Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Evo samo nekoliko alternativa za ova tri pobrojana..
Line,Telegram, Imo ,WeCha,ZapZap,....i gotovo svi nude i glasovno i video i multimediju.
Treba isprobati sa prijateljima.
Ja sam probao telegram i line i nisu ništa lošiji od Vibera ili Whatsappa
mirza_15 wrote:Mi placamo za tu infrastrukturu i koristenje iste. To sto su oni nespremni docekali razvoj tehnologije i ocekuju da od istih stvari i na isti nacin zaradjuju decenijama nije nesto sto bi trebalo tangirati krajnjeg korisnika.
Prenos govora je osnovna usluga telecom operatera. Oni zakupljuju licence za radijski spektar, postavljaju bazne stanice itd. I sada neko to nudi bez da je marku ulozio u to. Cuj nespremni docekali razvoj tehnologije? Pa ko postavlja bazne stanice iznova i iznova novih generacija? Viber? Pa upravo telecom operateri ulazu u napredak tehnologije. I da, ulazu od dobiti koju dobiju od svojih korisnika. A ta dobit je puno manja zbog cega moze doci do usporenja tog napretka. Za prenos govora i treba da plate licencu ili neku naknadu pa neka onda prenose govor.
Sent from my mobile phone using Tapatalk[/quote]
dobit telecoma je manja isključivo zbog lošeg menadžmenta kompanije dugi niz godina, bez obzira ko obnašao poziciju gen.direktora. Obzirom da sam dioničar telecoma i pratim poslovanje dugi niz godina, imam i određena saznanja i znam kako se stvari odvijaju u i oko telecoma. A što se tiče GSM-a, to je prošlost, koliko god ti tvrdio da ulažu u infrastrukturu, jednostavno ta tehnologija će iščeznuti kroz 20 godina ako ne i ranije. Ne vjereujem da iko može zaustaviti rast i napredak kompanija poput Microsofta i njenih aplikacija osim ako ti isti ne budu drugačije htjeli. Microsoft može kupiti kompletan evropski parlament ako budu htjeli.
Drogo_rooq wrote:
Znaci treba ograniciti uslugu kako bi oni zadrzali korisnike na voice/sms? Mislim da to nece imati prodje ni sekunde.
Mozda debelo grijesim, ali mi se cini da ti plata ide od nekog telco operatera
Radim ja u bh telecomu.
Nece zabraniti. Ne citas me. Trazi se da plate koristenje. Trenutno evropska unija (i ostali ali o eu je trenutno tema) samo gudi sa viberom i slicnim aplikacijama. Neka plate neku naknadu pa neka onda nude. Fora je u tome sto onda nece moci nuditi besplatno kao sto to ne mogu ponuditi ni telecom operateri koji investiraju u infrastrukturu i odrzavaju istu.
Sent from my mobile phone using Tapatalk
Ispravi me ako grijesim ali whatsapp, viber i sve ostale aplikacije ne koriste GSM infrastrukturu vec sve podatke salju putem interneta? Korisnik vec placa internet, dakle placa koristenje internet infrastrukture i telecomi naplacuju koristenje tog interneta (ako je osoba izabrala telecom kao svog provajdera). Dakle sta je tu problematicno? Jedna vrsta tehnologije je lagano izumrla, a to su klasicni pozivi i sms. Nije jos do kraja, ali umire. Svaki telecom se stoga ne treba uopste baviti istom, vec siriti svoje internet kapacitete kako bi ponudio kompetitivan internet paket na trzistu, i korisnici ce placati internet i time odrzavati infrastrukturu neophodnu za njeg, isto kao sto je ranije bilo sa GSM.
Kljucno je to da se ovdje mora priznati kraj jednog nacina komuniciranja i nastaviti sa drugim. GSM jednostavno nije zanimljiv i neodrziv je pored interneta i to je nesto sa cim se svi telecomi moraju pomiriti, umjesto sto bi nazor da natjeraju interned da im placa za GSM, koji niko ne koristi.
Nije ta tehnologija izumrla. Prenos govora preko interneta nije carrier grade usluga, tj. niko ti ne garantuje kvalitet ni da ce raditi uopste. Ja se primjera radi ospem kada vidim dolazni poziv na viber, a sam ga nikada ne koristim za pozive.
Internet je prevashodno zamisljen za prenos podataka. Razvojem tehnologije se doslo do toga da se i govor moze enkapsulirati i slati na taj nacin. Sada je na zakonu kako ce to regulisati i s kojim ciljem. Primjera radi, nema tehnoloskih smetnji da EP preko strujnih kablova nudi i telekomunikacione usluge. Jedina prepreka je zakon koji im to ne dozvoljava. Mogu i drzave preuzeti izgradnju infrastrukture pa pustiti te usluge besplatno, ali to ce sigurno onda naplatiti na drugi nacin (preko preza ili drugih nameta). Mogu uvesti i neku taksu ili traziti da se placa neka licenca za prenos govornog saobracaja kako bi dominantni telecom operateri zadrzali odredjeni nivo prihoda koje ce reinvestirati u razvoj. Ovo su strateska pitanja. Telekom operateri moraju da vide mogucnost povrata ulozenih sredstava (do sada je to uvijek bio slucaj i telecom trziste je bilo visokoprofitabilno sto se zadnjih nekoliko godina znacajno mijenja na stetu telekom operatera. BH Telecom je npr. tek u prvoj polovici ove godine stabilizovao prihode i oni su na nivou proslogodisnjih. Prosle godine je znacajno skresana rashodovna strana da bi se zadrzala odgovarajuca dobit. M:tel primjera radi i dalje pada. Slicna situacija je u regionu.) Pitanje je sta zelimo. Ako cemo se zadovoljiti trenutnim stanjem i besplatnom uslugom daljni napredak (spominjao sam 5G od kojeg se stvarno puno ocekuje) ce biti znacajno usporen. S druge strane mogu se naci i drugi nacini finansiranja tih projekata. Sve je do toga za kakvu strategiju se drzave ili eu opredjele. Ponavljam, radi se o strateskim pitanjima i stvari nisu tako jednostavne.
jarobot wrote:Evo samo nekoliko alternativa za ova tri pobrojana..
Line,Telegram, Imo ,WeCha,ZapZap,....i gotovo svi nude i glasovno i video i multimediju.
Neko je to ranije spomenuo; takve aplikacije ti mora imati pola imenika da bi imale smisla. Nece niko zabraniti viber ko viber. Eventualna zakonska regulativa ce se odnositi na uslugu kao takvu ko god je nudio. A takve aplikacije, ako se pojave nove, se lako blokiraju po potrebi.
Azrail wrote:
Reče zaposlenik telecom operatera koji još uvijek nije uveo 4G.
Telecom je bio spreman da krene sa 4G medju prvima u regionu. 4G je testirana i potpisan ugovor sa ericssonom. BH Telecom nikada nije tehnoloski kasnio za komsijama. Cak je cesto prednjacio kada je mobilna tehnologija u pitanju. Problem je politika i digitalizacija rtv signala zbog cega se ne mogu dobiti licence za 4G.
A šta ako se desi da recimo Viber, Facebook ili Google budu prisiljeni da se povinuju regulativama kao telekom operateri i u tom slučaju odluče izgraditi svoju infrastrukturu, odnosno mrežu predajnika. Nešto slično Google radi sa internetom. A s obzirom da znamo snagu ovih firmi i njihov poslovni model, moglo bi se desiti da "pojedu" klasične telekom operatere.
Ne vjerujem da im kraj dolazi, ali ce ta bagra skontati neke nove namete za krajnje korisnike telekom usluga - uvijek to urade.
Google sinoc izbacio Duo aplikaciju, ubrzo ce i Allo, jedna za HQ video pozive, druga za sms+web pretraga unutar iste; samo nova konkurencija viberu i ala viberu.
U maroku je recimo zabranjen viber tj blokiram al imaju neku tu aplikaciju istovjetnu viberu cini mi se da ju je neko pomenuo imo ili tako nesto
Znaci moguce je i to mada je to kod njih zbog onih revolucija fazona a ovo je u pitanju ipak europa i sl al hajd znaj sta se sve moze desiti
mousstapha wrote:A šta ako se desi da recimo Viber, Facebook ili Google budu prisiljeni da se povinuju regulativama kao telekom operateri i u tom slučaju odluče izgraditi svoju infrastrukturu, odnosno mrežu predajnika. Nešto slično Google radi sa internetom. A s obzirom da znamo snagu ovih firmi i njihov poslovni model, moglo bi se desiti da "pojedu" klasične telekom operatere.
jarobot wrote:Evo samo nekoliko alternativa za ova tri pobrojana..
Neko je to ranije spomenuo; takve aplikacije ti mora imati pola imenika da bi imale smisla. Nece niko zabraniti viber ko viber. Eventualna zakonska regulativa ce se odnositi na uslugu kao takvu ko god je nudio. A takve aplikacije, ako se pojave nove, se lako blokiraju po potrebi.
Sent from my mobile phone using Tapatalk
Mirza_15 moguli ti tvoji iz BH telekoma malo brže raditi naloge ,već 2 mjeseca i 2 dana čekam da se neko sjeti i uradi mi paket 1 ,i usput mi ponovo sjebali i ono što sam imao što si ti pogurao ,a ne ganjati kao će narodu što dublje zavući...
bosnian batman wrote:svoje probleme sa bhtelekomom rješavajte na svojoj temi
nemojte s tim glupostima tušit i smarat i na ovoj
Itekako je povezano , nerade ništa a prvi će poletiti da blokiraju i viber i skype samo da je više para. U EU neko štiti potrošače a nas ne štiti niko živi bili pa vidjeli....
pusta prica to je vid nove komunikacija sto telekomi ne uvedu slicne aplikacije kad kukaju zasto ne idu u korak s inovacijama ne zivome se vise u 20 stoljecu vijeku i doba fiksnog telegrama
Na stranu što zahvaljujući ovim aplikacijama mnogi korisnici kupuju internet promet o telecom operatera korisnici koji ne bi više trošili na klasične razgovore i da nema vibera
supercali wrote:U maroku je recimo zabranjen viber tj blokiram al imaju neku tu aplikaciju istovjetnu viberu cini mi se da ju je neko pomenuo imo ili tako nesto
Znaci moguce je i to mada je to kod njih zbog onih revolucija fazona a ovo je u pitanju ipak europa i sl al hajd znaj sta se sve moze desiti
Nije samo Viber zabranjen! Već i WhatsApp i Skype. Dakle radi se o VoIP uslugama koje smanjuju profit tel. kompanijama
Kakve crne veze imaju telekom operateri i telefonija sa internetom i internet komunikacijom... Baš providan i besmislen pokušaj da se nametne politika nazadnog i lopovskog sistema umjesto naprednog i besplatnog...