Brus Lee wrote:mali_balon wrote:oldtajmer wrote:stari mi prica kako svaki put kada ode po terapiju u dom zdravlja doktorica ga ni ne pogleda,a niti pita za zdravlje,samo mu tutne one recepte
zaista je danas jako malo doktora kojima je istinski stalo do zdravlja pacijenata,na zalost
Ako nista trebala bi radi reda da pita, ail postavimo se malo u njihovu kozu, pa 80% vremena potrose pisajuci recepte i uputnice, 10% svadjajuci se sa narodom a 10% da nekom dijagnosticira gripu ili prehladu:
Na zalost takav je sistem napravljen, to treba u korijenu mjenjati. Npr. staviti ljekara koji ce samo izdavati recepte, i baviti se samo tim piskaranjima, ili nesta slicno. Tako da stvarno bolesni ljudi me moraju satima cekati da se odrade ovi sto su se narucili. Gledam nedavno zena pada od temperature, spava u cekaonici, ali jok prvo ovi sto su se narucili pa onda, ona. Hebo te moras se naruciti "e sutra cu se razoblili i i mat cu temperaturu pa et ja bi da se narucim"
Da je Bogd'o, zena sto pada od temperature dosla u 7.30, primili bi je bez cekanja jer se pacijenti narucuju od 8 sati, ili da je dosla u 13.30 primili bi je oni iz druge smjene, jer se popodnevni pacijenti narucuju od 14 sati. Imala je i varijantu da zovne na tel svoju ambulantu, kaze u cemu je problem, kako joj se zove doktor (mora znati ime svog doktora, sto u vecini slucajeva pacijenti ili ne znaju ili nisu se jos opredjelili za doktora, a registracija traje vec 4 godine?!) ili ako ne zna ime doktora, onda barem da procita broj kartona i tim iz zdravstvene knjizice i med sestra bi joj rekla kada da dodje i tada nebi morala da spava po cekaonici. Dnevno dodje i do 40% nenarucenih pacijenata veliki su problem u organizovanju zdravstvene sluzbe. Pacijenti pored prava imaju i obaveze, tj. moraju i sami ucestvovati u poboljsanju svog zdravlja. Svakodnevno se desava da dodju i kazu kako vec tri-cetiri dana nemaju terapiju, kao da mu je Drzava ili Sistem duzna da broji tablete koje su mu preostale u djepu. Ti si vidio tu jednu zenu i nemas siru sliku, a ja ti tvrdim da od prosjecnih 40-50 pacijenata (radno vrijeme 1 smjene u DZ sarajevo je 6 /sest/ sati), barem 20-tak je nenaruceno. Podijeli sada taj broj pacijenata sa brojem minuta i dobiti ces koliko je minuta po pacijentu. Pacijenti se narucuju na 10 minuta i svaki nenaruceni uzima vrijeme od narucenih pacijenata. Tu su jos obrade za invalidsku komisiju (30 minuta), kucne posjete, hitne intervencije pisanje dnevnih izvjestaja, trebovanja i sl. Osnovno je da i pacijenti imaju odgovornost za svoje zdravlje, a ne samo zdravstveni sistem.
slazem se sa svim ovdje napisanim...ima i ljudi koji su djubrad,ali ono bas
ima naravno i osoblja koje samo ceka da im se plati ,evo ovdje svega pise,doduse ima i dosta rekla - kazala
ali evo iz mog iskustva
Bolnica Gracanica...u principu nikakvih problema,osoblje izlazi u susret koliko moze,na prijemu isto nema problema,do doktora opste prakse mogu doci bez problema,recepte izdaju uredno,mada zna se desiti da dodjem po terapiju a oni nemaju recepata,jer su sada sa njima bas ograniceni i najvise se i narucuje zbog samih recepata
i kada nema,kazu,nazovi sutra,eventualno prekosutra da se ostavi recept i da se napise terapija
isto se moze preko telefona naruciti
a realno,ja se nikada nisam nasao u situaciji da i pomislim da dajem mito,nisam imao ni potrebe,dodjem ,sjedem i cekam svoj red,pregledam se i rijesen problem...ne vidim potrebu da sve moram zavrsiti za 5 minuta i da dajem pare nekome da me ubaci pola sata prije
a ja inace uvijek gledam da dodjem pred kraj radnog vremena,tada nema guzvi i sve se fino zavrsi...ujutro skoro da ne idem nikada,osim ako nisu nalazi u pitanju
isto tako jos nisam naletio ni jednom ni na osoblje da me odbilo,vratilo...nekada ako vidim da nesto se neckaju,malo zagalamim i rijesen problem