Dokumentarni filmovi - Preporuke?!

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
mirota

#1676 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!

Post by mirota »

koja je tema
MMM1977

#1677 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!

Post by MMM1977 »

mirota wrote: 25/06/2026 23:38 koja je tema
Dokumentarni filmovi - Preporuke?!

:D
mirota

#1678 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!

Post by mirota »

:D :D :D
pokusacu ga sad naci
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1679 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!

Post by Truba »

Imal kakvih doku o francuskoj revoluciji
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1680 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!

Post by _BataZiv_0809 »

Film Michael (2026) me potakao da obrisem prasinu sa svoje Jacksonmanie i da ponovo upijam sve sto ima veze sa Kraljem Popa :thumbup:

Pogledah tako:

Michael Jackson: The Life of an Icon (2011)

Image

https://www.imdb.com/title/tt2113007/?ref_=ext_shr_lnk

Vrlo lijep hommage Michaelovom zivotu i karijeri iz pera njemu bliskih ljudi :thumbup:

Square One: Michael Jackson (2019)

Image

https://www.imdb.com/title/tt11033952/?ref_=ext_shr_lnk

Solidan dokumentarac o slucaju nagodbe iz 1993 sa porodicom Chandler. Kao pravnik sam prepoznao neke stvari koje su propustili objasniti, ali pitanje je koliko bi generalnoj publici bile zanimljive te pravne tehnikalije :mrgreen:

Idemo dalje, zatim sam gledao:

Michael Jackson's This Is It (2009)

Image

https://www.imdb.com/title/tt1477715/ref_=ext_shr_lnk

Poslastica za sve Jacksonove fanove. Fantasticno je gledati kako je bio naspanovan i spreman za svoj finalni show, kako nista nije prepustao slucaju i spremao se vrlo ozbiljno, ali i kako je bio prizeman i pun postovanja za ljude koji su radili sa njim. Nikad ovo nisam gledao bojeci se sta cu vidjeti, jer su mediji This is it turu popljuvali kao mamuzanje mrtvog konja i nisam zelio gledati Jacksona kao rusevinu, ali ovo je sve samo ne to. Sa 50 godina i ozbiljno nacetog zdravlja i dalje je bio ono sto ce ostati vjecno-kralj Popa i najveci svih vremena :thumbup: :kiss:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1681 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!

Post by _BataZiv_0809 »

E da, vidim fali jedan :lol:

Pogledao sam i Michael Jackson: The Verdict (2026)

Image
https://www.imdb.com/title/tt42873612/?ref_=ext_shr_lnk

Dobro uradjen ali i dosta manipulativan. Glavnu naraciju daje pomocniku glavnog tuzioca i fucking Diane Dimond :roll:
konoplja

#1683 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!

Post by konoplja »

kakavdanakneiskustvu wrote: 26/07/2026 08:01

:thumbup:
Meni puno, puno, puno bolji ovaj Louisov.
https://www.imdb.com/title/tt36640622/
kakavdanakneiskustvu

#1684 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!

Post by kakavdanakneiskustvu »

konoplja wrote: 26/07/2026 08:05
kakavdanakneiskustvu wrote: 26/07/2026 08:01

Meni puno, puno, puno bolji ovaj Louisov.
https://www.imdb.com/title/tt36640622/
moguće, nisam ga gledao
Sanjarko

#1685 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!

Post by Sanjarko »

Dobri doku o tenkovima na Viasat History. Od početka pa nadalje. O Pancer tenkovima, Matildama itd.
zomri

#1686 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!

Post by zomri »

Odavno me ništa nije oduševilo kao ovaj skoro posve nenarativni dokumentarac o Napulju. Dominira tu prelijepa crno-bijela fotografija u kojoj nam se prikazuju vinjete iz života ovog lijepog grada nad kojim opet vreba moguća velika nesreća u vidu buđenja Vezuva. Vrlo brzo skontamo da ovo nije dokumentarac samo o Napulju, nego je malo i o svijetu trenutno. Gledajte.
Sanjarko

#1687 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!

Post by Sanjarko »

zomri wrote: 29/07/2026 21:03

Odavno me ništa nije oduševilo kao ovaj skoro posve nenarativni dokumentarac o Napulju. Dominira tu prelijepa crno-bijela fotografija u kojoj nam se prikazuju vinjete iz života ovog lijepog grada nad kojim opet vreba moguća velika nesreća u vidu buđenja Vezuva. Vrlo brzo skontamo da ovo nije dokumentarac samo o Napulju, nego je malo i o svijetu trenutno. Gledajte.
Gledao otkopavanje Pompeja na Viasat History. Pronašli kostur žene i djeteta u kući, zadesilo ih u tu, mnogi tada izginuli jer nisu očekivali, a i koji su bježali, pobjegli na pogrešnu stranu.

Čak su i vitraž našli očuvan pravo ako se ne varam.
Sanjarko

#1688 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!

Post by Sanjarko »

Nacističke tajne baze. :thumbup:

Nisam znao da su za podmornice napravili u ono doba onakav kompleks u Francuskoj negdje kod Bretanje.
Digla_da_kreci

#1689 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!

Post by Digla_da_kreci »

melac wrote: 03/08/2026 01:00
Bullet Tooth Tony wrote: 01/08/2026 13:54 Evo izgleda poginuo i onaj Nims na Broad Peak-u, ponajbolji alpinista ...
Bas pogledah film o njemu, i to mozda dan-dva prije vec ce poginuti.
Gledala sam poodavno i sjecam se da mu se dokumnetarac uglavnom svodi na dosta price o djetinjstvu, vojsci i zivotu, volio se pohvaliti, a manje price je bilo o tehnikalijama i samom penjanju na vrhove sto je mene ustvari i interesovalo najvise. Ono sto mu se mora priznati je da je bio veliki pomagac drugima i ucestvovao u cestim spasavanjima i ima postovanje sto je i za svoje poduhvate bio dosta ukljucen u tehnicke pripreme i postavljanja uzadi za samo penjanje i zato se njegov rekord smatra cistijim od npr. Kristin Harila. Ona je 2023. zajedno s Tenjenom Lama Sherpom oborila njegov rekord, ali je imala ogromnu logistiku i podrsku. Uskoro ce joj izaci dokumentarac pod nazivom Savage Mountain.

Pratila sam ove godine i mladu Biancu Adler koja je najmladja Australijanka (18 god.) uspjela se popeti na Everest. Prosle godine je bila na 400 metara od vrha i vratila se jer nije vise mogla, bili jaki vjetrovi pa je bilo previse rizicno. Spremala se preko godinu dana, brutalni treninzi svaki dan, sat i po vremena se penje na stair climberu, pa jos sat vremena treninga, onda sljedeci dan dva sata vozi bicikl, pa treci dan tezinu na ledja i 5-6 sati planinarenja i tako svaki dan.

Ima sad jedan lik, Jost Kobusch, koji se priprema za ludjacki poduhvat ove zime. Planira da ide na Everest sam, bez suplementarnog kisika i to preko West Ridgea. Znaci, sam samcat, bez tima koji ce se penjati s njim i bez klasicne podrske koju vecina ekspedicija ima. Samo on i ruksak. I jos ide rutom koja nije uobicajena sa zapadne strane. U sred zime. Bez dodatnog kisika. Koliko je to suludo govori cinjenica da je do sada u cijelom ovozemaljskom zivotu samo 15 ljudi uspjelo se popeti na Evereset tokom zime, a samo je jedan covjek, Ang Rita Sherpa, to uspio bez supl. kisika. Jbes horor filmove kakva me jeza hvata od ove pomisli. Pomolit cu se za njega u decembru. :cry:

Inace, spomenuti Ang Rita Sherpa ima strasno zanimljivu biografiju. Covjek se 10 puta popeo na Everest i kad skontas da je to uspio u periodu od 1983.- 1996. kada nije postojala ni priblizno oprema kakva postoji danas, navigacije, pracenje vremenske prognoze. Danas su kampovi unaprijed opskrbljeni kisikom, hranom i opremom, kilometri fiksnih uzadi i cijeli timovi koji pripremaju rutu.
On kad je isao zimi bez supl. kisika i kad su se spustali u sred noci ih je uhvatilo nevrijeme, bio je jos jedan Kinez sa njim, i nisu imali odgovarajuci opremu ni nista da se zastite nego su prakticki ispod vrha napravili imrovizovano skloniste i nisu smjeli zaspati nego su cijelu noc radili aerobne vjezbe da bi odrzali tijelo aktivnim i ostali zivi. Znaci, nevjerovatno. Njegovih 10 uspona mi je fascinantnije od svih drugih u kakvim je uslovima to radio. Unuk mu je poginuo u maju ove godine dok je pripremao rutu za penjace i nosio opremu, tek mu 20 godina bilo. Zalosno koliko tih Sherpa pomagaca sto pripremaju rute za penjace pogine.
semirsar

#1691 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!

Post by semirsar »

kakavdanakneiskustvu wrote: 18/08/2026 07:49
Spoiler
Show
Citav film

dječak sa šibicama

#1692 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!

Post by dječak sa šibicama »

Herzog uvijek imao sjajne dokumentarce.

Dobra je nova serija o Mansonu, uvijek sam mislio da je Tate i ekipu pobio iz obijesti, kad ono...
mirota

#1693 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!

Post by mirota »

bas sinoc pogledao , i ja sam drukciju predstavu imao o motivu, dobro opisan ambiciozni tuzilac i price iz 1. ruke od djevojaka, a sad bakica :evil:
Truba

#1694 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!

Post by Truba »

Truba wrote: 26/06/2026 00:36 Imal kakvih doku o francuskoj revoluciji
neinventivno i zaboravljivo

BBC Terror Robespierre and the French Revolution
dječak sa šibicama

#1695 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!

Post by dječak sa šibicama »

Tesko naci objektivan dokumentarac o francuskoj revoluciji, za lijevo mislece ona je ideal i temelj revolucionarne misli a tesko je zaobici genocidne zlocine francuskih revolucionara. Hajde "terror Robespiera" to opravdaju pa eto pobio je plemice, 17000 njih (plus desetine hiljada pobijenih mimo giljotine). Ali kako opravdati genocid u Vandeji uz cirka 200000 ubijenih civila. Pobili su cetvrtinu stanovnistva, cijele gradove i sela.

Ne uklapa se bas u sliku bratstva equality i solidarity o la la. I slavna Marseljeza ima stihove prigodnije nekoj Hitlerovoj SS diviziji. Ali ako je revolucija, oprosteno je :D
melac

#1696 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!

Post by melac »

Digla_da_kreci wrote: 15/08/2026 18:02
melac wrote: 03/08/2026 01:00
Bullet Tooth Tony wrote: 01/08/2026 13:54 Evo izgleda poginuo i onaj Nims na Broad Peak-u, ponajbolji alpinista ...
Bas pogledah film o njemu, i to mozda dan-dva prije vec ce poginuti.
Gledala sam poodavno i sjecam se da mu se dokumnetarac uglavnom svodi na dosta price o djetinjstvu, vojsci i zivotu, volio se pohvaliti, a manje price je bilo o tehnikalijama i samom penjanju na vrhove sto je mene ustvari i interesovalo najvise. Ono sto mu se mora priznati je da je bio veliki pomagac drugima i ucestvovao u cestim spasavanjima i ima postovanje sto je i za svoje poduhvate bio dosta ukljucen u tehnicke pripreme i postavljanja uzadi za samo penjanje i zato se njegov rekord smatra cistijim od npr. Kristin Harila. Ona je 2023. zajedno s Tenjenom Lama Sherpom oborila njegov rekord, ali je imala ogromnu logistiku i podrsku. Uskoro ce joj izaci dokumentarac pod nazivom Savage Mountain.

Pratila sam ove godine i mladu Biancu Adler koja je najmladja Australijanka (18 god.) uspjela se popeti na Everest. Prosle godine je bila na 400 metara od vrha i vratila se jer nije vise mogla, bili jaki vjetrovi pa je bilo previse rizicno. Spremala se preko godinu dana, brutalni treninzi svaki dan, sat i po vremena se penje na stair climberu, pa jos sat vremena treninga, onda sljedeci dan dva sata vozi bicikl, pa treci dan tezinu na ledja i 5-6 sati planinarenja i tako svaki dan.

Ima sad jedan lik, Jost Kobusch, koji se priprema za ludjacki poduhvat ove zime. Planira da ide na Everest sam, bez suplementarnog kisika i to preko West Ridgea. Znaci, sam samcat, bez tima koji ce se penjati s njim i bez klasicne podrske koju vecina ekspedicija ima. Samo on i ruksak. I jos ide rutom koja nije uobicajena sa zapadne strane. U sred zime. Bez dodatnog kisika. Koliko je to suludo govori cinjenica da je do sada u cijelom ovozemaljskom zivotu samo 15 ljudi uspjelo se popeti na Evereset tokom zime, a samo je jedan covjek, Ang Rita Sherpa, to uspio bez supl. kisika. Jbes horor filmove kakva me jeza hvata od ove pomisli. Pomolit cu se za njega u decembru. :cry:

Inace, spomenuti Ang Rita Sherpa ima strasno zanimljivu biografiju. Covjek se 10 puta popeo na Everest i kad skontas da je to uspio u periodu od 1983.- 1996. kada nije postojala ni priblizno oprema kakva postoji danas, navigacije, pracenje vremenske prognoze. Danas su kampovi unaprijed opskrbljeni kisikom, hranom i opremom, kilometri fiksnih uzadi i cijeli timovi koji pripremaju rutu.
On kad je isao zimi bez supl. kisika i kad su se spustali u sred noci ih je uhvatilo nevrijeme, bio je jos jedan Kinez sa njim, i nisu imali odgovarajuci opremu ni nista da se zastite nego su prakticki ispod vrha napravili imrovizovano skloniste i nisu smjeli zaspati nego su cijelu noc radili aerobne vjezbe da bi odrzali tijelo aktivnim i ostali zivi. Znaci, nevjerovatno. Njegovih 10 uspona mi je fascinantnije od svih drugih u kakvim je uslovima to radio. Unuk mu je poginuo u maju ove godine dok je pripremao rutu za penjace i nosio opremu, tek mu 20 godina bilo. Zalosno koliko tih Sherpa pomagaca sto pripremaju rute za penjace pogine.
Meni je ostalo isto interesantno da se popeo na K2 zimi bez upotrebe kisika jedini ikad. To sam procitao kad sam gledao dokumentarac.

Isto da ima njavise popetih vrhova preko 8 hiljada metara ikad, a cak i najvise bez upotrebe kisika, cak se 30 puta popeo na te vrhove bez upotrebe kisika.

A da dokumentarac je malo onako nabijen i antizapadnjacki u jednom dijelu, ali da je bi odlican lik bio je.
Truba

#1697 Re: Dokumentarni filmovi - Preporuke?!

Post by Truba »

Za razliku od drugih robeRtspjer je gledao dokaze
Neke je i pustio

Nazalost ako si obavljao neku funkciju za kralja = automatski si kriv

Skinuo sam film i danton pa cemo vidjeti
Post Reply