„Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, direktor JU Terapijska zajednica KS "Kampus" Hase Tirić i Velimir Ivanišević uime Udruženja građana za sprječavanje okrutnosti nad životinjama SOS potpisali su danas Sporazum o izradi studije izvodljivosti za izgradnju prihvatališta za nezbrinute životinje - azila za životinje. To prihvatilište za životinje bit će smješteno u okviru Terapijske zajednice "Kampus" u Rakovici, a Grad Sarajevo će s 50.000 KM finansirati izradu studije izvodljivosti.
Korisnici koji borave u Terapijskoj zajednici "Kampus" bit će uključeni u program zbrinjavanja i rada sa životinjama, a za njih će to biti još jedna u nizu radno-okupacionih aktivnosti.
Stručnu pomoć pružat će Udruženje građana za sprječavanje okrutnosti nad životinjama SOS koje će sudjelovati i u postupku udomljavanja i zbrinjavanja životinja.
Velimir Ivanišević iz Udruženja SOS izrazio je nadu da će uskoro Grad Sarajevo biti primjer da se uz malo dobre volje i razumijevanja može realizirati jedan ovakav projekt na koji se, kaže, čekalo 12 godina.
I direktor Terapijske zajednice "Kampus" Hase Tirić pozdravio je tu aktivnost i istaknuo da će to biti od velike koristi za korisnike te terapijske zajednice.
Gradonačelnik Alija Behmen je kazao da potpisivanjem sporazuma Grad Sarajevo želi pokrenuti aktivnosti na gradnji azila te pozvao i druge nivoe vlasti da finansijski podrže gradnju tog objekta.
Na to ih, kazao je Behmen, obavezuje i Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, koji je usvojen u aprilu. "Tim zakonom je definirano da u roku od godinu dana od stupanja na snagu moraju biti formirana skloništa za životinje, koja osniva a prema tome i finansira pravna ili fizička osoba, općina, grad, kanton ili entitet" istakao je Behmen. On je dodao da će Grad nastaviti sufinansiranje tog projekta. „
Izvor @sarajevo-x.com.
Dok se ne izgradi azil za pse, a izgleda da se neće skoro izgraditi, građani Sarajeva su prepušteni na milost i nemilost bijesnim čoporima. U pojedinim dijelovima grada već u ranim večernjim satima, bukvalno se ne može hodati ulicom, pogotovu sa djetetom. Psi postaju sve agresivniji . Da li su gospoda koja su insistirala na ukidanju kafilerijske službe, tj rada šintera, spremna da građanima koji su napadnuti od strane pasa isplate odštete i plate liječenje, ili trebamo sami hvatati pse i voditi ih gospodi iz „Kampusa“ i „Udruženja građana za sprječavanje okrutnosti nad životinjama SOS“, kući, dok se ne izgradi azil, da ih oni čuvaju ?
DOKLE ĆE GRAĐANE SARAJEVA NAPADATI ČOPORI PASA?
- Bosna i Hercegovina
- chuchumbamayumbe
#2 Re: DOKLE ĆE GRAĐANE SARAJEVA NAPADATI ČOPORI PASA?
Daj ba jarane, 101 tema se do sada otvorila sa ovom tematikom, svaka se isto zavrsila, moderacija i administracija postavila upozorenje da se ovakve teme vise ne otvaraju i opet ih otvarate?!

- Bosna i Hercegovina
#3 Re: DOKLE ĆE GRAĐANE SARAJEVA NAPADATI ČOPORI PASA?
chuchumbamayumbe wrote:Daj ba jarane, 101 tema se do sada otvorila sa ovom tematikom, svaka se isto zavrsila, moderacija i administracija postavila upozorenje da se ovakve teme vise ne otvaraju i opet ih otvarate?!
Ovo je akutni problem u gradu !!!
- Abu FEED el-Castro
#4 Re: DOKLE ĆE GRAĐANE SARAJEVA NAPADATI ČOPORI PASA?
Nazalost, (i) tu bitku smo vec izgubili. Demokratija nam je donijela raznorazne slobode, izmedju ostalih i slobode pojedincima i nekakvim anarhicnih skupinama da psima i drugim zivotinjama daju status ljudi odnosno da ih izjednacavaju. Psi imaju pravo da se setaju po parku kao i ljudi, drugi neki ljudi imaju pravo da setaju po parkovima koje su vec odavno pretvorili u pseće klozete i kao takve najpoganija i najgadnija mjesta u gradu (a ne gluho bilo, kako smo do sada uobrazavali, ciste i zelene povrsine prije svega namijenjene za igru djece - ne vise!).
Neki dan u parku vidim penzionere sklanjaju se od pasa, strah ih, kazu neki dan tu neku curicu ugrizli, naravno hajd stisni pa digni ruku na kera - "ne smiju se vise", kazu, "sinko dirat, sklanjamo se ovako", a kerovi ko medjedi ogromni, copor cijeli suvereno se seta i sere po travnjaku...
Gade mi se ti pomodarni psovodači koji nam nehumano i sistematski zagadise grad (i kad vec izvede kera u park da se posere a ne pocisti iza njega pa nek se usput i on(a) olaksa, govno - govno, isto je, i jedno govno vise-manje).
Gade mi se i oni koji se, ali toboze (!), bore za prava zivotinja izjednacavajuci potpuno covjeka i zivotinju, cak stavise ugrozavajuci samog covjeka, dovodeci u opasnost nas i nasu djecu. Sto nisu ti sto uzimaju pare po nekakvim nadri-udruzenjima, kuci odveli onaj takav jedan čopor sto je po Barama harao, a ne cekali dok ljudi samoinicijativno u ocajnickom potezu samoodbrane(!) nisu potrovali - te da bi onda tek digli svoj licemjerni glas?
Zato sad imamo sve vise i vise prilika da slusamo o "psećim traumama"
te kako nas pas nece napasti bez razloga
odnosno da se trebamo zapitati sto nas je pas ujeo, kad nas ujede
Psi i zivotinje meni licno se naravno ne gade, psi tu nisu nista krivi. Veliki sam ljubitelj zivotinja i kako znam za sebe imam ljubimce o kojim se staram - ali ne na racun drugih, ne ugrozavajuci druge, ne trenirajuci svoju ljubav na zivcima drugih, ne poganeci mjesta koja pripadaju i drugim.
over end aut
Neki dan u parku vidim penzionere sklanjaju se od pasa, strah ih, kazu neki dan tu neku curicu ugrizli, naravno hajd stisni pa digni ruku na kera - "ne smiju se vise", kazu, "sinko dirat, sklanjamo se ovako", a kerovi ko medjedi ogromni, copor cijeli suvereno se seta i sere po travnjaku...
Gade mi se ti pomodarni psovodači koji nam nehumano i sistematski zagadise grad (i kad vec izvede kera u park da se posere a ne pocisti iza njega pa nek se usput i on(a) olaksa, govno - govno, isto je, i jedno govno vise-manje).
Gade mi se i oni koji se, ali toboze (!), bore za prava zivotinja izjednacavajuci potpuno covjeka i zivotinju, cak stavise ugrozavajuci samog covjeka, dovodeci u opasnost nas i nasu djecu. Sto nisu ti sto uzimaju pare po nekakvim nadri-udruzenjima, kuci odveli onaj takav jedan čopor sto je po Barama harao, a ne cekali dok ljudi samoinicijativno u ocajnickom potezu samoodbrane(!) nisu potrovali - te da bi onda tek digli svoj licemjerni glas?
Zato sad imamo sve vise i vise prilika da slusamo o "psećim traumama"
Psi i zivotinje meni licno se naravno ne gade, psi tu nisu nista krivi. Veliki sam ljubitelj zivotinja i kako znam za sebe imam ljubimce o kojim se staram - ali ne na racun drugih, ne ugrozavajuci druge, ne trenirajuci svoju ljubav na zivcima drugih, ne poganeci mjesta koja pripadaju i drugim.
over end aut
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#5 Re: DOKLE ĆE GRAĐANE SARAJEVA NAPADATI ČOPORI PASA?
A tvoj aktuelni problem ce biti ban na forumu.Bosna i Hercegovina wrote:chuchumbamayumbe wrote:Daj ba jarane, 101 tema se do sada otvorila sa ovom tematikom, svaka se isto zavrsila, moderacija i administracija postavila upozorenje da se ovakve teme vise ne otvaraju i opet ih otvarate?!
Ovo je akutni problem u gradu !!!
Kad ne postujete pravila...http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=76552