Doktor Nauka u 29-toj

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
addy_sa

#51 Re: Doktor Nauka u 29-toj

Post by addy_sa »

doktor se, po sadašnjem sistemu, može postati i prije 29-te bez problema, ko ide u kontinuitetu i ko nema ništa drugo u životu da radi ili se bavim osim s tim i da, naravno, to sve finansira jer košta itekako.

A što se tiče zapošljavanja asistenata, odakle pravo državnim fakultetima da diskriminišu ljude sa privatnih fakulteta? jel to neće zaposliti ni nekoga sa stranog privatnog fakulteta? čisto sumnjam.. bitna je štela, a najmanje bitno jel privatni ili državni fakultet..
a svi ovi sa titulama, bez adekvatnog radnog iskustva u knjižici, ne znam šta će im ti papiri?
da uokvire i stave u dnevni boravak da kad mami dođu jaranice na kafu ima čime da se pohvali?
magisterij i doktorat bez rada apsolutno nemaju upotrebnu vrijednost i to je realnost. svuda ne samo ovdje.
MUNAFIK

#52 Re: Doktor Nauka u 29-toj

Post by MUNAFIK »

Comrad wrote:Ne kazem da je ovaj sistem obrazovanja bolji ili idealan, ali ako cemo ici po zakonu velikih brojeva od sadasnjih 1000 magistara, pa nisu valjda svi tokmaci. :-) Previse generalizujete, a da nemate konkretne podatke. Ne mozete tek tako osuditi jednu generaciju i reci, ma nemaju oni pojma samo bubaju. :-) Ko ste vi i ko vama daje pravo da to kazete.

Ne kontam vas, sta sad treba? Uvesti rigorozna pravila da niko ne moze zavrsiti faks i da doktor postanes sa 56 godina, a komsije ce izbacivati doktore, zaboli njih, al ne bosnjo ti ne da, ako ne mogu ja nece niko. Ne valja vam to razmisljanje.

Za drustvene nauke ti vala ne treba neko super-ultra iskustvo, pa da 100 godina staziras da bi postao doktor i napisao knjigu.

Izgleda da je pojedincima ovdje glavni problem to sto ce neko staviti pored imena dr. ili mr, pa ga to ubi u oci. :-) Pa sta me briga, nek stavi sta god hoce, ali dovoljan je razgovor od 5 minuta da se vidi da li neko zasluzuje takvu titulu ili ne i kako je do iste dosao. Isplivat ce samo oni najbolji.
ma neeee naravno da tu ima vrlo pametnih i sposobnih ljudi, ja nemam apsolutno problem sa tim da jeko stekne odgovarajucu titulu u naucnom napredovanju i usavrsavanju i treba da bude takvih ljudi. ja samo govorim o tome da neki ljudi koriste ovu TRANZICIJU i u mutnom dobijaju diplome koje ne zasluzuju (naravno to se ne odnosi na sve).

Meni ako nesto smeta jeste odnos ljudi koji dobiju diplomu prema sebi,okolini, i drugim ljudima, jer nekima je ta diploma nesto cime mogu ''poklapat'' druge i smatrati se boljim i strucnijim od drugih a to u POSLU i praksi nije tako...

Apsoluto ne sporim da ce isplivati najbolji, nego samo zelim reci da ce doci vrijeme kada ce se i kod nas SPOSOBNOST staviti na prvo mjesto, nazalost NIKO nama (studentima) nije objasnio koliko je PRAKSA i stucno usavrsavanje bitno, i da je RAD puno vazniji nego neko dalje studiranje +3+... ukoliko ne zelimo biti profesori asistenti itd...
lejlamo

#53 Re: Doktor Nauka u 29-toj

Post by lejlamo »

sinus wrote:Ma veći su problem novopečeni digitronski učitelji/učiteljice koji uče djecu od malih nogu i koji trebaju, a nisu u stanju, da im usade osnovno i glavno znanje za nastavak školovanja od 5 razreda pa dalje...i djeca kada izađu iz njihovih klupa ne znaju osnovne matematičke operacije ili osnovne stvari iz poznavanja prirode i društva itd.

Svaka čast izuzecima, ali ih je vrlo malo koji su kvalitetni.

Kada bi sada u cijeloj BiH iznenadni test uradili sa učiteljima/učiteljicama i zadali im par zadataka da ručno izračunaju, npr. 2578 - 145 = ili 2 + 2 x 2, ili im dali par pitanja iz opšte kulture, mislim da bi prolaznost bila vrlooooo mala... :bih:
haj' daj test :D
Post Reply