Po meni, neke od zanimljivih emisija:

Ova dole je konkretno vezana za BiH !!!
Itd, itd, itd. Ima na youtube-u ostatak...
asurbanipal wrote: Dokumentarac je snimljen, čini mi se, nekad krajem 80-ih i početkom 90-ih godina.
Del_Boy_Trotter wrote:
Dokumentarac je sniman 1991 godine...
Banksy wrote:Del_Boy_Trotter wrote:
Dokumentarac je sniman 1991 godine...
Onda sigurno ne treba trošiti vrijeme ...
Banksy wrote:I to u produkciji PTC-a, 1991. nema šanse ...
Del_Boy_Trotter wrote:Dokumentarac je sniman 1991 godine, do sada sam odgledao 20 epizoda i smatram da je najbolji i najobjektivniji dokumentarac o 2 sv. ratu snimljen na prostoru bivše države. O svakom događaju ispitane su sve strane, mislim da je vrijedan i svakako je za preporuku za sve koje zanima drugi svjetski rat. Ako su historiju učili iz partizanskih filmova mogli bi se razočarati.
Banksy wrote:I to u produkciji PTC-a, 1991. nema šanse ...
Cybernetic wrote:Izvanredan dokumentarac. Pokojni profesor Enver Redzic je bio glavni autoritet kada je u pitanju BiH u Drugom svjetskom ratu.
Cybernetic wrote:
Zavisi kako si protumacio njegovu knjigu o handzarima. Daleko interesantnija je njegova knjiga Bosna i Hercegovina u Drugom svjetskom ratu u kojoj opisuje stanje u zemlji, teren na koji je naisla KPJ i odnos naroda prema okupatorima, recimo muslimana i njihove inteligencije prema NDH. To stanje on malo sazeto opisuje i u ovom dokumentarcu. Redzic, i sam ucesnik NOR-a, nije revizionist nego su ga upravo novopeceni "povjesnicari" optuzivali da je muslimane toboze smatrao Srbima. To za bosanske muslimane nikada nije tvrdio, ali jest za sandzacke, iako na indirektan nacin.
Cybernetic wrote:
Zavisi kako si protumacio njegovu knjigu o handzarima. Daleko interesantnija je njegova knjiga Bosna i Hercegovina u Drugom svjetskom ratu u kojoj opisuje stanje u zemlji, teren na koji je naisla KPJ i odnos naroda prema okupatorima, recimo muslimana i njihove inteligencije prema NDH. To stanje on malo sazeto opisuje i u ovom dokumentarcu. Redzic, i sam ucesnik NOR-a, nije revizionist nego su ga upravo novopeceni "povjesnicari" optuzivali da je muslimane toboze smatrao Srbima. To za bosanske muslimane nikada nije tvrdio, ali jest za sandzacke, iako na indirektan nacin.
julisiz es grant wrote:Što nije spriječilo partizane sa foruma da me svojevremeno popljuju kad sam pominjao njegovu knjigu o Handžar diviziji. Valjda ih je muslimansko ime automatski asociralo na to da je u pitanju neki revizionistički novopečeni historičar, a čovjek je baš to što si rekao. Uz Rasima Hurema možda i jedini istoričar iz komunističkog vremena i muslimanskog etnosa, za kojeg se može reći da je o WW2 pisao objektivno i po pravilima nauke.
A uz to i Fadilov i Zoranov otac
REVIZIJA PROŠLOSTI NA PROSTORIMA BIVŠE JUGOSLAVIJE
Evo i link:
http://www.iis.unsa.ba/pdf/revizija_proslosti.pdf
asurbanipal wrote:julisiz es grant wrote:Što nije spriječilo partizane sa foruma da me svojevremeno popljuju kad sam pominjao njegovu knjigu o Handžar diviziji. Valjda ih je muslimansko ime automatski asociralo na to da je u pitanju neki revizionistički novopečeni historičar, a čovjek je baš to što si rekao. Uz Rasima Hurema možda i jedini istoričar iz komunističkog vremena i muslimanskog etnosa, za kojeg se može reći da je o WW2 pisao objektivno i po pravilima nauke.
A uz to i Fadilov i Zoranov otac
S obzirom da dobro poznaješ historijsku nauku i da te uz još dvije-tri osobe na ovom podforumu cijenim, volio bih čuti tvoj stav, tvoje mišljenje po pitanju historijskog revizionizma. Koliko je to loše po historijsku nauku ? I koja je granica između kritičke historiografije i revizionizma, budući da je historija takva nauka, da novi dokumenti, nova saznanja, mogu baciti i novu sjenu na neki već činjenično utvrđeni događaj ?
Evo i link:
http://www.iis.unsa.ba/pdf/revizija_proslosti.pdf