seln wrote:obadan wrote:
Ne zovi me bosnjom. Ja sam bosanac islamske vjeroispovijesti, a ti se zovi pingvinom ako hoces.
Ubijanje nisi spomenuo ti, vec ja. I ostavi mi se prica "ne zelimo dijeljenje vec jednakopravnost"....znam ja tu "jednakopravnost", stvarana je u Dretelju i Heliodromu. Da Hrvati nisu jednim okom gledali na maticu (a gledaju i dan-danas), ne bi rat trajao do 1995, niti bi zemlja bila u ovom stanju.
Ne zeli losije nicijem djetetu, ali ti si rekao da ne zelis da ti dijete odraste u ovakvoj drzavi. Ti bar imas putovnicu i mogucnost izbora, vecinsko stanovnistvo u BiH nema nikakav izbor, zato se ne bih igrao sa nekim stvarima. Uostalom, hajde nam fino ti napisi sta je rjesenje. Bez uvijanja, direktno.
Provociraš. Kad bih ti ja odgovarao takvim tonom mogao bih ti reći da vi od Srba izgubili 70 općina ne bi rat trajao do 95, da niste cvijećem dočekivali tenkove iz Hrvatske, pa bugojanski stadion, pa muzička škola, pa alijina dva neustavna mandata, pa islamizacija A BiH.
ja imam svoje viđenje budućnosti BiH ali mi se ne da raspravljati na ovoj ostrašćenoj razini
Ja provociram na forumu, vi provocirate u stvarnom zivotu. Naravno, nismo mi imali ustasku emigraciju koja se svojim kanalima pobrinula da nam osigura oruzje, cak i ono malo sto je stizalo plijenio je...ko ono...ne sjecam se vise....a nismo imali ni veliku zaledjinu koja se oslanjala na evropske zemlje. Lako je se vama bilo junaciti i kurciti kad je matica liferovala sve sto treba, od plata za vojake, preko oruzja pa do Playboy-a za drkanje. Ni jedan lojalan bosanac nije cvijecem docekao tenkove, osim nekih cija su srca kucala za jednu maticu, slicno izdajnicima cija su kucala za drugu maticu.
Ni jedan zlocin ARBiH ne poricem, svi pocinioci trebaju biti najstroze kaznjeni, ali iza toga nije stojao plan o stvaranju etnicki cistih teritorija, inace vas ne bi bilo u srednjoj bosni. Islamizacija ARBiH jeste veliko zlo i nesto cega se svako pametan stidi, skoro isto toliko zlo kao ustasizacija HV i HVO ili cetnikovanje u JA i VRS.Sta je prvo, kokos ili jaje?
Znam ja da ti imas viziju uredjenja drzave, imao je i Boban.
Pazi. To da niste imali ustašku emigraciju nije baš točno. Mogu ti nabrojati desetke Bošnjaka u ustaškoj emigraciji. Shvati kao šalu.
To da je strateška pozicija Bošnjaka u ratu bila najlošija je istina. Isto tako da ste bili u poziciji Hrvata isto bi se ponašali. Ja sam živio u općini s bošnjačkom većinom do 93. i ovo cvijeće za JNA sam gledao vlastitim očima (priznajem bilo je i drukčijeg ponašanja od strane Bošnjaka).
Da je Bošnjačko-Hrvatski rat loše rješenje nema dvojbe ali nije baš stvar crno-bijela. Bilo bi bolje da su Bošnjaci i Hrvati imali 93. jasnu platformu i dogovor oko uređenja BiH nakon pobjede nad Srbima ali nisu. Hrvatski političari su usrali ali je SDA itekako dodavala i nabacivala i to punim. Boban je pripadnik te nesposobne elite ali nije jedini. Nije da vama nisu pomagali TWRA, Iran, Saudija i sl.
Opet cijelo vrijeme rata u Hrvatskoj su bili logistički centri A BiH, ambasada u ZG razni dogovori itd od koji su se para napuljali i naši i vaši. Hrvatska politika je lutala od Tuđmanove fiksacije (privatne) banovinom do realnog stanja da opet nije bilo rješenje totalni rat Bošnjaka i Hrvata zbog superiorne pozicije Srba u to vrijeme. Možeš ti pričati što hoćeš ali nikad u hrvatskoj politici nije donešena odluka o aneksiji dijela jer da je nije bilo nikakve geostrateške zapreke da se uđe na 20% teritorije BiH. Pričalo se svašta ali se nije radilo osim na osiguravanja ostanka Hrvata na svojoj zemlji do političkog rješenja krize. Šta smo trebali. Pustiti EL- mudžahid do Makarske. isto se od 92 armija nije proslavila ofenzivnim akcijama protiv VRS. Ali na HVO se išlo punim.
Srbi su preko noći osvojili 70 i kusur općina i stjerali Bošnjake i Hrvate u 40 općina u kojima su u 20 prije rata Hrvati bili relativna ili apsolutna većina. Mala bara puno krokodila, preko noći promjene etničke strukture, politička lutanja i nejasnoće, malo UDBA malo KOS, malo obračuni raznih "specijalaca" po kojima se danas nazivaju sportski centri oko šverca i droge i eto ti rata. Da je postojala platforma i dogovor SDA-HDZ bilo bi vjerojatno dukčije.
Priča o podjeli je super za romantičnu javnost ali kad se otkriju svi transkripti itekako se vidi da je podjela bila jedna od političih opcija od Londona, Pariza, Berlina, Zagreba ali itekako i Sarajeva (transripti predsjedništva BiH). Jednostavno jedno od rješenja. Ipak pričati je jedno ali praksa je drugo.
Na kraju prođe otad 13 Bajrama a rješenja nema na vidiku.
Sad je tu zajednička država koju dijelimo i bilo bi dobro lagano prepustiti ovu priču povjesničarima i izgrađivati "novu politiku" unutar svakog naroda koja će napuštati ratne pozicije a koncetrirati se na život i realne probleme. Mođunarodna zajednica je probala 13 godina lupajući pare u višenacionalne strane i tisuće raznih NGO i Udruženja. Sve su učinili i pomaka nema. Realna moć ostaje unutar kruga nacionalnih stranaka. I to treba prihvatiti. Odgovornost je na generacijama koje žive danas da uvažvajući realne okvire nađu rješenje kako ne bismo opet došli do sukoba pa opet neke nove početne pozicije gore od današnjih samo još siromašniji, jadniji i zaostaliji.
Zato mislim da je prebiranje prošlosti (osim na za to ovlaštenim sudovima) kontraproduktivno i produbljuje agoniju države i naroda koji u njoj žive ili ako ti je draže građana.
Moje viđenje budućnosti je "hrvatsko" jer sam Hrvat iz BiH i pripadam toj zajednici. Nije po defaultu Bobanovsko. Nije protiv BiH. Ali je svakako protiv toga da na kontekst u kojem ja živim utječu drugi jer ne mogu vjerovati nečijim dobrim probosanko građanskim namjerama.
Zato misli da je potreban normalan topic bez Dretelja, Vozuća, Kazana, bugojna Grabovica, Ahmića ne zato što se time ne bi trebali baviti sudovi nego zato što nam svaka refleksija sukoba iz prošlosti bez obzira na podjelu bad guys-good guys neće pomći da sutra živimo bolje nego danas što je i smisao državne zajednice.