Dodji,vidi i prodaj!

violentjack

Post by violentjack »

Ne cudi me nista od vas..cak ni pisanje

:roll:
rumenko

Post by rumenko »

Fino je sto me postujes,ali ne moras mi se sa Vi obracati
violentjack

Post by violentjack »

:roll: Neka..ja nisam sa sela sisao kao Ire... :roll:
IRENA

Post by IRENA »

violentjack wrote:Irena je Bolesna i to je kraj
Samo iznosim cinjenice koje te strasno bole.Procitaj svoje postove pa ces da vidis sta je sovinizam i fasizam.I Hrvati su na vrijeme shvatili sta su vam namjere.Nikada vise sa vama.Ako je ovo BiH,zasto ne odes u dresu vse reprezentacije u zap Mostar ili S Brijeg?Isto vazi i za bilo koji grad u RS.

Mjesto rodjenja:Sarajevo
Prebivaliste:Dobrinja 4
Prije agresije na BiH:Dobrinja 3

U cemu je sad razlika?
manijak1

Post by manijak1 »

Razlika je u tome :D Irena da ti donosiš ishitreno zaključke a kad ih otipkaš onda to ne može bez sijevanja i vrijeđanja i nekakvih insinuacija.
Mi smo balije :D sudbinom prokleti :D uvijek oko nas dođe Irena pa nam prijeti :D ali sada je i mi otjeramo , što je drastična razlika :D koja te najviše boli jer vas se više niko ne boji :D a taj termin udžbenički rat :D jel' to nešto bilo pred reformu obrazovanja '84 ?
Dobrinja četeri :D ( OK bi bilo i četiri ali kad pređeš onaj most samo četeri :D se čuje i vidi se lijepo zdanje novopodignutog božjeg hrama ) i ljudi su nekako neveseli .
A što jest jest i ovaj ga Jack zna našiljit' momački .
Kako to da Leotar igra ovako slabo ?
Hoš doć' trolom do Grbavice kad Slavija bude igrala protiv Želje :D ?
Ako ćeš doć' šta misliš kako ćeš proć' sa svojim nekim četeri C ?
Stari

Post by Stari »

violentjack wrote:Prijedor je relativno mlad grad, poceo se razvijati u srednjem vijeku a najvise se izgradio u Titovo doba.
Okolina Prijedora je vrlo stara i potice iz antickog doba, narocito Kozarac s' desne strane Prijedora i tzv."BRDO" ili "MATARUGE" vijenac sela s' lijeve strane Prijedora.
"BRDO" se proteze na ograncima Prijedorskog polja zvanog jos i "Matarusko polje" a cine ga mjesta Rakovcani, Rizvanovici, Hambarine, Biscani, Sredice, Jugovci te Carakovo Zecovi.
Prema zapadu od Prijedora poslije ovih mjesta dolazi se u Ljubiju.
Rakovcani su u sredisnjem dijelu tog vijenca naseljenih mjesta vuku porijeklo jos iz Rimskog doba.
Postojala je Rimska nekropola na vrhu jednog brezuljka do sela Rizvanovica i stoga se ta njiva zvala "Crkvina" gdje su bile locirane kuce familije Karahodzic. Ime potice od Rimskih kovaca koji su kovali gvozde koje se topilo u Ljubiji i Majdanu.

Prema statistici stanovnistava koja je izvrsena 1991 MZ Rakovcani su brojali 1429 mjestana
U Rakovcanima su zivjele familije: Avdic, Aliskovic, Crljenkovic, Mujadzic, Hodzic, Dzamastagic, Jujic, Nasic, Fazlic, Selimovic, Karahodzic, Ramolic, Djuldanic, Poljak, Pezer, Bilalovic, Petrovac, Duratovic, Sivac,i neki drugi koji su se tu doselili. Ljudi su tu lijepo zivjeli od svog licnog rada u poljoprivredi, preduzecima i ustanovama u Prijedoru i okolini. Medusobno su se lijepo slagali i takmicili se u postenju i ponasanju.

Na prvim demokratskim izborima po osamostavljenju Bosne i Hercegovine vecina glasova u Prijedorskoj opcini dobila je SDA ( Stranka Demokratske Akcije ).
To je odgovaralo srazmjeri nacionalnog stanovnistva ( oko 47 % Bosnjaka,oko 42 % Srba oko 8 % Hrvata i ostalih oko 3%). Srbima je smetalo sto su u Rakovcanima i susjednim selima zivjeli 100 % Bosnjaci.Zaboravili su da je u drugom Svjetskom ratu u Rakovcanima zivjelio i nesto Srba "Dotlici" i da su u drugom Svjetskom ratu u vrijeme progona Srba od fasista upravo ti mjestani Bosnjaci sacuvali im glave pa im se nista nije desilo.
I kasnije desetak godina poslije rata se svojom voljom preselili u pola neneseljenu gladnu Knezicu sa druge strane Kozare. Ali Srbi - cetnici " Troprstasi" su to zaboravili i masovno su napali i ubijali mirno i nenaoruzano stanovnistvo Rakovcana i ostali susjednih mjesta. Najgore se desilo 20 jula 1992 godine, kada su "troprstasi" navalili na nenaoruzan narod da bi ocistili cijelo BRDO a i Rakovcane , mnoge muskarce su na licu mjesta poubijali, mnoge otjerali u koncentracione logore ("Keraterm" ,"Trnopolju" "Omarskoj" i" Manjaci") od kojih mnogi nisu prezivjeli masovna ubijanja. Tako je zauvijek nestalo i to najvise mladjih muskaraca i to. Avdica 32, Aliskovica 25, Bilalovica 4, Crljenkovica 22, Duratovica 1, Dzamastagica 15, Fazlica 20, Hodzica 9, Jujica 4 ,Kadirica 3, Karahodzica , Mujadzica 10 , Nasica 7 , Ramcinovica 2, Ramolica 15, Selimovica 8 i Sivac 1,
Mnogi jos evo sedam godina po primirju nisu pronadjeni po masovnim grobnicama niti identifikovani, a ni na pristojan nacin sahranjeni kako pripada ljudima muslimanima. Ostali stanovnici koji nisu ubijeni na licu mjesta ili odvedeni u logore protjerani su sa jednom kesom u ruci ili bez icega i sada se nalaze rasuti po cijelom svjetu narocito u zapadnoj Europi, ima ih dosta i u dalekim zemljama kao npr. Australija, Novi Zeland, Amerika i Kanada, Neke porodice su potpuno zatrane, a neke rastavljene i zive odvojeno jedni od drugih po svim kontinentima sto sad povecava tugu kod tog stanovnistva. Medutim i pored takve tragedije da nijedna ziva dusa nije ostala u mjestu.

Desetak hrabrih mjestana je uspjelo ukljuciti se u oslobodilacku armiju Bosne i Hercegovine narocito u Travnickom kraju. i dali su veliki doprinos borbi za ocuvanje barem dijela Bosne i Hercegovine.Jer od postanka svijeta vlada zakon medu ljudima da se cijena slobode mora platiti. Ako narod to zna onda moze umirati sa pjesmom i stoicki podnositi zrtve, jer ima tajnu snagu dok oni sto ratuju i ginu radi okupacije i pljacke nemaju takvu svijest ni snagu i kada im se desi zlo jaucu i proklinju.
Zrtve iz Rakovcana su mirno podnosile udarce cetnika i odlazili u smrt bez placa i bez molitve za milost, bez ijednog slucaja da se neko prekrstio i presao u srpstvo da bi spasio zivot. Po tome su svi junaci a vjerovatno i Sehidi i svi zasluzuju nas nezaborav..

Danas sedam godina nakon "dejtona" vecina mjestana sirom svijeta nosi u svojim srcima ljubav prema rodnom kraju i u svjetu nose lijepe pejsaze i vidike Rakovcana. Razmisljajuci kada ce se vratiti nazad.

Draga braco i sestre.Mnogi ljudi toga kraja nisu znali da je to u stvari bilo etnicko ciscenje od nesrpskog naroda.Pored etnickog ciscenja genocida nad stanovnistvom, oni su pljackali svakojaku imovinu.Kuce kada bi opljackali od namjestaja,alata poljoprivrednih masina, traktora.auta,stoke.gradevinskih matrijala,zalihe zita i ostatke hrane i namirnica onda su popalili i rusili. Stoku masine i pokretnu imovinu kada bi popljackali onda bi kamione i natovarili i vozili prema gladnoj Srbiji i Srpskim naseljima.Toliko su ocistili da su i smrdljive cijevi od kanalizacije iz zemlje povadili i odnijeli. Ali nije ni cudno oni se nisu ni naucili imati samo su imali zemljani pod gdje su mogli hrakati i pljuvati po njemu i dvije klupe gdje su mogli jesti pascetinu i piti rakiju to im je sve bogastvo sto su imali.Nisu znali sta je spavaca soba dok je nisu od balija otijerali.
Kada su zasli u Rakovcane i susjedna mjesta tovarili su namjestaj kao sijena i vozili ali sta im vrijedi hajdukluk je proso sta ce sada. Cak su i poslije tzv. Dejtonskog mira na godinu i dvije kada su neki protjerani stanovnici bili najavili povratak eksplozivnim srestvima porusili ostatke zidova , temelja kuca i mjesta od dzamija.
Ali uz Alahovu pomoc ima stotinjak hrabrih koji su uspjeli vratiti se nazad i djelimicno ozivijeti ponovo Rakovcane. To je tezak korak vratiti se u prazno, prvo se mora ocistiti kuciste od ostatka zidova i korova drveca koje je zaraslo po nekadasnjim avlijama, bastama,cvijetnjacima i njivama.Zatim treba graditi krov nad glavom.Vlada i medjunarodna zajednica daju slabu ili nikakvu pomoc ali u prkos tome svemu hrabri Rakovcanci ne odustaju da prave kuce onakve kakve mogu. Tako da nije jos napravljena Dzamija kao simbol i centar vjerskog zivota Bosnjaka, niti je sto napravljeno od privrednih djelatnosti. Napravili su kucu za zajednicke vjerske potrebe, napravili vodovod i doveli struju. Racunaju na svoje snage,eventualnu pomoc od svoje dijaspore i uzdaju se u Allahovu pomoc.Pa se nadaju i boljim vremenima i boljem zivotu.
Naime buducnost pripada demokratskom razvoju koji se ocekuje i koji se postepeno razvija. Pa i Bosnjaci ovog mjesta ocekuju napredak.Nezaboravljajuci nikad genocid i unistavanje koje su prezivjeli i u nadi da se vise nikad ne ponovi.Nesmiju vjerovati onim sto su nas ubijali i rastjerali po citavom svijet.
Uz Allahovu pomoc dobrog srca i razuma pomozimo sve sto je moguce.
Pomozimo nasim dragim Rakovcanima a to je barem moguce.
violentjack....jesil ti to iz prijedora? ....Bio sam tamo davno jer sam imao neke rodbine....pa poznajem malo poblize grad. Odakle si tacno.?
u_prolazu2

Post by u_prolazu2 »

kijametdedo wrote:stani malo, ti MENI koji zivim u sarajevu govoris o tome da pogledam kuce po stupu? pa valjda covjece ja bolje od tebe znam gdje ko gradi kuce, i kakve, tim vise sto sam diplomirani arhitektonski inzenjer!
pa produzi malo do azica, dogloda, otesa, bara...i inih naselja.... i vidjet ces da je napravljeno puno kuca - uglavnom bez gradjevinske dozvole gospodin inzenjer. na stupu napravljene zgrade za pripadnike bosnjacke komponente vojske federacije - jer je tako jos efikasnije promjeniti strukturu stanovnistva - ciji je proces upravo zavrsen. ostalo je jos nekoliko hrvata - koji su vam trn u oku, al ako i njih istjerate ne mozete se vise izgovarati na multietnicnost, a u biti ne mozete ni sada. i pticama na grani je jasno !
ja ne moram biti pazljiv - niti se bojim tvojih prijetnji !

(korigirano sto sam mislio da eventualno bilo kog vrijedja, najiskrenije i bez provokacija se nadam se da je sad ok?)
Last edited by u_prolazu2 on 18/09/2004 03:45, edited 2 times in total.
Qwert

Post by Qwert »

Imate pravo, samo uzivajte, zapalo vas je. Ubi, ubi, proteraj...nego svakom fasizmu dodje kraj, pa i vasem ce.
margareta

Post by margareta »

Svakom fašizmu i svim fašistima kraj će doći za njihova jadnoga i idiotskoga fašističkoga života.

Nijemci su se branili od jevreja pod Hitlerovim vodstvom i nikada se neće osloboditi hipoteke fašizma i nacionalfašizma.

Srbijanci, Crnogorci i Hrvati su "se branili" fašističko zločinačkim metodama od Muslimana i šta su dobili ?

Amerikanci se "brane od Sadama" fašističko okupacionim i zločinačkim metodama nad nedužnim Iračanima, i šta će dobiti, naftu i pomor Islama ?

Stradanje Kurda će platiti vinovnici zločina kao i CIJELI "demokratski"
svijet.

LJudi se igraju BOGOVA i masovno oduzimaju ljudske živote , a sila Bogu nije mila.

Ateisti su ipak najčistiji narod, jer ne lažu...............
violentjack

Post by violentjack »

I Hrvati su na vrijeme shvatili sta su vam namjere.Nikada vise sa vama.Ako je ovo BiH,zasto ne odes u dresu vse reprezentacije u zap Mostar ili S Brijeg?Isto vazi i za bilo koji grad u RS.

Mjesto rodjenja:Sarajevo
Prebivaliste:Dobrinja 4
Prije agresije na BiH:Dobrinja 3

U cemu je sad razlika?[/quote]

A sto bi me bolile tvoje cinjenice..pa ufatiio sam te u lazi mnogo puta..sad se ko prodaje..sad se ne prodaje..a ti ne znas ni da beknes

Irena..drago mi je sto ne zelis ..ne zelim ni ja sa tobom.;.ali kvaka je sada

Rat ce krenuti..sad za 10 ili 50 godina..a tada bjezite ka misevi

Uzivaj nije ni carevo..on sanja a neki drugi misle za njega

A
violentjack

Post by violentjack »

violentjack....jesil ti to iz prijedora? ....Bio sam tamo davno jer sam imao neke rodbine....pa poznajem malo poblize grad. Odakle si tacno.?

Prijedor 3..Prijedor se je djelio na 3 oblasti meduzone

U jednoj su bili Cetnicki Pecani napravljeni na begovoj zemlji..ima jos toga Stari

Jesi svratio do Sane bar ili Kljuca tamo se lakse dise :D
violentjack

Post by violentjack »

Azici ledina do 1 svjetskog rata..Musliamnska zemlje..kasnije je pokraderna i naselili su se Srbi kao i Hrvati

Osjek poznato Bosnjacko selo...dosta vojskovoda Bosnjaka je tamo zivjelo..nacionalizirano nakon 1 svjetskog rata..Bosnjaci otisli..Srbi se naselili

Otes selo Bogumilsko sa par kuca..kasnije Pozderac naseljava Otes Hrvatima iz Hercegovine..zato i danas tamo Hrvati se pale na Svinjski
margareta

Post by margareta »

violentjack wrote:Azici ledina do 1 svjetskog rata..Musliamnska zemlje..kasnije je pokraderna i naselili su se Srbi kao i Hrvati

Osjek poznato Bosnjacko selo...dosta vojskovoda Bosnjaka je tamo zivjelo..nacionalizirano nakon 1 svjetskog rata..Bosnjaci otisli..Srbi se naselili

Otes selo Bogumilsko sa par kuca..kasnije Pozderac naseljava Otes Hrvatima iz Hercegovine..zato i danas tamo Hrvati se pale na Svinjski
MODERATORI POLITIKE
margareta

Post by margareta »

violentjack wrote:Azici ledina do 1 svjetskog rata..Musliamnska zemlje..kasnije je pokraderna i naselili su se Srbi kao i Hrvati

DOBROVOLJAC POLITIČKI LIKVIDATOR I MODERATOR
violentjack

Post by violentjack »

:roll: Jesam nesto ruzno rekao Margareta

:D :roll:
margareta

Post by margareta »

margareta wrote:

DOBROVOLJAC POLITIČKI LIKVIDATOR I MODERATOR
violentjack

Post by violentjack »

:D Margareta za predsjednicu :D
margareta

Post by margareta »

Ja ne, ali ti da. Zašto?
Zato što si "demoderator !
Aznaš li gdje ćeš i s' kim moderirati?
To ti je bolje ni u snu usniti.

Laka ti i mirna ova tiha i pretiha noć, zar ne ?
margareta

Post by margareta »

Ja ne, ali ti da. Zašto?
Zato što si "demoderator !
Aznaš li gdje ćeš i s' kim moderirati?
To ti je bolje ni u snu usniti.

Laka ti i mirna ova tiha i pretiha noć, zar ne ?
violentjack

Post by violentjack »

Ma pametna si mi Margareta

:D
Post Reply