Dokazi, jedan po jedan...

Rasprave o vjerskim temama.
JBL

Post by JBL »

TIFA29 wrote:
kakve veze ima jel "identicno" ili nije? ako se A uvede u B sasvim svejedno jel to naredio C po svojoj volji ili po volji D

A je jos uvijek u B, kontas?
Aaa, sada kuzim. Sada i kuzim zasto se stalno blati to A. Sve je to zavjera A. U stilu: Putem javnih medija, blatit` cu sebe (a B ce takav nastup tolerirati), i sve to da se ne bi skuzilo da A je jos uvijek u B, i da ne igra ulogu da li je to po volji C ili D. :)

P.S: Ja ne sumnjam da religija ima utjecaja na politiku (pored politicara, ima i biraca sto su vjernici). No, taj utjecaj je minimalan prema onom koji je religija imala prije nekih 200 (ili unazad od tih 200 jos 1000 i kusur godina) godina na ovim podrucjima. Naime, tada su imali zaista vlast. A, kako je tada bilo... o tome nam kazuje istorija.
Kakve to ima veze? Stvarni su se nakon 200 godina promjenile? Ma nemoj? Shokiran sam. A gdje nisu? Nema vise lomaca? :? I konji su nekad vukli kocije....... a danas to rade motori.

Nego kad vec o govorimo o "minimalnom utjecaju":
wwwdb.europarl.eu.int/
Elizabeth_Bathory

#127 Re: Dokazi, jedan po jedan...

Post by Elizabeth_Bathory »

TIFA29 wrote:1. Dokaz:

Citati:
...svaka akcija ima svoga počinioca, i kada bismo išli u nedogled, ne bi imalo smisla, mora biti nešto što je Prvi uzrok svemu...
Citati:
...pozivas se na uzrocno posljedicne veze, svako zasto ima svoje zato...
Formalno ovi argumenti izgledaju ovako (P = premisa, Z = zakljucak):

(P1) Sve ima uzrok.
(P2) Nema smisla poci od pretpostavke da je sve beskonacni lanac (regres) uzroka i slijedovanja. (A je uzrok za B, B je uzrok za C, C je uzrok za... i tako beskonacno.)
(Z1) Stoga mora postajati prvi uzrok svemu, a koji nema svoj uzrok.
(Z2) Taj prvi uzrok je Bog.

Da li se slazete? Treba li uciniti izmjenu ili stogod dodati? Ili imate bolju definiciju?

2. Dokaz:

Citati:
...Sve sto vidis oko sebe je dokaz i rezultat Bozijeg stvaranja (ne postoje sanse da nesto komplikovano kao celija nastane spontano, ona je osnovna, a ipak najkompleksnija tvorevina koja je kao takva dokaz inteligentnog i voljnog stvaranja...
Citati:
...ako te zanima statisticka vjerovatnoca da je celija tako kompleksna i savrsena spontano nastala, ne vjerujem da neces moci zacas pronaci odgovarajucu literaturu...
Formalno ovi argumenti izgledaju ovako (P = premisa, Z = zakljucak):

(P1) Mnoge fizikalne konstante su uopste omogucile nastanak zivota.
(P2) Kada bi bile i samo sitnicu drugacije podesene, tada zivot uopste ne bi bio moguc.
(P3) Specificna kombinacija tih vrijednosti je ekstremno nevjerovatna.
(P4) Stoga te konstante ne mogu imati slucajno svoje vrijednosti (slijedi iz P3 )
(P5) Netko je morao te konstante takve podesiti ili odrediti, da bi zivot bio moguc (slijedi iz P4 ).
(S) Taj neko je Bog.

Da li se slazete? Treba li uciniti izmjenu ili stogod dodati? Ili imate bolju definiciju?

P.S: Mozete navesti i neke druge argumente koji bi mogli da sluze kao dokaz Njegovom postojanju.
:roll: :-? :roll:
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

zena wrote:
MASON33.50 wrote: Uzgred, sta se sada smatra najautoritativnijim prevodom Kurana kod nas?
Postoji nekoliko prijevoda znacenja Kur'ana. Ja bih preporucila onaj od akademika Enesa Karića, ukoliko je suditi po mom skromnom misljenju ili referencama samog prevodioca. Cujem da je zanimljiv stilsko-jezicki prijevod uradio i akademik Esad Durakovic, ali mislim da on jos nije izasao iz stampe...
Meni je jako zanimljiv prijevod koji je radio Mustafa Mlivo. Čovjek je inženjer elektrotehnike ili mašinstva, ne znam tačno ali je definitivno prikazao drugačiji pristup i viđenje onoga što se Kur'anom poručuje.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

vaskrsnuce sa-x foruma! :D
Post Reply