avatar wrote:Imam pitanje vezano za uvjerenje o nekažnjavanju. Zna li neko mora li se izvaditi u kantonu u kojem si trenutno prijavljen ili su naši sudovi povezani pa to nije bitno (mada čisto sumnjam). Trenutno nisam u Sarajevu, pa se pitam mogu li u bilo kojem kantonu izvaditi to uvjerenje..
I usput, koliko se čeka na njega, dan-dva?
pozdrav!
Uvjerenje o nekažnjavanju se vadi prema mjestu rođenja i evidenciju ne vode sudovi, nego ministarstva unutarnjih poslova, znači to uvjerenje vadiš u policiji. E sad, vrijeme koje je potrebno da izdaju to uvjerenje ovisi o mjestu gdje ga vadiš, evo npr. ako su rođen u Sarajevu, minimalno čekaš 7 dana nakon podnošenja zahtjeva, a npr. u mjestu gdje sam odrađivao pripravnički (SBK Kanton), u jednoj policijskoj stanici, bude gotovo za 10 minuta. Sve ovisi od frekventnosti broja predatih zahtjeva, naravno u Sarajevu je taj broj izrazito veći nego drugdje zato se i čeka 7 dana. Ne moraš dolaziti u Sarajevo da predaš zahtjev, možeš to učiniti preko MUP-a kantona u kojem se nalaziš, odnosno preko policijske stanice tvog mjesta prebivališta, ali tada ćeš još duže čekati to uvjerenje.
I još nešto, ako već vadiš uvjerenje u Sarajevu, ponesi potvrdu s biroa (pretpostavljam da ti uvjerenje treba za posao) jer ako je nemaš plaća se 35KM,ovako je besplatno. To je još jedna nelogičnost u ovoj državi, u mom kantonu se plaća 6KM, a naravno besplatno je ako ti je potrebno za zaposlenje!!!
Eto, nadam se da sam pomogao...