DODIK: OTVORITI SVE TABUE

-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#51 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by -LIBERO- »

pure_love wrote:imas i dobar broj bosnjaka koji zele podjelu
I sa tim opravdavas taj politicki smijer?

Kao evo slozili smo se svi klerofasisti,nacional sovinisti ..ima ih na sve tri strane i hajmo zemlju rastaliti.

Jedinstvena,cjelovita,ne djeljiva,zemlja svih naroda i gradjana,ravnopravnost na svim dijelovima ove zemlje za SVE.

O unutarnjem,ali samo unutarnjem,teritorijalnom uredjenju moze se razgovarti o bilo cemu.

Sve drugo vodi u rat,etnicka ciscenja,nemire i stradanja.

Kome je do rata bujrum
estonija

#52 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by estonija »

Kome je do rata bujrum[/quote]
Oni bi ratovali,e nema MIR PA CRKNITE! :dance:
POLICE

#53 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by POLICE »

dallton wrote:
portal01 wrote:
dallton wrote:jel ovo ovosedmicna doza referenduma? :-)

dzaba sanjate podjele ovako onako, ne moze valja vam se patiti zajedno jos najmanje jedno 20 godina, pa ko ziv ko mrtav...
dzaba i vi sanjate ujedinjenje ovako onako, ne moze valja vam se patiti zajedni jos najmanje jedno 20 godina
onda cete dosaditi i americi i europi i slijedi raspad
da je sve do gore navedenih, stvar bi se davno raspala....al nije ni do njih, nego srbi cuvaju bih da se ne raspadne, to su najveci njeni cuvari ...
Bolje će je oni čuvati nego li šljam koji je sljego s prokletija i sandžaka :D
dallton

#54 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by dallton »

al su trolovi navalili na ovaj forum zadnjih dana, jel ovo neki srpski recept za rjesavanje problema nezaposlenosti?
zambaklija

#55 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by zambaklija »

SVIMA j.... m.... koji zagovaraju i priželjkuju podjelu BiH,dabogda vam apoteka menza bila,dabogda cjelokupnom vašem naraštaju rasli rogovi i grbe,dabogda vam se tjelo raspadalo od side,raka i ostalih boleščina SVIMA KOJI ZAGOVARAJU I PRIŽELJKUJU RASPAD MENI JEDINE DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE.eto pa nek me sada banuju,ali sam morao :x :x
zavrzlama

#56 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by zavrzlama »

zambaklija wrote:SVIMA j.... m.... koji zagovaraju i priželjkuju podjelu BiH,dabogda vam apoteka menza bila,dabogda cjelokupnom vašem naraštaju rasli rogovi i grbe,dabogda vam se tjelo raspadalo od side,raka i ostalih boleščina SVIMA KOJI ZAGOVARAJU I PRIŽELJKUJU RASPAD MENI JEDINE DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE.eto pa nek me sada banuju,ali sam morao :x :x
ne srdi se jarane..."oni zagovaraju"...BIH se moze podijeliti silom..a sile nemaju
;-) ....sta bi od silne sile i granice K/K/V...spadosmo na zagovaranje podjele BIH....
estonija

#57 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by estonija »

zambaklija wrote:SVIMA j.... m.... koji zagovaraju i priželjkuju podjelu BiH,dabogda vam apoteka menza bila,dabogda cjelokupnom vašem naraštaju rasli rogovi i grbe,dabogda vam se tjelo raspadalo od side,raka i ostalih boleščina SVIMA KOJI ZAGOVARAJU I PRIŽELJKUJU RASPAD MENI JEDINE DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE.eto pa nek me sada banuju,ali sam morao :x :x
Bogami ces banit popit,nemeres ljudima jebem mater cetnicku te tako? :dance: :bih:
piupiu

#58 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by piupiu »

estonija wrote: Bogami ces banit popit,nemeres ljudima jebem mater cetnicku te tako? :dance: :bih:
Boga ti, Estonac/ka, kojim ti jezikom govoris? :?
Prpa.ba

#59 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by Prpa.ba »

Image

Kompromis. :)
bijelo_dugme

#60 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by bijelo_dugme »

portal01 wrote:
Lustracija! wrote:Ima jos jedna stvar. Ugrubo. Hrvati su dobili Krajinu, Srbi istocnu Bosnu i Posavinu, a Bosnjaci (ce dobiti) sredisnju Bosnu. To nam je sudba

http://www.youtube.com/watch?v=rq0lieGSFXg

Srednja bosna. mrkonjic. sipovo i bosanska krajina bosnjacima

hercegovina, orasje odzak hrvatima

ostakat rs.a + brcko srbima
I tebi Nobelova nagrada za mir :bih:
bijelo_dugme

#61 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by bijelo_dugme »

Lustracija! wrote:Vic i jeste u tome sto danas imamo tendenciju poklapanja sredisnje Bosne, nedovrseni rat iz 1995.
Naravno da je dobar dio Bosnjaka za podjelu, a jos vise kad cuje dijasporu i njihov osjecaj za realni zivot u Bosni. Politicari to naravno nikad ne kazu ali u Sarajevu bi dosta raje sutra bilo za podljelu, Da ne pricam za Veliku Kladusu, Cazin ili Livno
Nego, sta ima u PC:u druze?
estonija

#62 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by estonija »

bijelo_dugme wrote:
Lustracija! wrote:Vic i jeste u tome sto danas imamo tendenciju poklapanja sredisnje Bosne, nedovrseni rat iz 1995.
Naravno da je dobar dio Bosnjaka za podjelu, a jos vise kad cuje dijasporu i njihov osjecaj za realni zivot u Bosni. Politicari to naravno nikad ne kazu ali u Sarajevu bi dosta raje sutra bilo za podljelu, Da ne pricam za Veliku Kladusu, Cazin ili Livno
Bil ga ti ha? :twisted:
zavrzlama

#63 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by zavrzlama »

...dupli
Last edited by zavrzlama on 28/11/2009 16:38, edited 1 time in total.
zavrzlama

#64 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by zavrzlama »

bijelo_dugme wrote:
osjeti se odsustvo @abacije sa foruma...detektoologa za salonsko cetnikovanje
:D
Nezbilj

#65 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by Nezbilj »

zavrzlama wrote: osjeti se odsustvo @abacije sa foruma...detektoologa za salonsko cetnikovanje
:D
Fakat..
dallton

#66 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by dallton »

Lustracija! wrote:
bijelo_dugme wrote:
Sta si htio reci? Nesto si htio neznas ni sam sta.
Ja nisam u PC nego iz Kaknja, sad u Sa, ali mi je dosta familije i zena odatle ako te bas zanima
odatle si odakle ti je i zena - drugim rijecima, bas si se usrecio :lol:
keep it real

#67 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by keep it real »

Lustracija! wrote: Mene bi da su takvi u vecini bilo strah zaista. Onakocisto radi razbijanja iluzija i tebi i meni pitaj nekog oficira kopnene vojske (koji je zavrsio Titinu skolu) ako postoji takav u tvoj blizini: Koliki priblizno (zavisi ali hajd) treba da bude omjer zive sile kad se napada protivnik. Dat cu ti "hint". Signurnoi nije 51:38 ili koliko vec.

evo da ti kazem nisam oficir kopnene vojske iz titovog doba ali vec duze vrijeme pratim trendove u naouruzavanju i doktrinama . moram ti reci da skoro svi idu na kvalitet a ne kvantitet . odnos snaga se ne mjeri na zivoj sili vec tehnici , komunikacijama i komandnoj strukturi . evo primjera radi u proslom ratu vrs je imao za svakog vojnika skoro tri neprijateljska ali zbog tehnike , sistema komunikacije i komandne strukture je kontrolisao vise od dvije trecine teritorije do pred kraj rata . jos bolji primjer su izraelske oruzane snage . (ovo nije glorifikacija vec analiza vojne moci , hocu reci odnosa zive sile prema gore navedenim stubovima jedne oruzane sile )

taj "hint" na koji ciljas , odnos 2 : 1 nije relevantan u modernim ratovima . zamisli da rusi kao najveci vjernici doktrine kvanitet pobijedjuje kvalitet penzionisu vecinu svojih tenkova .

ps trenutna superiornost tehnike ne garantuje uspjeh na bojnom polju kao sto vidjesmo u ne davnom gruzijskom sukobu . na pocetku su gruzijske snage su bile brojcano i tehnicke jace ali su totalno demoralisane ukljucivanjem cecenskih jedinica u ruskoj vojsci , naj jaci efekat je imao notorni "vostok" . gruzijske trupe su bukvalno bijezale i ostavljale opremu pred nijma , moral je vrlo znacajan faktor u ratu .
vee-jay

#68 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by vee-jay »

a) zar ne postoji tema o dodiku?

b) dodik = :lol:
1gorstak

#69 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by 1gorstak »

keep it real wrote:vec duze vrijeme pratim trendove u naouruzavanju i doktrinama . moram ti reci da skoro svi idu na kvalitet a ne kvantitet
Ne razumijete se. On lupa o tom kako bi u slucaju otcjepljenja manjeg entiteta bilo nekog frontalnog sukoba. Ako dodje do pokusaja otcjepljenja desice se jedan od dva sljedeca scenarija ...

1. zakonom predvidjena reakcija drzavnih organa, vojske i policije, hapsenje separatistickih kolovodja i uvodjenje vanrednog stanja na odredjenim dijelovima BiH. Ako bi separatisti upotrijebili silu protiv sluzbenika drzavnih organa (koji dolaze da ih hapse), pale bi mrtve glave i to bi bio pocetak rata. Objavilo bi se mobilizaciju i tri geografske cjeline manjeg entiteta, koje su fizicki izolovane jedna od druge (zapad, sjeveroistok i jugoistok) bi padale jedna za drugom. Vjerovatno je da bi se odmah islo na jugoistok, imamo prijateljsku Crnu Goru i Hrvatsku s druge strane i slabo naseljeno podrucje gdje bi otpor bio sporadican. Znaci u prvih nekoliko dana, Banja Luka bi izgubila kontrolu nad Trnovom, Trebinjem, Nevesinjem i citavim tim dzepom do drzavne granice na jugu i istoku, a Gorazda na sjeveru. Srebrenica vec danas ima potencijal da eliminise diktat manjeg entiteta, tako da bi se vjerovatno trebalo ovladati Visegradom (gradom duhova i starih ljudi) kako bi se spojilo slobodnu teritoriju sa Srebrenicom. Nema potrebe da se odmah ide dalje na sjever zbog mogucnosti snabdjevanja i dolaska dobrovoljaca iz Srbije nego bi se islo na postepeno gusenje potpuno opkoljenog zapadnog dijela manjeg entiteta, grad po grad, selo po selo .... a sve u skladu sa drzavnim zakonima. Nezavisnost manjeg entiteta zbog Kosova ni Srbija ne bi priznala, a i da prizna, nece niko drugi. Gusenje zapadnog dijela manjeg entiteta bi trajalo najvise dva mjeseca nakon cega bi doslo do kolapsa velikosrpskog sistema i to bi bio definitivni kraj ideji etnicke podjele BiH. Sjeveroistocni dio BiH, pod kontrolom separatista bi popustio par dana kasnije, suocen s realnoscu na terenu. Za ovaj scenario ne treba vise od 10 hiljada naoruzanih ljudi, koje bi se slalo s jednog mjesta na drugo, jer u slucaju pokusaja otcjepljenja ne bi bilo potrebe da se brani Tuzlu ili Bihac, svi gradovi u vecem entitetu bi mogli biti potpuno nebranjeni, tako da i nije potrebno mobilisati 100.000 ljudi, desetak hiljada bi bilo u stanju zavrsiti posao. Imamo dovoljno tenkova i naoruzanja, a okupiti 10 ili cak 20 hiljada ljudi se moze u roku od 6 sati. Samo Sarajevo ima oko pola miliona stanovnika.

2. drugi scenario je opasniji i ukljucuje izdaju od strane politicara u Sarajevu. Tako bi, na primjer nakon napada velikosrpske policije na granicni prelaz pod kontrolom Granicne policije BiH, Tihic (mozda) bio taj koji bi smirivao tenzije i "pozivao na dijalog" umjesto da preko svojih kadrova (ministri bezbjednosti i odbrane su iz SDA) organizuje odbranu drzave. Tada bi se sav teret srucio na ledja pojedinaca i manjih grupa na tlu manjeg entiteta, koji bi svojim napadima na pobunjene organe javne uprave, policiju i separatisticki politicki aparat, morali izazvati eskalaciju i natjerati Sarajevo da se ukljuci. Danas je legalno posjedovati lovacki karabin s optikom, a onaj ko se detaljno upozna s terenom gdje postoje znacajne povratnicke sredine (na podrucju opstina Srebrenica, Prijedor...), u slucaju pokusaja otcjepljenja moze napraviti haos medju velikosrpskim redovima. Tako bi neminovno doslo do eskalacije i izdajnici u Sarajevu bi (ako bi ih bilo) morali popustiti pred pritiskom javnosti i djelovati na terenu braneci teritorijalni integritet drzave. Nakon toga bi slijedio scenario pod brojem 1.

NAPOMENA : mi koji bi branili drzavu ne smijemo krsiti zakone uz kvaziopravdanje da se spremamo za eventualni pokusaj secesije. Sve pripreme treba vrsiti u skladu s postojecim zakonima. Sasvim je legalno upoznavati se s terenom i uz dozvolu nadleznih organa vjezbati koristenje lovackog naoruzanja.
1gorstak

#70 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by 1gorstak »

Ma samo sam odgovorio na nebulozu o potrebi za nekakvom super-ultra-mega-ekstra nadmocnoscu. Potrebno je maksimalno (i u najgorem slucaju) 20 hiljada ljudi, a ako ne vjerujes, organizuj otcjepljenje.
blue033

#71 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by blue033 »

1gorstak wrote:
keep it real wrote:vec duze vrijeme pratim trendove u naouruzavanju i doktrinama . moram ti reci da skoro svi idu na kvalitet a ne kvantitet
Ne razumijete se. On lupa o tom kako bi u slucaju otcjepljenja manjeg entiteta bilo nekog frontalnog sukoba. Ako dodje do pokusaja otcjepljenja desice se jedan od dva sljedeca scenarija ...

1. zakonom predvidjena reakcija drzavnih organa, vojske i policije, hapsenje separatistickih kolovodja i uvodjenje vanrednog stanja na odredjenim dijelovima BiH. Ako bi separatisti upotrijebili silu protiv sluzbenika drzavnih organa (koji dolaze da ih hapse), pale bi mrtve glave i to bi bio pocetak rata. Objavilo bi se mobilizaciju i tri geografske cjeline manjeg entiteta, koje su fizicki izolovane jedna od druge (zapad, sjeveroistok i jugoistok) bi padale jedna za drugom. Vjerovatno je da bi se odmah islo na jugoistok, imamo prijateljsku Crnu Goru i Hrvatsku s druge strane i slabo naseljeno podrucje gdje bi otpor bio sporadican. Znaci u prvih nekoliko dana, Banja Luka bi izgubila kontrolu nad Trnovom, Trebinjem, Nevesinjem i citavim tim dzepom do drzavne granice na jugu i istoku, a Gorazda na sjeveru. Srebrenica vec danas ima potencijal da eliminise diktat manjeg entiteta, tako da bi se vjerovatno trebalo ovladati Visegradom (gradom duhova i starih ljudi) kako bi se spojilo slobodnu teritoriju sa Srebrenicom. Nema potrebe da se odmah ide dalje na sjever zbog mogucnosti snabdjevanja i dolaska dobrovoljaca iz Srbije nego bi se islo na postepeno gusenje potpuno opkoljenog zapadnog dijela manjeg entiteta, grad po grad, selo po selo .... a sve u skladu sa drzavnim zakonima. Nezavisnost manjeg entiteta zbog Kosova ni Srbija ne bi priznala, a i da prizna, nece niko drugi. Gusenje zapadnog dijela manjeg entiteta bi trajalo najvise dva mjeseca nakon cega bi doslo do kolapsa velikosrpskog sistema i to bi bio definitivni kraj ideji etnicke podjele BiH. Sjeveroistocni dio BiH, pod kontrolom separatista bi popustio par dana kasnije, suocen s realnoscu na terenu. Za ovaj scenario ne treba vise od 10 hiljada naoruzanih ljudi, koje bi se slalo s jednog mjesta na drugo, jer u slucaju pokusaja otcjepljenja ne bi bilo potrebe da se brani Tuzlu ili Bihac, svi gradovi u vecem entitetu bi mogli biti potpuno nebranjeni, tako da i nije potrebno mobilisati 100.000 ljudi, desetak hiljada bi bilo u stanju zavrsiti posao. Imamo dovoljno tenkova i naoruzanja, a okupiti 10 ili cak 20 hiljada ljudi se moze u roku od 6 sati. Samo Sarajevo ima oko pola miliona stanovnika.

2. drugi scenario je opasniji i ukljucuje izdaju od strane politicara u Sarajevu. Tako bi, na primjer nakon napada velikosrpske policije na granicni prelaz pod kontrolom Granicne policije BiH, Tihic (mozda) bio taj koji bi smirivao tenzije i "pozivao na dijalog" umjesto da preko svojih kadrova (ministri bezbjednosti i odbrane su iz SDA) organizuje odbranu drzave. Tada bi se sav teret srucio na ledja pojedinaca i manjih grupa na tlu manjeg entiteta, koji bi svojim napadima na pobunjene organe javne uprave, policiju i separatisticki politicki aparat, morali izazvati eskalaciju i natjerati Sarajevo da se ukljuci. Danas je legalno posjedovati lovacki karabin s optikom, a onaj ko se detaljno upozna s terenom gdje postoje znacajne povratnicke sredine (na podrucju opstina Srebrenica, Prijedor...), u slucaju pokusaja otcjepljenja moze napraviti haos medju velikosrpskim redovima. Tako bi neminovno doslo do eskalacije i izdajnici u Sarajevu bi (ako bi ih bilo) morali popustiti pred pritiskom javnosti i djelovati na terenu braneci teritorijalni integritet drzave. Nakon toga bi slijedio scenario pod brojem 1.

NAPOMENA : mi koji bi branili drzavu ne smijemo krsiti zakone uz kvaziopravdanje da se spremamo za eventualni pokusaj secesije. Sve pripreme treba vrsiti u skladu s postojecim zakonima. Sasvim je legalno upoznavati se s terenom i uz dozvolu nadleznih organa vjezbati koristenje lovackog naoruzanja.
Nemoj zamjeriti, ali od srca sam se nasmijao:)
Kao prvo ovaj prvi scenario se trebao odigrati '95 i to je bila istorijska prilika, medjutim imali smo rukovodstvo koje je jedva cekalo da se zavrsi rat da se pokradene pare mogu trositi. Karadzic je citav svijet vukao za nos skoro 4 godine, lagao petljao itd. Nas presvijetli Alija to isto nije mogao bar 10 dana ( dok se ne udje u BL). U to doba bi nam svijet to jos oprostio. Danas, svaki oruzani napad na RS bi zavrsio proglasavanjem Bosnjaka teroristima, islamistima itd. Mislim da bi nas sredili za 10 dana.
Sa druge strane zanimljivo mi je znati ko su ti ljudi koji bi ratovali, recimo ja prvi vise ne bi hvala na ponudi ali u rov samo mrtav, velika vecina mojih drugova isto tako ne bi. Masa drugih, koji vide kako se sikaniraju RVI i ostala populacija koja je nastala kao uzrok borbe, mislim da isto ne bi. Neko ko zna kako je biti u rovu, vjeruj mi da bi se tesko odlucio. Vjerovatno se misli na ovu mladost kojoj je Nokia najbolji prijatelj, daj bože vojnika od njih. U svakom slučaju zašto i dirati RS, to je čedo bošnjačkih političara, ko smo mi da idemo protiv Alije i Harisa.

Što se tiče vremena, sjećam se ne tako davno Kanton Sarajevo je imao veći budžet nego čitava RS, nakon toga su stizali milioni, milioni..... radjala se Bosnjacka elita, pravile se vile. Mislim da je svaki povratnik u Srebrenicu mogao dobiti svoj vlastiti milion. Eh danas je neka druga stvar. Čitam Kantonu Sarajevo treba nekih pišljivih 50 miliona od MMF-a, sramota. Ne treba se uopšte baviti Dodikom i RS-om, ja bi više volio da se nadje neka firma koja zna postaviti saht na ulici, ali da nije ni ispupčen ni udubljen, da nije ni ukrivo... baš bi volio taj šaht u Sarajevu, ali čisto sumnjam da cu dozivjeti....
1gorstak

#72 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by 1gorstak »

blue033 wrote:Nemoj zamjeriti, ali od srca sam se nasmijao:)
Ja evo pratim Nocnu Moru, tako da je i meni noc ugodna.
blue033 wrote:Kao prvo ovaj prvi scenario se trebao odigrati '95 i to je bila istorijska prilika ........ danas, svaki oruzani napad na RS bi zavrsio proglasavanjem Bosnjaka teroristima, islamistima itd. Mislim da bi nas sredili za 10 dana.
Prvo, prije 13 godina nije bilo potencijala za ovo, jer nisi mogao ostaviti Tuzlu i Mostar nebranjene, nego smo bili rastegnuti na sve strane, suoceni s medjunarodnim pritiscima i prisustvom organizovane VRS i VRSK na teritoriji BiH. Drugo, ja ne govorim o napadu na manji entitet, ja govorim o reakciji drzavnih organa na krsenje drzavnih zakona. Ako bi tebe blo strah (medjunarodne zajednice) braniti BiH, u redu, nemoj, javio bi ti vec neko kada mozes izaci iz podruma ili doci iz Austrije. Nije problem.
blue033 wrote:Sa druge strane zanimljivo mi je znati ko su ti ljudi koji bi ratovali
Kako rekoh, ti slobodno nemoj, sjedi i prati sve na vijestima. A ako BiH nema dovoljno ljudi koji bi se suprotstavili separatizmu, onda i ne zasluzuje da opstane. Ja mislim da ima, ti mislis da nema. Nadam se da nece biti prilike da se sazna ko je od nas dvojice u pravu.
blue033 wrote:Ne treba se uopšte baviti Dodikom i RS-om...
Pa nije to stvar izbora, budala se ponasa poput orangutana, prijeti i divlja. Sta treba, da ignorisem kao sto sam ignorisao Milosevica ?
Nezbilj

#73 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by Nezbilj »

1gorstak wrote:

Pravno formalno Parlamentarna skupština BiH odlučivala bi o daljem postupanju u slučaju eventualnog referenduma o otcjepljenju PC-a (dakle nema veze šta misli dijaspora, forumaši, salonci, ja i ti itd). Iz skupštine bi se povukli predstavnici iz PC-a ali bi pravno oni koji bi s pojavili na skupštini imali legitimitet i obavezu da donesu odluke u pravcu zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Glasanje u ovakvoj prilici bilo bi ne sumnjivo patriotsko i tu stranački lideri poput Tihića (za kojeg uopšte ne sumnjam da bi donio ispravnu odluku) ne bi igrali presudnu ulogu, jer bi se radilo o rješavanju sudbine zemlje i tu bi svi jedinstveno i pojedinačno znali svoju obavezu, a to je proglašenje vanrednog stanja i opšte mobilizacije u zemlji. Nakon toga svu priču o tome kome se ratuje, a kome ne, preuzela bi vojna policija kao i specijalci koji bi imali ovlaštenja da one kojima se ne ratuje uhapse i izvedu pred vojni sud. Nakon toga predsjeništvo bez srpskog člana bi preuzelo civilnu komandu nad oružanim snagama eventualno bez srpske komponente i poslije toga kreću operacije. Zavisno od vojno-političke strategije predsjedništva uslijedile bi vojne operacije. Prioritet bi bio izlazak na entitetske granice i obezbijeđenje Brčkog. Koridor na Brčkom naročito je problematičan jer to je jedini koridor koji povezuje istočnu i zapadnu PC a pravno predstavlja državnu teritoriju BiH. Prema tome OS BiH bi formalno imale pravo da suvereno djeluju na teritoriji Distrikta tako da bi najvjerovatnije do prvog sukoba i došlo na toj teritoriji odnosno pri pokušaju OSBiH ili srpske komponente ili MUP-a da obezbjede kontrolu u Distriktu. Nakon toga bi se vrlo brzo otvorio niz žarišta sukoba duž entitetske granice koji bi zahtijevali angažovanje određenih snaga sa jedne i druge strane. Tu bi se vrlo brzo pokazala brojčana inferiornost PC snaga tako da bi dalja taktička postupanja nzavisila od politike rukovodstva. Kao što si naveo PC bi bila presječena najmanje na tri mjesta: Brčkom, Sapni i Goraždu, a Drvar, Mrkonjić i Šipovo bi se sami povukli. Potreba za ofanzivnim djelovanjem bila bi ograničena zavisno od eventualnog mješanja Srbije što bi zahtijevalo obezbjeđivanje Višegrada, ali generalno cilj vojnih operacija bio bi vraćanje PC-a u ustavno pravni poredak BiH i rješavanje nastale situacije političkim dogovorom. U ovakvom scenariju međunarodna zajednica bi šarto apelovala i pravila kojekakve konferencije, ali u principu sve bi bilo u dogovoru. Amerika i EU odnosno NATO ne bi podržao secesiju i odma bi uslijedila rezolucija UN-a koja osuđuje PC. U slučaju konflikta NATO bi obezbijedio no-fly zonu i slao emisare po Srbiji i Hrvatskoj da ih ubjeđuje da se ne mješaju (inače sankcije odnosno ništa od EU) jer će oni brzo sve smiriti. Hrvatsk bi uvela ekonomski embargo PC-u tako da bi Krajina bila u punoj izolaciji i za par mjeseci popušila foru. Tako bi za naj više tri mjeseca PC bila suočena sa ekonomskom i humanitarnom katastrofom i u slučaju daljeg kurčenja sa ofanzivom OS BiH koja bi imala za cilj integraciju rubnih pogručja PC-a. Mislim stvaro mi se povraća od ovoga što pišem jer već vidim hiljade mrtvih i ranjenih na obje strane i ekonomsku i materijalnu štetu koja nas vraća unazad 20 godina, ali se neko nada da če PC krenuti tim putem onda neka sagleda ovaj scenario koji je neminovan i realan, pa nek još jednom sagleda koliko sve to ima smisla.
1gorstak

#74 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by 1gorstak »

Nezbilj wrote:Mislim stvarno mi se povraća od ovoga što pišem jer već vidim hiljade mrtvih i ranjenih na obje strane i ekonomsku i materijalnu štetu koja nas vraća unazad 20 godina, ali se neko nada da če PC krenuti tim putem onda neka sagleda ovaj scenario koji je neminovan i realan, pa nek još jednom sagleda koliko sve to ima smisla.
Tacno tako. Castan covjek ne zeli rat, a spremnost na odbranu drzave ne treba brkati s huskanjem na rat.
1gorstak

#75 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE

Post by 1gorstak »

komentar o Nocnoj Mori, kojeg brisem jer nije tema
Post Reply