Dodik: "srbi su se branili"
- Jimmy_The_Saint
cre·den·tial
–noun 1. Usually, credentials. evidence of authority, status, rights, entitlement to privileges, or the like, usually in written form: Only those with the proper credentials are admitted.
Jel' ovo formalno ili neformalno?
2. anything that provides the basis for confidence, belief, credit, etc.
–verb (used with object)
Jel' ovo više formalno ili više neformalno?
3. to grant credentials to, esp. educational and professional ones: She has been credentialed to teach math.
Ovo se u nas može zvati kvalifikacija, ili EVENTUALNO ovlaštenje.
–adjective 4. providing the basis for confidence, belief, credit, etc.
E sad, prijevod je bio totalno CIRKUMSTANCIJALAN. Credentials mogu bit' i vjerodajnice na starom dobrom hrvatskom, tj. akreditivi. Al' mislim da paprike i njihovo prodavanje prije spada u kvalifikacije nego u akreditive. Ostavljam ti diskreciono pravo da si probereš šta si šćela reć'.
–noun 1. Usually, credentials. evidence of authority, status, rights, entitlement to privileges, or the like, usually in written form: Only those with the proper credentials are admitted.
Jel' ovo formalno ili neformalno?
2. anything that provides the basis for confidence, belief, credit, etc.
–verb (used with object)
Jel' ovo više formalno ili više neformalno?
3. to grant credentials to, esp. educational and professional ones: She has been credentialed to teach math.
Ovo se u nas može zvati kvalifikacija, ili EVENTUALNO ovlaštenje.
–adjective 4. providing the basis for confidence, belief, credit, etc.
E sad, prijevod je bio totalno CIRKUMSTANCIJALAN. Credentials mogu bit' i vjerodajnice na starom dobrom hrvatskom, tj. akreditivi. Al' mislim da paprike i njihovo prodavanje prije spada u kvalifikacije nego u akreditive. Ostavljam ti diskreciono pravo da si probereš šta si šćela reć'.
-
dashing
odoh. moram prijateljici na wedding dinner. filipinka - udaje se za kineza. mozda i bude dobrog kerovskog rostilja.Jimmy_The_Saint wrote:U svakom slučaju u moj CV nikad neće ući "razvijanje bureka od koker-španijela i spravljanje ćevapčića od njemačkog ovčara na balkonskom roštilju".
a ti mi budi pozdravljen. pleasure k'o i uvijek.
- Jimmy_The_Saint
Haj' čuvaj se i samo halal klopaj a jaranici kuku lele...dashing wrote:odoh. moram prijateljici na wedding dinner. filipinka - udaje se za kineza. mozda i bude dobrog kerovskog rostilja.Jimmy_The_Saint wrote:U svakom slučaju u moj CV nikad neće ući "razvijanje bureka od koker-španijela i spravljanje ćevapčića od njemačkog ovčara na balkonskom roštilju".
a ti mi budi pozdravljen. pleasure k'o i uvijek.
-
crnjak
NEVER FORGETSvemirski_Jebach wrote:Azemin wrote:nije tema ali da mi je samo znati kakve veze ima anna frank sa zastitom jevreja? ponovo lupas...anna frank je holandska jevrejka i nju niko nije stitio osim prijatelja njenog oca koji nisu bili nijemci nego holandjani.freak_with_a_laptop wrote:Je li vam potrebna politika i njihovi zastupnici da bi se istina cula?
Neko je spomenuo u postu, da Bosnjaci imaju fatalisticki stav i da se - radi obzira na komsiluk - istina sapce. To je istina. Onaj, ko digne glas, optuzen je kao nacionalista. Kolektivna krivica Srba postoji, medjutim, da bi postedili pojedinca, Srbina koji je sluzio u armiji BiH, mi sapcemo istinu.
Njemci se kolektivno okrivljuju za genocid i zlocin pocinjen prije 60 godina. A imali su antifasisticki pokret, imali su veliki broj heroja, koji su stitili jevreje i zivotom platili. Sjetimo se Staufenberga i atentat na Hitlera. Sjetimo se Anne Frank. Placaju ostetu jevrejima i dan danas, podizu im spomen ploce na svakom cosku - ali dzaba, to se ne pika. Cak i cetvrta generacija objasnjava i pravda i pere se. Suteci smo postigli, da se mi pravdamo namjesto njih.
Svaki susret sa Srbinom, u 99% slucajeva, izazove ogromnu agresiju u meni. Gadi mi se slusat opravdanje i dokazivanje nekih pseudo demonstracija u BG i zvakanje fraza bratstva i jedinstva. Sto duze razgovor tece, neminovno im izleti glorifikacija i mistificiranje svojih uspjeha, citaj genocida. Fuj.
Treba glas podici, nek se ori. A komsija, koji se vratio iz Beograda, i on spada u taj kolektiv, pa nek slusa, istina je.
I atentat na hitlera nije bio ciljan radi zastite jevreja...
curb you ignorance.
Eto, neka tebi svaki srbin smeta i izaziva agresiju...a oni koji su sjedili sa mnom u podrumu, i ginuli zajedno sa ostalima od cetnickih granata, oni koji su u rovu zajedno branili bih od tnikace i zivote za bosnu da li i njih mrzis?
Fuj...
e eto makar radi njih, a i onih koji su se u drugom svjetskm ratu borili protiv tnikace i svaba i ustasa, ja ne mogu zvati srbe genocidnim narodom. A nije me ni stid ni strah bilo koga...da razvrstam cetnicku politku od srba koji su joj se otvoreno suprostavili.
a takve kao ti, zovem ...ma ne smijem kazat.
NEVER FORGİVE
SREBRENİCA '95
-
crnjak
ili sto bi neko vrlo pametno rekao nisu svi srbi cetnici ali su zato svi cetnici srbi majku im fasisticku
a mile jos malo pipe se zavrcu ova spika je samo odstupnica za njega sad kad bude potpisivao sve sto budu trazili
buducnost nam je ipak svijetla izgleda
a mile jos malo pipe se zavrcu ova spika je samo odstupnica za njega sad kad bude potpisivao sve sto budu trazili
-
Azemin
Hej nisam ja to rek´o.crnjak wrote:Svemirski_Jebach wrote:NEVER FORGETAzemin wrote: nije tema ali da mi je samo znati kakve veze ima anna frank sa zastitom jevreja? ponovo lupas...anna frank je holandska jevrejka i nju niko nije stitio osim prijatelja njenog oca koji nisu bili nijemci nego holandjani.
I atentat na hitlera nije bio ciljan radi zastite jevreja...
curb you ignorance.
Eto, neka tebi svaki srbin smeta i izaziva agresiju...a oni koji su sjedili sa mnom u podrumu, i ginuli zajedno sa ostalima od cetnickih granata, oni koji su u rovu zajedno branili bih od tnikace i zivote za bosnu da li i njih mrzis?
Fuj...
e eto makar radi njih, a i onih koji su se u drugom svjetskm ratu borili protiv tnikace i svaba i ustasa, ja ne mogu zvati srbe genocidnim narodom. A nije me ni stid ni strah bilo koga...da razvrstam cetnicku politku od srba koji su joj se otvoreno suprostavili.
a takve kao ti, zovem ...ma ne smijem kazat.
NEVER FORGİVE
SREBRENİCA '95
-
freak_with_a_laptop
ne srkletiAzemin wrote:
Hej nisam ja to rek´o.
zna se ko je rekao - relax
-
freak_with_a_laptop
Last edited by freak_with_a_laptop on 11/12/2006 12:59, edited 1 time in total.
-
_BosanaC
Smatraj se opomenutim.crnjak wrote:ili sto bi neko vrlo pametno rekao nisu svi srbi cetnici ali su zato svi cetnici srbi majku im fasisticku
-
hejter
Da se islo do kraja i da nas amerikanci ne zaustavise u Krajini '95., stigli bi do Zemuna! Ali, eto, sad cemo jos najmanje 20 godina imati problema sa R.Sumskom i tipovima poput gorile Dodika. Ali nece ni njima dugo ovo trajati, gradjanska drzava je na vidiku, samo da se usvoji policija na drzavnom nivoutaxi_driver wrote:dodik je dobar ekonomista,ali je ko politicar i covjek nula.ima ponekad i dobrih dijela,ali u sustini je tenkre.volio bih ga samo pitati,kako se to srpski narod branio i od koga?to sam mu ja predstavljao prijetnju sa viljuskom,a on imao tenk.boze sacuvaj.nekad mi je stvarno krivo sto se rat ovako zavrsio.trebalo se ici do kraja pa kom opanci kom obojci.
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
Jel ti znaèi to ¹to je u rovu sjedio s pu¹kom i èekao da ga raznese ista granata ili isti metak koji je namjenjen tebi? Blago tebi s tvojom pameæu...in medias res wrote: naravno da se NE moze reci da srbi NISU genocidan narod......ako je neko ostao u toku rata tamo gdje je i zivio, a da taj dio nije pripao RS-u, meni ne znaci nista....
-
Azemin
Izvini ali bilo je i masa Srba sto su ostali a u najmanju ruku izjednacavali strane.ztluhcs wrote:Jel ti znači to što je u rovu sjedio s puškom i čekao da ga raznese ista granata ili isti metak koji je namjenjen tebi? Blago tebi s tvojom pameću...in medias res wrote: naravno da se NE moze reci da srbi NISU genocidan narod......ako je neko ostao u toku rata tamo gdje je i zivio, a da taj dio nije pripao RS-u, meni ne znaci nista....
-
Roger_CA
Ne okrivljuju. Nikada Nijemci kao narod nisu odudjeni za genocid. Nikada jedna drzava nije osudjena za genocid.freak_with_a_laptop wrote: Njemci se kolektivno okrivljuju za genocid i zlocin pocinjen prije 60 godina.
Poznati genocidi:
nad Banu Kuraizama
nad Kataranima
nad Guancama (od drzave Spanije)
nad Indijancima (od strane Sjedinjenih Americkih drzava), nad Inkama, Majama i Aztekama (od strane Spanije i Portugala)
nad Eriama i Petuncima od strane Irokesa
nad Dzungarima od strane cara Kianlonga
nad Aboridzinima i Tasmancima od strane Velike Britanije
nad Cerkesima
nad prastanovnicima Konga od strane Belgije
nad Hererima od strane Njemacke (1904)
nad Indijancima u Argentini od strane Velike Britanije
nad Jermenima od strane Turske, preko milion mrtvih
nad asirskim Krscanima od strane Turske
nad Kurdima od strane Turske (1916/1917)
nad Donkosacima od strane SSSR-a (1920)
Nad jenesima od strane Svajcarske (1926-1970)
nad Ukrajincima od strane SSSR-a (1932-1933)
nad Jevrejima, Slavenima, Romima od strane Njemacke (1933-1945), preko 50 miliona mrtvih
nad baltickim narodima od strane SSSR-a (1944-1953)
nad Jevrejima, Nijemcima, Poljacima od strane SSSR-a, preko 2 miliona mrtvih
nad Rusima od strane SSSR-a (preko 15 miliona mrtvih)
nad Srbima od strane Nezavisne Drzave Hrvatske (1941-1945), preko 1 milion mrtvih
nad Hrvatima, Srbima i njemackim zarobljenicima od strane Socijalisticke Federativne Republike Jugoslavije (preko 1 milion mrtvih)
nad Nijemcima (1945-1950, etnicko ciscenje, 2,1 milion mrtvih) od strane SSSR, SAD, Velike Britaije i Francuske
nad Hindima u Pakistanu i muslimanima u Indiji (preko 2 miliona mrtvih)
nad Tibecanima od strane Kine
nad Papua Indonezanima (1962 do danas!)
nad Kinezima Indonezije (1965)
nad Alzircima od strane Francuske (1945)
nad Ibosima od strane Nigerije (1966-1970), preko milion mrtvih
genocid u kambodzi (1971-1979), oko 2-3 miliona mrtvih
genocid u Burundiju (1972)
genocid u istocnom Timoru (1975-1999)
genocid u Vijetnamu od strane Sjedinjenih Americkih Drzava, preko 2 milona mrtvih
genocid nad Kurdima u Iraku (preko 400.000 mrtvih)
genocid nad Cadima (1984-1989)
genocid u Liberiji (200.000 mrtvih, 1989)
genocid u Ruandi (1994, preko 1 milion mrtvih)
genocid u Bosni, masakr u Srebrenici, (1995, preko 8.000 mrtvih)
genocid nad Hazarima od strane talibana (1996-2001)
genocid nad Furima, Masalitima i zagahavima u Darfuru (2004- ???, do danas preko 300.000 mrtvih)
genocid nad narodima Afganistana od strane SAD
genocid nad narodima Iraka od strane SAD i Velike Britanije
Staufenberga nije interesovalo sistematsko unistenje Jevreja, vec samo Njemacka. On je htio da ubije Hitlera, da bi saveznicima ponudili primirje i zadrzali sto vise teritorija koje su osvojili. Sve do 1944 je podrzavao Hitlera i ratne planove i tek kada je uocio da se rat vise ne moze dobiti, okrenuo se protiv njega, ali ne da bi spasio Jevreje, nego da bi spasio Njemacku! Anne Frank je bila Jevrejka, kao sto je vec receno. Schindler je sve do par mjeseci pred kraj rata bio ratni profiter na strani nacisticke Njemacke.freak_with_a_laptop wrote: A imali su antifasisticki pokret, imali su veliki broj heroja,
koji su stitili jevreje i zivotom platili. Sjetimo se Staufenberga
i atentat na Hitlera. Sjetimo se Anne Frank.
Zato sto je stav medjunarodne zajednice da nijedan narod ili drzava nemoze da bude osudjen ili okrivljen za genocid. Oni kazu da postoji samo individualna krivica, ali zasto bi danasnji Nijemci bili krivi za ono sto se dogadjalo u 2. svijetskom ratu? Kada je 1985 americki predsjednik Regan posjetio groblje nacistickih vojnika u Njemackoj i rekao da je njemackom narodu nepravedno nametnuta krivnja, Njemackoj su otvorena vrata da njemacki narod proglasi zrtvom, a kao jedinog krivca predstavi Adolfa Hitlera, koji usput nije Nijemac.freak_with_a_laptop wrote: Placaju ostetu jevrejima
i dan danas, podizu im spomen ploce na svakom cosku - ali dzaba, to se
ne pika. Cak i cetvrta generacija objasnjava i pravda i pere se.
Pa da osude sami sebe? Takva odluka nebi imala nikakvog uticaja na unutrasnje uredjenje BiH, ali bi imala uticaja na sve one koji su u istoriji izvsili genocid. U slucaju genocida, nemogucnost retroaktivnog pokretanja sudjenja nebi vazila, a dali je to u interesu naprimjer jedne Amerike, koja je nastala na genocidu?Reina wrote: da presuda za genocid je vrlo vazna, odluka ce se donijeti u februaru ...
a da li se samo trebamo moliti Bogu.... ono dokaza za genocid i bez ovih baraba ima....
sta kaze tv je jedno, a realnost je drugo. RS privlaci strane investitore, a gdje je kapital, tu je moc. Oni su iz dana u dan jaci. Federacija ne funkcionise. Hrvati u Federaciji svoj dio smatraju dijelom Hrvatske i kada odes u hrvatske gradove, ti se osjecas kao u Hrvatskoj. Njhove zastave i simboli, a nigdje svjedoka da je to dio BiH. Ne vjerujem da ce Srbija biti osudjena za genocid, jer to nije u interesu medjunarodne zajednice. Njihovi principi su jasni: nema kolektivne krivice, a razloge sam gore naveo. Nisu ludi da osudjuju sami sebe.sajtion wrote: i njemu i republici srpskoj su dani nabrojani. poslje februara ce srbija biti
oficijalno osudjena za genocid i nece imam legimaniteti da postoji jer je stvorena na genocidu.
zato ce onaj Ren jos malo pa podrzati Dodikovu verziju reforme policije.zavrzlama wrote: Zato svijet i trazi jedinstvenu policiju i jacanje BIH institucija da
se krene sa otupljivanjem sistema koji tjera narod u torove i kome se ispira mozak sa prepadanjem svojim do jucerasnjim komsijama...
Odakle ti to? Hrvatska se nikada nije i nikada nece odreci pretenzija na BiH. Za razliku od Srba koji zele 49%, Hrvatska zeli 100% teritorije. Samo zato sto Sanader glumi diplomatu, mislis da je skrenio sa Tudjmanovog puta? Hrvatska Stranka Prava zeli Hrvatsku u granicama NDH, u HDZ oko toga imaju dvije struje. Jedna koja misli kao HSP, a druga koja zeli Hrvatsku u granicama banovine iz 1939. Niko u Livnu nece reci da je to Bosna, svi ce ti reci da je to Hrvatska. Tako je i u ostalim mjestima sa hrvatskom vecinom. To sto je Herceg Bosna oficijelno ukinuta nije promjenilo stanje na terenu.zavrzlama wrote: Hrvatska je definitivno se odrekla pretenzija na BIH..ceka se jos Srbija i to je to..
Dobra ti je ova nineac. Imamo dvije opcije: Prihvatiti RS i okrenuti se ekonomiji ili i dalje pokusavati ukinuti RS i nestati ekonomski. Nijedna opcija ne garantuje cijelovitu BiH, ali kada bi se okrenuli ekonomiji, mogli bi zivjeti kao ljudi, bilo ili ne bilo cjelovite BiH. Sto nam je vrijednije? Proziviti lijepo ovaj zivot ili nastaviti borbu u kojoj mi sve vise licimo na don kihota. Ima nekih, pa mi kazu da ne volim BiH, ali to nije istina, samo hebes drzavu iz koje ti svaki dan bjezi na stotine mladih i koja svojim gradjanima nemoze obezbjediti da zive kao normalan svijet. Bio je rat, ali to nije opravdanje. Vise od jedne decenije je proslo, a ekonomija stoji. Lako je za svoje greske kriviti uvijek drugu stranu (onu neprijateljsku u ratu), ali kada ti svaki dan odlaze mladi iz BiH i svaki dan gubis inteligentne ljude, koji svoju srecu traze po zapadnoj Evropi, Americi i Australiji, onda se pitam, ko ce uopce zivjeti u BiH. Nikada se ti koji odlaze vise nece vratit. Svakog dana sve vise ljudi se odrice bosanskog, u korist americkog, njemackog, svedskog ili nekog drugog drzavljanstva.nineac wrote: Sada jedina mogucnost da nesto od ove drzave bude jeste da Federacija
toliko ekonomski ojaca da pojede RS, ali uz ovakve supke kakvi kod nas
sjede u foteljama to je nemoguce!
Bio osnovan na nerpavdi ili ne, iza tog ugovora stoje velike sile, a one odlucuju sta je pravda, a sta nepravda. Mozda je nepravedno kada nekog ubicu osude na 10 godina zatvora, pa ga puste na slobodu za 3 godine, ali pravosudje i pravda nemaju nista zajedno. Tako je i sa dejtonskim sporazumom. Uostalom, imali igdje idealnog sporazuma? Sporazum, kako ime kaze, podrazumjeva da se dvije ili vise strana sporazume oko neceg, a to znaci da svi pomalo popuste. Pravedni sporazumi ne postoje.freak_with_a_laptop wrote: Koliko ugovor vrijedi, u ovom slucaju Daytonski, ocigledno je.
Osnovan je na nepravdi i to je sto nas muci, sto nas grci, izjeda nas iznutra. Koliko god da je zakonski legitimno, nije prihvaceno i nece nikad biti.
Last edited by Roger_CA on 11/12/2006 13:17, edited 1 time in total.
-
ztluhcs
Ali su ostali i rizikovali da ih braæa ubiju zbog toga...Azemin wrote:Izvini ali bilo je i masa Srba sto su ostali a u najmanju ruku izjednacavali strane.ztluhcs wrote:Jel ti znaèi to ¹to je u rovu sjedio s pu¹kom i èekao da ga raznese ista granata ili isti metak koji je namjenjen tebi? Blago tebi s tvojom pameæu...in medias res wrote: naravno da se NE moze reci da srbi NISU genocidan narod......ako je neko ostao u toku rata tamo gdje je i zivio, a da taj dio nije pripao RS-u, meni ne znaci nista....
-
Azemin
Ne nego zato sto nisu imali kuda ic.ztluhcs wrote:Ali su ostali i rizikovali da ih braća ubiju zbog toga...Azemin wrote:Izvini ali bilo je i masa Srba sto su ostali a u najmanju ruku izjednacavali strane.ztluhcs wrote: Jel ti znači to što je u rovu sjedio s puškom i čekao da ga raznese ista granata ili isti metak koji je namjenjen tebi? Blago tebi s tvojom pameću...
-
ztluhcs
Jebo te rezon - kud je to imalo otiæi pola Bosne pa je oti¹lo? I buni¹ se ¹to po istom rezonu ljudi okolo prièaju kako su svi muslimani teroristi i onda te to boli...Azemin wrote:Ne nego zato sto nisu imali kuda ic.ztluhcs wrote:Ali su ostali i rizikovali da ih braæa ubiju zbog toga...Azemin wrote: Izvini ali bilo je i masa Srba sto su ostali a u najmanju ruku izjednacavali strane.
Blago tebi...
-
Azemin
Gdje sam ja govorio o muslimanima i teroristima?ztluhcs wrote:Jebo te rezon - kud je to imalo otići pola Bosne pa je otišlo? I buniš se što po istom rezonu ljudi okolo pričaju kako su svi muslimani teroristi i onda te to boli...Azemin wrote:Ne nego zato sto nisu imali kuda ic.ztluhcs wrote: Ali su ostali i rizikovali da ih braća ubiju zbog toga...
Blago tebi...
Pola Bosne nije otislo vec je protjerano, istjerano i bjezalo jer bi ostali nizi za par centimetara. Tad ides iako neces! Ovi su isli jer "nisu bili na svom", ali oni sto nisu imali kud ostajali su. Neki su imali ali ostali jer su htjeli biti na bosanskoj strani, a neki jer su se nadali cetnickoj okupaciji ili jednostavno nisu htjeli napustit kucu/stan ali su ostali na cetnickoj strani u mislima.
-
deset_u_pola
[quote="Roger_CA"][quote="freak_with_a_laptop"]
Poznati genocidi:
nad Banu Kuraizama
nad Kataranima
nad Indijancima (od strane Sjedinjenih Americkih drzava), nad Inkama, Majama i Aztekama (od strane Spanije i Portugala)
nad Cerkesima
nad Jevrejima, Slavenima, Romima od strane Njemacke (1933-1945), preko 50 miliona mrtvih
nad Srbima od strane Nezavisne Drzave Hrvatske (1941-1945), preko 1 milion mrtvih
nad Hrvatima, Srbima i njemackim zarobljenicima od strane Socijalisticke Federativne Republike Jugoslavije (preko 1 milion mrtvih)
nad Nijemcima (1945-1950, etnicko ciscenje, 2,1 milion mrtvih) od strane SSSR, SAD, Velike Britaije i Francuske
genocid u Vijetnamu od strane Sjedinjenih Americkih Drzava, preko 2 milona mrtvih
genocid nad Furima, Masalitima i zagahavima u Darfuru (2004- ???, do danas preko 300.000 mrtvih)
A to k'o Srbi napravili samo jedan genocid i to 1995. god?!
Provjeri malo svoje izvore, Rogere. Da nisi možda konsultirao literaturu SANU.
Poznati genocidi:
nad Banu Kuraizama
nad Kataranima
nad Cerkesima
A to k'o Srbi napravili samo jedan genocid i to 1995. god?!
Provjeri malo svoje izvore, Rogere. Da nisi možda konsultirao literaturu SANU.
-
crnjak
moze objasnjenje???_BosanaC wrote:Smatraj se opomenutim.crnjak wrote:ili sto bi neko vrlo pametno rekao nisu svi srbi cetnici ali su zato svi cetnici srbi majku im fasisticku
na pm ako je moguce
-
ztluhcs
Pitam te jel te boli kad to èuje¹? Mene boli... O èetnicima prièaj ¹ta te volja, jebi im mater, pucaj u njih, svejedno mi, samo ljudima koji su nosili glavu u torbi ovdje - zajedno sa muslimanima nema¹ ¹ta reæi...Azemin wrote:
Gdje sam ja govorio o muslimanima i teroristima?
-
Azemin
Boli, i nemam.ztluhcs wrote:Pitam te jel te boli kad to čuješ? Mene boli... O četnicima pričaj šta te volja, jebi im mater, pucaj u njih, svejedno mi, samo ljudima koji su nosili glavu u torbi ovdje - zajedno sa muslimanima nemaš šta reći...Azemin wrote:
Gdje sam ja govorio o muslimanima i teroristima?
Ali ti kazem da nisu svi Srbi sto su ostali isti. Imaju ovi sto ti spominjes a ima i onih sto su ostali a navijali za cetnike il´ makar izjednacavali strane nazivajuci to "gradjanskim ratom" i sl. To barem moras priznat, ne spominjuci one sto su oprave bili na bosanskoj strani, ne samo u bosanskom gradu.