Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

homega

#26 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Post by homega »

FreakyStyley wrote:Nevezano toliko za ovu temu, ja mislim da ovaj kult uzdizanja, uvazavanja i postovanja kriminalaca (ne od strane istih kao sto je on, nego od "obicne" raje) postoji samo kod nas, u Srbiji i medju onom fukarom u Juznoj Americi. Stvarno interesentan fenomen.

Od Juke, dvojice Cela, dvojice Nasera, Gasija ili koga god pa do danas ovog kurcevitog papcica i jajare.

Nemojte samo da neko dodje s pricom: "Celo, Juka, odbrana, prije rata, blablabla." Obojica su ratno-profiterske karine.

U Sarajevu taj kult stovanja takvih idiota oduvijek postoji, od kako znam za sebe ja o tome slusam. I dan-danas starije Sarajlije prepricavaju dogodovstine klosara, kriminalaca, sibicara, dokolicara i probisvjeta. Oni su, kao, prava raja. Prave Sarajlije. Prepricava se i ono "'Alo, pisac!" upuceno Andricu. Jos se smatra pozitivnim i kao oslikava duh Sarajeva. Mi i danas kultivisemo takav sistem(odnosno manjak istog) vrijednosti ovdje.

Zato, nek puca Benjo. Ko nas jebe.

Da, upravo tako :( Odlika primitivizma i nedovoljnog obrazovanja :(
House

#27 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Post by House »

Porediti narkomana (bolesnog čovjeka) i kriminalca :-)
Vitezanin

#28 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Post by Vitezanin »

FreakyStyley wrote:Nevezano toliko za ovu temu, ja mislim da ovaj kult uzdizanja, uvazavanja i postovanja kriminalaca (ne od strane istih kao sto je on, nego od "obicne" raje) postoji samo kod nas, u Srbiji i medju onom fukarom u Juznoj Americi. Stvarno interesentan fenomen.

Od Juke, dvojice Cela, dvojice Nasera, Gasija ili koga god pa do danas ovog kurcevitog papcica i jajare.

Nemojte samo da neko dodje s pricom: "Celo, Juka, odbrana, prije rata, blablabla." Obojica su ratno-profiterske karine.

U Sarajevu taj kult stovanja takvih idiota oduvijek postoji, od kako znam za sebe ja o tome slusam. I dan-danas starije Sarajlije prepricavaju dogodovstine klosara, kriminalaca, sibicara, dokolicara i probisvjeta. Oni su, kao, prava raja. Prave Sarajlije. Prepricava se i ono "'Alo, pisac!" upuceno Andricu. Jos se smatra pozitivnim i kao oslikava duh Sarajeva. Mi i danas kultivisemo takav sistem(odnosno manjak istog) vrijednosti ovdje.

Nije taj kult poštivanja takvih likova ništa iznenađujuće. U svakom sjebanom društvu u kome ti država ništa skoro ne osigurava i u kojem ljudi uviđaju da se lakše i brže postaje neko i zgrće lova ako si krimos, nije čudno kad ljudi takve ljude počnu doživljavati kao cool i face.

Dobra komparacija s Latinskom Amerikom-Kolumbija je fantatsičan primjer gdje su običnim ljudima idoli narko bosovi iz prostog razloga što narko bosoovi i karteli omoguće da se djeca zaposle (rasturanje droge), a država je nemoćna i doslovo crkavaju od gladi zbog države koja ne može ništa uraditi.

Kod njih je problem možda više na relaciji bogati-siromašni (klasne razlike u Latinskoj Americi ne mogu se ni s čim uporediti), a ovo kod nas je valjda kombinacija tranzicije, problema vezanih za postkonfliktna društva i još par stvari.
FreakyStyley

#29 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Post by FreakyStyley »

Sve ja to razumijem i naravno slazem se. Normalno da postoji veza izmedju krize morala, siromastva, nemoci drzave, nepovjerenja u drzavu i kriminala. To je sve tako.

Meni je u ovoj prici najcudniji onaj tipicno sarajevsko-mahalski mentalitet dobro opisan uzdizanjem i prenosenjem s koljena na koljeno onoga "Alo, pisac!" upucenog Andricu. Zasto je ovdje lose oduvijek dobro? Jel' ima nesto u vodi?
smijesni_ste

#30 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Post by smijesni_ste »

Dok on dobije "metak u vugla" unesrećit će mnoštvo ljudi kao što već i jeste :(

Stoga ebo takvo "rješenje" :o
dzemaludin007

#31 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Post by dzemaludin007 »

madesa wrote:bolje i on na ulici nego neki narkoman koji ce ukrasti djetetu mobitel ili ga zbosti ako mu ne da. Kome od vas Delalic smeta ?
Biraj manje zlo. Da je srece ne bi trebalo ni jednih biti, da u parku spavam bez problema :thumbup: :D

Sarajevo je najnesigurniji grad u SFRJ.. :sax: Pa Beograd je 3x bezbjedniji, iako je veci 5-6x. :thumbup:
iz dna duše

#32 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Post by iz dna duše »

Neće Benji niko nista, isto kao sto nije ni Caci, ni jednom i drugom Ćeli... pod "niko" mislim n nasu policiju i pravosudje. On jedino moze skoncati kao neki od nabrijanih, na što ne prizivam, jer bih zaista voljela da imamo pravo sudstvo koje će ovakve skloniti sa ulice. Ali kako vidim, i oni kao i ostale nabrojane rahmetlije imaju svoje obozavatelje i one koji ih podrzavaju... Takvi smo mi, sto si veca baraba, to si veca faca....zar nije tako pokazao i izbor politicara, koji ce nam krojiti gace naredne 4 godine... ista bagra, samo k'o biva kravatirana. Sve su to bivse "Benje", a uz njih su oni "fini" koji su njihovi poltroni i ulizice...
Drinski

#33 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Post by Drinski »

homega wrote:
House wrote:Što kaže logovan.Dobit će metak u vugla kad tad

Ne treba ga rokati, policija i pravosuđe mora izvršavati svoju ustavnu obavezu - za djela koja čini, do sada je morao biti smješten u neku kazneno-popravnu ustanovu, ili u kaznionicu u kojoj će dane provoditi radeći društveno korisne poslove, ispravljajući svoje devijantno ponašanje

Za nastanak i razvoj Benjamina Delalića, i svih drugih "Delalića" odgovorno je BiH pravosuđe :(
:thumbup:
sinuhe

#34 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Post by sinuhe »

Otac mu je ocigledno bio uticajniji nego sto se misli. Nekoga je zaduzio big time :D
Mračajski proto

#35 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Post by Mračajski proto »

Neka ga. Vole ga Manejeci i taj nivo klošarluka i nitkova.
Big Ang

#36 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Post by Big Ang »

insomnia78 wrote:
Cmoljkec wrote:
insomnia78 wrote:Pa, eto, znate ko je, znate gdje je
Bujrum
Cekamo tebe iz francuske
Pa ja ne placem
Kme, kme dir'o me Benjo...
Imaš ti post bez ovog kme, kme, ttt? To na francuskom nešta? :eh:
EmiRem

#37 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Post by EmiRem »

stranacc wrote:Da se bi rijesiti Susica , lahko je za bendzija :mrgreen:
:D :D :D
_mufljuz_

#38 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Post by _mufljuz_ »

jesi postavio dijagnozu alal ti vera šinko :thumbup:

i da iz te tiranije bezakonja i klosarskih hohstaplera se radja i taj sijosavijacki poltronski mentalitet te "raje" koja se neshvatljivo podanicki odnosi prema takvim papcima.... tacno tako - fenomen :lol: :thumbup:
prog321

#39 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Post by prog321 »

Ovaj Benjo nije ni blizu ranga svoga oca.
Ne prepadajte se.

Gashi, Benjin babo, drugi Celo,,, to su bili zajebani igraci. Ova djecurlija pucaju jedni drugima u noge da se mogu hvaliti pred jaranima.
Nije to vidjelo pravih krimosa.
Radio Sarajevo

#40 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Post by Radio Sarajevo »

Nevjerovatna mi je ova priča "bolje i on na ulici, nego neki narkoman da otima djeci mobitele"... Pa jebote, znači već u njemu vidimo nasljednika jednog ili drugog Ćele, pa ga tako doživljavamo. To da će on (ili bilo ko drugi) držati sitne kriminalce na uzdama je smiješna priča, i za vrijeme Ćele 1 i 2 su se takve stvari dešavale, otimali su se mobiteli i pare, i zna se tačno gdje se to dešavalo i ko je to radio (ispred Druge gimnazije, ponekih osnovnih škola, na Dobrinji u mračnim ulicama).

Mi smo država koja voli homemade kriminalce, a on je valjda jedan od takvih. Sasvim slučajno svaki put ti kriminaci su ili Sandžaklije ili Kosovari. Sramotno.
Radio Sarajevo

#41 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Post by Radio Sarajevo »

prog321 wrote:Ovaj Benjo nije ni blizu ranga svoga oca.
Ne prepadajte se.

Gashi, Benjin babo, drugi Celo,,, to su bili zajebani igraci. Ova djecurlija pucaju jedni drugima u noge da se mogu hvaliti pred jaranima.
Nije to vidjelo pravih krimosa.
A kako su to oni počinjali? Gašiji tako što su divljali autima po gradu i otimali firme od poštene raje (pa je jedan skončao na Tranzitu), a Ismet tako što je silovao neku žensku prije rata... Izem ti takvu gospodu od kriminalaca...

Najveći od svih tih kriminalaca je dobio 240.000 glasova na izborima, a ovo je sve sitna buranija koja maltretira običnu raju. ja istinski jedino poštujem kriminalni klan Izetbegović, to su najzajebaniji igrači od svih, vjeruj mi.
prog321

#42 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Post by prog321 »

Samo kazem da nase pravosudje i nije toliko lose.
Ako se moglo stati u kraj jednom Gashiju, naci ce se lijeka i za malog prdavca kao sto je Benjamin.
susc_ovjek

#43 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Post by susc_ovjek »

FreakyStyley wrote: U Sarajevu taj kult stovanja takvih idiota oduvijek postoji, od kako znam za sebe ja o tome slusam. I dan-danas starije Sarajlije prepricavaju dogodovstine klosara, kriminalaca, sibicara, dokolicara i probisvjeta. Oni su, kao, prava raja. Prave Sarajlije. Prepricava se i ono "'Alo, pisac!" upuceno Andricu. Jos se smatra pozitivnim i kao oslikava duh Sarajeva. Mi i danas kultivisemo takav sistem(odnosno manjak istog) vrijednosti ovdje.

Heh, dobro opisano stanje. Svaka čast.
Samo, opet nevezano za ovu temu, često se pitam dal' bi taj Andrić bio to što jeste da nije iz ovakve usrane Bosne u kojoj se često pitaš jelsil' ti normalan il' svi ostali zbog nekih imbecinluka. Sva sta sranja stvaraju čudnu energiju i inspirišu ljude...
susc_ovjek

#44 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Post by susc_ovjek »

dupli..
Havatar

#45 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Post by Havatar »

FreakyStyley wrote:
Posebno je zanimljivo to oko tih starijih što se oduševljavaju tim klošarima i kriminalcima pošto mogu da razumijem da je tako dok si mladji pa ti se to čini kao nešto super ali da kao odrastao čovjek tome diviš to mi je neshvatljivo. Ima i na ovom forumu jedna tema na kojoj se evociraju uspomene na takve i uglavnom na toj temi pišu postariji muškarci i ženske.
Mračajski proto

#46 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Sigurno su Manijaci.
Havatar

#47 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Post by Havatar »

Radio Sarajevo wrote:Nevjerovatna mi je ova priča "bolje i on na ulici, nego neki narkoman da otima djeci mobitele"... Pa jebote, znači već u njemu vidimo nasljednika jednog ili drugog Ćele, pa ga tako doživljavamo. To da će on (ili bilo ko drugi) držati sitne kriminalce na uzdama je smiješna priča, i za vrijeme Ćele 1 i 2 su se takve stvari dešavale, otimali su se mobiteli i pare, i zna se tačno gdje se to dešavalo i ko je to radio (ispred Druge gimnazije, ponekih osnovnih škola, na Dobrinji u mračnim ulicama).

Mi smo država koja voli homemade kriminalce, a on je valjda jedan od takvih. Sasvim slučajno svaki put ti kriminaci su ili Sandžaklije ili Kosovari. Sramotno.
Eh da ti je samo da te još jednom opljačka stari Sarajlija rodio bi se, ne bi imalo sretnijeg od tebe :lol:
Havatar

#48 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Post by Havatar »

Mračajski proto wrote:Sigurno su Manijaci.
Ne vjerujem, ne bi mu dali da vodi navijanje na sjeveru da je tako .
Mračajski proto

#49 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Birokratija i despotizam na jugu. Manejeci u šoku.
gurabija78

#50 Re: Dokle ćemo trpiti Benjamina Delalića?

Post by gurabija78 »

kad ne bude Benje, biće neki drugi... takve je sistem uvijek i štitio do momenta kad se isti nisu okrenuli prema njemu samom, ko Gaši recimo... dok god rade za svoj račun i pametno, sistemu i odgovaraju takvi, da se narod ima čime zabavit i o čemu brinuti, da veći lopovluci (već je neko gore prije mene pomenuo) nesmetano mogu proći... iz istog razloga nam hoda i 12 milja kerova lutalica po gradu i ujeda nas, da imamo o čemu razmišljati na putu do posla, škole, fakulteta....
Locked