[img]http://sarajevo.bih.tripod.com/sawithlove/mediadani.gif[/img][color=white]__[/color][size=150]Broj 431 - 16.09.2005.[/size] wrote:Skandali: Fudbaler Mehmedalija Čović brutalno je napadnut u Mostaru, samo zato što je igrao za "druge" - za Zrinjski
Pretučen i otjeran iz Mostara
Grad koji je nekad ugošćavao engleski Derby County, bugarsku Vitošu, njemačku Borussiju iz Dortmunda… dočekao je da bude mjesto novog nacionalističko-fudbalskog skandala. Obraz Mostara sve je crnji, a fudbaleri u gradu na Neretvi mogu biti samo podobni
Pise:
Emir Delić
"Završio sam sa treningom i, onako umoran, krenuo automobilom kući da se odmorim. Već je padao mrak kada sam se parkirao ispred zgrade u kojoj sam stanovao. Krenuo sam prema kiosku da kupim novine, i u jednom momentu vidio sam nepoznate osobe kako mi se trčeći približavaju. Nisam ni pomislio šta bi moglo biti, kad su me, već u sljedećem momentu, počeli vrijeđati i psovati, a onda su krenuli udarci. Jedan me je teškom metalnom šipkom krenuo udariti po glavi. U djeliću sekunde sam podigao ruku da se odbranim i osjetio jak bol. Mislio sam da mi je ruka pukla. Ostali su me udarali šakama i nogama po tijelu. Trudio sam se da ne padnem, jer bi to sigurno bio kraj za mene. Nekako sam uspio pobjeći", drhtavim glasom nam je ispričao svoje potresno svjedočanstvo Mehmedalija Čović (18).
_____________Mehmedalija Čović
Ovaj mladi nogometaš Zrinjskog je prije dvadesetak dana na Luci, u mostarskom naselju na istočnoj obali Neretve, brutalno fizički napadnut. U posljednji trenutak je izvukao živu glavu.
"Zašto igraš za ustaše?!" Čović je o napadu obavijestio samo roditelje u Tuzli, te se sam zaputio prema bolnici, a nakon toga otišao i u policiju, gdje su ubrzo potom došli član predsjedništva Zrinjskog Zdenko Džidić, kapetan Ivica Džidić i zamjenik kapetana, golman Romeo Mitrović, kako bi mu pomogli. Nakon napada i ljekarske intervencije, prenoćio je u hotelu "Ero", a sutradan je stvari iz stana u ulici Maršala Tita, gdje je stanovao, prebacio na stadion, gdje je bio smješten nekoliko dana.
Mehmedalija Čović je mladi reprezentativac BiH. U Mostar je stigao kao veliko pojačanje iz tuzlanske Slobode, gdje je i započeo karijeru. Važi za jednog od najperspektivnijih nogometaša u BiH. U Zrinjski je stigao posredstvom menadžera iz Srebrenika Ade Husarića, koji je u Mostar doveo i Rašida Avdića iz Bjeljine.
Čoviću su nekoliko dana prije napada konstantno stizale prijetnje na telefon. Nekoliko puta je presretan u istočnom dijelu Mostara, gdje su ga nepoznata lica provocirala, predbacujući mu zašto igra u "ustaškom klubu". Više puta je upozoravan da "ukoliko ne ode iz Zrinjskog, prijeti mu likvidacija". Priznaje da je sve ove prijetnje olako shvatao i da nije bio ni svjestan da će se huligani odlučiti i na fizički napad.
Čović priča: "Nisam vjerovao da je neko spreman čak i ubiti samo da bi ispunio neki svoj morbidni cilj. Zaista sam u šoku. Danima nisam mogao spavati, kada bih izlazio iz kuće, okretao bih se oko sebe. Saginjao bih se da vidim ima li kakve paklene naprave ispod mog automobila. Ma, jeza me hvata kada pomislim šta sam sve prolazio."
Nakon napada na njega, talentovani stoper je donio odluku da se ne vraća u Mostar, a Danima objašnjava i zašto: "Porodica strahuje zbog mene. Nije mi jednostavno. Ja sam sin jedinac, sreća mojih roditelja je najvažnija. Mislio sam da ću u Zrinjskom igrati, da ću još više napredovati u karijeri, ali, nažalost, nije mi se dalo. Kako stvari stoje, idem u Slobodu. Rekao sam da nema tih novaca za koje bih se vratio u Mostar." Mehmedalijin otac Sejdalija Čović sa suzama u očima je tražio od Zdenka Džidića, člana uprave Zrinjskog, da mu sina pusti kući. Džidić, jedan od mostarskih biznismena koji se nalazi u upravi kluba, slovi za korektnog čovjeka koji se drži obećanja, bez razmišljanja je pustio Čovića da odluči šta je najbolje za njega.
Na meti huligana
Nije samo Čović imao probleme zbog toga što je član HŠK-a Zrinjski. Prvi se na provokacije žalio bivši vezista Željezničara i mlade reprezentacije Zajko Zeba. Njega je u šetnji gradom presrela grupa koja mu je psovala "sve po spisku" i govorila da "pod hitno mora napustiti Zrinjski". Zeba je sada u Mariboru i nerado govori o tom slučaju. "Nije da mi je svejedno, ali sam se zaista neugodno osjećao kada su mi dobacivali i vrijeđali me. Nisam znao da će naredni potez takvih ljudi biti premlaćivanje nedužnog igrača", kaže za naš magazin Zeba.
Sulejman Smajić je bio naredna meta huligana. Dok se nalazio u kafiću s prijateljem, ovom Bugojancu prišla su trojica nepoznatih mladića. "Pitali su me jesam li ja Smajić iz Zrinjskog. Odgovorio sam da nisam, jer sam vidio da me baš i ne prepoznaju, da nisu sigurni, ali i da im namjere nisu dobre. Priznajem da sam se nasmrt uplašio. Krenuo sam da izađem iz lokala, a oni su krenuli za mnom. Bio sam u blizini Starog mosta, preko kojeg sam pretrčao. Dok su me ganjali, čuo sam prijetnje da će me baciti sa Starog ukoliko ne odem iz Zrinjskog", u jednom dahu priča 21-godišnji vezni igrač Zrinjskog. Smajiću su ulični razbojnici najviše zamjerili što je nakon jednog postignutog gola za Zrinjski, navodno, ljubio grb na dresu.
Ado Husarić, menadžer Mehmedalije Čovića, smatra da je to što se desilo njegovom igraču vrhunac vandalizma i najgori primjer huliganstva. Husarić kaže: "Čović je kulturan i pristojan momak. Nikad nikome nije ništa pogrešno rekao ili ga uvrijedio. To što su mu uradili u Mostaru neviđeni je skandal u našem nogometu. Možda je jedino pogriješio što je prilikom dolaska u Mostar odabrao stan u istočnom dijelu grada. Dečko je došao u Zrinjski da se igrački afirmiše, a zaradio je udarce i bol na duši. Sreća što nije odigrao niti jednu zvaničnu utakmicu za Zrinjski, pa se može registrovati za neki drugi klub. U ovom momentu mislim da će se vratiti u Slobodu. Istakao bih korektnost čelnika Zrinjskog, posebno Zdenka Džidića, koji je shvatio u kakvoj se situaciji nalazi Čović i da je za njega najbolje da ode iz Mostara."
U Zrinjskom su ogorčeni zbog napada na njihove igrače. U saopćenju kojim se klub oglasio stoji da "ovaj događaj nije slučajan" i podsjećaju da je već ranije "napadnut autobus sa nogometašima Zrinjskog u Stocu, a napadnuti su i najmlađi igrači u Jablanici od strane navijača Veleža. Traži se konačno akcija državnih organa."
Policijska provjera
Policija je prijetnje smrću i napad na Čovića shvatila vrlo ozbiljno. Mladi nogometaš je proteklih dana bio pod stalnom zaštitom, i bit će dok se slučaj ne riješi, a policija je vrlo brzo krenula sa hapšenjima. Da stvar nije nimalo bezazlena svjedoči i informacija da je inspektoru koji je radio na slučaju napada na Čovića zapaljen automobil i zaprijećeno da se "ne miješa tamo gdje mu nije mjesto".
U Policijsku upravu Mostar, odmah nakon napada, privedeno je nekoliko osoba za koje se sumnja da su fizički nasrnule na mladog nogometaša. Navodno je riječ o četiri osobe. Na prepoznavanju je bio i Mehmedalija Čović, ali nije uspio identificirati počinitelje. Policija je, također, provjeravala i brojeve telefona s kojih je Čović dobio prijetnje.
Džaba, koliko god mostova renovirali, koliko god zajedničkih institucija formirali, koliko se god vodovod i kanalizacija stavljali pod jednu kapu, u Mostaru neće biti nafake sve dok se svaka stvar na svijetu, pa i ona najvažnija sporedna, bude gledala očima nacionalista. A to u Mostaru nikad nije bilo tradicija. Nek se zna!
[size=150]Red Army[/size] wrote:Mi ne napadamo fudbalere
S druge strane, u istočnom dijelu Mostara, među navijačima Veleža vlada čuđenje otkud toliko optužbi na račun "Red Army". "Ako imamo šta protiv Zrinjskog, nemamo protiv igrača koji igraju. Pravi navijači Veleža nikada nisu napadali fudbalere drugih klubova, pa tako ni Zrinjskog. Nama je žao zbog toga što se desilo Čoviću i tvrdimo da to nisu uradili pravi navijači Veleža", kazao nam je jedan od pripadnika ove navijačke skupine, ali je zatražio da ostane anoniman.