Dokad cemo biti ovce ?

palermo

#26 Re: Dokad cemo biti ovce ?

Post by palermo »

cyprus wrote:
Mi jesmo ovce, ali je ova slika deplasirana... Ja u Bosni još nisam čuo čovjeka koji kaže da mu je dobro i koji se ne žali... Od onih koji jedva preživljavaju, do onih čija su mjesečna primanja više hiljada... Kukanje je neizostavni dio našeg mentaliteta i rečenica ''Dobro nam/mi je'' jednostavno nesvojstvena bosanskohercegovačkom čovjeku, te zvuči jako čudno, pa i drsko kada se izgovori...

Naša pripadnost ovčijem stadu se ogleda u nečem drugom... A to je da se osjećamo bolje kao dio stada, individualno se slabo snalazimo, mišljenje nam formira što čoban, što blejanje drugih ovaca, uzimanje svoje sudbine u svoje ruke nam je vrlo stran koncept... Ukratko - 'kud svi Turci, tu i mali Mujo' i 'linija manjeg otpora'...
Vrlo lijepo si ovo napisao. Postoje i razlozi za to, prvi je to što smo predugo živjeli u društvu koji je svoje osnovne vriujednosti crpio upravo iz kolektivizma. Nismo ni jedini. Prije desetak godina sam proveo mjesec dana u Albaniji i bio frapiran stepenom usađenog straha od bilo kakvog izražavanja individualnosti.

Uostalom, mislim da onog trenutka kada netko otvori temu sa naslovom, dokad ću biti ovca, umjesto dokad ćemo biti ovce, ćemo znati da je određeni pomak nastupio
Novak20

#27 Re: Dokad cemo biti ovce ?

Post by Novak20 »

Bit' ćemo ovce dok ne pokažemo zube. Ili barem šake. :izet:
AmirBaa

#28 Re: Dokad cemo biti ovce ?

Post by AmirBaa »

Novak20 wrote:Bit' ćemo ovce dok ne pokažemo zube. Ili barem šake. :izet:
Jednom su ljudi pokazali sake i zube, zapalili zgradu, tukli se sa policijom pa ih popljuva 80% ljudi.
pajogamer

#29 Re: Dokad cemo biti ovce ?

Post by pajogamer »

Ovo je dosta složeno pitanje na koje je teško dati odgovor. Tzv. Država je jaka u represiji prema slabima, a jakima neće ili ne može ništa. Onima koji otvoreno rade protiv BiH se za to izdvajaju velika državna sredstva. Mislim da je Politika glavna grana PRIVREDE u BiH - sve ostalo je talašika.
Nisam protiv demonstracija protiv vlasti, ali sam protiv paljenja, rušenja nedužnih objekata i napada na policiju; više sam za "bezbolno uklanjanje" onih koji nas dovode u nemoguća stanja /ne smijem biti preradikalan u ovom smislu/. BiH je takva kakva je i nije sva krivica u RS - zbog čega F BiH ne napravi drastične korake da "prešiša" RS po svemu? Moglo bi i to, ali - "koliko love ide meni" za sve.
I nije mi jasno, /ili možda i je/ za koga političari prave BiH. Popovi i hodže upućuju ljude na "onaj svijet" - idealan za sve i koji vjeruju ili ne. Školstvo priprema omladinu za Evropu i Zapad i ko je god imalo pametan neće živjeti u BiH, izuzev ako su mu roditelji imućniji ili političari /ionako se ne školuju u BiH ili ako se školuju to uz "podmazivanje" prođe lako.
Imaju i ovce mozak, ali je on pun holesterola i to štetnog. U principu nije važna veličina mozga, već kako se koristi. Ljudi u BiH su prilično inteligentni /preživljavaju i nemoguće/, ali su totalno nepraktični i ravnodušni na sve i u tom je problem.
AmirBaa

#30 Re: Dokad cemo biti ovce ?

Post by AmirBaa »

,,Nema novaca za mlade košarkaše. Ipak, mladi prvaci Evrope neće se mnogo naigrati prije takmičenja. Zbog nedostatka financijskih sredstava, Musa i ekipa neće nastupiti na prestižnom turniru u Turskoj na kojem su nastupili prošle godine. " I na ovo ce se gledati kao na neku obicnu vijest, a jos jednom dokazuje kako ovi na vlasti mogu raditi sta hoce... Pa se cudimo sto nam igraci igraju za druge drzave :roll:
Logovan

#31 Re: Dokad cemo biti ovce ?

Post by Logovan »

AmirBaa wrote:,,Nema novaca za mlade košarkaše. Ipak, mladi prvaci Evrope neće se mnogo naigrati prije takmičenja. Zbog nedostatka financijskih sredstava, Musa i ekipa neće nastupiti na prestižnom turniru u Turskoj na kojem su nastupili prošle godine. " I na ovo ce se gledati kao na neku obicnu vijest, a jos jednom dokazuje kako ovi na vlasti mogu raditi sta hoce... Pa se cudimo sto nam igraci igraju za druge drzave :roll:
Dno dna majke mi. :run:
modem33

#32 Re: Dokad cemo biti ovce ?

Post by modem33 »

KIseljak12 wrote:Ako se bosanci i hercegovci nisu dosli pameti do sad, sumnjam da ce biti bolje u buducnosti. Nesto kontam da moze biti samo gore. Dobro ce biti ako ne postanemo novi Honduras.
Ljudi koji ne puse ove price su u manjini i obicno su okruzeni onima koji ne kontaju nista. Vecinu ljudi uopste ne zanima i ne prate situaciju. Ovi koji kontaju da se moze i treba nesto promijeniti su nepovezani sa istomisljenicima i nakon nekog vremena jednostavno odustanu. Ostanu onda plenumasi sa zahtjevima tipa: "Da se Ekrem izbaci iz menze" ili da se uspostavi nekakva nestranacka vlast.
Takodjer veliki broj ljudi nema pojma o politici, vlasti, politickim i ekonomskim uredjenjima, interesnim grupama, soft power-u, izborima, pritisku javnosti, nezavisnim medijima i slicno. Demokratija i ljudska prava i slobode su jako pogresno shvaceni. Prema tome ne mogu ni razviti relevantno misljenje i stav koji bi mogao imati nekih posljedica (pozitivnh).

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Jedini komentator koji je opisao bosanceros ponasanje. Nema potrebe dalje diskutovati. Ja sam prije 10 godina pricao "bitne stvari o ekonomiji i politici" .... proglasise me "dosadnim" .... a kada sada pricam "o kitama i vaginama i kako je Huso jebo onu Maju" onda me proglasise "nedosadnim".

:roll: :roll: :roll:
Ironmen

#33 Re: Dokad cemo biti ovce ?

Post by Ironmen »

Dok bude vune.
animals

#34 Re: Dokad cemo biti ovce ?

Post by animals »

Pa pola ti ovaca prima penziju, koju su poceli primati sa 25 god..
i sta ocekivati od perspektivni mladi penzionera..
AmirBaa

#35 Re: Dokad cemo biti ovce ?

Post by AmirBaa »

Nastavlja se pišanje po narodu: ,,Sebija Izetbegović izabrana za direktoricu UKCS-a" . :roll:
_drunken_santa_

#36 Re: Dokad cemo biti ovce ?

Post by _drunken_santa_ »

AmirBaa wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Pa eto. Da krenu kažnjavati ove što voze krholjčine, da uvedu "par-nepar" sistem vožnje automobila u gradu, uvedu kontrolu kvaliteta uglja koji se loži, bila bi pobuna, protesti i slično.

Ljudi bi im da im država rješava probleme, a da pritom ne utiču na njihovu komociju.
Pa o tome je upravo tema. Niti vlast ista radi niti se narod nesto posebno buni protiv toga. Zbog toga nam i jeste ovako, ali mene zanima dokad, sta se to jos treba desiti pa da ljudi puknu... Zaboravih u uvodnom postu napisati i kako u 2015. godini u glavnom gradu jedne drzave u Europi nema vode :)
narodu je jedinobitna genocidna republika srpska. prvo to se mora ukinut, pa onda sve ostalo.
drunken tiger

#37 Re: Dokad cemo biti ovce ?

Post by drunken tiger »

Od sluškinje do vladarice zdravstva. Početkom agresije na BiH Sebija je bila sluškinja Adil-beg Zulfikarpašiću pred kojim je obarala glavu, nije ga smjela gledati u oči jer mu nije dostojna i nije mu smjela leđa okretati jer ju je posjedovao kao roba. Bake za to vrijeme pisar bio kod njega. Međutim, dokaz da se sve može poštenim radom steći je to šta je ona danas. Vladarica zdravstva!! Ona hoće, ona može.
_drunken_santa_

#38 Re: Dokad cemo biti ovce ?

Ljudi.

Nemaju politicari veze.

Situacija je kakva i treba biti u kapitalizmu. Ovo je pravi, nepatvoreni 100% original superautentični kapitalizam.

Izaberite najsposobnijeg, najpostenijeg - opet ce isto biti.

Mislim da ovo vecina zna, samo ne zele da vjeruju. Svi znamo da je demokratija šarena laža za mase, ali daj barem da zamislimo situaciju u kojoj imamo neku kontrolu, za nesto se pitamo.

Pa smo krivi "što uvijek biramo iste" ili što još uvijek imamo "komunisticki mentalitet". Ko biva, nismo dovoljno kapitalisti jos zivimo u socijalizmu pa smo sami krivi (kriv komunizam i u 2016).
drunken tiger

#39 Re: Dokad cemo biti ovce ?

Post by drunken tiger »

_drunken_santa_ wrote:Ljudi.

Nemaju politicari veze.

Situacija je kakva i treba biti u kapitalizmu. Ovo je pravi, nepatvoreni 100% original superautentični kapitalizam.

Mislim da ovo vecina zna, samo ne zele da vjeruju. Svi znamo da je demokratija šarena laža za mase, ali daj barem da zamislimo situaciju u kojoj imamo neku kontrolu, za nesto se pitamo.

Pa smo krivi "što uvijek biramo iste" ili što još uvijek imamo "komunisticki mentalitet". Ko biva, nismo dovoljno kapitalisti jos zivimo u socijalizmu pa smo sami krivi (kriv komunizam i u 2016).
Ovo da je kapitalizam 9% vidio bi se napredak u državi. Ovo je vladavina jedne porodice koja ima tendenciju da preraste u diktaturu. Dok nekome glava ne pukne ponižavat će nas. Ovo je uvreda za zdrav razum, ovo što Izetbegovići rade je za sud i višedecenijsku zatvorsku kaznu. Oni koji ih brane takođe s njima trebaju.
_drunken_santa_

#40 Re: Dokad cemo biti ovce ?

drunken tiger wrote:

Nemaju politicari veze.

Ovo da je kapitalizam 9% vidio bi se napredak u državi. Ovo je vladavina jedne porodice koja ima tendenciju da preraste u diktaturu. Dok nekome glava ne pukne ponižavat će nas. Ovo je uvreda za zdrav razum, ovo što Izetbegovići rade je za sud i višedecenijsku zatvorsku kaznu. Oni koji ih brane takođe s njima trebaju.
Tako ti je svuda. Vecinu svjetskog kapitala drzi 1% ljudi. U Americi je jaz sada veci nego ikad, realne plate nisu rasle od 70ih. Kapitalizam nije sistem za napredak obicnih jadnika.

Sad se sprema jedan krizni talas iz Kine i blage veze nema na cijeloj planeti ko je na vlasti i ko je ili nije korumpiran.
Last edited by _drunken_santa_ on 07/01/2016 09:00, edited 1 time in total.
nosara

#41 Re: Dokad cemo biti ovce ?

Post by nosara »

Cuj, nije kapitalizam... :lol:

Zato smo ovce... I bit cemo sve dok smo nesvjesni u sta smo se uvalili...
drunken tiger

#42 Re: Dokad cemo biti ovce ?

Post by drunken tiger »

_drunken_santa_ wrote:
drunken tiger wrote:

Nemaju politicari veze.

Tako ti je svuda. Vecinu svjetskog kapitala drzi 1% ljudi. U Americi je jaz sada veci nego ikad, realne plate nisu rasle od 70ih.
Nigdje nije kao u BiH. Zašto se samo po lošem poredimo sa zapadom i razvijenim zemljama?
drunken tiger

#43 Re: Dokad cemo biti ovce ?

Post by drunken tiger »

nosara wrote:Cuj, nije kapitalizam... :lol:

Ma ovo nije vidjelo kapitalizma. u kapitalizmu oni koji stvaraju pare uspjevaju i dobijaju poslove. U BiH oni koji imaju veze uzimaju pare od države i građana. Baš tako kako kažeš, zbog takvog razmišljanja smo ovce. Dok ne shvatimo da ovo nije ni demokratija ni kapitalizam pušićemo fore.
Kapitalizam stvara pare, zarađuje, ovdje je otimanje para od građana da bi se obogatile dvije-tri porodice. Kakve to pare pravi Bakir, Sebija??
Goražde je kapitalizam, tamo e radi i prave pare. Ti misliš da Bake tek tako sada hoće Gorađde da pripoji Sarajevskom kantonu? Ovce...
nosara

#44 Re: Dokad cemo biti ovce ?

Post by nosara »

drunken tiger wrote:

Ma ovo nije vidjelo kapitalizma. u kapitalizmu oni koji stvaraju pare uspjevaju i dobijaju poslove. U BiH oni koji imaju veze uzimaju pare od države i građana. Baš tako kako kažeš, zbog takvog razmišljanja smo ovce. Dok ne shvatimo da ovo nije ni demokratija ni kapitalizam pušićemo fore.
Kapitalizam stvara pare, zarađuje, ovdje je otimanje para od građana da bi se obogatile dvije-tri porodice. Kakve to pare pravi Bakir, Sebija??
Goražde je kapitalizam, tamo e radi i prave pare. Ti misliš da Bake tek tako sada hoće Gorađde da pripoji Sarajevskom kantonu? Ovce...
Eno sad, Gorazde jeste, a Sarajevo nije...

SVAKI kapitalizam je poceo otimacinom i zasniva se na otimacini... Neko se naotimao, pa je merhametli, neko tek krenuo u otimacinu pa je iz Sarajeva, Zagreba, Beograda...

Nijanse nisu bitne, sistem je to sto jeste...
_drunken_santa_

#45 Re: Dokad cemo biti ovce ?

_drunken_santa_ wrote:
drunken tiger wrote:
_drunken_santa_ wrote: Ovo da je kapitalizam 9% vidio bi se napredak u državi. Ovo je vladavina jedne porodice koja ima tendenciju da preraste u diktaturu. Dok nekome glava ne pukne ponižavat će nas. Ovo je uvreda za zdrav razum, ovo što Izetbegovići rade je za sud i višedecenijsku zatvorsku kaznu. Oni koji ih brane takođe s njima trebaju.
Tako ti je svuda. Vecinu svjetskog kapitala drzi 1% ljudi. U Americi je jaz sada veci nego ikad, realne plate nisu rasle od 70ih.
Nigdje nije kao u BiH. Zašto se samo po lošem poredimo sa zapadom i razvijenim zemljama?
Ljudi se tjese i fantaziraju kako smo samo mi u kurcu. Prirodno, jer onda mozes mastati o imigiraciji ili nekom novom, postenom Novalicu, Brankovicu, Niksicu... samo da se glasa za "prave". Propala Slovenija sve sa svim sto su imali i jos nam ukrali i 2 miliona stanovnika u etnicki homogenoj zemlji.

Evropski poluticari koji nama kroje reformsku agendu u svojim zemljama su predmet sprdnje zbog gluposti i korupcije a nama ocjenjuju napredak.
_drunken_santa_

#46 Re: Dokad cemo biti ovce ?

drunken tiger wrote:

Utopija, samo ti niko jos nije rekao. Zivis u ideoligiji kao sto su neki u samoupravnom socijalizmu.

Kad je komunizam 20 vijeka propadao, neki su govorili da propada jer nije bio "dovoljno" komunizam

Sad je vrijeme kada je popularno "analizirati" situaciju tako sto cemo zakljuciti da ovo nije "dovoljno" kapitalizam.

Izgoviricemo neku ideolisku frazu tipa "posao drzave je da stvara ambijent i privlaci investirore" nesvjesni da smo u utipiji jos vecoj nego onoj komunistickoj.
AmirBaa

#47 Re: Dokad cemo biti ovce ?

Post by AmirBaa »

https://www.youtube.com/watch?v=NilkvtD0G8s I opet nikog nije briga za ovo, niko nece guzicom mrdnuti zbog ovakvih izjava, sto znaci da ce ovaj jos jedno 20 godina biti na dobroj poziciji i pisati po gradjanima, a mi cemo i dalje ovce biti :thumbup:
Ironmen

#48 Re: Dokad cemo biti ovce ?

Post by Ironmen »

AmirBaa wrote:https://www.youtube.com/watch?v=NilkvtD0G8s I opet nikog nije briga za ovo, niko nece guzicom mrdnuti zbog ovakvih izjava, sto znaci da ce ovaj jos jedno 20 godina biti na dobroj poziciji i pisati po gradjanima, a mi cemo i dalje ovce biti :thumbup:

Pa sa ovim potezom i izjavom je osigurao sebi jos sledecih 20 godina posao u HSS-u jer je sa ovom izjavom odusevio glasace HSS-a i sledece izbore ce imati jos vecu podrsku.
Idriz

#49 Re: Dokad cemo biti ovce ?

Post by Idriz »

AmirBaa wrote:Ovih dana nesto puno klix i vijesti citam oko BiH i ne mogu da vjerujem koje smo mi ovce. Danasnja dva naslova:
"MVP BiH: Kupljeni automobili se ne odlikuju luksuznom opremom"
"Salihagić: Daleko smo od vanrednog stanja zbog zagađenja" i jos jutros onaj neki frajer sa slicnom objavom, gdje nas ubjedjuju strucnjaci da je ovo sasvim normalna situacija u Sarajevu. Pa prije par dana izjava kako je sigurnosna situacija i vise nego zadovaljavajuca u FBiH. Samo me zanima sta vi mislite dokad ce ovaj narod biti jedno veliko stado ovaca ? Da li ce nas ikad ista dotaci od ovih vijesti pa da se ko trzne malo ?
Dokle god nije sramota vjerovat u boga. Sta ocekujes od ovaca nego da budu ovce?
Smail Aga Cengic

#50 Re: Dokad cemo biti ovce ?

Post by Smail Aga Cengic »

sve dok cekas da neko dodje i rijesi tvoje zivotne probleme mejsto tebe, sve dok cekas da ti roditelji umru da bi ti sta naslijedio, sve dok ti je draza kladionica nego makar i lopata kojom ces zaraditi svoj hljeb, sve dok je vaznije koji mobitek imas nego da se educiras u bilo kojem smjeru, sve dok je vazniji facebook, parovi, farma ili grand nego bavljenja sa svojim zivotom, nit ima od tebe covjeka a niti od nas jakog drustva sa takvim stavom.

Niko nije kriv, svako nek podje od sebe i nek se mijenja.
Post Reply