Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Grof

#26 Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by Grof »

MickeyPierce wrote:ima Line ... kvaliteniji i cistiji pozivi od vibera 100%
Vjerujem da će se ta nova EU regulativa odnositi na sve aplikacije koje nude usluge poziva.

Btw evo link FT na koji se referira ovaj članak:

http://www.ft.com/cms/s/0/18f7c4d0-6215 ... z4Hj1En5mn
ExNihilo

#27 Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by ExNihilo »

Ju kenot stop d progres.
Drogo_rooq

#28 Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by Drogo_rooq »

Mogu usima mahati. Njih vise boli sto su se skype i viber integrisali u voip telco vode, sto imaju svoje terminacije i sl.
Da zabrane ili ogranice voip ili bilo sta preko svoje mreze (sto je legalno) to bi bilo krsenje prava i ugovora sa korisnicima.
Ljakan

#29 Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by Ljakan »

Ako dodje kraj ovome dolazi i kraj androidu,sta ce mi mobitel bez vibera :D
Maharadza

#30 Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by Maharadza »

MickeyPierce wrote:birokratija u kostac sa tehnologijim ... ne bih rekao .... pa ne mogu jebenim torrent stranicam stati u kraj a mahalanje da zanemare .... i poruke na fb su prijetnja SMS-ovima ... jel ce i to naplatiti?

8-)
mirza_15

#31 Re: RE: Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by mirza_15 »

ExNihilo wrote:Ju kenot stop d progres.
Hoce li viber i skype finansirati taj progres ili ce telecom operateri postavljati 5G bazne stanice npr.? Upravo je obrnuto. Zasto bi neko ulagao u infrastrukturu da mu neko drugi preko te infrastrukture odnosi dobit? Prihodi svih telecom operatera su pali zbog ott aplikacija. Svi bi 4G i sutra 5G i da je besplatno ako moze ikako ili za markicu-dvije. Hebi ga kosta to. Pogotovo ce 5G kostati. A 5G je pretpostavka za nesto sto je sada nezamislivo. Ne radi se vise samo o brzinama (koje ce biti znatno vece) vec o necemu sasvim drugom.

Sent from my mobile phone using Tapatalk
Drogo_rooq

#32 Re: RE: Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by Drogo_rooq »

mirza_15 wrote:
Hoce li viber i skype finansirati taj progres ili ce telecom operateri postavljati 5G bazne stanice npr.? Upravo je obrnuto. Zasto bi neko ulagao u infrastrukturu da mu neko drugi preko te infrastrukture odnosi dobit? Prihodi svih telecom operatera su pali zbog ott aplikacija. Svi bi 4G i sutra 5G i da je besplatno ako moze ikako ili za markicu-dvije. Hebi ga kosta to. Pogotovo ce 5G kostati. A 5G je pretpostavka za nesto sto je sada nezamislivo. Ne radi se vise samo o brzinama (koje ce biti znatno vece) vec o necemu sasvim drugom.

Mi placamo za tu infrastrukturu i koristenje iste. To sto su oni nespremni docekali razvoj tehnologije i ocekuju da od istih stvari i na isti nacin zaradjuju decenijama nije nesto sto bi trebalo tangirati krajnjeg korisnika.
mirza_15

#33 Re: RE: Re: RE: Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by mirza_15 »

Drogo_rooq wrote:
mirza_15 wrote:

Mi placamo za tu infrastrukturu i koristenje iste. To sto su oni nespremni docekali razvoj tehnologije i ocekuju da od istih stvari i na isti nacin zaradjuju decenijama nije nesto sto bi trebalo tangirati krajnjeg korisnika.
Prenos govora je osnovna usluga telecom operatera. Oni zakupljuju licence za radijski spektar, postavljaju bazne stanice itd. I sada neko to nudi bez da je marku ulozio u to. Cuj nespremni docekali razvoj tehnologije? Pa ko postavlja bazne stanice iznova i iznova novih generacija? Viber? Pa upravo telecom operateri ulazu u napredak tehnologije. I da, ulazu od dobiti koju dobiju od svojih korisnika. A ta dobit je puno manja zbog cega moze doci do usporenja tog napretka. Za prenos govora i treba da plate licencu ili neku naknadu pa neka onda prenose govor.

Drogo_rooq

#34 Re: RE: Re: RE: Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by Drogo_rooq »

mirza_15 wrote:
Drogo_rooq wrote:
mirza_15 wrote: Hoce li viber i skype finansirati taj progres ili ce telecom operateri postavljati 5G bazne stanice npr.? Upravo je obrnuto. Zasto bi neko ulagao u infrastrukturu da mu neko drugi preko te infrastrukture odnosi dobit? Prihodi svih telecom operatera su pali zbog ott aplikacija. Svi bi 4G i sutra 5G i da je besplatno ako moze ikako ili za markicu-dvije. Hebi ga kosta to. Pogotovo ce 5G kostati. A 5G je pretpostavka za nesto sto je sada nezamislivo. Ne radi se vise samo o brzinama (koje ce biti znatno vece) vec o necemu sasvim drugom.

Prenos govora je osnovna usluga telecom operatera. Oni zakupljuju licence za radijski spektar, postavljaju bazne stanice itd. I sada neko to nudi bez da je marku ulozio u to. Cuj nespremni docekali razvoj tehnologije? Pa ko postavlja bazne stanice iznova i iznova novih generacija? Viber? Pa upravo telecom operateri ulazu u napredak tehnologije. I da, ulazu od dobiti koju dobiju od svojih korisnika. A ta dobit je puno manja zbog cega moze doci do usporenja tog napretka. Za prenos govora i treba da plate licencu ili neku naknadu pa neka onda prenose govor.

Da li su ponudli uslugu interneta bez ogranicenja na sadrzaj i servise?
mirza_15

#35 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by mirza_15 »

Drogo_rooq wrote:
mirza_15 wrote:
Drogo_rooq wrote: Mi placamo za tu infrastrukturu i koristenje iste. To sto su oni nespremni docekali razvoj tehnologije i ocekuju da od istih stvari i na isti nacin zaradjuju decenijama nije nesto sto bi trebalo tangirati krajnjeg korisnika.

Da li su ponudli uslugu interneta bez ogranicenja na sadrzaj i servise?
Ne mogu da ogranice jer to zakon ne dozvoljava. Zbog toga je i sva ova prica. Nije problem telekomima blokirati te aplikacije.

Drogo_rooq

#36 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by Drogo_rooq »

mirza_15 wrote:Ne mogu da ogranice jer to zakon ne dozvoljava. Zbog toga je i sva ova prica. Nije problem telekomima blokirati te aplikacije.

Znaci treba ograniciti uslugu kako bi oni zadrzali korisnike na voice/sms? Mislim da to nece imati prodje ni sekunde.
Mozda debelo grijesim, ali mi se cini da ti plata ide od nekog telco operatera :)
mirza_15

#37 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by mirza_15 »

Drogo_rooq wrote:
mirza_15 wrote:Ne mogu da ogranice jer to zakon ne dozvoljava. Zbog toga je i sva ova prica. Nije problem telekomima blokirati te aplikacije.

Znaci treba ograniciti uslugu kako bi oni zadrzali korisnike na voice/sms? Mislim da to nece imati prodje ni sekunde.
Mozda debelo grijesim, ali mi se cini da ti plata ide od nekog telco operatera :)
Radim ja u bh telecomu.

Nece zabraniti. Ne citas me. Trazi se da plate koristenje. Trenutno evropska unija (i ostali ali o eu je trenutno tema) samo gudi sa viberom i slicnim aplikacijama. Neka plate neku naknadu pa neka onda nude. Fora je u tome sto onda nece moci nuditi besplatno kao sto to ne mogu ponuditi ni telecom operateri koji investiraju u infrastrukturu i odrzavaju istu.

Drogo_rooq

#38 Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by Drogo_rooq »

Onda se izvinjavam ako se nismo razumjeli.
Samo se ne slazem da bi trebali da plate ako nude besplatan servis za svoje krajnje korisnike.

Mozes li onda vidjeti sa kolegama iz ip telefonije za sledece, a vezano je za temu:
http://www.androidauthority.com/viber-c ... or-238814/

Desilo mi se da sam uzeo in/out sip acc koji je imao UK broj, pozivi koji su mi dolazili na taj broj su isli prvenstveno na viber pa tek ako tu nema odgovora (ili sam offline) na mobilni, tj. vasu terminaciju. Kontaktirao sam firmu kod koje sam iznajmljivao sip acc, ali nisu znali da mi objasne. Tek kad sam na viber iskljucio opciju za inbound calls, pozivi su dolazili drito na mobilni.
mirza_15

#39 Re: RE: Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by mirza_15 »

Drogo_rooq wrote:Onda se izvinjavam ako se nismo razumjeli.
Samo se ne slazem da bi trebali da plate ako nude besplatan servis za svoje krajnje korisnike.

Mozes li onda vidjeti sa kolegama iz ip telefonije za sledece, a vezano je za temu:

Desilo mi se da sam uzeo in/out sip acc koji je imao UK broj, pozivi koji su mi dolazili na taj broj su isli prvenstveno na viber pa tek ako tu nema odgovora (ili sam offline) na mobilni, tj. vasu terminaciju. Kontaktirao sam firmu kod koje sam iznajmljivao sip acc, ali nisu znali da mi objasne. Tek kad sam na viber iskljucio opciju za inbound calls, pozivi su dolazili drito na mobilni.
Ako sam ja dobro shvatio link koji si zakacio viber kao terminator poziva upravo tako radi. Tek ako ne moze uspostaviti poziv preko aplikacije preusmjerava ga na mobilni. Ako sam te dobro shvatio ti bi zelio da ti uvijek zvoni mobilni telefon kada dobijas pozive na taj nacin?

Ne radim oko toga. Tacnije, ne radim sa mobilnom nikako, a trenutno sam na godisnjem (zato sam jos uvijek budan [emoji38] ). Ako sam te dobro shvatio to ti je do vibera 99%. Ako ti ipak nesto oko toga treba raspitacu se ko ima veze sa tim pa cu provjeriti.

In the pilot project, an outgoing call made through the Dutch mobile operator passes through Viber (as terminator) and is forwarded to the Viber app if the intended receiver of that call is a Viber user. If the intended call receiver is not a Viber user, the call will be transferred accordingly.
Drogo_rooq

#40 Re: RE: Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by Drogo_rooq »

mirza_15 wrote:

Ako sam ja dobro shvatio link koji si zakacio viber kao terminator poziva upravo tako radi. Tek ako ne moze uspostaviti poziv preko aplikacije preusmjerava ga na mobilni. Ako sam te dobro shvatio ti bi zelio da ti uvijek zvoni mobilni telefon kada dobijas pozive na taj nacin?

Ne radim oko toga. Tacnije, ne radim sa mobilnom nikako, a trenutno sam na godisnjem (zato sam jos uvijek budan [emoji38] ). Ako sam te dobro shvatio to ti je do vibera 99%. Ako ti ipak nesto oko toga treba raspitacu se ko ima veze sa tim pa cu provjeriti.

Malo sam nezgrapno objasnio. Postavio sam forward sa "fiksnog" voip broja na mobilni koji je na bhmobile. Kada sam testirao poziv, zvonio je prvo viber. Zbog toga mislim da su u nekom mutnom poslu terminacije voip poziva :)
mirza_15

#41 Re: RE: Re: RE: Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by mirza_15 »

Drogo_rooq wrote:
mirza_15 wrote:

Malo sam nezgrapno objasnio. Postavio sam forward sa "fiksnog" voip broja na mobilni koji je na bhmobile. Kada sam testirao poziv, zvonio je prvo viber. Zbog toga mislim da su u nekom mutnom poslu terminacije voip poziva :)
Pretpostavljam da taj operater radi sa viberom terminaciju medjunarodnih poziva. A viber, ako na pozvanom broju nadje aplikaciju poziv ide preko vibera. Ako ne nadje (nema nikako, nema internet konekcije ili neki treci razlog) terminira poziv prema operateru koji je pozvan. Razlika je (ne ulazeci u tehnicke detalje) naravno u cijeni. BH Telecom ce naplatiti terminaciju u svoju mrezu dok je veza preko aplikacije uspostavljena preko interneta i nista ne kosta u tom dijelu.

Drogo_rooq

#42 Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by Drogo_rooq »

Upoznat sam sa procesima terminacije i uopsteno sip. Samo mi je bilo cudno (i novo) da dolazi tako poziv.
Hvala u svakom slucaju :)
Officer Crabtree

#43 Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by Officer Crabtree »

insomnia78 wrote: I ko ce se pored ovog zajebavati sa nekim aplikacijama i razmisljati da li ti rade notifikacije na viberu
ti mora da si neki načitanko :lol:

viber i aplikacije koje ti navodiš nude integrisane usluge koje ti pozivi i smsm koje ti imaš u bescijenju se ne nude...

da ne navodim sve, al ako ti se ne zajebava s tim - zajebava se milionima koji žele da imaju mogućnosti tekstualnog razgovora međuplatformski, da mogu poslati fotografije, video klipove, kratke govorne poruke, skice rukom, stickere, gifove... da to sve mogu raditi grupno sa više korisnika itd... nisu svi indžinejri mašinstva u institutu za brodogradnju i koriste telefon da dogovore posao...

džaba ti što je sve besplatno, pa imam druga koji bukvalno ne razmišlja koliko troši pa opet ima viber jer je najlakši način da sa drugima razmjeni fotografije i sl, čak i sa poslovnim kontaktima...

a onda već kad ista aplikacija nudi i kvalitetan poziv - video ili tonski, pa to ti je udaljeno jedan klik, pozvat ću ne razmišjaljući dal zovem iz aplikacije ili putem gsma, naročito ako taj poziv mogu ostvariti i putem PC-a...
mousstapha

#44 Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by mousstapha »

Nek ukidaju, ionako slabo koristim telefon za pozive.

Meni se čini da je ovo više neki zadnji krik velikih telekom operatera da pokušaju zaustaviti rast ovih aplikacija. Još uvijek nisu našli najbolji način da naplaćuju širenje svojih mreža i uvođenje novvih tehnologija. Nekada se para uzimala na SMS porukama, a danas aplikacije ne samo da nude džabne poruke, nego su multimedijalne, šalju se u sekundi i to uz mogućnost kreiranja grupa.

Šta god da se desi, to neće biti kraj borbe.
Azrail

#45 Re: RE: Re: RE: Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by Azrail »

mirza_15 wrote:
Drogo_rooq wrote:
mirza_15 wrote: Hoce li viber i skype finansirati taj progres ili ce telecom operateri postavljati 5G bazne stanice npr.? Upravo je obrnuto. Zasto bi neko ulagao u infrastrukturu da mu neko drugi preko te infrastrukture odnosi dobit? Prihodi svih telecom operatera su pali zbog ott aplikacija. Svi bi 4G i sutra 5G i da je besplatno ako moze ikako ili za markicu-dvije. Hebi ga kosta to. Pogotovo ce 5G kostati. A 5G je pretpostavka za nesto sto je sada nezamislivo. Ne radi se vise samo o brzinama (koje ce biti znatno vece) vec o necemu sasvim drugom.

Reče zaposlenik telecom operatera koji još uvijek nije uveo 4G.
MOSALJOZE

#46 Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by MOSALJOZE »

Mislim da nije do telecoma kada je u pitanju uspostavljanje 4g-a
Dope_Man

#47 Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by Dope_Man »

Ma nema sanse za ovo, pa samo ce se pojaviti neka nova aplikacija koja ce omoguciti video pozive i chat.. dok ti nju uganjas neko treci izbaci jos neku itd. Uostalom vec sad postoji koliko hoces tih aplikacija, dok su ove tri samo najpopularnije. Naplati ih i raja ide na alternativu.

Uostalom ko kaze da telekom operateri MORAJU opstati? Njihovo je proslo, imali su dosta vremena, zgrnuli ogromne pare, ali sada je kraj klasicnih telekom operatera, oni mogu samo da se restrukturiraju i preusmjere na pruzanje usluga interneta i TV/radio, i opet im eto para. Hoces viber, treba ti net, net placas operateru, a svaki telekom nek se bori da upravo njega izaberes.
aditon

#48 Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by aditon »

Grof wrote:
MickeyPierce wrote:birokratija u kostac sa tehnologijim ... ne bih rekao .... pa ne mogu jebenim torrent stranicam stati u kraj a mahalanje da zanemare .... i poruke na fb su prijetnja SMS-ovima ... jel ce i to naplatiti?
Mislim da je ovdje glavni problem zbog poziva. Dok su navedene aplikacije nudile samo porukanje, nije ni bilo priče i kuknjave operatera. Ja vam kažem da je EU ozbiljna i nema šanse da tu neko može nešto podmazat. Neko reče ima još drugih aplikacija...ima, ali ne znam da još neka osim ove tri nudi i besplatne pozive?
Ne vjeruješ da neko može podmazati određene strukture u cilju zaštite svojih interesa? Ma nema problema. Pa političare i finansiraju korporacije a jedna od največih je Microsoft. Oni mogu kako hoće, zar misliš da se Microsoft i Bill Gates tek tako obogatili, jer su igrali po tuđim pravilima? Nemoj biti naivan, ovo može proći samo ako vlasnicima ovih kompanija tj aplikacija bude tako odgovaralo. Političari su piuni i rade za korporacije i kapital. Prije to shvatiš, bolje za tebe. Bill Gates ima više novca nego sve države balkana zajedno plus još pokoja zemlja istočne evrope, a BiH bi mogao finansirati sam 40 godina.
Dope_Man

#49 Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by Dope_Man »

mirza_15 wrote:
Drogo_rooq wrote:

Radim ja u bh telecomu.

Nece zabraniti. Ne citas me. Trazi se da plate koristenje. Trenutno evropska unija (i ostali ali o eu je trenutno tema) samo gudi sa viberom i slicnim aplikacijama. Neka plate neku naknadu pa neka onda nude. Fora je u tome sto onda nece moci nuditi besplatno kao sto to ne mogu ponuditi ni telecom operateri koji investiraju u infrastrukturu i odrzavaju istu.

Ispravi me ako grijesim ali whatsapp, viber i sve ostale aplikacije ne koriste GSM infrastrukturu vec sve podatke salju putem interneta? Korisnik vec placa internet, dakle placa koristenje internet infrastrukture i telecomi naplacuju koristenje tog interneta (ako je osoba izabrala telecom kao svog provajdera). Dakle sta je tu problematicno? Jedna vrsta tehnologije je lagano izumrla, a to su klasicni pozivi i sms. Nije jos do kraja, ali umire. Svaki telecom se stoga ne treba uopste baviti istom, vec siriti svoje internet kapacitete kako bi ponudio kompetitivan internet paket na trzistu, i korisnici ce placati internet i time odrzavati infrastrukturu neophodnu za njeg, isto kao sto je ranije bilo sa GSM.

Kljucno je to da se ovdje mora priznati kraj jednog nacina komuniciranja i nastaviti sa drugim. GSM jednostavno nije zanimljiv i neodrziv je pored interneta i to je nesto sa cim se svi telecomi moraju pomiriti, umjesto sto bi nazor da natjeraju interned da im placa za GSM, koji niko ne koristi.
bosnian batman

#50 Re: Dolazi li kraj Viberu, Whatsappu i Skypeu?!

Post by bosnian batman »

lupaš gluposti
kolka je vrijednost Microsofta i bogastvo Bil Gejca, znaš li ??
a znaš li koliki je godišnji GDP Bosne
Post Reply