Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
fixer wrote:Hajmo malo vise informacija saznat. Gdje je ovo? Ko je profesorica? Kako ste dosli do ovog snimka?
Pa cemo da vidimo ko je jaci....
Ovo je garant Tehnoloski fakultet u Banjoj Luci.
Nisam mogao naci bolje slike -
I meni izgleda da je to to. Zna li neko ko je Doticna?
Neka neko skine s youtuba taj clip, za svaki slucaj ako nestane...
Mi trebamo saznat pojedinosti i predat medijima.
ProbuseniDolar wrote:Student sam Ekonomije u Sarajevu i znam dosta kolega koje otvoreno priznaju koje su i kada ispite polozili preko stele .. To je po meni sasvim normalna stvar u ovako jadnom sistemu ... To su studenti koji su u mogucnosti da idu linijom manjeg otpora i priznajem da im zavidim ... Kada bih bio u njihovoj situaciji, postupio bi kao i oni ... Ne pada mi na pamet da idem nekome i prijavljujem korupciji ... TO je borba sa vjetrenjacama, u kojem niko ne bi bio sankcionisan, a ja bih da izvinete "najebo ko beli " ... Studentica sa klipa je hrabra mada je ovdje sama sebi skocila u oci ... bar po mom misljenju ... U redu, nek suspenduju profesoricu, nek joj daju otkaz, ali zar mislite da se studentici biti lakse ... Naprotiv, ona ce malo teze zavrsiti taj ispit, jer su svi profesori, dekan, prodekani, kao i posrednici dobro uvezani, i rade jedan za drugog ... To su razlozi zbog kojih mi ne bi padalo na pamet da prijavljujem korupciju. Ako bih ja bio zrtva ucjene, radije bih dao pare nekome da prebije i dobro zaprijeti profesoru. Na srecu do sada nisam imao problema ni sa jednim profesorom, i stava sam da ako naucis ispit, i polozices ga ... Najlakse je nekoga drugog okriviti za svoj neuspjeh, a vecina se boji pogledati se u ogledalo i zapitati se je li u odrazu uzrok problema
Nista ti ne kontas. Ovdje nije vazno da li je doticna znala, ovdje je rijec o tome da joj je uziman novac. Znao ti ili ne, niko nema pravo da te reketari, taman najveci ti sljam bio.
Vidis ovdje su po meni krivi studenti kao i profesorica ... Ona im je dala "dodatni rok" ako zele da plate ... Nikoga ona nije tjerala da joj placa ... Ovo je obostrani interes ... Studenti su tu vidjeli priliku za dodatni rok, jer u redovnom nisu polozili taj ispit, a profesorica je vidjela materijalnu korist ...
Navescu ti je jedan slican primjer, po meni isti ... Svi znaju da npr. na ekonomiji masa studenata da bi polozila matematiku, statistiku ili racunovodstvo prvo idu na instrukcije ... Instruktori im cesto znaju reci maltene i koji ce im zadaci doci na ispitu ... Kako to znaju? Znaju jer su u talu sa profesorima ... Dakle, studente niko ne tjera na instrukcije, oni ce to platiti da bi lakse polozili ispit ... Instruktori i profesori uzmu lovu i svi su zadovoljni ... To je ta situacija, po meni ista kao i ova o kojej je tema
Dok god budemo razmisljali kao ti sad, imat cemo problema s korupcijom na fakultetu. Sta je vaznije - procesuirat i podjednako tretirat privremenog saucesnika sa mastermindom tog citavog sistema? Suludo je uopce razmisljat da se borimo protiv korupcije dok kriminaliziramo i osođujemo studenate,a s druge strane viktimiziramo profesore. Posebno ako znamo da je sam cin korupcije slucaj koji je tesko dokumentovati, onda na koji nacin se boriti protiv tog sistema ukoliko necemo privoliti sporadicne saucesnike na saradnju. Jedan student ce uvijek birati liniju manjeg otpora, jer, naravno, nece sam sebi stavljati sol na ranu. Lakse mu se povinuti dobro osmisljenim sistemima prisile, nego sto mu je lako tome se oduprijeti. Zbog toga je bitno studente oslobadjat svake krivnje. Profesori su ti koji drze reputaciju institucije u svojim rukama, brane je svojim postupcima. Cin korupcije ne moze postojati bez njihovog pristanka. Njihova odgovornost je nemjerljivo veca.
Da se nadovezem na kupovinu njihovih knjiga kao "obavezne" literature za polaganje ispita. Ja sam zavsila Pravni fakultet u Sarajevu i znam da su pojedini profesori zahtijevali da se kupe njihove knjige, a potom da se donesu kod profesora da se on potpise na njih, da se ned'o Bog ne bi desilo da neki student iz slijedece generacije ne kupi novu knjigu nego je posudi od svojih kolega koji su polozili taj ispit. A kada nisu zadovoljni rezultatima prodaje knjiga onda tu istu knjigu ponovo izdaju sa promjenjenim rasporedom rijeci, oblasti, ubaci koju novu slikicu, izbaci staru, korice promijeni i eto ti izasla nova knjiga po kojoj se polaze ispit, ne moze vise po staroj.
Sve ovo sto pisem i ptice na grani znaju, ali eto...
Nemojte tako, stvari ipak idu nabolje. Evo naprimjer ovaj Bolonjski sistem.
Kad se to u potpunosti implementira imat cemo ujednacen sistem - cijena ispita ce svugdje biti ista!
A no ko sad, negdje 500 EUR a negdje 500 KM.
To brate nije posteno.
Ja opet kazem zalosno je sto ovakvih snimaka nema puno vishe, nije vise ni tehnicka mogucnost u pitanju danas sve postoji u minijaturi, i nije vise ni skupo jer je sve made in china
evo par linkova da se raja koja studiraju a i buduci studenti naoruzaju