Dolazak šteneta u stan
Moderator: anex
- hadzinicasa
#1 Dolazak šteneta u stan
Moja porodica će za vikend dobiti još jednog člana - tromjesečno štene. E sad, imam još par dana da pripremim sve što mi je potrebno.
Svaki savjet je dobrodošao. Od potrebnih stvari do ponašanja u prvim danima. Pomagajte.
p.s. imala sam cuku prije nekih 10-15 godina, ali su okolnosti bile drugačije - kuća, dvorište, nisam radila itd.
Svaki savjet je dobrodošao. Od potrebnih stvari do ponašanja u prvim danima. Pomagajte.
p.s. imala sam cuku prije nekih 10-15 godina, ali su okolnosti bile drugačije - kuća, dvorište, nisam radila itd.
- Pasiflora
#2 Re: Dolazak šteneta u stan
Evo ovdje imas brdo savjeta i razmjene iskustava.
http://svijet-ljubimaca.com/forum/viewforum.php?f=33
Sretno
Sretno
- Cholina_Lokica
#3 Re: Dolazak šteneta u stan
igracke, zdjelice, hrana, krevet, skontati gdje ce obavljati nuzdu dok je beba i ne skonta kako to funkcionise 
prvih par noci vrlo vjerovatno nema spavanja nego skicanje
ja sam to rjesila tako sto sam uvalila u krevet veceg plisanog medu da sa njim spava, i pomoglo je koliko toliko, i komsiji isto je pomoglo, hoce li vama ne znam
uglavnom sretno
prvih par noci vrlo vjerovatno nema spavanja nego skicanje
uglavnom sretno
- hadzinicasa
#4 Re: Dolazak šteneta u stan
hvala ovo sam pregledalasitno wrote:Evo ovdje imas brdo savjeta i razmjene iskustava.
Sretno
a za cvilenje - neka komšije malo trpe. I ja sam njihovog cuku trpila
-
Duge
#5 Re: Dolazak šteneta u stan
Evo i ovdje imas puno informacija o odgoju, ishrani, itd.
http://www.ljubimci-forum.com/index.php
http://balkankinology.net/pricaonica/index.php
Sretno
http://www.ljubimci-forum.com/index.php
http://balkankinology.net/pricaonica/index.php
Sretno
-
Luisa
#6 Re: Dolazak šteneta u stan
hadzinicasa wrote:Moja porodica će za vikend dobiti još jednog člana - tromjesečno štene. E sad, imam još par dana da pripremim sve što mi je potrebno.
Divim ti se sa dovodjenjem steneta u STAN!?
-
Karen
#7 Re: Dolazak šteneta u stan
Posudim ti ja svoju da ga nauči
zezam se, sa dva šteneta imam iskustva, i oba su različita. Neki psi kontaju prije neki kasnije, ključ je da ne gubiš živce, bar ne pred njim. Ne daj da gricka tebe, namještaj, ako će biti veliki pas, ne daj da skače po ljudima, puno igračaka, možda ne bi bilo loše imati boks u stanu, onaj sklopivi. Mi ga nemamo i mislim da bi mi kauč još bio nov da smo ga nabavili
Što se tiče pipi i pupu
prvog smo istrenirali na kolačić do te mjere da je glumio da kaki, dok sam sa kujicom pustila nju samu da skonta da treba trpiti.
-
ljeljenca
#8 Re: Dolazak šteneta u stan
je l da fuj to! a sta bi im ti preporucila?
- Cholina_Lokica
#9 Re: Dolazak šteneta u stan
ja sam nekidan kupila sprej protiv grizenja namjestajaKaren wrote:Posudim ti ja svoju da ga naučizezam se, sa dva šteneta imam iskustva, i oba su različita. Neki psi kontaju prije neki kasnije, ključ je da ne gubiš živce, bar ne pred njim. Ne daj da gricka tebe, namještaj, ako će biti veliki pas, ne daj da skače po ljudima, puno igračaka, možda ne bi bilo loše imati boks u stanu, onaj sklopivi. Mi ga nemamo i mislim da bi mi kauč još bio nov da smo ga nabavili
Što se tiče pipi i pupu
prvog smo istrenirali na kolačić do te mjere da je glumio da kaki, dok sam sa kujicom pustila nju samu da skonta da treba trpiti.
-
Karen
#10 Re: Dolazak šteneta u stan
Moj pravougaoni stol za kavu (home made) je sada ovalni, a kauč (meblštof) je na resiceDile wrote:ja sam nekidan kupila sprej protiv grizenja namjestajaKaren wrote:Posudim ti ja svoju da ga naučizezam se, sa dva šteneta imam iskustva, i oba su različita. Neki psi kontaju prije neki kasnije, ključ je da ne gubiš živce, bar ne pred njim. Ne daj da gricka tebe, namještaj, ako će biti veliki pas, ne daj da skače po ljudima, puno igračaka, možda ne bi bilo loše imati boks u stanu, onaj sklopivi. Mi ga nemamo i mislim da bi mi kauč još bio nov da smo ga nabavili
Što se tiče pipi i pupu
sa jednim nikakvih problema, a ova mala vjestica je katastrofa, cim joj je dosadno ona meni stolicu pojede
naprskala sve, i evo danima nista nije dohvatila
tako da ga toplo preporucujem svima
Gdje si bila ranije
- Cholina_Lokica
#11 Re: Dolazak šteneta u stan
ti si bas gore od mene prosla, mada je ova moja milion sitnica pojela
ali vise nece
sve mi sprej stoji pri ruci 
ali vise nece
-
zelenashica
#12 Re: Dolazak šteneta u stan
Ja sam imala pekinezera 3 godine u kući nikad ništa nije pipno
osim ono što mu ja dam u njegovu korpu gdje leži....il je bio čudan il nije smio od mene 
- hadzinicasa
#13 Re: Dolazak šteneta u stan
a gdje si kupila i inače znam da ima par prodavnica sa potrepštinama za kućne ljubimce, može li mi neko reći gdje su cijene najpristupačnije? Mislila sam danas i sutra da obiđem par i vidim, ali ako mi neko može uštedjeti malo vremenaDile wrote:ja sam nekidan kupila sprej protiv grizenja namjestajaKaren wrote:Posudim ti ja svoju da ga naučizezam se, sa dva šteneta imam iskustva, i oba su različita. Neki psi kontaju prije neki kasnije, ključ je da ne gubiš živce, bar ne pred njim. Ne daj da gricka tebe, namještaj, ako će biti veliki pas, ne daj da skače po ljudima, puno igračaka, možda ne bi bilo loše imati boks u stanu, onaj sklopivi. Mi ga nemamo i mislim da bi mi kauč još bio nov da smo ga nabavili
Što se tiče pipi i pupu
sa jednim nikakvih problema, a ova mala vjestica je katastrofa, cim joj je dosadno ona meni stolicu pojede
naprskala sve, i evo danima nista nije dohvatila
tako da ga toplo preporucujem svima
- Cholina_Lokica
#14 Re: Dolazak šteneta u stan
ma neki psi jednostavno to ne rade, kod mene je ovo prvi koji jede namjestajzelenashica wrote:Ja sam imala pekinezera 3 godine u kući nikad ništa nije pipnoosim ono što mu ja dam u njegovu korpu gdje leži....il je bio čudan il nije smio od mene
@hadzinicasa
ja sam sprej uzela u kettiju, na mojmilu. eh ja tu skoro sve uzimam iz razloga jer mi je blizu, medjutim svi kazu da su poskupi u odnosu na ostale, ali meni eto i nije nesto preskupo bilo, doduse nisam nesto sad uzimala na veliko svu opremu, to su vecinom sitnice sve. ima i u penny-ju svasta za ljubimce, a tamo je sega jeftino sve
-
Karen
#15 Re: Dolazak šteneta u stan
Ma to je sve individualno, mislim da je privlače stvari koje držim na rukama ili na sebi, pa kad je sama to joj je moj miris (tješim se
)
Ne znam, važnija mi je ona od svih tih stvari, naljutim se pa me prođe. Najvažnije biti dosljedan (a ne ko ja
)
Ne znam, važnija mi je ona od svih tih stvari, naljutim se pa me prođe. Najvažnije biti dosljedan (a ne ko ja
-
zelenashica
#16 Re: Dolazak šteneta u stan
Blago se vama ja sam upravo privremeno uzela na čuvanje mužijaka staforda u isti box sa mojom stafordicom.....
jaran došo i evo ga cijelo veče cvili 
- hadzinicasa
#17 Re: Dolazak šteneta u stan
hvala svima na odgovorima
da vas do kraja smorim - zna li neko gdje mogu uzeti veliku pletenu korpu? Čini mi se to najbolje rješenje za "krevet" nakon obilaska nekoliko prodavnica sa opremom za kućne ljubimce
-
Karen
#18 Re: Dolazak šteneta u stan
Ne mora značiti, pletene korpe su idealne za žvakanje
Bolje jednu finu mekanu deku presaviti, em se može prati em je ne može pojesti
moja najviše spava na deci, ali ne svojoj nego na mojoj 
Bolje jednu finu mekanu deku presaviti, em se može prati em je ne može pojesti
-
No_oNe__
#19 Re: Dolazak šteneta u stan
MI smo stenca dobili sa 9 sedmica (njegovih) i prvo vece je prvo bio sam u sobi (nije bas nasa greska) i probudio je mene u 3 ujutro - da nisam znala da imamo psa mislila bih da nam neko pred kucom kolje copor pasa
ili da je smak svijeta 
a onda sam ga uzela i stavila sa sobom u krevet - e to je uzitak nevidjeni! tu toplinu i zahvalnost sto ga je neko uzeo i sto je tako on sa nama u krevetu - spavao je kao zaklan, i kao da cijeli zivot spavao sa nama u krevetu i na jastuku - jedino je bilo cudno sto je ujutro (par jutara) lizao zid iznad glava???
sto se tice piskenja i kakenja - bilo je jednostavno vazno iznositi ga sto cesce vani da nauci da je tamo mjesto gdje se piski i kaki
a jutra kad je skontao da to treba raditi vani su bila LUUUUUUUDNICAAA - trci niz stepenice i vristi (garant na psecem "piski mi se, piski mi se") ali ako mi stanemo i on stane i skici hahhaa li nece ici niz stepenice sam
tu se par puta desilo da ako ODMAH nevezano jesi li u gacama i jel vani -30 ne izdjes vani - tepih zaplati glavom
desilo se samo jednom da je u igri kakio u kuci - ali to je normalno jer njemu igra i trcanje i skakanje stimulisu stomacic a mozak kaze "oook ako se igramo onda cu ja samo malo ovo obaviti pa idemo dalje"
dugo smo znali biti piskani kad dodjemo s posla
- od srece
imali smo kavez tj box i ostavljali ga u njemu - velika greska! znao je pomicati kavez za metar ili dva
znali smo par puta ostaviti komp i kameru ukljucenu i skype pa ga sa posla gledati - on je zubima grizao resetke kaveza
a sve iz kaveza izbaci vani hahaha
a onda smo skontali da OBOZAVA gledati kroz prozor i da se sve svodi na gledanje auta
od tada je kuci sam - na prozoru - i ne mice se
nit jede niti pije
nekad malo valjda odmori na kaucu na kojem sjedi ali na prozoru bi mogao biti 24/7
e da ne znam cime cete ga vi hraniti
ali mi smo od uzgajivaca dobili hranu koju je on jeo sa mamom
i uputstvo da ga hranimo nekom hranom za bebe na bazi kukuruznog skroba
+ jogurt svaki dan
tako smo sigurno jedno mjesec dana jer hranu nije htio a ovu hapu je uskoro isto izbacio
eto!
sretno vam!
mogla si nam slike postaviti
)
a onda sam ga uzela i stavila sa sobom u krevet - e to je uzitak nevidjeni! tu toplinu i zahvalnost sto ga je neko uzeo i sto je tako on sa nama u krevetu - spavao je kao zaklan, i kao da cijeli zivot spavao sa nama u krevetu i na jastuku - jedino je bilo cudno sto je ujutro (par jutara) lizao zid iznad glava???
sto se tice piskenja i kakenja - bilo je jednostavno vazno iznositi ga sto cesce vani da nauci da je tamo mjesto gdje se piski i kaki
a jutra kad je skontao da to treba raditi vani su bila LUUUUUUUDNICAAA - trci niz stepenice i vristi (garant na psecem "piski mi se, piski mi se") ali ako mi stanemo i on stane i skici hahhaa li nece ici niz stepenice sam
tu se par puta desilo da ako ODMAH nevezano jesi li u gacama i jel vani -30 ne izdjes vani - tepih zaplati glavom
desilo se samo jednom da je u igri kakio u kuci - ali to je normalno jer njemu igra i trcanje i skakanje stimulisu stomacic a mozak kaze "oook ako se igramo onda cu ja samo malo ovo obaviti pa idemo dalje"
dugo smo znali biti piskani kad dodjemo s posla
imali smo kavez tj box i ostavljali ga u njemu - velika greska! znao je pomicati kavez za metar ili dva
znali smo par puta ostaviti komp i kameru ukljucenu i skype pa ga sa posla gledati - on je zubima grizao resetke kaveza
a onda smo skontali da OBOZAVA gledati kroz prozor i da se sve svodi na gledanje auta
od tada je kuci sam - na prozoru - i ne mice se
nekad malo valjda odmori na kaucu na kojem sjedi ali na prozoru bi mogao biti 24/7
e da ne znam cime cete ga vi hraniti
ali mi smo od uzgajivaca dobili hranu koju je on jeo sa mamom
i uputstvo da ga hranimo nekom hranom za bebe na bazi kukuruznog skroba
+ jogurt svaki dan
tako smo sigurno jedno mjesec dana jer hranu nije htio a ovu hapu je uskoro isto izbacio
eto!
sretno vam!
mogla si nam slike postaviti
-
Lullaby5
#20 Re: Dolazak šteneta u stan
i, kakva je situacija sa cukicom? jeste li na rubu zivaca
u sustini, svaki je pocetak tezak. znam da je mene moj cuko dovodio do ludila prvih dana. mislila sam nikad od njega normalnog psa
treba ti puuuuno strpljenja, truda i ucenja, jer kako ce on jadan znati sta ti ocekujes od njega ako mu to ne pokazes. kad odraste, sve se te pocetne frustracije zaborave... (pa i mi smo pravili belaj kad smo bili mali
)
u sustini, svaki je pocetak tezak. znam da je mene moj cuko dovodio do ludila prvih dana. mislila sam nikad od njega normalnog psa
-
cupo_mo
#21 Re: Dolazak šteneta u stan
cesar millan je rekao da je najbolje kod stenaca koji se dovode u stan prvi put da ih ignorises da ih nediras ne igras se sa njima