Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
hali gali halid
#15976 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sta bi preporučio u cjenovnom rangu Save za vožnju po mokrom kolovozu?
- nepass1
#15977 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa evo napisah u zadnjoj recenici opet cu uzeti hp2
-
LikeLike
#15978 Re: Dolazi zima - zimske gume
Inace su na mokrom bile slabije, ali trecu sezonu katastrofa bukvalno.
Ja licno da kupujem u dimenziji 15" bi kupio bolje gume jer nije velika razlika u cijeni dok je recimo za moje auto Sava HP2 180KM komad, a Michelin je 350KM. Radije cu svake 3 god kupovati nove Sava HP2 nego da kupim Michelin pa da ga vozim 5-6 godina.
-
Dzontra_Volta
#15979 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ako nađeš Dunlop WS5 za 130 KM, kupuj odmah. To je pravo dobra cijena za pravo dobru gumu. Samo provjeri DOT.
I javi ovamo, valja i meni kupovati zimske gume ove godine.
-
hali gali halid
#15980 Re: Dolazi zima - zimske gume
Za dimenzije 175/70/14 koje bi preporučili od navedenih: Sava, Uniroyal, Hankook, Fulda, Vredestein, BF Goodrich, Best Drive, ili neke druge, ove su otprilike u istom cjenovnom rangu. Vožnja je uglavnom gradska, i ne prelazi se neka veća kilometraža. Voženo je na Tigar gumama, i nisam zadovoljan njima.
-
benki2
#15981 Re: Dolazi zima - zimske gume
pozdrav, vidim u unitrade imaju nove pireli gume, prilicno jeftino, ne znam samo sto je dot 2015, da li je to staro za novu gumu?
http://gume.unitrade.ba/home/detalji/26 ... ja=&page=1
http://gume.unitrade.ba/home/detalji/26 ... ja=&page=1
- hopi
#15982 Re: Dolazi zima - zimske gume
ja sam vozio par zima na s3 a sada na hp2, sava i mokro ne ide zajedno bla bla, ali vala nikada nisam s tim gumamam vozio ko po jajima ili se osjećao nesigurnim na mokrom ili dodatno smanjio brzinu vožnje zato što je sava. Ja istina inače ne vozim nešto brzo po kiši/mokrom bilo ljeto ili zima, ali sasvim normalno vozio sa savama, vjerovatno bi isto vozio da je umjesto save hankok, mišelin itd.
-
Dzontra_Volta
#15983 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne mogu da vjerujem da prodaju gume iz 2012. godine? Pa gdje im je to stajalo sve ove godine?

-
Naslovnica
#15984 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja sam na ovom autu koje sam kupio u jesen prošle godine dobio S3 stare 3 godine i bacio ih nakon prve kiše, opasno je bilo.
Očito je da je debil vozio i ljeti i zimi pa je guma skroz izgubila svoja prvobitna svojstva, bila tvrda ko kamen, iskrzana, oštećena, baš za smeća. isto kao što je mijenjao uljni filter na svako drugo mijenjanje ulja.
Elem, mislim da se S3 ponaša ovako loše kako ljudi opisuju samo u slučaju ako je vožena tradicionalno u stilu "S3 je ljeto-zima rodijak", i da tu dolazi do totalne sjeade gume.
Očito je da je debil vozio i ljeti i zimi pa je guma skroz izgubila svoja prvobitna svojstva, bila tvrda ko kamen, iskrzana, oštećena, baš za smeća. isto kao što je mijenjao uljni filter na svako drugo mijenjanje ulja.
Elem, mislim da se S3 ponaša ovako loše kako ljudi opisuju samo u slučaju ako je vožena tradicionalno u stilu "S3 je ljeto-zima rodijak", i da tu dolazi do totalne sjeade gume.
- hopi
#15985 Re: Dolazi zima - zimske gume
je li ti to cjenovnik unitrade?
nemoj im vjerovati to što piše online, možda i imaju te možda ne
ja tako gledoa ljetne gume, i našao online te i i te, zovem da vidim stanje, ma kaže nemamo mi te nikako u ponudi, ja govorim evo ja vidio kod vas na stranici, ma kakvi te gume nikako nemamo, i ubjeđuje me lik da gume ne postoje da sam se ja zajebao.
Haj dobro nema tih guma, hoće li dolaziti- neće, mogu li se naručiti gume, ostaviti ću i kaprau-ma nema šanse naručiti.
Onda našao neke druge, imaju u ljubuškom, ali u sarajevo mogu tek za 7 dana doći. I potrefi se da trebam do mostara, i haj reko otići ću do ljubuškog vala ne mogu se u njih pouzdati, zovem ljubuški dan ranije da vidim imaju li na stanju kaže nemao.
Ma uglavnom pokušavao sam dobiti neke goodyear gume od njih, a ko fol ovlašteni zastupnik, na kraju nisam ništa od njih kupio.
nemoj im vjerovati to što piše online, možda i imaju te možda ne
ja tako gledoa ljetne gume, i našao online te i i te, zovem da vidim stanje, ma kaže nemamo mi te nikako u ponudi, ja govorim evo ja vidio kod vas na stranici, ma kakvi te gume nikako nemamo, i ubjeđuje me lik da gume ne postoje da sam se ja zajebao.
Haj dobro nema tih guma, hoće li dolaziti- neće, mogu li se naručiti gume, ostaviti ću i kaprau-ma nema šanse naručiti.
Onda našao neke druge, imaju u ljubuškom, ali u sarajevo mogu tek za 7 dana doći. I potrefi se da trebam do mostara, i haj reko otići ću do ljubuškog vala ne mogu se u njih pouzdati, zovem ljubuški dan ranije da vidim imaju li na stanju kaže nemao.
Ma uglavnom pokušavao sam dobiti neke goodyear gume od njih, a ko fol ovlašteni zastupnik, na kraju nisam ništa od njih kupio.
- nepass1
#15986 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma mjenjam ja uvjek po sezoni gume. Nikad zimske ne idu ljeti i obrnuto.Naslovnica wrote: ↑07/10/2020 12:12 Ja sam na ovom autu koje sam kupio u jesen prošle godine dobio S3 stare 3 godine i bacio ih nakon prve kiše, opasno je bilo.
- Laertes
#15987 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kakve su ove Petlas što ih GumaM reklamira?
-
milejovic1971
- drug_profi
#15989 Re: Dolazi zima - zimske gume
Misliš ko ne prilagodi vožnju svojim gumama? Uslovi na cesti nisu isti kad imaš bolje i lošije gume.boshniak wrote: ↑07/10/2020 09:03 Mislim da su tvrdnje da se Sava S3+ na mokrom ponaša kao po ledu ravno kleveti. Koristim ih sad će četvrta vjerovatno i posljednja sezona ovog seta, i bez ikakvih problema. A ko ne prilagodi vožnju uslovima, ni najbolja guma ga neće spasiti, čak štaviše naš mentalitet je da kupi neko Michelin ili Conti i dobije neki fantomski osjećaj da je zalijepljen za asfalt bez obzira na uslove.
-
ado-nekad-sampion
#15990 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma joj, to prilagoditi je suplja i to velika, u biti mozes voziti 30 da ti se naguzi taksista i da napravis vecu stetu od ustede na gumama.
Pritom "ja nisam imao problema" nije argument. Posle Save sam imao GY, Michelin i Conti (na drugom autu), zimske, Pirelli, Conti i Michelin ljetne. Svaka je po kisi nebo i zemlja u odnosu na Savu. Jebena normalna voznja 80 plivas na svakoj lokvici gdje s bojim gumama vozis stoju lezerno. Po suhom je slicna prica. Cak i Pirelli koje sam imao i koje su za cijenu bile qarna u vecini stvari, po kisi su bile premija za Savu. Jedino su na snijegu dobre i to prve 2 godine.
Ja isto nikad nisam imao udes za 15+ godina vozanja pa nisam zakljucio da mi ne treba pojas ili zracni jastuk. Nije isto, ali je vrlo slicno. Ostalo je suplja.
Pritom "ja nisam imao problema" nije argument. Posle Save sam imao GY, Michelin i Conti (na drugom autu), zimske, Pirelli, Conti i Michelin ljetne. Svaka je po kisi nebo i zemlja u odnosu na Savu. Jebena normalna voznja 80 plivas na svakoj lokvici gdje s bojim gumama vozis stoju lezerno. Po suhom je slicna prica. Cak i Pirelli koje sam imao i koje su za cijenu bile qarna u vecini stvari, po kisi su bile premija za Savu. Jedino su na snijegu dobre i to prve 2 godine.
Ja isto nikad nisam imao udes za 15+ godina vozanja pa nisam zakljucio da mi ne treba pojas ili zracni jastuk. Nije isto, ali je vrlo slicno. Ostalo je suplja.
-
boshniak
#15991 Re: Dolazi zima - zimske gume
Prilagodjavanje voznje gumama?? Svasta se moze cuti na forumu. Trebalo bi i medijima predloziti da pri saopstavanju saobracajnih vijesti obavezno navedu "prilagodite voznju svojim gumama".drug_profi wrote: ↑07/10/2020 14:16Misliš ko ne prilagodi vožnju svojim gumama? Uslovi na cesti nisu isti kad imaš bolje i lošije gume.boshniak wrote: ↑07/10/2020 09:03 Mislim da su tvrdnje da se Sava S3+ na mokrom ponaša kao po ledu ravno kleveti. Koristim ih sad će četvrta vjerovatno i posljednja sezona ovog seta, i bez ikakvih problema. A ko ne prilagodi vožnju uslovima, ni najbolja guma ga neće spasiti, čak štaviše naš mentalitet je da kupi neko Michelin ili Conti i dobije neki fantomski osjećaj da je zalijepljen za asfalt bez obzira na uslove.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#15992 Re: Dolazi zima - zimske gume
Bas dovodite pricu do apsurda
Ko sve osim mene ove zime kupuje nove? Koje sve gume razmatra? Ko je vec kupio nek napise sta je kupio i zasto?
Mozel' ovako?
Da ne vrtimo istu pricu non stop
Ko sve osim mene ove zime kupuje nove? Koje sve gume razmatra? Ko je vec kupio nek napise sta je kupio i zasto?
Mozel' ovako?
Da ne vrtimo istu pricu non stop
-
noviclan
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#15994 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja trebam kupiti, al' cu samo dvije..._BataZiv_0809 wrote: ↑07/10/2020 14:29 Bas dovodite pricu do apsurda![]()
Mozel' ovako?
Da ne vrtimo istu pricu non stop![]()
Samo najjeftinije....
Nexen necu da je dzaba...
-
Dzontra_Volta
#15995 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja kupujem nove ove godine. Do prošle zime imao Michelin Alpin 5 (205/55R16)koje su me odlično služile 5 sezona._BataZiv_0809 wrote: ↑07/10/2020 14:29 Bas dovodite pricu do apsurda![]()
Mozel' ovako?
Da ne vrtimo istu pricu non stop![]()
Ove zime imam neke druge troškove, pa vjerovatno neću ići na premijum (osim ako se ne potvrdi ona neka cijena od 130 KM po gumi za Dunlop WS5).
Mislio sam uzeti Hankook I*cept. Ove godine su se na testovima pokazale dobro (bolje plasirane od GY i Continental). Iako ne vjerujem previše testovima, mislim da će mi biti dovoljne za neke naredne 2-3 sezone (do tada će se valjda i auto mijenjati, ako ova korona ne potraje).
U Maji ove Hankook su 125 KM, dakle ukupno 5 stoja plus montaža i balansiranje.
Edit: Gume ću vjerovatno kupiti tek krajem novembra, jer sam skontao prošle godine da budu pravo snižene cijene na Crni petak. Valjda do tada neće biti nekog velikog minusa i snijega.
Last edited by Dzontra_Volta on 07/10/2020 14:46, edited 1 time in total.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
-
Seawolf
#15997 Re: Dolazi zima - zimske gume
Je li imaš neke zimske gume (4 kom.) u dimenziji 165/65 R 14 79T?Al'din wrote: ↑07/10/2020 00:43NOKIAN 205/55 R 16 91T WR D4 ...142KM montaza balasiranje špura u cijeni, za 4 gume.nagibSA wrote: ↑06/10/2020 19:30 Ipak sam odlucio da idem na nesto malo bolje(skuplje) od Save tipa Hankook ili Dunlop, cirka 130ak KM. 5 stoja gore/dole mogu i moram izdvojiti, ipak je auto malo novije a i ne kupuje se svaki dan.
Bile su u Nestro petrolu nake akcije, npr Dunlop winter sport 5 tako nesto 205 55 r16 oko 130KM.
Ima li preporuka koja i gdje, tako nesto 120-130-140 KM.
-
530i
#15998 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja zimske vozim istim brzinama kao i ljetne. Zapravo, ako se kad potrefi da je snijeg a ljetne mi gume, vjerovatno ću voziti dobro sporije nego sa zimskim.Evolution_IV wrote: ↑07/10/2020 08:53 Pa sa svakim zimskim moras sporije nego sa ljetnim,na ap kad stavim zimske nikad ne idem preko 140,a i to rijetko,jednostavno mi ne uljevaju povjerenje,mozda je i do balon dimenzije 195/65
![]()
Ovima kojima je argument da voze polako i samo loko mogu da preporučim neka pogledaju zaustavni put od 50 kmh do nule. Jedan metar razlike znači smrt ili život, par milja štete ili ništa ili par stoja...kome je to svejedno onda nemam šta da kažem. Gume treba kupiti najbolje moguće dohvatljive novčanikom, a ne se tješiti dobre su mi Sava, Tigar, protekt pa ih zato kupujem.
- nivla
#15999 Re: Dolazi zima - zimske gume
kupio ts860 i nakon predjenih 18000 samo zimi, izgubim ko trolu gdje nikad nisam i napravim sebi 300km stete,ne moram ni reci da taj kontinental nakon samo toliko kilometara ima daleko losije performanse od save s3 a da tek ne govorim o michelinu koji je presao 35000, bolji je id njeg, kao nova ts860 je bila top, ali kao koristena obicna karina530i wrote: ↑07/10/2020 14:57Ja zimske vozim istim brzinama kao i ljetne. Zapravo, ako se kad potrefi da je snijeg a ljetne mi gume, vjerovatno ću voziti dobro sporije nego sa zimskim.Evolution_IV wrote: ↑07/10/2020 08:53 Pa sa svakim zimskim moras sporije nego sa ljetnim,na ap kad stavim zimske nikad ne idem preko 140,a i to rijetko,jednostavno mi ne uljevaju povjerenje,mozda je i do balon dimenzije 195/65
![]()
Ovima kojima je argument da voze polako i samo loko mogu da preporučim neka pogledaju zaustavni put od 50 kmh do nule. Jedan metar razlike znači smrt ili život, par milja štete ili ništa ili par stoja...kome je to svejedno onda nemam šta da kažem. Gume treba kupiti najbolje moguće dohvatljive novčanikom, a ne se tješiti dobre su mi Sava, Tigar, protekt pa ih zato kupujem.
-
530i
#16000 Re: Dolazi zima - zimske gume
Tu dolazimo da razlika u gumama. Neke gume imaju najbolje performanse, ali kratko vrijeme. Druge su solidne, ali duplo duže vremena ostaju solidne. Treće opet su bezveze i postaju samo gore.