je rezanje troskova. Ja sam na novim Opelima vidjao i Kumho gume, garant su i one premium. :-) Proizvodjaci koji uzimaju malo vise za auto mogu priustiti luksuz da na svim modelima za sve moguca trzista saradjuju iskljucivo npr. s Michelinom. Ovi drugi kojim se cista zarada po jednom primjerku vrti oko 400 eura gledaju da usparaju na svakom cosku, posebno kad to auto posalju u Bosnu i trebaju ga jos dodatno ogoliti da bi uopste imali racunicu da drze salon.
drug_profi

#7428 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

ado-šampion wrote:Ma kakav premium ljudi prosipate se ko riza :-) , Hankook gume idu iskljucivo iz jednog razloga a to je rezanje troskova. Ja sam na novim Opelima vidjao i Kumho gume, garant su i one premium. :-) Proizvodjaci koji uzimaju malo vise za auto mogu priustiti luksuz da na svim modelima za sve moguca trzista saradjuju iskljucivo npr. s Michelinom. Ovi drugi kojim se cista zarada po jednom primjerku vrti oko 400 eura gledaju da usparaju na svakom cosku, posebno kad to auto posalju u Bosnu i trebaju ga jos dodatno ogoliti da bi uopste imali racunicu da drze salon.
Nisam ni rekao da su premium, već da se trude da budu. Marketingom, sponzorstvima, ugovorima, istrazivanjima... sto se sve odrazava na krajnju cijenu proizvoda.
Pa na kraju imaš razliku od samo 20-tak % u odnosu na pravi premium, sto ti daje dojam da si kupio kvalitetnu gumu.
Mislim budimo realni, bice ona dobra 2-3 sezone. Ne vrhunska, ali ko pazljivije vozi nece znati razliku.
ado-šampion

#7429 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Ma nisi, ali se po temi povlaci prica o nekom premiumu i pojedini brendovi se pokusavaju na silu ugurati u taj premium, sta god to bilo. Ako pod premium racunamo top proizvodjace tipa 5-6 zna se kojih da ne nabrajam, da bi se doslo na taj nivo treba puno rada i ulaganja i desetine godina iskustva kako u motorsportu tako i u civilnom prometu. Eno Michelina sa svim svojim iskustvom i decenijama rada i ulaganja, Alpin se na zadnjem testu zimskih guma pokazao vrlo lose, znaci konstatno u zadnje vrijeme sa zimskim gumama imaju problema da pogode. A vamo neka prica o Hankooku i premiumu.

Htjedoh da napisem, to sto guma nekog proizvodjaca dodje na novom Opelu ne mora da znaci nista, a gume tipa Hankook ili Kumho znaci sigurno rezanje troskova.
drug_profi

#7430 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

ado-šampion wrote:Ma nisi, ali se po temi povlaci prica o nekom premiumu i pojedini brendovi se pokusavaju na silu ugurati u taj premium, sta god to bilo. Ako pod premium racunamo top proizvodjace tipa 5-6 zna se kojih da ne nabrajam, da bi se doslo na taj nivo treba puno rada i ulaganja i desetine godina iskustva kako u motorsportu tako i u civilnom prometu. Eno Michelina sa svim svojim iskustvom i decenijama rada i ulaganja, Alpin se na zadnjem testu zimskih guma pokazao vrlo lose, znaci konstatno u zadnje vrijeme sa zimskim gumama imaju problema da pogode. A vamo neka prica o Hankooku i premiumu.

Htjedoh da napisem, to sto guma nekog proizvodjaca dodje na novom Opelu ne mora da znaci nista, a gume tipa Hankook ili Kumho znaci sigurno rezanje troskova.
Razumijem šta si rekao, ali i renomirani proizvođač će odrediti minimum kvaliteta za dobavljače. Može još jeftinije proći ako stave savu ili tigra, barum, debicu, petlas, lasu i da ne nabrajam... ali nisu. Znači odabrali su gume koje će zadovoljiti minimum zahtjeva.
On na setu Michelina ili Hankooka ima razliku od 400 eura, dok je trgovacka marza bar 20% ili 3-5K eura, sudeći po akcijskim cijenama. Svakako da tih 400 eura daje malo prostora, ali šta si dobio sa time ako kupac traži da mu se auto presvuče?
Hoću reći, svaka guma je dobra dok je nova i dok se ne tjera u limite. E sad, dalje je do vozača.
Optimist

#7431 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Optimist »

ado-šampion wrote:Ma kakav premium ljudi prosipate se ko riza :-) , Hankook gume idu iskljucivo iz jednog razloga a to je rezanje troskova. Ja sam na novim Opelima vidjao i Kumho gume, garant su i one premium. :-) Proizvodjaci koji uzimaju malo vise za auto mogu priustiti luksuz da na svim modelima za sve moguca trzista saradjuju iskljucivo npr. s Michelinom. Ovi drugi kojim se cista zarada po jednom primjerku vrti oko 400 eura gledaju da usparaju na svakom cosku, posebno kad to auto posalju u Bosnu i trebaju ga jos dodatno ogoliti da bi uopste imali racunicu da drze salon.
Kod kolege na sluzbenoj Skodi dosle Nexen gume. Auto kupljeno novo ove godine. :-)
ado-šampion

#7433 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

drugi profil wrote:
ado-šampion wrote:Ma nisi, ali se po temi povlaci prica o nekom premiumu i pojedini brendovi se pokusavaju na silu ugurati u taj premium, sta god to bilo. Ako pod premium racunamo top proizvodjace tipa 5-6 zna se kojih da ne nabrajam, da bi se doslo na taj nivo treba puno rada i ulaganja i desetine godina iskustva kako u motorsportu tako i u civilnom prometu. Eno Michelina sa svim svojim iskustvom i decenijama rada i ulaganja, Alpin se na zadnjem testu zimskih guma pokazao vrlo lose, znaci konstatno u zadnje vrijeme sa zimskim gumama imaju problema da pogode. A vamo neka prica o Hankooku i premiumu.

Razumijem šta si rekao, ali i renomirani proizvođač će odrediti minimum kvaliteta za dobavljače. Može još jeftinije proći ako stave savu ili tigra, barum, debicu, petlas, lasu i da ne nabrajam... ali nisu. Znači odabrali su gume koje će zadovoljiti minimum zahtjeva.
On na setu Michelina ili Hankooka ima razliku od 400 eura, dok je trgovacka marza bar 20% ili 3-5K eura, sudeći po akcijskim cijenama. Svakako da tih 400 eura daje malo prostora, ali šta si dobio sa time ako kupac traži da mu se auto presvuče?
Hoću reći, svaka guma je dobra dok je nova i dok se ne tjera u limite. E sad, dalje je do vozača.
Naravno, Opel nije otisao toliko nisko pa imaju Hankook. Opet evo covjek vidio Nexen na Skodi. Svi proizvodjaci gledaju da usparaju koliko god mogu jer s trenutnim zahtjevima ne mogu bas tako lako zaraditi, posebno ne ako se auto proizvodi u Njemackoj.

Ne znam sta si mislio pod tim da se auto presvuce, ali ne vjerujem da ce iko skidati gume i stavljati nove a da cijena ne ode gore. Oni to svakako i rade da bi kupcu ponudili jeftnije i da bi formirali cijenu koja ce imati prolaz kakav-takav.

Naravno, Hankook nije los, na kraju krajeva ako kupis auto i skontas da su gume lose zamijenis ih, uracunas u trosak i zdravo. Medjutim, samo to sto idu na Opel koji se prodaje u BiH, ponavljam, samo po sebi ne znaci nista. Jer kako onda objasniti Nexen na Skodi, Kumho na Polu i Opelima, itd.
Bakir1

#7434 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

Optimist wrote:
Kod kolege na sluzbenoj Skodi dosle Nexen gume. Auto kupljeno novo ove godine. :-)
g500 2015 prva ugradnja kumho...
moj ado...
basicm

#7435 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by basicm »

A ja se nexena navozao, ali 7 im godina pa ne mogu dalje. Jel to valja ili ne valja?
amar1994

#7436 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

Nemas pojma , ajde bjezi :skoljka: :D
Jeste , sranje od gume :-) , zato stave michelin energy saver a veceg govneta od te gume nema :lol:

Za tvoj info , najbolja semi slick guma u Australiji je godinama hankook , a prate je toyo i nitto . I sad oni budale jelde :?
Ned071

#7437 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ned071 »

sta nama znaci sto je nesto najbolje u australiji?
ado-šampion

#7438 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

De ba Amare okani me se zivota ti. Nemoj me molim te vise citirati, eto ako moze ikako. Bujrum komentarisi imas pravo, ali me nemoj citirati jer mi dolaze notifikacije a ni najmanje nisam zainteresovan da cijeli dan vodim neke djecije diskusije s nekim kome je ocigledno dosadno.

Jedino sto ima smisla tu da se odgovara, Michelin Energy Saver je dobra guma za manja gradska auta manje snage, kojima je prvenstveno bitno da budu mali potrosaci, koja ce zadrzati performanse koje ima (koliko god one skromne bile) jako dugo i trajati jako dugo. I tu nikakve filozofije nema. Kad je stavljaju na veca auta obicno bude neka eko verzija auta, Bluemotion i slicno.
I to opet nikakve veze nema s trenutno aktuelnom diskusijom, jer se Energy Saver ne stavlja da se umanje troskovi i cijena auta jer one nisu bas jeftine.

@Ned071, znaci sto je najbolje u Australiji, jer je tu najbolje i argumenti se mogu bazirati na tome. Da je najbolje u Evropi, ne bi se moralo potezati za Australijom, Amerikom i slicno, ali jebiga nije pa mora. :D :-)
amar1994

#7439 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

Ned071 wrote:sta nama znaci sto je nesto najbolje u australiji?
Ne znaci nista , al znaci da znaju dobru gumu napravit koja moze izdrzat dosta treninga i sesija . Ovde ocigledno se kurcimo sa nekim gumama , a koje nisu puno bolje od ostalih.

Evo ja vozim jeben continental pa ne serem po ostalim i ne zvonim kako su savrsene(u kurcu , nije nijedna) :-)

Evo recimo conti sp6 je 0 u poredjenju sa pilotom , r888 street , jbga .

Michelin energy saver :lol: :lol: :lol:

Al treba bit uppran pa zvonit da ovi ne valjaju a postali su svjetski brendovi , nesto slicno kao kia

@bascism

Koji nexen , ja sam gledao blue neki i nije bilo :thumbup:
amar1994

#7440 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

Imaju testiranja , ne treba mi prosecni evropljanin koji vozi na najjeftinijim(brendovi za koje nikada cuo nisam ,uvjerio se za 2 mjeseca provedena van BiH) da mi govori sta je najbolje :lol: :lol:

Pricamo o michelinu koji je najskuplji i hankooku/nexenu koji su ako ne 3x , barem 2x jeftiniji i odradjuju 95% posla :-)

http://www.tyrereviews.co.uk/Article/20 ... e-Test.htm

Evo kolega @basicm budala sto je vozio nexen na bmw-u , vidim pogino je na tim gumama :oops:
Last edited by amar1994 on 11/10/2017 11:32, edited 1 time in total.
amar1994

#7441 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

Bakir1 wrote:
Optimist wrote:
g500 2015 prva ugradnja kumho...
moj ado...
:thumbup:

to nije istina , na premium idu samo "premium" gume i premium felge , ma sve premium alami :P :D
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#7442 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by un1ted »

Je je, Samsung i Apple. Sve ostalo je sranje :) Ma kakav Lenovo, kakav Xiaomi, sve je to kinesko sranje.
amar1994

#7443 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

Takoe :)

Isto kao tvrdnja da samo SONY ili INTEL rade najbolje televizije/procesore a ostali , sta sa njima , pa nista oni su zaostali cca 30god :sax:

Ili RIO MARE je premium riba , ostale smece :lol:
530i

#7444 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Kupite recimo novog Golfa kad na njemu Hankook gume.
Bakir1

#7445 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

Image
PremiJum ;-)
ElRe

#7446 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ElRe »

Ovi testovi su neprecizni, da ne kazem glupi i smijesni. Kleber, koji je low cost brend Michelina ispada puno bolji od Alpin5 koji je na samom dnu. Godinu dana ranije i starijom generacijom gume, Kleber je na dnu a Michelin na vrhu.

Hankook gume ne zaostaju puno za velikom šestorkom ni u jednom parametru. Ako pogledamo ostalu korejsku industriju bice ravnopravni sa najboljima vrlo brzo.
Filter

#7447 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Filter »

ElRe wrote:
Ovi testovi su neprecizni, da ne kazem glupi i smijesni. Kleber, koji je low cost brend Michelina ispada puno bolji od Alpin5 koji je na samom dnu. Godinu dana ranije i starijom generacijom gume, Kleber je na dnu a Michelin na vrhu.

Hankook gume ne zaostaju puno za velikom šestorkom ni u jednom parametru. Ako pogledamo ostalu korejsku industriju bice ravnopravni sa najboljima vrlo brzo.
testovi...dal je validan ili nije, ne znam, nisam strucnjak... al mogu pogledat :mrgreen: :mrgreen:

elem, namjerno sam stavio dva testa za dvije godine da se vidi kako varira preporuka na istim modelima :mrgreen:
cinjenica je da nisu ni iste dimenzije, ali su zanemarljive razlike
ado-šampion

#7448 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Ima ADAC jos jedan test za ovu godinu, nisam siguran koja je dimenzija, preletio sam samo u njihovim novinama, mozda 16ke za Tiguana, i tu je Alpin prosao dosta bolje, mada i dalje nije medju najboljim. Godinama unazad Alpin nije medju najboljim na testovima. Za razliku od recimo Primacy ljetnih. Ja sam imao Alpin 4 i bio mi je odlican, doduse nisam pretjerano vozio po snijegu, a ono sto jesam cinilo mi se da bi trakcija trebala biti bolja (sto sam i napisao ovdje ne tako davno). Ovaj 5 isto ima pluseve na suhom i mokrom ali snijeg je problem. Zbog toga sam ih ja preskocio kad sam zadnji put uzimao gume i uzeo Continental.

A nije da opravdavam, ali ako pogledas malo bolje test, po suhom i mokrom su medju najboljim.

Nista nije cudo kad je u pitanju Michelin, pa ni to da Kleber bude ispred, jer Michelinu su primarne kategorije trajnost i sto manji gubitak performansi kroz citav zivotni vijek. Samo jbg ocigledno da imaju problema da naprave gume koje ce biti trajne i dobre na svim podlogama u zimskim uslovima.
NediM17

#7449 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

Vozim Alpin A4 i Alpin 5 uporedo. Bolje zimske gume nikada nisam imao ni vozio, doduse nisam probao zimski Conti. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7450 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

ElRe wrote:

Koja bi to bila velika sestorka i kako bi ih ti poredao?
Post Reply