"Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
atko

#1 "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by atko »

Ova tema nije daleko ni od politike ali je ipak bliza ekonomiji ...

Kratko jasno ... pocelo je pocelo

"BANJALUKA, Sve izvjesnija privatizacija “Telekoma Srbija” od strane njemačkog “Deutsche Telekoma” mogla bi uzdrmati, pa čak i prouzrokovati strukturalne promjene na telekomunikacionom tržištu BiH..."
IZVOR:
http://www.capital.ba/nijemci-ce-uzdrma ... me-u-fbih/

Reakcije u bht su odmah vidljive ...

"Nakon što je Nadzorni odbor prošle sedmice odobrio izmjene Statuta najprofitabilnije bh. kompanije, već 6. aprila, nakon što vjerovatno samo formalno akt odobri i Skupština dioničara, slijedi velika čista direktora u "BH Telecomu". "
IZVOR:
http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... h-telecomu

Ako dodje do ovog scenarija DT ce se povuci iz udjela HT eroneta sto je logicno ... cime bi HTeronet pao klincu za usi ... a BH telecom bi izgubio svoj nacionalisticko-entitetsko-rodjacko-stranacki monopol ;)

Ne radujem se nicijem propadanju ... ali je bilo jasno da kad se jednom steknu uslovi da ce preko noci doci do trzisne utakmice ... koju BHT nije u stanju zaigrati definitivno protiv DT ... neorganizovan u svakom smislu, sa nerealnim placama, prekobrojnim uposlenim, nepostojanjem infrastrukture itd itd ...

Naravno osim ekonomskih gibanja sve ce se to odraziti i na politiku jer sve je politika ... vidjecemo kako ce vrli cobani bosnjackog tora da se snadju kad izgube masineriju za stancanje para zvanu bhtelecom ... bice ovo nekoliko teskih godina u koje ce BiH morati da pregura da bi svi sretni dosli u poziciju da budemo najamnici EU ...
EUROBIH

#2 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by EUROBIH »

pa kad naftna kompanija može da propadne kod nas i za telekom nije čudo....
čuvaj se žute kuge i sda kadra od devedeset druge :bih: :bih:
atko

#3 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by atko »

Vala dobro zboris za taj kadar ... nije u pitanju samo bhtelecom ... nego sve cega se taj kadar dotaknuo :-)

Oni jednostavno misle da se mogu u cahuriti u nekim firmama ili na nekim pozicijama dozivotno i da tom rahatluku nece doci kraj nikad :-)

Primjer je i Drzavni RTV servis ... to je jedna rupa bez dna koja ima jedno 500% vise zaposlenih nego sto je realno i mora da naplacuje jedno 300% vecu rtv taksu nego sto je realno i to da bi pravili podnosljivi minus :-) pa to se moglo jos samo vidjeti u nadrealistima.

Valjda jednog dana konacno zestoko tresnemo o tlo , izgleda da je to neophodno da bi skontali sta nam je ciniti :-)

Deutsche Telekom ce nam izgleda pomoci takosto ce nas gurnuti na dole da prije stignemo ... ;)
Mjesanac

#4 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by Mjesanac »

Znaci cim TMobile preuzme Mtel prelazim odmah. Ne bi li vise seljaci iz BHT naucili kako se biznis vodi.
bosnianwoman

#5 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by bosnianwoman »

Mjesanac wrote:Znaci cim TMobile preuzme Mtel prelazim odmah. Ne bi li vise seljaci iz BHT naucili kako se biznis vodi.
Presla bih i ja, davnih dana ali nesto nisam mogla.... patriotizam, sta li :( iako me nerviraju :x :x
karanana

#6 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by karanana »

ja mislim da se bh telecom vec opasno drma, samo nece i ne smiju da priznaju. ja sam od nove godine sisho sa fixnog, mjesec-dva prije toga sa adsl-a i ostaje mi samo mobitel. a znam masu raje i nekoliko jakih pravnih lica koji su ih takodjer odjebali barem sto se fiksne telefonije tice.

cim udje t-mobile i ako se izjednace cijene poziva prema svim mrezama, odmah prelazim i sa mobilnim.
Karabaja

#7 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by Karabaja »

A što ste tako sigurni da i DT neće početi iskorištavati monopol koji mu se ovdje nudi, nego će ga svjesno razbiti?
milenko

#8 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by milenko »

Karabaja wrote:A što ste tako sigurni da i DT neće početi iskorištavati monopol koji mu se ovdje nudi, nego će ga svjesno razbiti?
pa u tome je i zalost...imali su dovoljno vremena za privatizaciju, da nadju nekog jakog...zar je trebalo pameti pa ne predvidjeti ovo...i mjesto bar 2 ravnopravna, u 5 deka razlike...imaces jednog jakog, i jednog sipljivog, koji ce samo statirati u trzisnoj utakmici...
respo

#9 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by respo »

da ce napustiti ht cisto sumnjam ako uzmu srbski telekom
al ajd moguce je
al isto znaci da ce ga prodati nekome jer ne napusta se telecom tako lako
moja zelja je vodafone da dodje
vec ionako imam jedan broj hej a ovu ultru moram takodje imati radi cijena kad zovem prijatelje itd
kad bi dosao vodafone i bila ista cijena prema svim operaterima ne bi razmisljao ni sekunde
karanana

#10 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by karanana »

t-mobile je svjetska firma i oni znaju kako igrati trzisnu utakmicu i znaju cijenu i vrijednost jednog klijenta koji predje na njihove usluge. i zato sam siguran da ce ponuditi bolju uslugu uz bolju cijenu kako bi pridobio trziste. a onda ni drugima ne preostaje nista nego da slijede.
a ne vidim razlog zasto bi se povukli iz ht-mostar.
Vertex_bh

#11 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by Vertex_bh »

Karabaja wrote:A što ste tako sigurni da i DT neće početi iskorištavati monopol koji mu se ovdje nudi, nego će ga svjesno razbiti?
Upravo kao sto se desilo u Hrvatskoj. Narod u Hrvatskoj je mislio da ce im drasticno opasti cijene, kad ono - ista stvar.
Uglavnom, placat nam je, jal jednima, jal drugima :sad:
Discball

#12 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by Discball »

Ruku na srce, najbolji bi bio ulazak TELE 2, čisto zbog njihove filozofije poslovanja i politike cijena na tržištu. Oni bi bili super za standard BH građana.
milenko

#13 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by milenko »

karanana wrote:t-mobile je svjetska firma i oni znaju kako igrati trzisnu utakmicu i znaju cijenu i vrijednost jednog klijenta koji predje na njihove usluge. i zato sam siguran da ce ponuditi bolju uslugu uz bolju cijenu kako bi pridobio trziste. a onda ni drugima ne preostaje nista nego da slijede.
zakon o monopolu...
doktor78

#14 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by doktor78 »

Ne bih se ja bas radovao tome. Negdje sam skoro citao analizu da, gdje god je DT usao, cijene TK usluga ne da nisu spale, nego su cak i porasle (Hrvatska,Makedonija...)
milenko

#15 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by milenko »

doktor78 wrote:Ne bih se ja bas radovao tome. Negdje sam skoro citao analizu da, gdje god je DT usao, cijene TK usluga ne da nisu spale, nego su cak i porasle (Hrvatska,Makedonija...)
pa naravno, uzmu mtel preko telekoma srbije, i ko im ovde moze parirati...???
atko

#16 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by atko »

Zato sto DT nece graditi kulu od karata kao BHT ... jer racunaju da ce jednog dana kad BHT ispuse doci neko i kupiti ga za sitnis poput vodafona ili slicnih igraca iz lige sampiona ... to sto konkurencije danas nema ne znaci da je nece sutra biti ... ljudi gledaju malo dalje od nosa ipak ;)

I nije poenta u tome da ce sve odjednom biti dzaba ... poneta je da ako placam ADSL 30 KM dobijem uslugu na nivou 21 stoljeca za te novce ;)

A sto se tice napustanja HTE to moraju zbog zakona, postoji konkurencijsko vjece koje ce reci da jedan operater ne moze imat dvije telecom licence u jednoj drzavi bla bla
Vragolan

#17 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by Vragolan »

kakvi ste vi bosanci i hercegovci i patriote kada se radujete propadanju jedine bosanske telekomunikacione firme
zar vam rat nije bio dovoljna opomena, dusmani hoce da nam i telekom da nam uzmu, sve su ovo zlaja i SDP krivi
jos kada dodju i kupe elektroprivredu ....

p.s. zelim im da svi, u tom leglu javasluka, ne rada i nepotizma ostanu bez posla, da ih kupi neka firma i sve i rastjera, ili u ovo slucaju DT-u zelim veeeeeliku dobrodoslicu i odmah prelizim na njihovu mrezu
Alfons Kauders

#18 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by Alfons Kauders »

karanana wrote:t-mobile je svjetska firma i oni znaju kako igrati trzisnu utakmicu i znaju cijenu i vrijednost jednog klijenta koji predje na njihove usluge. i zato sam siguran da ce ponuditi bolju uslugu uz bolju cijenu kako bi pridobio trziste. a onda ni drugima ne preostaje nista nego da slijede.
imali bi dvije licence u bih... tako da bi jednu mogli odmah prodati, bilo mtel bilo ht... a od prodaje bi mogli pokriti dio troskova preuzimanja telekoma srbije...
Bodkin

#19 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by Bodkin »

definitvno nece sve biti kako mislite ako udje DT.ponudu i uvjete dosta diktiraju potrosacka svijest pored konkurencije a nasa je -4 :) ipak moram dodati da ako budu iste cijene kao u BHT idem u BHT da im licno pozelim propast i da se odjavim sa svega njihovog i prelazim na DT

edit:zaboravih da ce nekome prodati ht licencu sto bi moglo znaciti ulazak jos jednog operatera mada mislim da smo premalo i preslabo trziste da dodje jos jedan jak operater
milenko

#20 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by milenko »

zna li ko kolika je bila cijena akcija bh telekoma, kad je dodik prodavao telekom srpske, a kolika je sada cijena???
sanguinaria

#21 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by sanguinaria »

[quote="Vragolan"]kakvi ste vi bosanci i hercegovci i patriote kada se radujete propadanju jedine bosanske telekomunikacione firme
zar vam rat nije bio dovoljna opomena, dusmani hoce da nam i telekom da nam uzmu, sve su ovo zlaja i SDP krivi
jos kada dodju i kupe elektroprivredu ....

neka ga uzmu, ne daje nam ta bosanska firma nista bolje nego sto ce nam davati bilo kod drugi.
BH TELECOM odavno izbjegavam, ovdje u Sa.
obicni lopovi
Alfons Kauders

#22 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by Alfons Kauders »

Bodkin wrote:definitvno nece sve biti kako mislite ako udje DT.ponudu i uvjete dosta diktiraju potrosacka svijest pored konkurencije a nasa je -4 :) ipak moram dodati da ako budu iste cijene kao u BHT idem u BHT da im licno pozelim propast i da se odjavim sa svega njihovog i prelazim na DT

edit:zaboravih da ce nekome prodati ht licencu sto bi moglo znaciti ulazak jos jednog operatera mada mislim da smo premalo i preslabo trziste da dodje jos jedan jak operater
ne mora znaciti... cini mi se da je penetracija davno premasila 80%... uzmi za primjer hrvatsku, koja ima samo malo vise stanovnika i malo vecu penetraciju od nas, a imaju metar operatera...
udrch

#23 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by udrch »

Može ih kupiti ko god hoće, pa se mogu zvati kako god hoće, ali u bošnjačkom i hrvatskom dijelu naše nam lijepe zemlje oni će uvijek biti srpski telekom i nikad previše ljudi neće preči na njihovu mrežu..
Mi smo nacionalistička država i dokle je god tako, ovakvo stanje će i ostati..
Šta su nijemci dobrog donijeli hrvatima? - ništa..cijene ostale iste..
Dovoljno je da samo uporedite cijene brzog interneta u Hrvatskoj i Njemačkoj..neki dan je neko objavio ta poređenja..ista firma, različiti aršini..cijena u Hrvatskoj 10 puta veća nego u Njemačkoj..
Svi će svoj tal da uzimaju, kad ne mogu u matičnim državama, onda će da gule nas koji nemamo izbora..
Bodkin

#24 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by Bodkin »

Alfons Kauders wrote:
Bodkin wrote:definitvno nece sve biti kako mislite ako udje DT.ponudu i uvjete dosta diktiraju potrosacka svijest pored konkurencije a nasa je -4 :) ipak moram dodati da ako budu iste cijene kao u BHT idem u BHT da im licno pozelim propast i da se odjavim sa svega njihovog i prelazim na DT

ne mora znaciti... cini mi se da je penetracija davno premasila 80%... uzmi za primjer hrvatsku, koja ima samo malo vise stanovnika i malo vecu penetraciju od nas, a imaju metar operatera...
ali imaju i jace tehnoloski osvijestenije trziste .slazem se da ne mora znaciti samo sam skeptican u zelju vodafona ili nekog slicnog za kupovinom licence od DT pa jos i nadmetanje sa istim za trziste BiH.kad je telenor ulazio na trziste Srbije ocekivali su prosjecan racun od 9 eura tako da je percepcija operatera o mogucnosti zarade na nasem trzistu drugacija od nase :)

a i ostaje zastita potrosaca i pregovaracka snaga kupaca tj nas :) bice slicno kao i sa kamatama u bankama :)
Alfons Kauders

#25 Re: "Dojce telekom" ce uzdrmati trziste telekomunikacija u BiH

Post by Alfons Kauders »

Bodkin wrote:
Alfons Kauders wrote:

ali imaju i jace tehnoloski osvijestenije trziste .slazem se da ne mora znaciti samo sam skeptican u zelju vodafona ili nekog slicnog za kupovinom licence od DT pa jos i nadmetanje sa istim za trziste BiH.kad je telenor ulazio na trziste Srbije ocekivali su prosjecan racun od 9 eura tako da je percepcija operatera o mogucnosti zarade na nasem trzistu drugacija od nase :)
naravno, niska je kupovna moc, ali cijene, a samim tim i dobit, su visoke... ipak imamo 4 miliona stanovnika... mada vecina nema za hljeba, investitori gledaju strateski... za 10-15 godina se svasta moze promijeniti...

od novih 3g-a i ostalih sranja kod nas nema hljeba, barem ne jos...
Post Reply