Ja se recimo sjećam jako dobro početka rata iako sam imao samo 3,5 godine, pamtim i treći rođendan tj. zadnji rođendan u miru, pa čak i neke stvari koje su se vrtile na TV pred rat.
Sjećam se koliko sam znao vriskati kad se na ekranu pojavi cipiripi, i onaj lik u kancelariji s velikim ustima i naočalama.
Sjećam se da sam već sa 3-3,5 godine dosta auta prepoznavao po izgledu, a po imenu sam već tada znao Fiću, Yugu i Golfa (2, nekad sa 6-7 god. skontah da je i kec Golf
Mene juče kolega s posla napade kad sam rekao da se sjećam rata od prvog dana, i malo prije rata.
Kaže lažeš, počeo si lagati i izmišljati... Pola sata sam ga ubjeđivao i kleo se da se sjećam, ali nisam ga uspio uvjeriti, kaže ne možeš se sjećati prije pete godine.
Baš ono ne vjeruje nema šanse ubjediti ga.
Ja to sebi objašnjavam, kad je počeo rat naglo je prekinut normalni život, i sve se promjenilo, auti osim UN-ovih više nisu prolazili mojom ulicom, gdje se god okreneš sve je bilo poremećeno.
Čitav rat sam čekao da se taj izgubljeni mir prisjećajući ga se, pa sam možda zato i zapamtio, i neke scene su mi ko u kamen urezane.
Ali recimo sad imam problema s nekim kratkoročnim pamćenjem, često zaboravim gdje šta ostavim, i lica slabije pamtim i teže raspoznajem.
Koja su vaša iskustva po ovom pitanju