Dogovori za protest 13. 2.

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nesvjesna

Post by nesvjesna »

subota protest, koliko ja skontah :D

e, dalje... i ja mislim da je ovo više nego dobar odziv, s obzirom na šugavo vrijeme, gripu i dojam kakav je srijeda ostavila. danas smo zato super bili.

ja sam morala bježati oko pola dva odmah, evo sad s foruma saznah da ste šetali. jbg.
skojotovski

Post by skojotovski »

alica.k wrote:evo ljudi, finalna verzija, de mi pomozite, jesam li pretjerala?
Treći po redu protesti koje su organizirali građani Sarajeva, većinom okupljeni na internetskom forumu portala Sarajevo-x, protekli su u najboljem redu. Oko 2000 građana ovim je okupljanjem željelo pokazati vlastima da nisu "rulja", "nasilnici", niti "anarhisti", kako ih je u plaćenom oglasu okarakterisala Vlada KS i da je moguće izaći na ulicu i mirno izraziti svoje nezadovoljstvo.

Želimo zahvaliti svima koji su se odazvali pozivu, medijima koji su u većini slučajeva korektno informisali građane o današnjem skupu, te policiji koja je izuzetno profesionalno obavila svoj posao i pokazala da je saradnja između policije i građana moguća. Također želimo se zahvaliti Sarajevo-x portalu na objektivnosti, korektnosti i ustupljenom prostoru na forumu.

Razočaravajuća je činjenica da se premijer KS Samir Silajdžić nije obratio skupu, iako je to obećao učiniti ukoliko protesti budu mirni. Činjenica da je odziv građana bio slabiji nego što je trebalo biti neće nas demoralizirati i nastavit ćemo s okupljanjima dok aktuelne vlasti ne preuzmu odgovornost za kompletno stanje u državi. Nećemo dozvoliti da se problem maloljetničke delikvencije posmatra kao jedini i najveći problem u ovoj državi i narednih dana poduzet ćemo akcije s ciljem animiranja što većeg broja ljudi da se pridruže našim protestima

Želimo jos da naglasimo da iza protesta ne stoji nikakva organizacija niti politička stranka, već samo "duh Waltera", građani Sarajeva, koji više ne žele da nijemo trpe i koji žele život dostojan čovjeka.
Želimo poručiti svim građanima koji žele da učestvuju ili prate pripreme narednih dešavanja, pridružite nam se na Sarajevo-x forumu! Također se pozivaju građani Zenice, Banja Luke, Mostara, Tuzle, Bihaća I svih ostalih gradova u BiH da nam se pridruže u ovoj borbi protiv dobro uštimane mašine vlasti.

Za Sarajevo kakvo zaslužujemo!
ja mislim da se i ne trebamo potpisivati...
ako pozivamo ostale gradove, onda je suvisno potpisati "Za Sarajevo kakvo zasluzujemo".
prijedlog: Duh Waltera za dostojan zivot u BiH. tako nesto
alica.k

Post by alica.k »

skojotovski wrote:
Treći po redu protesti koje su organizirali građani Sarajeva, većinom okupljeni na internetskom forumu portala Sarajevo-x, protekli su u najboljem redu. Oko 2000 građana ovim je okupljanjem željelo pokazati vlastima da nisu "rulja", "nasilnici", niti "anarhisti", kako ih je u plaćenom oglasu okarakterisala Vlada KS i da je moguće izaći na ulicu i mirno izraziti svoje nezadovoljstvo.

Želimo zahvaliti svima koji su se odazvali pozivu, medijima koji su u većini slučajeva korektno informisali građane o današnjem skupu, te policiji koja je izuzetno profesionalno obavila svoj posao i pokazala da je saradnja između policije i građana moguća. Također želimo se zahvaliti Sarajevo-x portalu na objektivnosti, korektnosti i ustupljenom prostoru na forumu.

Razočaravajuća je činjenica da se premijer KS Samir Silajdžić nije obratio skupu, iako je to obećao učiniti ukoliko protesti budu mirni. Činjenica da je odziv građana bio slabiji nego što je trebalo biti neće nas demoralizirati i nastavit ćemo s okupljanjima dok aktuelne vlasti ne preuzmu odgovornost za kompletno stanje u državi. Nećemo dozvoliti da se problem maloljetničke delikvencije posmatra kao jedini i najveći problem u ovoj državi i narednih dana poduzet ćemo akcije s ciljem animiranja što većeg broja ljudi da se pridruže našim protestima

Želimo jos da naglasimo da iza protesta ne stoji nikakva organizacija niti politička stranka, već samo "duh Waltera", građani Sarajeva, koji više ne žele da nijemo trpe i koji žele život dostojan čovjeka.
Želimo poručiti svim građanima koji žele da učestvuju ili prate pripreme narednih dešavanja, pridružite nam se na Sarajevo-x forumu! Također se pozivaju građani Zenice, Banja Luke, Mostara, Tuzle, Bihaća I svih ostalih gradova u BiH da nam se pridruže u ovoj borbi protiv dobro uštimane mašine vlasti.

ako pozivamo ostale gradove, onda je suvisno potpisati "Za Sarajevo kakvo zasluzujemo".
ok niej frka, imeni ej to glupo bilo, al glupo mi da se potpisujemo ako forumasi. to jedno, a drugo ovo "dobro ustimana masina vlasti" ?????????? PREVISE?
Zox

Post by Zox »

Hvala Sarajevu na mirnim protestima.
Hvala svima koji ste dosli uprkos vremenu.
Meni minus nije smetao, osjecao sam se kao ljudsko bice.
Hvala Damiru na odlicnom govoru i nastupu.
Da ne bude sve tako bajno, hvala svima koji ste me tupo gledali kad sam pitao treba li vam moj CD player.
skojotovski

Post by skojotovski »

alice: mozda samo "u borbi za bolje sutra"...
The__Doctor

Post by The__Doctor »

Kako par stotina, ubjedjen sam da nas je bilo vise :?
BSn

Post by BSn »

skojotovski wrote:

Ma ne duh Waltera. Izazvace emocije pomijesane s komunizmom i eto odmah otpora kod nekih.
Last edited by BSn on 16/02/2008 18:08, edited 1 time in total.
skojotovski

Post by skojotovski »

narode, dajte ocjenu texta jer je vec 18.05. Kurtonalni Dnevnik je u u 18.30, CD u 19 itd., zakasnicemo
jolia

Post by jolia »

suncica24 wrote:DaysleepeR: Podrzavam! Ista sam, bez obzira na moje politicko ubjedjenje, OVO JE STVAR GRADJANA A NE POLITIKE!
Politicke skupove nek prave politicke stranke, ako bilo koja iskoristi ovo, treba minirati sve! :roll:
Ista sam ti ta, u suštini sam potpuno apolitična, al iako se ne razumijem u politiku, vrlo dobro vidim i razumijem kao i svi oni koji izlaze na ove demonstracije da treba stati u kraj ovim lažima i obmanama koje nam se dešavaju ispred očiju, oni su se toliko navikli lagati, da ni više sami ne znaju šta je istina :x

Definitvno mi je najbolji dio bio kad smo prolazili Skenderijom pored zgrade vlade KS-a, pa uzvikivali : POZDRAVITEEEEE TAAAAAJUUUUUU!
alica.k

Post by alica.k »

skojotovski wrote:narode, dajte ocjenu texta jer je vec 18.05. Kurtonalni Dnevnik je u u 18.30, CD u 19 itd., zakasnicemo
jeste!

da nista i ne stavljamo na kraju?
skojotovski

Post by skojotovski »

BSn - onda samo ZA DOSTOJAN ZIVOT
nesvjesna

Post by nesvjesna »

BSn wrote:
skojotovski wrote:
Ma ne duh Waltera. Izazvace emocije pomijesane s komunizmom i eto odmah otpora kod nekih.
ono "U borbi za bolje sutra" mi se čini najbolja opcija od dosad ponuđenih. šalji, šalji. izdvojiće oni ono što će pročitati.
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

Post by Big Boy »

Nisam se ni nadao da ce moj tekst napisan u dahu, a inspirisan Demirovim tekstom biti citan danas. Drago mi je da bar tako mogu dati podrsku ovim naporima da svima sutra bude bolje.

Ljudi... ponosim se vama.

Nadam se da ce Vam se svidjeti i ovaj tekst i kad ustreba nesto slicno, tu sam. Jer, sto bi Balas rekao: "Rijeci jesu moje igracke..."

Hvala svima koji su bili prisutni danas.

Treci po redu mirni protesti gradjana Sarajeva 16.02.2008. protekli su u najboljem redu i bez incidenata. Uprkos vremenskim prilikama i niskim temperaturama gradjani su se skupili u vecem broju i napravili mirnu ali bucnu setnju ulicama Sarajeva. Stilom, a ne silom pokazano je kako tu nije okupljena "rulja", "nasilnici" ili "anarhisti" vec gradjani Sarajeva nezadovoljni sigurnosnom situacijom u gradu i zemlji. Nasilje i vandalizam nije nacin kojim se bori protiv nasilja i vandalizma.

Na mirnom okupljanju građana pročitan je i podržan govor slijedeće sadržine:
(ne znam koliko je bilo izmjenjeno danas pa neka Demir ili neko ko zna promijeni sta treba)

Dragi sugrađani i sugrađanke,
Prijatelji...

Danas smo se okupili ne samo zato što nas je strah od sutra,
Zivimo u opasnom gradu, strah nas je izaci na ulicu.
Ali, evo nas, tu smo sada, i ne... mi nismo rulja.

Mi nismo banda kako nas želite prikazati oglasima plaćenim od naših para.
Mi ocito ne govorimo jezikom ulice jer razumijete svaku nasu rijec.
Nemojte se ponasati kao da ne cujete glas naroda.

Krivi smo mi sto smo svo ovo vrijeme sutjeli. Zato sad Denisa vise nema.
Sada smo tu da kazemo.
Sada smo tu da ako treba i da viknemo... lose radite svoj posao !

Svi smo mi djeca i ovog grada, i ove zemlje.
Nisu nas doveli, mi smo sami dosli.
Nisu nas zaveli, mi nismo zadovoljni.

Tvrdite, niste u stanju ništa promijeniti,
Niste nadležni, preplicete prste, masete statistikom,
Prebacujete vruć krompir iz ruke u ruku i bacite ga nazad u vatru.

Za moralnu odgovornost nije neophodan ni akt ni propis.
Potrebna je savjest ! Potreban je ponos !
Potrebna je cast ! Potreban je obraz !

Rekli su nam da ne možemo ništa promjeniti,
Ekstremne situacije zahtjevaju radikalne promjene.
I mi smo došli ovdje jer mislimo svojom glavom i brinemo za nase sutra.

Došli smo jer vjerujemo u bolje.
Došli smo jer znamo da se može bolje.
Bacite lopove u zatvore ! Niko ne moze biti iznad zakona !

Mi razumijemo politički sistem ove zemlje
I znamo ko je pobijedio na izborima. Mi smo Vas izabrali.
Sad Vas mi i posmatramo... Trazimo transparentnost ! Zahtjevamo rezultate !

Isto tako znamo da ne trebamo čekati godinama da bi izrazili svoje nezadovoljstvo.
Sarajevo se budi !
Sarajevo ce biti... sve drugo ce proci !

Iako mnogi ovdje jedva preživljavaju, oni svaki dan kroz razne poreze i naknade plaćaju radna mjesta onih
koji nam zauzvrat daju tako malo. Ne zelimo vlast koja je samoj sebi svrha !
Želimo vlast koja je ponos društva !

Došlo je vrijeme kad prijetnje i laži više nisu dovoljne,
Da bi zaustavile glas naroda, jer Vas se narod ne boji.
Radite svoj posao ! Vratite nam mir !

Došlo je vrijeme u kojem građani postaju neizbježan subjekt političkog procesa
Nepotkupljivi sudija.
Došlo je naše vrijeme.

Zelimo zahvaliti svim prisutnima na odzivu i pokazanom dostojanstvu. Zahvaljujemo i svima koji nisu bili u mogucnosti danas doci na protest na podrsci koju nam salju. Zelimo zahvaliti svim medijima na korektnom informisanju o danasnjem okupljanju.

Hvala i policiji koja je korektno obavila svoj posao i koja je danas vidjela da nemaju posla sa banditima vec ljudima koji ih placaju da nas cuvaju i stite. Pokazano je da prosli protest, koji se nazalost oteo kontroli nije bio namjesten ili organizovan. Nasilje koje je bilo ispoljeno nije bilo nasom krivicom. Bunt naroda je iskazan na taj nacin jer se odgovorni nisu udostojili ni izaci pred narod.

Negiranje bilo kakve odgovornosti od nadlezne gospode iz vlasti i danas je bilo aktuelno. Premijer KS, gospodin Samir Silajdzic se ipak nije udostojio obratiti okupljenim gradjanima Sarajeva iako je to obecao uraditi uz uslov da protest bude bez nasilja. Bahato ponasanje svih prozvanih koji obnasaju vodece funkcije u vlasti ostaje i dalje aktuelno.

Mi, gradjani Sarajeva, planiramo ustrajati i nastavit cemo sa protestnim okupljanjima sve dok aktuelne vlasti ne preuzmu barem moralnu odgovornost za kompletno sigurnosno stanje u drzavi. Dosta nam je mladosti u crnim hronikama. Zahtjevamo rad i zelimo vidjeti rezultate !

Iza svih ovih protestnih okupljanja gradjana Sarajeva ne stoji neka strana organizacija niti politicka stranka. Iza gradjana Sarajeva stoje prestrasena djeca Sarajeva zbog bezbjedonosne situacije na ulicama. Iza svega stoje nezadovoljni gradjani Sarajeva koji vise ne mogu da sute i trpe i koji zahtjevaju promjene.

Forumasi

maki_celo

Post by maki_celo »

BSn wrote:
skojotovski wrote:

Das ist Walter !!!
deteficirani

Post by deteficirani »

Zox wrote:Hvala Sarajevu na mirnim protestima.
Da ne bude sve tako bajno, hvala svima koji ste me tupo gledali kad sam pitao treba li vam moj CD player.
Pa trebao nam je cd player, ali ti vjerovatno nisi bio na samom početku kad je razglas postavljen.

Ja sam prezadovoljan. Ono bila mi je frka pred početak, jer sam mislio neće nas biti ni 20.
Super, idmeo dalje...
zmogi

Post by zmogi »

Zox wrote:Hvala Sarajevu na mirnim protestima.
hvala i od mene
pudlica

Post by pudlica »

a sto su nam se politicari prepali pa poredali policiju po ulicama,sve rade da pokazu da smo mi kriminalci a oni nisu,sljedeci put ce vojsku postaviti da stoji :D
pdiddy

Post by pdiddy »

skojotovski wrote:narode, dajte ocjenu texta jer je vec 18.05. Kurtonalni Dnevnik je u u 18.30, CD u 19 itd., zakasnicemo

Ja bih dodao negdje nesto u vidu

"Gospodin Samir Silajdzic premijer kantona Sarajevo, kao i svi ostali politicari, moraju shvatiti da je nosilac vlasti i nosilac odgovornosti, te zbog toga trazimo njegovu ostavku. Generali u vojsci odgovaraju pred sudovima za sve sto njihovi vojnici ucine, po komandoj odgovornosti, a mi samo trazimo da po prvi put u zivotu postupi moralno i odgovorno"
alica.k

Post by alica.k »

poslala vec ovo, gotovo... kad ste spori.
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

OK,

pouzdano znam da mnogo poznatih lilcnosti ima otvoreno account na sa-x

trebamo ih javno pozvati da nam se pridruze, moze i preko portala, moze i preko medija

neka upotrijebe svoje accounte da bi se ocitovali po pitanju ovoga sto je pokrenuto

od njih se nece traziti da drze govore niti da budu u prvim redovima, samo neka budu tu - ako hoce naravno
XMaLLenaX

Post by XMaLLenaX »

alica.k wrote:poslala vec ovo, gotovo... kad ste spori.
super je text .. nema se sta mijenjati :D
suncica24

Post by suncica24 »

Zox: ni ja necu nista reci za player. I CD oko kojeg se namucih do neko doba :D Ali, ako nista, naucili smo za slijedeci put (napisah negdje nekoliko prijedloga)
Alica.k: SALJI! (Ko se nije javio...)
BSn

Post by BSn »

maki_celo wrote:

Das ist Walter !!!
Jasta je, nego samo kazem kakve bi osjecaje moglo izazvati.
Mozda ih nece izazvati na prvu, ali manipulacija i brain wash cine cuda.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

Post by Admir_1984 »

Veliki naklon svima koji su bili danas. Vidimo se opet za 7 dana!

ZA SARAJEVO KAKVO ZASLUZUJEMO!
DaysleepeR

Post by DaysleepeR »

pudlica wrote:a sto su nam se politicari prepali pa poredali policiju po ulicama,sve rade da pokazu da smo mi kriminalci a oni nisu,sljedeci put ce vojsku postaviti da stoji :D
nece vojsku nikad

poznajem jednog od glavnokomandujucih oficira covjeka zaduzenog za operacije takve vrste

on mi je zivotom garantovao da vojska nikad nece vise stati ni uz jednu stranku i da se tu slazu svi vojnici svih nacionalnosti
Post Reply