Dokumentarci ?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
malsal

#1 Dokumentarci ?

Post by malsal »

Pozdrav,
U zadnje vrjeme mi dobro leze naucni dokumentarci, skoro da nije bitno koja grana nauke.
Ceifio sam sa Carl Sagan i "Cosmos", Jacob Bronowski "The Ascent of Man", BBC Blue planet, "Through the wormhole" sa Morgan Freeman i jos nekim i sad bi volio da znam je li imate vi preporuciti nesto slicno, od istorije biologije fizike geologije nije bitno samo da je kvalitetno ?
Hvala...
Modest Musorgski

#2 Re: Dokumentarci ?

Post by Modest Musorgski »

Sjajan dokumentarac s Graham Hanckokom koji je vecinu zivota posvetio istrazivanju drevnih civilizacija i njihovim znanjem o astrologiji, nauci, arhitekturi koje su i danas glavobolja naucnicima, teoreticarima, istoricarima...

Takodje preporuka za intervju sa Joe Roganom, citav podcast se moze odslusati ovdje:

juzna_strana

#3 Re: Dokumentarci ?

Post by juzna_strana »

Moja preporuka : When the Moors ruled Europe - Bettany Hughes
Predobar dokumentarac..
abdic88

#4 Re: Dokumentarci ?

Post by abdic88 »

Preporuke:
- History of the world in two hours
- Why Viruses Kill
- Rome (igrana, povijesno točna)
- HC: Engineering an Empire
- DC: Human Body
maxfire

#5 Re: Dokumentarci ?

Post by maxfire »

abdic88 wrote:Preporuke:
- History of the world in two hours
Zahvaljujem se, bio sam planirao naci knjigu o ovome ali eto kad ima dokumentarac jos bolje.
Platformas

#6 Re: Dokumentarci ?

Post by Platformas »

Hajlac

#7 Re: Dokumentarci ?

Post by Hajlac »

Vrlo kvalitetno uradjen dokumentarac britanske ITV televizije o kriminalnoj zavjeri(ili drzavnom udaru) zvanoj ubistvo predsjednika SAD:

Vegetastar

#8 Re: Dokumentarci ?

Post by Vegetastar »

malsal wrote:Pozdrav,
U zadnje vrjeme mi dobro leze naucni dokumentarci, skoro da nije bitno koja grana nauke.
Ceifio sam sa Carl Sagan i "Cosmos", Jacob Bronowski "The Ascent of Man", BBC Blue planet, "Through the wormhole" sa Morgan Freeman i jos nekim i sad bi volio da znam je li imate vi preporuciti nesto slicno, od istorije biologije fizike geologije nije bitno samo da je kvalitetno ?
Hvala...
Pogledaj BBC-ev serijal Atom: Clash of the Titans, te Everything and nothing, sa prof. Al Khalili-em. Bilo je na YT ali ne mogu sad da trazim linkove
Post Reply