Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

otherside

#76 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by otherside »

bumerangss wrote: Ne usporedivo je teži posao med sestre od nastavnika i daleko rizicniji, odgovorniji i bez obzzira na SSS trebaju imati iste plate kao nastavnici pa i profesori u srednjim školama
bumerangss wrote: 130/80 je normalan pritisak, cak sve do 139/89 se smatra normalnim a 100/50 je snižen skoro pa opasan pred cirkulatorni šok!
sad znam odakle se regrutuju ovi sto vode drzavu.
logika od koje se sprzi mozak.

btw, ja evo haman od rodjenja imam pritisak 90/60 pa zivim, radim, trcim, skacem i nisam jos imala cirkulatorni shok :izet:
ako naleti, pozdravicu ga od tebe.
palermo

#77 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by palermo »

bumerangss wrote:
Mantis wrote:Ako medicinska sestra treba imati 1200KM platu onda profesori i nastavnici trebaju imati 1500KM najmanje.
Ne usporedivo je teži posao med sestre od nastavnika i daleko rizicniji, odgovorniji i bez obzzira na SSS trebaju imati iste plate kao nastavnici pa i profesori u srednjim školama
:thumbup: bilo bi dobro razmisliti i o tome da se škole ukinu. Svakako se sve nalazi na internetu i teško je uopšte vidjeti smislenu ullogu nastavnika i profesora
R A V E N

#78 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by R A V E N »

A gdje ćemo generirati dolare, eure... za te plate od 5000 KM?
It_is_a_Leclerc

#79 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by It_is_a_Leclerc »

Niti o jednom zanimanju ljudi ne misle da znaju sve kao o medicinskim i vjerskim poslovima.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#80 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by _BataZiv_0809 »

It_is_a_Leclerc wrote:Niti o jednom zanimanju ljudi ne misle da znaju sve kao o medicinskim i vjerskim poslovima.
Vala bas...
Last December

#81 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by Last December »

I o politici. Jadni politikolozi sa svojim diplomama....
palermo

#82 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by palermo »

A fubdalski treneri i selektori. Šta je tek njih :D
kamen spoticanja

#83 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by kamen spoticanja »

ispred tebe lezi beba od par mjeseci s hidrokelom ili nekom drugom dijagnozom...i ti treba da spustis skalpel
mislis da to kosta isto kao i zapisivanje potrosnje struje na mjesecnom nivou?
Pogledaj cifre ovih jadnika koji skupljaju pare da odu pod noz u acibadem ...i sve je jasno
belfy

#84 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by belfy »

It_is_a_Leclerc wrote:Niti o jednom zanimanju ljudi ne misle da znaju sve kao o medicinskim i vjerskim poslovima.
ne znam zasto izjednaci medicinu i vjeru. mislio sam da si ti medicinske struke...
medicina je nesto o cemu nema rasprave na licnom nivou, dok kod vjere itekako moze biti. inace te ne cijenim kao forumasa, ali ako si medicinske struke, sada jos manje...
jao_situacije

#85 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by jao_situacije »

ovo je isto ona priča šta je starije kokoška ili jaje

pacijenti su bagra, doktori su bagra
izuzeci su u manjini

da li se pacijenti prave pametni i daju sami sebi dijagnoze onako, ili jer doktori daju pogrešne dijagnoze teško je reći

odokativno problemi koje sam ja vidio u ovoj primarnoj zaštiti

dokoni penzići koji dolaze godinama zbog istih bolesti imaju terapije ali im je često dosadno kod kuće i onda prave teferić u čekaonici
djeca i uskurčeni roditelji koji bi odmah lijekove i recepte iako je možda samo virus u pitanju
doktori gube vrijeme na papirologiju a treba uvesti elektronske knjižice kartone i sve ostalo i da nema doktor da piše nešto po sata
stranački doktori koji su isto uskurčeni i ne dođu na posao bez razloga i nastane haos puna čekaonica nervoza ljutnja jedan doktor koji smiruje situaciju i sestre
školska djeca koja dolaze po ispričnice i prave gužvu da ne idu na čas

u bolnicama svega i svačega da Bog sačuva od bolesti i da nikad ne odemo u bolnicu, ima odličnih doktora koji rade kao da je norveška i debila koji nisu ni za veterinara
stranačkih majmuna koji ne dolaze na posao uzimaju koverte i glume nedodirljive, jednom sam slučajno došao u ukcs prije par godina pjan lik na dipu
neurolog u po smjene pjan lik bazdi ko iz bačve, ne sjećam se kako se zvao lik ali se nadam da ga je prva u bošnjaka otjerala u pičku materinu

ukratko ne postoji sistem ne znaš šta će te zapasti jer svakakvi tipovi završavaju medicinu, ako si nafakali dođe ti neki fin doktor uradi posao i ne uzme kovertu, baš se to desilo članu porodice na ukcs, a opet se desi i da bez koverte nema nikakve priče i još nešto štedi na tebi
kike-tike

#86 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by kike-tike »

U blizoj porodici imam dosta doktora, sada u penziji, govore za pacijente, dodju vec znaju koja im je diagnoza, googlali. Dosli po recepte.Tako da su i pacijenti probem. :D
Last edited by kike-tike on 06/01/2017 23:56, edited 1 time in total.
It_is_a_Leclerc

#87 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by It_is_a_Leclerc »

belfy wrote:
ne znam zasto izjednaci medicinu i vjeru. mislio sam da si ti medicinske struke...
medicina je nesto o cemu nema rasprave na licnom nivou, dok kod vjere itekako moze biti. inace te ne cijenim kao forumasa, ali ako si medicinske struke, sada jos manje...
Ja ne znam da li bih se nad vašim komentarom smijao ili zabrinuo.

Kao što je jasno svakoj prosječno inteligentnoj osnovi sa elementarnim poimanjem čitanja bosanskog jezika - nisam ja izjednačio ništa nego sam rekao da se o medicini i o vjeri usuđuju raspravljati čak i oni koji o tome, kao što se može vidjeti na ovoj temi, blage veze nemaju.
belfy

#88 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by belfy »

It_is_a_Leclerc wrote:
belfy wrote:
Ja ne znam da li bih se nad vašim komentarom smijao ili zabrinuo.

Kao što je jasno svakoj prosječno inteligentnoj osnovi sa elementarnim poimanjem čitanja bosanskog jezika - nisam ja izjednačio ništa nego sam rekao da se o medicini i o vjeri usuđuju raspravljati čak i oni koji o tome, kao što se može vidjeti na ovoj temi, blage veze nemaju.
pa...onda se ti nasmij, ali ponovo procitaj sta si rekao, pa sta sam rekao, pa onda i ovaj svoj odgovor. onda se mozes jos jednom nasmijati. zahebi mene.
Miki123

#89 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by Miki123 »

medicina i pravo pa onda sve ostalo :D

svi su strucnjaci i sve znaju sami, a najbogatiji i najutjecajniji ljudi u drzavi advokati. onaj u htvatskoj i novine kupio...
taureg71

#90 Re: RE: Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by taureg71 »

MisterNo1 wrote:BiH je moja domovina. Zašto me to pitaš?
Marijane, ti li si???

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
bumerangss

#91 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by bumerangss »

otherside wrote:
bumerangss wrote: Ne usporedivo je teži posao med sestre od nastavnika i daleko rizicniji, odgovorniji i bez obzzira na SSS trebaju imati iste plate kao nastavnici pa i profesori u srednjim školama
bumerangss wrote: 130/80 je normalan pritisak, cak sve do 139/89 se smatra normalnim a 100/50 je snižen skoro pa opasan pred cirkulatorni šok!
sad znam odakle se regrutuju ovi sto vode drzavu.
logika od koje se sprzi mozak.

btw, ja evo haman od rodjenja imam pritisak 90/60 pa zivim, radim, trcim, skacem i nisam jos imala cirkulatorni shok :izet:
ako naleti, pozdravicu ga od tebe.
Sad si povecala na 60 :D i velika je razlika izmedju dijastolnog 50 i 60 mm/Hg ! Da odes u amblantu bez ikakvih simptoma i da ti doktor izmjeri pritisak i bude 60 on bi se dvoumio a da je 50 vjerovatno bi ti dao infuziju jer si dehidrirana, imas viskoznu gustu sto nije dobro. Prekontroliši ti srce, štitnu, sve hormone... ;-)
bumerangss

#92 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by bumerangss »

palermo wrote:
bumerangss wrote:
Mantis wrote:Ako medicinska sestra treba imati 1200KM platu onda profesori i nastavnici trebaju imati 1500KM najmanje.
Ne usporedivo je teži posao med sestre od nastavnika i daleko rizicniji, odgovorniji i bez obzzira na SSS trebaju imati iste plate kao nastavnici pa i profesori u srednjim školama
:thumbup: bilo bi dobro razmisliti i o tome da se škole ukinu. Svakako se sve nalazi na internetu i teško je uopšte vidjeti smislenu ullogu nastavnika i profesora
Pa priznaj da 80% gradiva, predmeta u osnovnoj i bar 40% u srednjoj a u gimnazijama i 80 % se bespotrebno uce i da za vecinu profesija to znanje nije potrebno! Npr kome to sad trebaju note iz muzickog ili podatak o broju ovaca u Njemackoj sto se uci iz geografije ili tucak i prašnici iz biologije ili vitraž iz likovnog ili krstaski ratovi iz historije...? :-)

A zdravstveno obrazovanje koje život znaci je mizerno pa "djevojka" tj žena u 30-tim pita ginekologa može li ostati trudna ako mu ga samo... od oralnog ili analnog seksa :roll: i kaže da je sigurno nece partner zaraziti jer je izuzetno cist :roll: ili pita kako ne može da ispiša kondom koji je partneru spao tokom seksa i ostao u njoj :lol:

Mislim, stvarno... :run:
bumerangss

#93 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by bumerangss »

Last December wrote:I o politici. Jadni politikolozi sa svojim diplomama....
:roll: :roll: :roll:
Last December

#94 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by Last December »

bumerangss wrote:
Pa priznaj da 80% gradiva, predmeta u osnovnoj i bar 40% u srednjoj a u gimnazijama i 80 % se bespotrebno uce i da za vecinu profesija to znanje nije potrebno! Npr kome to sad trebaju note iz muzickog ili podatak o broju ovaca u Njemackoj sto se uci iz geografije ili tucak i prašnici iz biologije ili vitraž iz likovnog ili krstaski ratovi iz historije...? :-)

A zdravstveno obrazovanje koje život znaci je mizerno pa "djevojka" tj žena u 30-tim pita ginekologa može li ostati trudna ako mu ga samo... od oralnog ili analnog seksa :roll: i kaže da je sigurno nece partner zaraziti jer je izuzetno cist :roll: ili pita kako ne može da ispiša kondom koji je partneru spao tokom seksa i ostao u njoj :lol:

I skupa sa seksualnim obrazovanjem da se uvedu osnovi ekonomije, nešto u fazonu što je bilo domaćinstvo nekad. 99% stanovništva je ekonomski nepismeno, nosa ajfone a nema leba da jede. Biologiju skresat na biologiju čovjeka, ostalo samo minimalno obradit. Hemiju pripojit domaćinstvu, znači samo osnove bez izračunavanja i smaranja formulama. Nadarene učenike odvojit na vrijeme u posebnu klasu gdje će se svaki naučni model izučavati u potpunosti. Za 99% đaka je najbitnije ekonomsko i seksualno obrazovanje, sve ostalo je manje bitno.
MisterNo1

#95 Re: RE: Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by MisterNo1 »

taureg71 wrote:
Marijane, ti li si???

Ne znam o kom Marijanu govoriš ali izgleda da si potpuno odlepio.
Vrlo sam ozbiljan jer običan čovek, naša deca ispaštaju zbog toga što naši lekari gube nekada nedostižan nivo doktorske discipline.
djevojka bez imena

#96 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by djevojka bez imena »

Last December wrote:
bumerangss wrote:

I skupa sa seksualnim obrazovanjem da se uvedu osnovi ekonomije, nešto u fazonu što je bilo domaćinstvo nekad. 99% stanovništva je ekonomski nepismeno, nosa ajfone a nema leba da jede. Biologiju skresat na biologiju čovjeka, ostalo samo minimalno obradit. Hemiju pripojit domaćinstvu, znači samo osnove bez izračunavanja i smaranja formulama. Nadarene učenike odvojit na vrijeme u posebnu klasu gdje će se svaki naučni model izučavati u potpunosti. Za 99% đaka je najbitnije ekonomsko i seksualno obrazovanje, sve ostalo je manje bitno.

Ma ovo cu staviti na Best of i dati otkaz, ha ya! Dozivjela sam prosvjevljenje! :-)

Med. sestra da ima platu ko prof. u srednjoj skoli?
Vidis , nije to lose, sto bi se neko skolovao 18 godina kad moze 12, za istu platu. Aleluja!
:-)
sizifinho

#97 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by sizifinho »

sandzokan wrote:Doktori por.med. su pisari-ćate. Njima je 1500 taman. Specijalistima, subspecijalistima i sestrama na klinikama treba povecati platu. A ovim po domovima zdravlja je super. Nije mi jasno sta se oni zale.
da imas blage veze o cemu pricas ne bi ovo napisao
sizifinho

#98 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by sizifinho »

Uglavnom, sa kakvik uhljupskim narodom zivimo dobro je pa ikako i lijece.
Svako misli da zna vise i bolje, kad doktor pomogne onda kazu "hvala Bogu" a kad ne uspije pomoci - onda je on krivac.
Ljudi te omalovazavaju, daju zlobne komentare a bogami i prijete ti - a ti prosao 6-7> godina pisajuci krv, trpeci frustracije, uceci do jutra bez sna da bi njima pomagao. Plus na to dobijes tu pisljivu crkavicu od 1200 pocetne plate, teske mogucnosti napredovanja i specijalizacije itd.

I onda dodje neko ko nema pojma o svijetu koji komentarise i kaze da je doktor porodicne medicine pisar... pa taj "pisar" je u svom radnom vijeku, koji je proveo uceci da bi tako nezahvalnim dzikanima poput tebe pomogao, vidio stvari zbog kojih bi ti se kosa ja glavi dignula.

Dobar doktor porodicne prakse ce ustediti zdravstvu hiljade i hiljade konvertibilnih maraka. Nezadovoljan doktor porodicne prakse ce potrositi hiljade i hiljade vise od onog sto bi trebao. To je samo vrh sante leda koliko je bitan zapravo taj "pisar"
sandzokan

#99 Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by sandzokan »

sizifinho wrote:
sandzokan wrote:Doktori por.med. su pisari-ćate. Njima je 1500 taman. Specijalistima, subspecijalistima i sestrama na klinikama treba povecati platu. A ovim po domovima zdravlja je super. Nije mi jasno sta se oni zale.
da imas blage veze o cemu pricas ne bi ovo napisao
Slusaj ćato, tebi ako je malo milja i po za popunjavanje uputnica, prepisivanje spec. nalaza u karton, nabadanje po tastaturi da bi se "pustila" terapija (taj proces ponekad traje duze od razgovora sa pacijentom), lijecenje gripa i prehlada...onda specijaliziraj.
Ili se uhvati Zapada a djikanima neces faliti, mozda na tvoje mjesto dodje neko ko nije diplomiranjem stekao kompleks boga
svjezi_ustipak

#100 Re: RE: Re: Doktori u BH gube pojam o svojoj profesiji!?

Post by svjezi_ustipak »

MisterNo1 wrote:
taureg71 wrote:
Marijane, ti li si???

Ne znam o kom Marijanu govoriš ali izgleda da si potpuno odlepio.
Vrlo sam ozbiljan jer običan čovek, naša deca ispaštaju zbog toga što naši lekari gube nekada nedostižan nivo doktorske discipline.

ako smatras da je nedostizan nivo doktorske discipline da ti dijete koje ide na inhalacije pregleda iko drugi sem pedijatra onda si u teskoj zabludi.
onim sto si napisao dosad pokazao si da ne shvatas uopce kako funkcionise zdravstvo i da si k roditelj koji ima niske i labave standarde kad je rijec o brizi za vlastito potomstvo. isto si tako mogao odvesti dijete da ti ga pregleda dermatolog ili epidemiolog. tebi je izgleda samo da je doktor, a to sto uopce nema veze sa pedijatrijom i sto dijete ne bi trebalo biti u ambulanti za odrasle nije bitno.
zeznule su te sestre pravo time sto su te poslale u ordinaciju opste medicine. ne znam da li si toga uopce svjestan.
Post Reply