Doktorski studij - Poslovna statistika

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
francophil

#1 Doktorski studij - Poslovna statistika

Post by francophil »

Zdravo svima,

zanima me jel nekome poznato da li je kod nas organizovan doktorski studij iz oblasti poslovne statistike? il mozda u okruzenju?

Ako je neko imao sa ovim studijem ikakvog dodira i vani, dobro bi savjet dosao...

Pozdrav,
filozofija

#2 Re: Doktorski studij - Poslovna statistika

Post by filozofija »

francophil wrote:Zdravo svima,

zanima me jel nekome poznato da li je kod nas organizovan doktorski studij iz oblasti poslovne statistike? il mozda u okruzenju?

Ako je neko imao sa ovim studijem ikakvog dodira i vani, dobro bi savjet dosao...

Pozdrav,

Koliko znam ne postoji doktorski studij iz "poslovne statistike" u BiH. Poslovna statistika može biti tema tvoga istraživanja na doktorskom studiju. Međutim, ta tema može biti recimo u okviru doktorskog studija ekonomije ili doktorskog studija matematike ili informatike. Govoreći o engleskom govornom području, ne postoji neki princip "organizovanja doktorskog studija", jer se primarno radi o tvom naučno-istraživačkom radu koji i čije procese sam treba da organizuješ. Dakle, prijaviš se, predložiš temu naučno-istraživaćkog rada, nađeš supervizora, odradiš module koji su uslov da bi radio tezu, radiš na naučno-istraživačkom radu i pišeš dodatne naučne radove u vidu konferencijskih papira i artikala u naučnim žurnalima, imaš sesije sa svojim supervizorima, itd., itd.

Moje je mišljenje, da tebe u stvari interesuje istraživački studij iz oblasti "business intelligence", samo da ti je termin malo manje poznat :-D
francophil

#3 Re: Doktorski studij - Poslovna statistika

Post by francophil »

hehe..pa to je jedna vrsta poslovne inteligencije....i znanje iz statistike ;) ...al tako formulisan naziv me bas i ne zanima :)

gledao sam vani, doktorski studij statistika i informatika....cjeli je koncept izložen kao što si spomenuo ..s tim sto ima oko 6 ispita iz poslovne statistike...operaciona istrazivanja...inferencijalna statistika, teorija vjerovatnoce itd...i naravno tema NIR ide od starta...

Pa sam mislio, da li kod nas postoji nesto slicno...

u svakom slucaju hvala na komentaru ;)
Saian

#4 Re: Doktorski studij - Poslovna statistika

Post by Saian »

kod nas nema koliko ja znam, ako mozes, idi vani
Saian

#5 Re: Doktorski studij - Poslovna statistika

Post by Saian »

..
Post Reply