dokle vise ovako???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
The_Flyer2002

#1 dokle vise ovako???

Post by The_Flyer2002 »

mislim da bi ovo i sarajevo-x trebalo staviti na naslovnicu jer je zaista :(

tip sa mjesta nesrece:
insekt9 wrote: Bio sam u Međugorju na polnoćki, i nakon toga u nekakvom disku stali i popili koju. Vraćajući se kući, naiđemo na bijelu 190-tku popriječenu na cesti „sa sva 4“. Stanemo i pitamo momka što se desilo. Kaže, meni ništa ali je naišao na kamenje na cesti i vidio svjetla uperena prema nebu. Našao je momka koji je ispao iz smrskanog Golfa II. Odmah je nazvao policiju i hitnu. Pretražio je okolinu za eventualnim suputnicima unesrećenog. Momak je bio u polusvijesnom stanju i rekao da ga boli sve, te da niko nije bio s njim. Mi smo naišli oko 3:20-25. Pitamo za hitnu i muriju, a momak kaže kako ih je zvao prije 15-tak minuta, ali ih još nema. Pokrili smo unesrećenog. Nismo ga smjeli dirati jer nismo znali o kakvim se ozljedama radi. U 3:36 ponovno zovem muriju, predstavljam se i kažem za nesreću. Tip sa druge strane kaže, citiram: dobio si PU Mostar, za to područje je nadležna PU Čitluk.OK, dajte mi broj od policije u Čitluku. Tip kaže da su obaviješteni. Kažem mu da su zvani prije 20-tak minuta, ali od hitne ni policije ni traga. Očito nezainteresiran prekida vezu!
Prijatelj prepoznaje unesrećenog (znaju se iz viđenja) i zovemo momka (3:43) koji je iz istog mjesta da obavijesti njegove. Prvo stiže murija (cca 3:50) i ponovno svi zajedno pretražujemo područje oko smrskanog automobila. Kažu da smo postupili ispravno što momka nismo dirali jer bi u slučaju oštećenja kičme mogao ostati doživotni invalid. Oko 3:55 stiže i dugo očekivana hitna i paf! Sa vozač. Nikoga od obučenog osoblja koje bi na licu mjesta znalo što i kako napraviti. Podignemo momka i položimo ga na nosiljku. Hitna ga odvozi, a nama murija zahvaljuje i kaže da se raziđemo, ali mi ostajemo i čistimo cestu od granja i kamenja. Na Božić oko 8 ujutro je momak preminuo u bolnici .

Dokle će se više trpiti njihova nezainteresiranost i neučinkovitost? Cijeli dan jučer mi se pred očima vrti slika momka kako bespomoćno leži na zemlji dok mi čekamo hitnu, da bi stigao samo vozač.
Rođak mi priča kako su morali razbiti staklo na hitnoj prije kojih pola godine kada mu je prijatelj imao nesreću, jer se isti nisu odazivali na pozive niti otvarali vrata kada su im kucali.

http://forum.bljesak.info/index.php?showtopic=9233&st=0
bljesak.info wrote:Mile Kordić (26) umro je nekoliko trenutaka nakon prometne nesreće koja se u noći sa subote na nedjelju dogodila oko 3.20 sati. Nesreća se, kako doznaje Dnevni list u MUP-u, dogodila na lokalnoj cesti ...

... Kruševo - Tepčići u mjestu Dobro selo, općina Čitluk. Mile Kordić iz mjesta Sretnice upravljao je vozilom Golf 2, a uzrok nesreće je neprilagođena brzina uvjetima na cesti.

Da stvar bude još gora, prijatelji Kordića čekali su više od pola sata Hitnu pomoć, a na kraju je došao samo vozač bez liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika. Rekli su da je čitlučka Hitna pomoć od mjesta nesreće udaljena nekih trinaest kilometara i ne znaju zbog čega se toliko čekalo da dođu. Zvali su ih nekoliko puta i svaki bi put dobili odgovor kako je vozilo Hitne na putu i da se malo strpe.

- Kada je Hitna pomoć stigla iznenadili smo se ugledavši samo vozača. Nije bilo nikoga drugog, valjda je trebao poći i liječnik te drugo medicinsko osoblje. Stavili smo ga na nosila i vozač Hitne ga je odvezao i na kraju je umro”, rekao je jedan od Kordićevih poznanika.

Kordić se, kako piše Dnevni list, navodno utrkivao vozilom s još jednim mladićem. U zavoju je izgubio kontrolu nad vozilom i zabio se u kameni zid, a potom ispao iz vozila.
.
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

1. protiv tog i takvog osoblja treba podnijeti prijavu i sve ih otpustiti momentalno...

2. @The_Flyer2002: dokle vise cega? neodgovornog ponasanja osoblja hitne pomoci, ili utrkivanja budala cestom (kojih nam sad treba biti zao, sto su kreteni)??? ili i jednog i drugog??
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

ja sam samo prenio temu koju je tip stavio na forum.
najvjerovatnije je na hitnu i mislio. zasto nemogu napraviti jedinstveni sistem tj centralu koja bi upucivala pozive odredjenim jedinicama.

dokle vise neprofesionalizma???
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Crnjaka.... mi se uvjek bavimo posljedicama... treba krenuti od uzroka...
Fakat sam se sjebao citajuci sta je bilo, treba pohapsiti svo osoblje iz nadlezne bolnice ili sluzbe hitne pomoci i optuziti ih za ubistvo... garant su se doktori smjenjivali na medicinskoj sestri pa nisu mogli stici, imali su pune ruke posla... e zbog ovakvih scena trebamo svi reci DOSTA JE BILO !!!!
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Prosle godine odem s prijeteljem do Mostara da popijemo koje pivo. Standardno, svratimo i na Stari most, i kako smo parkirali na desnoj obali, predjemo na lijevu, i nekih 10m od mosta zviznu zena u nesvjest. Narod prolaza, neko zastade i poce vikati da se zove hitna. Prodjemo par metara, vidim niko ne misli zvati, i prihvatim se telefona. Uspijem nakon pet minuta dobiti nekakvog lika, kaze hitna, pita me sta joj je - rekoh da sam doktor mozda ne bih vas zvao, opisem mu gdje se to nalazi, medjutim kaze on a ne, to je pod nadleznosti drugog necega, nemam pojma cega, nazovite ponovo ovaj isti broj pa ce vam se ti neki drugi javiti. Nazovem ja - javi se isti lik - kaze sacekaj malo i spoji me s nekim. Opet ista procedura, ista prica, objasnim gdje je to sve, ulica, broj, sve, kaze lik ne moze hitna tu proci vlasnik X kafica je zatvorio pristup toj ulici kako ne bi druga vozila smetala njegovom dostavnom pa da probam njega naci da skloni nekakve lance. E tu mi fakat pukne film. Odem u kafic, niti vlasnika, niti konobar smije taj lanac skloniti. Sacekam jos petnaest minuta, zena jos onako lezi, nekakvi ljudi kraj nje, hitne nigdje.

I krenusmo da nas ne sahvata mrak...
car-x

Post by car-x »

ne zelim uopste opravdavati hitnu pomoc niti se pitati sto im je toliko trebalo.. ali bi radije da se akcija usmjeri na "prilagodjavanje brzine uslovima puta" prije nego se sav bijes okrene u pravcu hitne pomoci..

elem, mislim da bi bilo puno manje 'vakih slucajeva, kad bi se manijaci koji tjerujaju kojekakve golfove dvice i trice, rigoroznije kaznjavali. to sto je to neciji sin ili prijatelj, ne znaci da je kao ucesnik u saobracaju andjeo.. istini za volju, u BiH heftecno pogine najmanje jedno lice mladje od 23 godine, i uvijek se kao uzrok navodi ili alkohol ili brzina neprilagodjena uslovima puta..

sigurno je da je problem i hitna pomoc, koja se jedino tako zove, i to je jedino sto ima veze sa hitnoscu, ali mislim da je puno veci problem broj manijaka koji se po nasim ionako jadnim putevima jurcaju i ganjaju..

p.s. neki dan, vozeci se juznom magistralom (ko je iz tz zna gdje je to), blizu princeve dzamije, a negdje tacno izmedju zlokovca i stupina, na sred puta vidim kontejner.. bas na onoj srednjoj traci.. kako ne bi policije tamo gdje ih uvijek ima (na skretanju za si-selo), pozovem ja na mobitel broj za hitne slucajeve (122)..

negdje oko 20. zvonjenja sam odusto..
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Ovaj me text bas potresao ,STRASNO MOZDA JE DECKO MOGAO I PREZIVJETI DA JE NA VRIJEME DOSLA POMOC .
Jedino sta se u ovom slucaju moze uciniti je text prosljediti NOVINARIMA koji bi i u ovom slucaju trebali odraditi policijski posao .
Ovdje bi trebao neko biti sudjen .
Uvijek me je cudila ta nedodirljivost kriminalaca u bijelom , DOKTORIMA I NJOHOVOM OSOBLJU TO JEST NAJVECIM I NAJBESKRUPULOZNIJIM KRIMINALCIMA ,svaka cast na organizaciji ,NIKO IM PERA NE MOŽE ODBITI , JEDNOSTAVNO RADE STA HOCE .
Takvu organizaciju nema ni siciloijanska mafija .
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

pozovem ja na mobitel broj za hitne slucajeve (122)..

negdje oko 20. zvonjenja sam odusto..
Uspijem nakon pet minuta dobiti nekakvog lika, kaze hitna, pita me sta joj je - rekoh da sam doktor mozda ne bih vas zvao, opisem mu gdje se to nalazi, medjutim kaze on a ne, to je pod nadleznosti drugog necega, nemam pojma cega, nazovite ponovo ovaj isti broj pa ce vam se ti neki drugi javiti. Nazovem ja - javi se isti lik - kaze sacekaj malo i spoji me s nekim. Opet ista procedura, ista prica, objasnim gdje je to sve, ulica, broj, sve, kaze lik ne moze hitna tu proci vlasnik X kafica je zatvorio pristup toj ulici kako ne bi druga vozila smetala njegovom dostavnom pa da probam njega naci da skloni nekakve lance. E tu mi fakat pukne film. Odem u kafic, niti vlasnika, niti konobar smije taj lanac skloniti. Sacekam jos petnaest minuta, zena jos onako lezi, nekakvi ljudi kraj nje, hitne nigdje.
Kažem mu da su zvani prije 20-tak minuta, ali od hitne ni policije ni traga. Očito nezainteresiran prekida vezu!
...Ja stvarno ne znam, jel' to do mentaliteta, ili je predratni rezim ("ne mozes me malo platiti, koliko malo mogu raditi"), ili pak ratni i poratni ("ionako je sve u p.m., pa cu i ja tako raditi") ucinio svoje...ali smo neodgovorni u bozju mater...stvarno za plakanje...
Post Reply