DOKTORAT
-
miomio
#1 DOKTORAT
Pozdravljam!
Zna li iko od vas DA LI i GDJE u BIH, dipl.-ing. moze DIREKTNO upisati DOKTORAT???
Zna li iko od vas DA LI i GDJE u BIH, dipl.-ing. moze DIREKTNO upisati DOKTORAT???
-
nova_korisnica
#2 Re: DOKTORAT
miomio wrote:Pozdravljam!
pogledaj na http://www.unsa.ba imas par linkova i informacija generalno o univerzitetu...eh, sad...svaki faks ima svoju stranicu pa se na njima mozda mozes informisati o uslovima za doktorat...
sretno
- hidrant
#3 Re: DOKTORAT
Sta znaci upisati doktorat?
-
dzana
#4 Re: DOKTORAT
hidrant wrote:Sta znaci upisati doktorat?
Taman sam htjela da napisem da to ne moze kad se sjetih jednom mog kolege koji radi na fakultetu i koji je prijavio doktorat a nije uopste polagao ispite sa PDS (tj. neke je polagao a neke nije bio u stanju da polozi!!) niti je radio magistarski rad..
Koliko znam on je prijavio na fakultetu u Istocnom Sarajevu a uredno je zaposlen kod nas na MEF-u u Sarajevu..
Eto - saso mange - sve je moguce..
-
harisl
#5 Re: DOKTORAT
Neznam ima li takvo nesto kod nas, pa ti necu biti od pomoci.
Ideja je dobra i ocigledno si razmisljao o tome. Prije nego sto se upustis u takvo nesto provjeri ima li i izlaz iz toga. Na prelazu iz dodiplomskih u post-diplomske studije se desava i prelaz iz skole u zivot. Da ne duzim, iskustva u dodiplomskim studijama su nekako slicna, dok se iskustva na post-diplomskim studijama mogu radikalno razlikovati. U SAD-u mozes stati na 'pola puta' i dobiti magistrat sto je nekim od mojih poznanika spasilo zivot.
Jos jednom, super ideja i srecno...
Ideja je dobra i ocigledno si razmisljao o tome. Prije nego sto se upustis u takvo nesto provjeri ima li i izlaz iz toga. Na prelazu iz dodiplomskih u post-diplomske studije se desava i prelaz iz skole u zivot. Da ne duzim, iskustva u dodiplomskim studijama su nekako slicna, dok se iskustva na post-diplomskim studijama mogu radikalno razlikovati. U SAD-u mozes stati na 'pola puta' i dobiti magistrat sto je nekim od mojih poznanika spasilo zivot.
Jos jednom, super ideja i srecno...
- Panthera
#6 Re: DOKTORAT
sto upisivati kad mozes KUPITI!!!
znam toliko ljudi koji su kupili i diplomu i magisterij i doktorat...
a cijena ti je u par hiljada.
da ne.ajebajem se.
da ne.ajebajem se.
-
dzana
#7 Re: DOKTORAT
koliko god zvucalo grubo i mozda boljelo one koji posteno rade da urade svoje radove ovo je itekako tacno..Panthera wrote:sto upisivati kad mozes KUPITI!!!
da ne.ajebajem se.
ja mogu odmah imenovati 2 covjeka za koje pouzdano znam da su im morali prepricavati sta ima je tema magistarskog - da se ne provale na odbrani.. a za doktorate - pa samo pogledajte neke politicare koji pored milion obaveza, sto bi rekao nindja - VOLŠEBNO, doktoriraju.. eh a koliko znam raje koji cijede ne znoj nego krv da urade doktorat!!
- Alhemicarkaa
#8 Re: DOKTORAT
Joj price, nidje veze, cula sam i ja da je jedan mali spalio staricu pa nije zavrsio u zatvoru, hocemo sad svi ici paliti starice koje nam smetaju? Valjda doktoriras da se bavis onim sto volis, da doprineses nauci, da preneses znanje i ostale pateticne price. Ili za njih nikad niste culi? Na kraju, onaj ko zeli kupiti diplomu sigurno nece traziti ovdje na forumu.
On topic: Ni na jednom drzavnom univerzitetu to ne mozes, na ostalim ne znam.
-
miomio
#9 Re: DOKTORAT
Mislim, nije u pitanju ko i kako dolazi do titule - to mene ne zanima mnogo.
Kasnije ce opet trziste, pa makar i inozemno, da uzme najbolje od nas te ce se najkasnije tada znati ´ko kosi a ko vodu nosi´ (mada se to i sada vec zna).
Ali da ne duljim bezveze, vratio bih se sada na nasu prvobitnu temu: Dakle, informacija za Istocno Sarajevo je dosta dobra te cu se o ovome jos dodatno raspitati.
Da li neko od vas ima jos konkretnih informacija gdje ili na kojem Univerziteti/Fakultetu u BiH bi jos mogao kao dipl.-ing. DIREKTNO (dakle bez posredstva magistarskog studija i kao sto se to radi svugdje u svijetu) da upisem doktorski studij (u mom slucaju na podrucju tehnickih nauka)???
Kasnije ce opet trziste, pa makar i inozemno, da uzme najbolje od nas te ce se najkasnije tada znati ´ko kosi a ko vodu nosi´ (mada se to i sada vec zna).
Ali da ne duljim bezveze, vratio bih se sada na nasu prvobitnu temu: Dakle, informacija za Istocno Sarajevo je dosta dobra te cu se o ovome jos dodatno raspitati.
Da li neko od vas ima jos konkretnih informacija gdje ili na kojem Univerziteti/Fakultetu u BiH bi jos mogao kao dipl.-ing. DIREKTNO (dakle bez posredstva magistarskog studija i kao sto se to radi svugdje u svijetu) da upisem doktorski studij (u mom slucaju na podrucju tehnickih nauka)???
- Panthera
#10 Re: DOKTORAT
Alhemicarkaa wrote:Joj price, nidje veze, cula sam i ja da je jedan mali spalio staricu pa nije zavrsio u zatvoru, hocemo sad svi ici paliti starice koje nam smetaju? Valjda doktoriras da se bavis onim sto volis, da doprineses nauci, da preneses znanje i ostale pateticne price. Ili za njih nikad niste culi? Na kraju, onaj ko zeli kupiti diplomu sigurno nece traziti ovdje na forumu.
hahahahahhohohohohohhoo dijete idi rasti beri cvijece zuri u sunce ili tako nesto
-
Lesli Eldridž
#11 Re: DOKTORAT
Treba vidjeti šta je sa bolonjskim procesom. Možda i to može da direktno ideš po novom, jer su jedan stepen izbili. Ne bi bilo uredi da se tako može raditi, ali svakako smo društvo izopačenog ponašanja, morala i modela vladanja, tako da je svašta moguće...miomio wrote:Mislim, nije u pitanju ko i kako dolazi do titule - to mene ne zanima mnogo.
- Alhemicarkaa
#12 Re: DOKTORAT
Pa hajde navedi ti ciko reci covjeku na kojem to drzavnom fakultetu, osoba koja je stekla zvanje dipl. ing po starom sistemu direktno moze upisati doktorat? Bas da vidim, ili sam ja bez veze upisala postdiplomski.Panthera wrote:Alhemicarkaa wrote:Joj price, nidje veze, cula sam i ja da je jedan mali spalio staricu pa nije zavrsio u zatvoru, hocemo sad svi ici paliti starice koje nam smetaju? Valjda doktoriras da se bavis onim sto volis, da doprineses nauci, da preneses znanje i ostale pateticne price. Ili za njih nikad niste culi? Na kraju, onaj ko zeli kupiti diplomu sigurno nece traziti ovdje na forumu.
hahahahahhohohohohohhoo dijete idi rasti beri cvijece zuri u sunce ili tako nesto
Na UNSA i na Univerzitetu u Tuzli je povelik spisak uslova koje moras ispuniti da bi upisao doktorat, znam dvije osobe, jedna je prosla proceduru, druga prolazi.
- Alhemicarkaa
#13 Re: DOKTORAT
Moze, ali moras polagati razliku ispita iz dodiplomskog studija, svaki ispit platiti, nisam sigurna koliko, ali ispita na mom fakultetu je 20 pa ti vidi sta ti je isplatnije.Lesli Eldridž wrote:Treba vidjeti šta je sa bolonjskim procesom. Možda i to može da direktno ideš po novom, jer su jedan stepen izbili. Ne bi bilo uredi da se tako može raditi, ali svakako smo društvo izopačenog ponašanja, morala i modela vladanja, tako da je svašta moguće...miomio wrote:Mislim, nije u pitanju ko i kako dolazi do titule - to mene ne zanima mnogo.
-
dzana
#14 Re: DOKTORAT
Alhemicarkaa wrote:Pa hajde navedi ti ciko reci covjeku na kojem to drzavnom fakultetu, osoba koja je stekla zvanje dipl. ing po starom sistemu direktno moze upisati doktorat? Bas da vidim, ili sam ja bez veze upisala postdiplomski.Panthera wrote:Alhemicarkaa wrote:Joj price, nidje veze, cula sam i ja da je jedan mali spalio staricu pa nije zavrsio u zatvoru, hocemo sad svi ici paliti starice koje nam smetaju? Valjda doktoriras da se bavis onim sto volis, da doprineses nauci, da preneses znanje i ostale pateticne price. Ili za njih nikad niste culi? Na kraju, onaj ko zeli kupiti diplomu sigurno nece traziti ovdje na forumu.
Na UNSA i na Univerzitetu u Tuzli je povelik spisak uslova koje moras ispuniti da bi upisao doktorat, znam dvije osobe, jedna je prosla proceduru, druga prolazi.
znam da je presedan - i mi smo se svi ibretili jer smo gulili magistarski ali moj kolega dipl. ing. mas je stalno zaposlen na MEF-u u Sarajevu i prijavio je tako doktorat.. koliko vidim prolazi mu..
- halilova vila
#15 Re: DOKTORAT
Koliko ja znam, ni na jednom drzavnom univerzitetu u BiH u skolskoj 2009./2010. godini nece biti organizovan trogodisnji doktorantski studij, za privatne ne znam. Imas u Srbiji i Hrvatskoj, kosta isto kao i ovdje. Gledaj dobro da ne bacis pare uzalud na nekom od privatnih univerziteta, neki uopste nemaju regulisan pravni status.
Nasa diploma po starom sistemu se u Srbiji i Hrvatskoj priznaje kao master i odmah se upisuje na doktorantski studij.
U Tuzli i Sarajevu se ne upisuje nikakav studij, po starim pravilima, da bi se branio projekat doktorske disertacije, mora se biti magistar nauka i imati 3 objavljena naucna rada, samo to je uslov. Tako se lako desi da neko magistrira i doktorira u istoj godini.
Nasa diploma po starom sistemu se u Srbiji i Hrvatskoj priznaje kao master i odmah se upisuje na doktorantski studij.
U Tuzli i Sarajevu se ne upisuje nikakav studij, po starim pravilima, da bi se branio projekat doktorske disertacije, mora se biti magistar nauka i imati 3 objavljena naucna rada, samo to je uslov. Tako se lako desi da neko magistrira i doktorira u istoj godini.
- halilova vila
#16 Re: DOKTORAT
Kad se diploma nostrificira negdje u zemljama okruzenja, tehnicki fakulteti uglavnom ne moraju polagati nikakvu razliku predmeta i procedura provjere traje neobicno kratko.
-
staples
#17 Re: DOKTORAT
Ako su moje informacije tačne, prvi doktorat na UNSA u trogodisnjem trajanju pocinje tek za oko 2 godine, dakle kada izadje prva generacija bolonje, i to ce i biti po bolonjskom procesu.
A studenti koji su zavrsili fax po starom sistemu ce moci upisati taj doktorat ako magistriraju (po starom sistemu) ili upisu jednogodisnji specijalisticki master studij na, jasno, nekom srodnom fakultetu.
Ispravite me ako sta grijesim
A studenti koji su zavrsili fax po starom sistemu ce moci upisati taj doktorat ako magistriraju (po starom sistemu) ili upisu jednogodisnji specijalisticki master studij na, jasno, nekom srodnom fakultetu.
Ispravite me ako sta grijesim
-
Lesli Eldridž
#18 Re: DOKTORAT
Ma ne tražim to ja...Alhemicarkaa wrote:Moze, ali moras polagati razliku ispita iz dodiplomskog studija, svaki ispit platiti, nisam sigurna koliko, ali ispita na mom fakultetu je 20 pa ti vidi sta ti je isplatnije.Lesli Eldridž wrote:Treba vidjeti šta je sa bolonjskim procesom. Možda i to može da direktno ideš po novom, jer su jedan stepen izbili. Ne bi bilo uredi da se tako može raditi, ali svakako smo društvo izopačenog ponašanja, morala i modela vladanja, tako da je svašta moguće...miomio wrote:Mislim, nije u pitanju ko i kako dolazi do titule - to mene ne zanima mnogo.
-
Lesli Eldridž
#19 Re: DOKTORAT
To nije uredu, barem po starim zakonima...dzana wrote:
znam da je presedan - i mi smo se svi ibretili jer smo gulili magistarski ali moj kolega dipl. ing. mas je stalno zaposlen na MEF-u u Sarajevu i prijavio je tako doktorat.. koliko vidim prolazi mu..
-
Lesli Eldridž
#20 Re: DOKTORAT
Ovo sam i ja čuo, ali nisam znao koliko je istine u tome...halilova vila wrote:Koliko ja znam, ni na jednom drzavnom univerzitetu u BiH u skolskoj 2009./2010. godini nece biti organizovan trogodisnji doktorantski studij, za privatne ne znam. Imas u Srbiji i Hrvatskoj, kosta isto kao i ovdje. Gledaj dobro da ne bacis pare uzalud na nekom od privatnih univerziteta, neki uopste nemaju regulisan pravni status.
-
wendy
#21 Re: DOKTORAT
Ne znam koliko su provjerene ove informacije, ali ja znam da su na psihologiji uptavo to dopustili...da dip. psiholog po starom sistemo sada moze upisati doktorski. s tim da konkursu ni traga jos uvijek ...
- aiko
#22 Re: DOKTORAT
To je vec praksa u Hrvatskoj i Srbiji da se na tehnickim fakultetima a posebno Arhitekturi koja je i prije Bolonje trajala 5 godina , izjednacavaju prava i status Bolonjaca i predBolonjaca
Last edited by aiko on 16/06/2009 20:01, edited 1 time in total.
-
dzana
#23 Re: DOKTORAT
pa naravno da nije u redu.. mi se spremamo da priupitamo za dodatne informacije na nasoj katedri za ovaj slucaj jer nas ostale stavlja u neravnopravan polozaj.. koliko sam ja skontala on nije izvrsio prijavu doktorata na UNSA (jer ne ispunjava uslove - to je jasno ko dan) nego u na tom drugom faksu.. koliki je to muljator - ne mozes saznati ni gdje je prijavio samo neki radni naslov teme koji se pojavio na nasoj katedri ali ono sto nas brine je sto njemu ovi nasi svi tapsu ledja - znaci oni koji smuljaju ne samo da nece biti kaznjeni nego im se uredno prizna doktorat a miii - smrc..Lesli Eldridž wrote:To nije uredu, barem po starim zakonima...dzana wrote:
-
miomio
#24 Re: DOKTORAT
Ja mislim da je ova tema krenula u pogresnom smjeru.
Fazon je sto su to vani svugdje uveli/dozvolili pa me sada zanima da li je i u BiH to slucaj.
Uzmite primjer nekog ko je zavrsio visu skolu po "starom" sistemu.
Ako poistovjete dipl.-ing. sa beclerom (3 godine studiranja po bolonjskom procesu) koji bi status onda imao neko ko je zavrsio "samo" visu i sta je tome ciniti ako se zeli dalje obrazovati?
Nema smisla da se fakultetski obrazovana osoba poistovjecuje sa nekom koja ima srednju strucnu spremu (sa naucnog aspekta mislim).
E ovo su upravo vani skontali.
Uostalom, i sva ova diskusija oko jednog obicnog pitanja: "Da li (i gdje) se u BiH moze doktorirati kao dipl.-ing.?" je postala farsa te jasno odrazava stanje u kojem se nase drustvo nalazi.
Mislim, zalimo se na ovo i ono a prvi mi sami svoje ljude tjeramo vani, jer ako postoji mogucnost da u susjednim nam drzavama ustedimo NOVAC, VRIJEME i ZIVCE i na kraju jos doktoriramo na UGLEDNIJIM fakultetima nego ovim nasim zasto onda to nebi svako ucinio? (Uostalom, savjetujem svim zainteresiranom za ovu temu da se o istoj raspitaju na Univerzitetima/Fakultetima pomenutih drzavava.)
Kasnije ce ti isti intelektualci ostati u pomenutim drzavama a u BiH cemo imati stanje kakvo ga i sada vec imamo.
Ja sam se maksuz uclanio na ovaj forum da bih sa vama razmijenio iskustva i informacije o ovoj temi, ali i pored dobronamjernih pokusaja pojedinaca ovo je krenulo u pogresnom smjeru te ce stoga ovo biti moj zadnji post jer zaista mislim da je ovo vise postalo besmisleno.
Srdacno pozdravljam i zelim svako dobro,
miomio
Fazon je sto su to vani svugdje uveli/dozvolili pa me sada zanima da li je i u BiH to slucaj.
Uzmite primjer nekog ko je zavrsio visu skolu po "starom" sistemu.
Ako poistovjete dipl.-ing. sa beclerom (3 godine studiranja po bolonjskom procesu) koji bi status onda imao neko ko je zavrsio "samo" visu i sta je tome ciniti ako se zeli dalje obrazovati?
Nema smisla da se fakultetski obrazovana osoba poistovjecuje sa nekom koja ima srednju strucnu spremu (sa naucnog aspekta mislim).
E ovo su upravo vani skontali.
Uostalom, i sva ova diskusija oko jednog obicnog pitanja: "Da li (i gdje) se u BiH moze doktorirati kao dipl.-ing.?" je postala farsa te jasno odrazava stanje u kojem se nase drustvo nalazi.
Mislim, zalimo se na ovo i ono a prvi mi sami svoje ljude tjeramo vani, jer ako postoji mogucnost da u susjednim nam drzavama ustedimo NOVAC, VRIJEME i ZIVCE i na kraju jos doktoriramo na UGLEDNIJIM fakultetima nego ovim nasim zasto onda to nebi svako ucinio? (Uostalom, savjetujem svim zainteresiranom za ovu temu da se o istoj raspitaju na Univerzitetima/Fakultetima pomenutih drzavava.)
Kasnije ce ti isti intelektualci ostati u pomenutim drzavama a u BiH cemo imati stanje kakvo ga i sada vec imamo.
Ja sam se maksuz uclanio na ovaj forum da bih sa vama razmijenio iskustva i informacije o ovoj temi, ali i pored dobronamjernih pokusaja pojedinaca ovo je krenulo u pogresnom smjeru te ce stoga ovo biti moj zadnji post jer zaista mislim da je ovo vise postalo besmisleno.
Srdacno pozdravljam i zelim svako dobro,
miomio