Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#326 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Tomahawk11 »

Ljudi, debelo ste skrenuli s teme, a sve zbog subjektivnih i inat stavova.
Fora je sta ce stajati u knjizicama djece u RS.
Po svim rezonima, to bi trebalo da bude bosanski jezik.
Prica o Svedskoj, nasem jeziku i ostalo....to nema veze sa ovim.
Drvosjeca iz Dejcica

#327 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

_BataZiv_0809 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Pa o onim "neutralnim" što su čuvali straže sa nama po naselju i likovali u sebi na svaku granatu koja je pala na grad. Tako i ti na temi o jeziku pominješ utakmicu Hrvatska-Turska. Potvrđuješ samo ono što ljudi misle i znaju o tebi i onda se kao čudiš nekim stvarima. Providan si Bato i pročitan k'o bukvar. Mislim imaš puno pravo da zastupaš sve to što zastupaš samo onda nemoj se kriti iza neke uljudnosti i neutralnosti.
Cuj nakon sto isperes usta sa mnom sad bi pozivao na korektnost? A napisi slobodno sta si ti to procitao i za sta sam providan. Mozes i na pp, a mozes i na kafi, rado bih da mi to u oci saopstis ;-)
Opa, baš sam ti izvukao živac čim me zoveš na kafu u četiri oka. :mrgreen: Jebiga čitaju te ljudi na forumu, a nisam jedini koji te pročitao.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#328 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by _BataZiv_0809 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Opa, baš sam ti izvukao živac čim me zoveš na kafu u četiri oka. :mrgreen: Jebiga čitaju te ljudi na forumu, a nisam jedini koji te pročitao.
Muda se ne kupuju. Ili jesi ili nisi laf :wink:
Drvosjeca iz Dejcica

#329 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

_BataZiv_0809 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Opa, baš sam ti izvukao živac čim me zoveš na kafu u četiri oka. :mrgreen: Jebiga čitaju te ljudi na forumu, a nisam jedini koji te pročitao.
Muda se ne kupuju. Ili jesi ili nisi laf :wink:
To ti mene zoveš kao da se bijemo, šta li? :-?
pustopoljina

#330 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by pustopoljina »

hAZNADAR wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Jos ti repka danas izgubila od mrske Hrvatske. To mora da boli :trema:
Da li je igrala BiH repka danas protiv Hrvatske?
repka?
:-) :-) :-)
dzaba se svadjate oko jezika...za pet godina ce se i u beogradu govoriti hrvatski.
repka...homoseksualcima svaka cast, ali kakva pederska rijec.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#331 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by _BataZiv_0809 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: To ti mene zoveš kao da se bijemo, šta li? :-?
Hajde ba sta si se usro :lol:

Ubuduce se meni obracaj kada imas neki komentar o meni ili nemoj izigravati uvrijedjenu mladu kada ti se vrati istom mjerom. Okej? Okej.
Drvosjeca iz Dejcica

#332 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

_BataZiv_0809 wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: To ti mene zoveš kao da se bijemo, šta li? :-?
Hajde ba sta si se usro :lol:

Ubuduce se meni obracaj kada imas neki komentar o meni ili nemoj izigravati uvrijedjenu mladu kada ti se vrati istom mjerom. Okej? Okej.
:lol: E moj Bato ne kvari bezveze temu, tvoje nervozne reakcije govore dovoljno. Ako imaš šta lično molim lijepo na PP.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#333 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by _BataZiv_0809 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
:lol: E moj Bato ne kvari bezveze temu, tvoje nervozne reakcije govore dovoljno. Ako imaš šta lično molim lijepo na PP.
Koju temu?

Sta ce mentalni forumski dribling Prve Stokholmske i Pete Becke brigade pomoci da se bosnjackoj djeci ne krse ljudska prava?

Evo samo jedan nacin kako se konkretno moze pomoci, bez palamudjenja i bez demagogije i odmah upadam. Vrlo rado.

Ali da mi neko drzi predavanje i imputira kako negiram sopstveni jezik samo zato jer ukazujem na cinjenicu da je skoro pa identican sa jos 3 ili 4, nece moci. To uostalom i nije tema.
Drvosjeca iz Dejcica

#334 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

_BataZiv_0809 wrote:
Koju temu?

Sta ce mentalni forumski dribling Prve Stokholmske i Pete Becke brigade pomoci da se bosnjackoj djeci ne krse ljudska prava?

Evo samo jedan nacin kako se konkretno moze pomoci, bez palamudjenja i bez demagogije i odmah upadam. Vrlo rado.

Ali da mi neko drzi predavanje i imputira kako negiram sopstveni jezik samo zato jer ukazujem na cinjenicu da je skoro pa identican sa jos 3 ili 4, nece moci. To uostalom i nije tema.
Sta ce ista, bilo koja tema na ovom forumu ista ikome pomoci? Sta ce ti nick na forumu izbrisi ga, zaobidji temu ako ti smeta ili ako ti neko smeta, prijavi moderaciji da ti negiraju prava...Sta ja znam.

Stvar nije da li je taj jezik slican ili isti vec ona prevazilazi nas i sve nase podjele I neslaganja...ako vec govoris istim onim jezikom kojeg osporavaju. Sudeci po tvojim komentarima ja cisto sumnjam ali eto ostavljam mogucnost da griješim.

Ja sam jos gori sto u gluha doba bilo sta objasnjavam.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#335 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by _BataZiv_0809 »

Sta ce ista, bilo koja tema na ovom forumu ista ikome pomoci? Sta ce ti nick na forumu izbrisi ga, zaobidji temu ako ti smeta ili ako ti neko smeta, prijavi moderaciji da ti negiraju prava...Sta ja znam.

Stvar nije da li je taj jezik slican ili isti vec ona prevazilazi nas i sve nase podjele I neslaganja...ako vec govoris istim onim jezikom kojeg osporavaju. Sudeci po tvojim komentarima ja cisto sumnjam ali eto ostavljam mogucnost da griješim.

Ja sam jos gori sto u gluha doba bilo sta objasnjavam.
Pa zar tema ne poziva na "samoorganizovanje"?

A i ti bi meni malo osporavao pravo na jezik :D
hAZNADAR

#336 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by hAZNADAR »

_BataZiv_0809 wrote:

Kamo tvoje srece da ja stvarno koristim ekavicu, pa da mozes pisati one svoje autoviktimizirajuce zalopojke u kojima ce se cesto spomenuti jedna tipicna bosanska rijec "skart".

Nego jedno pitanjce:

Ako djeca uce razlicite jezike, onda znaci da i govore razlicite jezike?
Vec receno da isti jezik ima tri razlicita imena. To je jednostavno tako i vise puta objasnjeno. Ispraviti to niko ne moze. A pogotovo ne jugonostgalgicari koji zive u zabludi da ce jednog lijepog dana biti nekog kompromisa pa bi mnogo toga zrtvovali za to. Imamo isti jezik ali nemamo jedno ima za taj jezik i to je nasa realnost. Svi vasi prijedlozi o nekom novom nazivu jezika koje bi bilo zajednicko moraju usput objasniti kako bi bili prihvaceni kod drugih. Nadjite spasonosno rjesenje koje ce prihvatiti Srbi i Hrvati,.. i da se odreknu imena jezika kojeg danas upotrebljavaju. Logican i realan slijed. Jer oni su jako bitni u ovoj prici - bez njihovog prihvatanja - ne postoji nista zajednicko. Ako samo Bosnjaci preimenuju svoj jezik tako sto nikoga ne iritira i izmisle naziv koji nije jednonacionalan - to opet nije zajednicki jezik - i dalje imas situaciju tri imena jezika.
Tako da tvoje pitanjce nema smisao ako je rezultat isti. Djeca koja uce razlicite jezike ce oficijelno i govoriti razlicite jezike ako svoj jezik imenuju kako su naucili.
Meni licno nema ogromne razlike ako ce biti srpski, hrvatski i bosanski - ili srpski, hrvatski i nas jezik.

A madnerov skart cu uvijek spominjati kao najbolji opis vaseg rezonovanja. Zasto bi to bila zalopojka i samoviktimizacija,.. pa niste vi na vlasti pa da nas diskriminisete. To je samo vase rezonovanje koje vrlo rado istaknem kada krenete izigravati neke velicine. U stvarnosti najveci dio nas su ponosni Bosnjaci koji govore bosanski. Vise od dvije decenije oficijelna, zvanicna i ustaljena praksa. Zar stvarno mislis da sam zrtva ako jedna malobrojna umisljena jugo elita nas gleda sa visoka? :lol:
Zokipfc

#337 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Zokipfc »

Copy tema
Paste video

'Vako vi mozete jos sto godina u krug, meni se cini. Nadam se da ce se ovaj strasan problem rijesiti sto brze. Jadna djeca, kako da se razumiju u buducnosti kad ce jedni govoriti bosanski a drugi srpski, treci hrvatski a cetvrti bosnjacki.

A ljudi i dalje jedu iz kontejnera :-)
calculator

#338 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by calculator »

SaraFina wrote:.. pomozimo djeci i roditeljima u Srebrenici, pa onda u ostalim dijelovima rs da pohađaju nastavni plan i program po zakonima FBiH.....
Obzirom da je Srebrenica prioritet i da po gospodinu Durakoviću preko 60% bošnjačke djece u školi i ove školske godine doživjeće diskriminaciju srpskog obrazovnog sistema, to neka nam bude smjernica odakle krenuti sa donacijama. Možemo li u Srebrenici izgraditi školu koja bi nastavni plan i program temeljila na nastavnom planu i programu FBiH?
Ne može, bilo bi to kršenje niza zakona.
Ono što je najvažnije: ako uspijemo organizovano omogučiti većinskoj bošnjačkoj djeci školu i nastavni program na bosanskom jeziku dovodi se u pitanje opstanak škole po nastavnom planu i programu rs. Jer bošnjačke djece je 68%.
I onda se pitamo zašto postoje međuetničke tenzije :(
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#339 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by _BataZiv_0809 »

hAZNADAR wrote:
Vec receno da isti jezik ima tri razlicita imena. To je jednostavno tako i vise puta objasnjeno. Ispraviti to niko ne moze. A pogotovo ne jugonostgalgicari koji zive u zabludi da ce jednog lijepog dana biti nekog kompromisa pa bi mnogo toga zrtvovali za to. Imamo isti jezik ali nemamo jedno ima za taj jezik i to je nasa realnost. Svi vasi prijedlozi o nekom novom nazivu jezika koje bi bilo zajednicko moraju usput objasniti kako bi bili prihvaceni kod drugih. Nadjite spasonosno rjesenje koje ce prihvatiti Srbi i Hrvati,.. i da se odreknu imena jezika kojeg danas upotrebljavaju. Logican i realan slijed. Jer oni su jako bitni u ovoj prici - bez njihovog prihvatanja - ne postoji nista zajednicko. Ako samo Bosnjaci preimenuju svoj jezik tako sto nikoga ne iritira i izmisle naziv koji nije jednonacionalan - to opet nije zajednicki jezik - i dalje imas situaciju tri imena jezika.
Tako da tvoje pitanjce nema smisao ako je rezultat isti. Djeca koja uce razlicite jezike ce oficijelno i govoriti razlicite jezike ako svoj jezik imenuju kako su naucili.
Meni licno nema ogromne razlike ako ce biti srpski, hrvatski i bosanski - ili srpski, hrvatski i nas jezik.

A madnerov skart cu uvijek spominjati kao najbolji opis vaseg rezonovanja. Zasto bi to bila zalopojka i samoviktimizacija,.. pa niste vi na vlasti pa da nas diskriminisete. To je samo vase rezonovanje koje vrlo rado istaknem kada krenete izigravati neke velicine. U stvarnosti najveci dio nas su ponosni Bosnjaci koji govore bosanski. Vise od dvije decenije oficijelna, zvanicna i ustaljena praksa. Zar stvarno mislis da sam zrtva ako jedna malobrojna umisljena jugo elita nas gleda sa visoka? :lol:
Ovi koji negiraju bosanski jezik/zovu ga jezikom bosnjackog naroda imaju uporiste u entitetskom ustavu. Istom onom ustavu kojeg je detaljno prepakovao visoki predstavnik.

Rjesenje se samo po sebi namece. On je dakle adresa kojoj se treba obratiti. Ili da se jezik u skolskom programu zove samo "maternji" ili da svako uci svoj i da ga zove onako kako on zeli. Mislim da je to najpostenije rjesenje.

To je stvar politike i to ne trebas zlonamjerno poistovjecivati sa opaskama koje su stvar lingvistike.

I previse si ti opterecen nekom elitom, jugoslovenima, non stop to nesto spominjes.
hAZNADAR

#340 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by hAZNADAR »

_BataZiv_0809 wrote:
Koju temu?

Nazalost prva stokholmska ili peta becka ne mogu promijeniti zakon u RS. Moze lobirati i skretati paznju u svijetu na diskriminaciju kao sto vec radi i slati pomoc kao sto isto radi. Halal bilo svakom sleperu odjece, skolskog pribora,.. koji je otisao za Srebrenicu, Sucesku, Potocare,.. i to ce se nastaviti. Ali sitne duse sto misle da im mjesto boravka daje veca prava da pricaju o imenu jezika - dijasporu ne mogu diskreditovati niti naci bolje rjesenje.

Kako pomoci velis bez palamudjenja? Pa za pocetak da prihvatis da je bosanski jezik zvanicno i oficijelno ime naseg jezika. Na djelu je cisti fasizam u RS i sasvim sigurno se ne moze pomoci pogodjenima niti ispraviti nepravda izmisljanjem novog imena jezika koje mozda nebi iritiralo srpske nacionaliste.
Tomahawk11
Globalni moderator

#341 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Tomahawk11 »

_BataZiv_0809 wrote: Ovi koji negiraju bosanski jezik/zovu ga jezikom bosnjackog naroda imaju uporiste u entitetskom ustavu. Istom onom ustavu kojeg je detaljno prepakovao visoki predstavnik.

Rjesenje se samo po sebi namece. On je dakle adresa kojoj se treba obratiti. Ili da se jezik u skolskom programu zove samo "maternji" ili da svako uci svoj i da ga zove onako kako on zeli. Mislim da je to najpostenije rjesenje.

To je stvar politike i to ne trebas zlonamjerno poistovjecivati sa opaskama koje su stvar lingvistike.
Ustavni sud BiH dislikes it.
Postoji odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u kojoj stoji da Bošnjaci svoj jezik mogu zvati kako hoće. Ministarstvu prosvjete i nastavnicima potkrala se tehnička greška, a to je da se podaci u đačke knjižice ili svjedočanstva prepisuju iz matičnih knjiga učenika ili dnevnika u kojima stoji naziv bosanski jezik. To je krivotvorenje dokumenata, s obzirom da to nije validan dokument za takvu namjenu
Jeste, ali to ovima iz RS ne odgovara, nego bi da se zove jezik bosnjackog naroda, sto je van svake pameti.
Naravno da je stvar politike.
hAZNADAR

#342 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by hAZNADAR »

_BataZiv_0809 wrote:

Ovi koji negiraju bosanski jezik/zovu ga jezikom bosnjackog naroda imaju uporiste u entitetskom ustavu. Istom onom ustavu kojeg je detaljno prepakovao visoki predstavnik.

I previse si ti opterecen nekom elitom, jugoslovenima, non stop to nesto spominjes.
Opaske ili ne - ali tesko je ne primijetiti da lik koji bi ukinuo bosanski jezik zarad nekog novog imena jezika, koristi ekavicu, govori da smo mi izgubili od Hrvatske danas(sto neodoljivo podsjeca na oslovljavanja nas kao Turaka u RS), sa posmijehom pise patriJota, i slaze se da je insistiranje na bosanskom jeziku busanje u nacionalna prsa,.. .. al eto necemo vise o tome.

Tvoj prijedlog ima logiku sa neke moralne strane - ali sve funkcionise malo drugacije. Na jednoj strani u skolskom programu se brani ime jednog jezika. A na drugoj znas i sam da nema sanse da se srpski jezik u RS ikada izbaci iz upotrebe zarad maternjeg, naseg, juznoslovenskog,... itd.

Ostaje dakle samo jedno - a to je zajednicka borba protiv fasizma u RS. Koliko je moguce i koliko se moze. A to od tebe i slicnih tesko da se moze dozivjeti jer ste elita. I ta elita je samo moja konstatacija,.. u stvarnosti ne mislim da predstavljate neku prijetnju, smetnju,.. niti da imate ikakvu realnu politicku snagu. Na forumu znate doduse cesto minirati temu i trolati. I to me jedino opterecuje ako se moram tako izraziti.
desni

#343 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by desni »

Zokipfc wrote:

Copy tema
Paste video

'Vako vi mozete jos sto godina u krug, meni se cini. Nadam se da ce se ovaj strasan problem rijesiti sto brze. Jadna djeca, kako da se razumiju u buducnosti kad ce jedni govoriti bosanski a drugi srpski, treci hrvatski a cetvrti bosnjacki.

A ljudi i dalje jedu iz kontejnera :-)
A hoće li ljudi prestati jesti iz kontejnera ako jezik nazovu kako SANU i Dodik traže :-)
    Adresa na kojoj treba tražiti krivce još od Memoranduma je SANU. Sav problem je u tome što srbijanska politička i intelektualna elita neće da prihvati da postoji država Bosna i Hercegovina u kojoj preko 50 posto stanovnika govori bosanski.Sve ovo je posljedica politike koja se kreira na ovaj način.Znači SANU akademija iz Beograda daje sebi za pravo da odlučuje o postojanju jezika drugog naroda.
      http://www.slobodnaevropa.org/a/27200951.html
        Sve dok se u Beogradu ne ohlade i ne prihvate Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu državu,Bošnjake kao narod i postojanje bosanskog jezika cijeli tzv.region neće naprijed.Sve drugo je samo šuplja.
        _BataZiv_0809
        Nindža revizor

#344 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by _BataZiv_0809 »

hAZNADAR wrote:
        Opaske ili ne - ali tesko je ne primijetiti da lik koji bi ukinuo bosanski jezik zarad nekog novog imena jezika, koristi ekavicu, govori da smo mi izgubili od Hrvatske danas(sto neodoljivo podsjeca na oslovljavanja nas kao Turaka u RS), sa posmijehom pise patriJota, i slaze se da je insistiranje na bosanskom jeziku busanje u nacionalna prsa,.. .. al eto necemo vise o tome.

Tvoj prijedlog ima logiku sa neke moralne strane - ali sve funkcionise malo drugacije. Na jednoj strani u skolskom programu se brani ime jednog jezika. A na drugoj znas i sam da nema sanse da se srpski jezik u RS ikada izbaci iz upotrebe zarad maternjeg, naseg, juznoslovenskog,... itd.

Ostaje dakle samo jedno - a to je zajednicka borba protiv fasizma u RS. Koliko je moguce i koliko se moze. A to od tebe i slicnih tesko da se moze dozivjeti jer ste elita. I ta elita je samo moja konstatacija,.. u stvarnosti ne mislim da predstavljate neku prijetnju, smetnju,.. niti da imate ikakvu realnu politicku snagu. Na forumu znate doduse cesto minirati temu i trolati. I to me jedino opterecuje ako se moram tako izraziti.
        Netacno. Kako se moze ukinuti jezik? Dekretom? Opet ti kazem razdvoji politicku od lingvisticko-pedagoske strane price i bice ti jasnije. Visoki predstavnik je dejtonska i ustavna kategorija koja postoji da raspetlja gordijev cvor.

I nisam uopste tebi govorio za Tursku, mada je simptomaticno da si se na to zakacio :D

Svoj podsmijeh na tvoj patriotizam sam ti vise puta objasnio, ne zelim se ponavljati. A ekavicu ne koristim izuzev kad citiram fazone iz filmova. Eto jesi sad sretan?

Sto se tice tvoje opterecenosti nekom elitom, tuzno je to. Skontaj koga vise mrzis zamisljenu jugoslovensku elitu ili velikosrbe.

Sto se tice borbe protiv fasizma u RS, bujrum da cujem kako to mislis provesti?
        General War

#345 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by General War »

Kadaiff wrote:Mnogo je neobrazovanih među glasačima kao i na ovom forumu. Ti neobrazovani ne znaju za drugu politiku osim etničke. Ovo je bošnjački nacionalistički forum pa takvi dominiraju ali slično je i kod foruma drugih nacionalizama.
        Dodaj se u tu listu neobrazovanih ili neinformisanih...nije nacionalizam traziti svoja prava.
        madner

#346 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by madner »

Sto bi rekli Svedi, skart ima strogo ogranicen potencijal.

Inace, ja samo insistiram da se stvar rjesi, umjesto da se preko djece vodi izborna kampanja.
        Rjesenje nisu sleperi, satori, pozdravi itd... nego politicki dogovor sa Dodom. Ili prijetnje, samo sto tu treba biti i dosljedan.

No nista od toga prije izbora, nakon izbora ce na mala vrata promjeniti odluku.
        KB9

#347 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by KB9 »

mi bi se svi trebali slozit da pricamo nebeski jezik koji je eto kako historija kaze nasto prije bosanskog, bosanski je vjerovatno jezik tisine i prije pojave nebeskog se na ovim prostorima samo sutilo, dajte nam jos nepobitnih cinjenica da smo mi ustvari poturceni srbi koji su ostavili svoju bracu koj su ih kasnije napala i radila genocid :izet: vazda su zrtve krive pa tako i mi, izvini nam ooo miroljubivi nebeski narode sto si nas napo i sto nas stalno napadas :bih:
        spreca

#348 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by spreca »

nbeski narod.....znaci vanzemaljci :mrgreen: ......da Hag potraje jos desetak godina polovina bi ih bila izvan zemlje po cuzama :lol:
        Seawolf

#349 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Seawolf »

U ovome slučaju se pod krinkom „borbe za naziv jezika“, u stvari se vodi borba za naziv predmeta. Nazivi predmeta u osnovnim školama u javnom vlasništvu, u isključivoj su ingerenciji ministarstva obrazovanja vlade koja je osnivač osnovne škole, a u ovome slučaju je to entitetska vlada i niko drugi ne može imati zadnju riječ kada je naziv predmeta u pitanju.

Uostalom, niti u osnovnim školama čiji su osnivači kantonalne vlade onih kantona Federacije BiH gdje živi stanovništvo koje u ogromnoj većini govori bosanski jezik, ovaj školski predmet nema naziv Bosanski jezik. Tako da niti otvaranje osnovne škole u Srebrenici koja bi radila po nastavnom planu Federacije BiH (ako takvo nešto uopšte postoji, jer koliko znam osnovno obrazovanje je u FBiH, u nadležnosti kantonalnih vlada) ne bi značilo da u će svjedočanstvima kao naziv predmeta stajati Bosanski jezik. Pisat će BHS jezik i književnost, jer tako piše u svim osnovnim školama čiji su osnivači Vlada Tuzlanskog kantona ili Vlada Sarajevskog kantona, i za čiji su nastavni plan i program nadležna ministarstva obrazovanja tih kantonalnih vlada.

Rješenje bi bilo otvaranje osnovnih škola u Srebrenici (a i u drugim gradovima manjeg entiteta) od strane privatnih osnivača koji imaju novčana sredstva ili kontrolu i pristup novčanim sredstvima za takvo nešto, i koje bi radile po onakvom nastavnom planu i programu kakav traže roditelji bošnjačke djece u Srebrenici i u kojima bi u svjedočanstvu za naziv predmeta pisalo Bosanski jezik. A nije da među onima koji govori bosanski jezik, nema puno pojedinaca i institucija koje bi takvo nešto mogle uraditi.
        Tomahawk11
        Globalni moderator

#350 Re: Dokažimo patriotizam : Uradimo sve da naša djeca u Srebrenici uče bosanski jezik

Post by Tomahawk11 »

Koliko sam ja shvatio, u dnevniku stoji bosanski jezik, ali bi sad da im u knjizice upisuju bosnjacki :-)
        Post Reply