DODIK: OTVORITI SVE TABUE
-
dallton
#101 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
hajte ljudi srusite te tabue, pokrenite proces seksualno referendumske revolucije, pa da pravimo otvoreno drustvo s otvorenim vratima za izlaz ...

- A1fa
- Grijem se na: Lsdydon
- Horoskop: **Nepoznato**
#102 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
Svakakvih teorija, svakakvih nagadjanja
ja samo znam da na pragu petaneste godine koju zivimo u miru, stvari ne izgledaju nimalo optimisticnije nego 1995. Ljudi su podijeljeni, malo nas toga veze, a i to sta nas veze vecinom je na silu.
Doslo je vrijeme da se nesto napravi u ovoj zemlji sto ce osigurati i Srbima i Bosnjacima i Hrvatima da se osjecaju ,,komotno'' i da svako dobije po nesto od onoga sto mu je utuvljeno u glavu da je to njegov ,,vitalni nacionalni interes''. Ja sam imao 15 godina i bio sam dijete kad je sva ova prica pocela. sad imam ,,kuka'' i vec sam se poceo plasiti da sve vise licimo na Palestinu i na Izrael.
Ne zelim da i moja djeca i djeca moje djece desetljecima kubure sa istim problemima i da ih tuse i prepadaju sa istim pricama na kojima neko dobro profitira!
Helem, osnovni problemi, Hrvati zele treci entitet, Srbi hoce sto manje da se petljaju sa ostalima, Bosnjaci se boje konacnog rasturanja BIH, stranci se boje eskaliranja ponovnog sukoba, ponovnih izbjeglica i krvi na njihovom pragu
Kao prvo, meni kao Bosnjaku je dosta vise one suplje price da bi bilo kakve promjene koje bi dovele do daljeg i dubljeg ,,razilazenja'' bila potvrda i legalizacija genocida, da bi time bila nagradjena agresija blablabla! Srbi nikada nece pristati ni nakakve ,,ekonomske regije'', nece jer ne moraju! Ko je nama kriv kad smo vratili Dudakovica i 5. korpus kada je bio vec na ulazu u Banja Luku, kad se sve ovo moglo rijesiti??
Mira i prosperiteta isto takodjer nece biti dok i Hrvati ne prestanu kukati o ugrozenosti. Ma koliko se mi ponekad sprdamo sa tim, ipak su ljudi u pravu. Zeljko Komsic je najbolji dokaz za to. Bez obzira sta mi mislili o bh Hrvatima koje predvode ovi iz zapadne Hercegovine, oni su ,,konstitutivni'' i imaju legitimno pravo da UNUTAR granica BIH sebi odredjuju ko ce ih predstavljati i kako ce zivjeti.
Zbog svih tih posljedica rata, mislim da za BIH postoji samo jedno rjesenje, a to je ono koje sam i ja donedavno radikalno okarakterisavao kao ,,zatvaranje u torove''!
Moj prijedlog bi bio:
1. Uredjenje BIH kao zajednice 3 nacionalna kantona i jednog ,,mjesovitog'' u centralnoj Bosni, u opstinama gdje ni Hrvati ni Bosnjaci ne cine apsolutnu vecinu!
Sarajevo urediti na principu ,,otvorenog grada'' gdje bi bile kao i sada smjestene sve drzavne institucije i on kao takav nebi pripadao ni jednom kantonu.
Kantonima dati visok stupanj autonomije, onako kako je sad uredjena RS urediti i Bosnjacki i Hrvatski dio. Vanjska politika, vojska i ove sadasnje institucije koje su na drzavnom nivou ostaju na tom nivou.
Eh sad, buduci da su nam amerikanci uz asistenciju evropljana ,,stvorili'' ovakvo uredjenje i Daytonsku BIH, eksplicitno traziti da Evropski parlament izglasa dokument u kojem se unaprijed izjavljuje da EU ( a i SAD) nikada nece prihvatiti mijenjanje vanjskih granica BIH ako za to ne postoji saglasnost sve tri strane u BIH.
U novom ustavu BIH naglasiti da je secesija nemoguca, ali takvo nesto je pisalo i u ustavu SFRJ pa smo se opet raspali, tako da nam ovakva jedna potvrda od strane EU treba cisto da bismo mi kojima BIH kakva takva jos uvijek nesto znaci mogli mirno spavati.
Ovo bi bilo ustvari samo okoncanje i papirnata potvrda stanja kojeg vec imamo na terenu i omogucilo bi nam vise svima da se malo sobom pozabavimo i svojim licnim napretkom!
Mozda nekad dodju i pametnije generacije iza nas pa skontaju da im ovo nista ne treba i da mogu da zive zajedno u ujedinjenoj evropi, ali na silu i propagandom se ljudi u BIH ne mogu ujediniti!
Doslo je vrijeme da se nesto napravi u ovoj zemlji sto ce osigurati i Srbima i Bosnjacima i Hrvatima da se osjecaju ,,komotno'' i da svako dobije po nesto od onoga sto mu je utuvljeno u glavu da je to njegov ,,vitalni nacionalni interes''. Ja sam imao 15 godina i bio sam dijete kad je sva ova prica pocela. sad imam ,,kuka'' i vec sam se poceo plasiti da sve vise licimo na Palestinu i na Izrael.
Helem, osnovni problemi, Hrvati zele treci entitet, Srbi hoce sto manje da se petljaju sa ostalima, Bosnjaci se boje konacnog rasturanja BIH, stranci se boje eskaliranja ponovnog sukoba, ponovnih izbjeglica i krvi na njihovom pragu
Kao prvo, meni kao Bosnjaku je dosta vise one suplje price da bi bilo kakve promjene koje bi dovele do daljeg i dubljeg ,,razilazenja'' bila potvrda i legalizacija genocida, da bi time bila nagradjena agresija blablabla! Srbi nikada nece pristati ni nakakve ,,ekonomske regije'', nece jer ne moraju! Ko je nama kriv kad smo vratili Dudakovica i 5. korpus kada je bio vec na ulazu u Banja Luku, kad se sve ovo moglo rijesiti??
Mira i prosperiteta isto takodjer nece biti dok i Hrvati ne prestanu kukati o ugrozenosti. Ma koliko se mi ponekad sprdamo sa tim, ipak su ljudi u pravu. Zeljko Komsic je najbolji dokaz za to. Bez obzira sta mi mislili o bh Hrvatima koje predvode ovi iz zapadne Hercegovine, oni su ,,konstitutivni'' i imaju legitimno pravo da UNUTAR granica BIH sebi odredjuju ko ce ih predstavljati i kako ce zivjeti.
Zbog svih tih posljedica rata, mislim da za BIH postoji samo jedno rjesenje, a to je ono koje sam i ja donedavno radikalno okarakterisavao kao ,,zatvaranje u torove''!
Moj prijedlog bi bio:
1. Uredjenje BIH kao zajednice 3 nacionalna kantona i jednog ,,mjesovitog'' u centralnoj Bosni, u opstinama gdje ni Hrvati ni Bosnjaci ne cine apsolutnu vecinu!
Sarajevo urediti na principu ,,otvorenog grada'' gdje bi bile kao i sada smjestene sve drzavne institucije i on kao takav nebi pripadao ni jednom kantonu.
Kantonima dati visok stupanj autonomije, onako kako je sad uredjena RS urediti i Bosnjacki i Hrvatski dio. Vanjska politika, vojska i ove sadasnje institucije koje su na drzavnom nivou ostaju na tom nivou.
Eh sad, buduci da su nam amerikanci uz asistenciju evropljana ,,stvorili'' ovakvo uredjenje i Daytonsku BIH, eksplicitno traziti da Evropski parlament izglasa dokument u kojem se unaprijed izjavljuje da EU ( a i SAD) nikada nece prihvatiti mijenjanje vanjskih granica BIH ako za to ne postoji saglasnost sve tri strane u BIH.
U novom ustavu BIH naglasiti da je secesija nemoguca, ali takvo nesto je pisalo i u ustavu SFRJ pa smo se opet raspali, tako da nam ovakva jedna potvrda od strane EU treba cisto da bismo mi kojima BIH kakva takva jos uvijek nesto znaci mogli mirno spavati.
Ovo bi bilo ustvari samo okoncanje i papirnata potvrda stanja kojeg vec imamo na terenu i omogucilo bi nam vise svima da se malo sobom pozabavimo i svojim licnim napretkom!
- osa
#103 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
sad će te napasti ,da si prikriveni hrvat.
- bijelo_dugme
#104 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
Pa, nisam vam ja kriv sto ste kvislingi i zivite u drzavi koju mrzite.Lustracija! wrote: Evo posluso je tebe i usrecili smo se
- bijelo_dugme
#105 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
Ironija, Lustracija je Dodikovac...portal01 wrote:bijelo_dugme wrote:Kad ce referendum, da znam kad da spakujem kofere i odem u Islamisticku Republiku Bosnjakistan?Lustracija! wrote: Sta si htio reci? Nesto si htio neznas ni sam sta.
Ja nisam u PC nego iz Kaknja, sad u Sa, ali mi je dosta familije i zena odatle ako te bas zanima
Zasto bi bosnjacka drzava bila islamisticka?=
- A1fa
#106 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
Mozemo se mi budale praviti i zatvarati oci jos sto godina, ali probleme sa time necemo rijesiti!Lustracija! wrote:Nego sta je? Vidi se iz avionaosa wrote:sad će te napasti ,da si prikriveni hrvat.
I sta uopste predstavlja post ovoga prije tebe. Neka sublimacija sta Hrvati hoce? Ko da nismo isto culi milion puta.
Samo je stavio do znanja da konkretno njega neki razgovor ozbiljan i ne interesira
- vee-jay
#107 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
jesam ja nesto prespavao ili ti kao bosnjak prizivas stvaranje bosnjacke drzave na trokutu Sarajevo-Tuzla-Zenicaportal01 wrote:bijelo_dugme wrote:Kad ce referendum, da znam kad da spakujem kofere i odem u Islamisticku Republiku Bosnjakistan?Lustracija! wrote: Sta si htio reci? Nesto si htio neznas ni sam sta.
Ja nisam u PC nego iz Kaknja, sad u Sa, ali mi je dosta familije i zena odatle ako te bas zanima
Zasto bi bosnjacka drzava bila islamisticka?=
- vee-jay
#108 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
ja sam otvoreni, pa ne razmisljam takoosa wrote:sad će te napasti ,da si prikriveni hrvat.
- vee-jay
#109 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
pa nista budi ti "realista" ali moras znati da ima i drugih "realista" koji realnu situaciju gledaju realno drugacije....A1fa wrote:Mozemo se mi budale praviti i zatvarati oci jos sto godina, ali probleme sa time necemo rijesiti!Lustracija! wrote:Nego sta je? Vidi se iz avionaosa wrote:sad će te napasti ,da si prikriveni hrvat.
I sta uopste predstavlja post ovoga prije tebe. Neka sublimacija sta Hrvati hoce? Ko da nismo isto culi milion puta.
Samo je stavio do znanja da konkretno njega neki razgovor ozbiljan i ne interesiraMozda je najbolje da se izjasnim kao ,,realista'' a ti mi daj neke kontraargumente i reci sta ti se ne svidja u mom prijedlugu, pa cemo (mozda) i raspravljati
a onda ima jos i vizionara, eeeeeee ti su zeznut @a1lfa, jer ti imaju malo vise politickih vijuga u glavi
-
Betand
#110 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
ja još nisam čou Bošnjaka da ovako realno i pošteno govori , što kažeš , gotov je sad kad ga dežurni mlutietničari na silu , napadnuosa wrote:sad će te napasti ,da si prikriveni hrvat.
-
Betand
#111 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
ma tuzlaci bi prije napravili svoj entitet nego se udruzili sa Sarajevom koje ni put cestit nije u stanju da napravi da se povezu ljudivee-jay wrote:
jesam ja nesto prespavao ili ti kao bosnjak prizivas stvaranje bosnjacke drzave na trokutu Sarajevo-Tuzla-Zenica
-
Nezbilj
#112 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
Pa zašto jednostavno ne kažeš da misliš da je rješenje da se BiH podjeli i pola pripoji Srbii a pola Hrvatskoj (već kao se dogovore) pa kome se sviđa nek ostane kome ne eto mu Evrope, Amerike, Turske, Australije pa nek bira. To je ono što bi bila slijedeća faza konačnog dogovora o kojem ti pričaš jer ih više ništa ne bi sprječavalo da rasture državu i to je ostvarenje Tuđmanovog i Miloševićevog plana koji je za Bošnjake predviđao dvije manje enklave u Bosni u kojoj bi imali samoupravu. Jesi li ti baš siguran da si Bošnjak jer još nisam upoznao nekog sa ovakvim razmišljanjem??A1fa wrote:Svakakvih teorija, svakakvih nagadjanjaja samo znam da na pragu petaneste godine koju zivimo u miru, stvari ne izgledaju nimalo optimisticnije nego 1995. Ljudi su podijeljeni, malo nas toga veze, a i to sta nas veze vecinom je na silu.
![]()
Doslo je vrijeme da se nesto napravi u ovoj zemlji sto ce osigurati i Srbima i Bosnjacima i Hrvatima da se osjecaju ,,komotno'' i da svako dobije po nesto od onoga sto mu je utuvljeno u glavu da je to njegov ,,vitalni nacionalni interes''. Ja sam imao 15 godina i bio sam dijete kad je sva ova prica pocela. sad imam ,,kuka'' i vec sam se poceo plasiti da sve vise licimo na Palestinu i na Izrael.Ne zelim da i moja djeca i djeca moje djece desetljecima kubure sa istim problemima i da ih tuse i prepadaju sa istim pricama na kojima neko dobro profitira!
Helem, osnovni problemi, Hrvati zele treci entitet, Srbi hoce sto manje da se petljaju sa ostalima, Bosnjaci se boje konacnog rasturanja BIH, stranci se boje eskaliranja ponovnog sukoba, ponovnih izbjeglica i krvi na njihovom pragu![]()
Kao prvo, meni kao Bosnjaku je dosta vise one suplje price da bi bilo kakve promjene koje bi dovele do daljeg i dubljeg ,,razilazenja'' bila potvrda i legalizacija genocida, da bi time bila nagradjena agresija blablabla! Srbi nikada nece pristati ni nakakve ,,ekonomske regije'', nece jer ne moraju! Ko je nama kriv kad smo vratili Dudakovica i 5. korpus kada je bio vec na ulazu u Banja Luku, kad se sve ovo moglo rijesiti??![]()
Moj prijedlog bi bio:
Ovo bi bilo ustvari samo okoncanje i papirnata potvrda stanja kojeg vec imamo na terenu i omogucilo bi nam vise svima da se malo sobom pozabavimo i svojim licnim napretkom!Mozda nekad dodju i pametnije generacije iza nas pa skontaju da im ovo nista ne treba i da mogu da zive zajedno u ujedinjenoj evropi, ali na silu i propagandom se ljudi u BIH ne mogu ujediniti!
- A1fa
#113 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
Cekaj dok u gace zavirim pa cu ti reci sta samNezbilj wrote:Pa zašto jednostavno ne kažeš da misliš da je rješenje da se BiH podjeli i pola pripoji Srbii a pola Hrvatskoj (već kao se dogovore) pa kome se sviđa nek ostane kome ne eto mu Evrope, Amerike, Turske, Australije pa nek bira. To je ono što bi bila slijedeća faza konačnog dogovora o kojem ti pričaš jer ih više ništa ne bi sprječavalo da rasture državu i to je ostvarenje Tuđmanovog i Miloševićevog plana koji je za Bošnjake predviđao dvije manje enklave u Bosni u kojoj bi imali samoupravu. Jesi li ti baš siguran da si Bošnjak jer još nisam upoznao nekog sa ovakvim razmišljanjem??A1fa wrote:Svakakvih teorija, svakakvih nagadjanjaja samo znam da na pragu petaneste godine koju zivimo u miru, stvari ne izgledaju nimalo optimisticnije nego 1995. Ljudi su podijeljeni, malo nas toga veze, a i to sta nas veze vecinom je na silu.
![]()
Doslo je vrijeme da se nesto napravi u ovoj zemlji sto ce osigurati i Srbima i Bosnjacima i Hrvatima da se osjecaju ,,komotno'' i da svako dobije po nesto od onoga sto mu je utuvljeno u glavu da je to njegov ,,vitalni nacionalni interes''. Ja sam imao 15 godina i bio sam dijete kad je sva ova prica pocela. sad imam ,,kuka'' i vec sam se poceo plasiti da sve vise licimo na Palestinu i na Izrael.Ne zelim da i moja djeca i djeca moje djece desetljecima kubure sa istim problemima i da ih tuse i prepadaju sa istim pricama na kojima neko dobro profitira!
Helem, osnovni problemi, Hrvati zele treci entitet, Srbi hoce sto manje da se petljaju sa ostalima, Bosnjaci se boje konacnog rasturanja BIH, stranci se boje eskaliranja ponovnog sukoba, ponovnih izbjeglica i krvi na njihovom pragu![]()
Kao prvo, meni kao Bosnjaku je dosta vise one suplje price da bi bilo kakve promjene koje bi dovele do daljeg i dubljeg ,,razilazenja'' bila potvrda i legalizacija genocida, da bi time bila nagradjena agresija blablabla! Srbi nikada nece pristati ni nakakve ,,ekonomske regije'', nece jer ne moraju! Ko je nama kriv kad smo vratili Dudakovica i 5. korpus kada je bio vec na ulazu u Banja Luku, kad se sve ovo moglo rijesiti??![]()
Moj prijedlog bi bio:
Ovo bi bilo ustvari samo okoncanje i papirnata potvrda stanja kojeg vec imamo na terenu i omogucilo bi nam vise svima da se malo sobom pozabavimo i svojim licnim napretkom!Mozda nekad dodju i pametnije generacije iza nas pa skontaju da im ovo nista ne treba i da mogu da zive zajedno u ujedinjenoj evropi, ali na silu i propagandom se ljudi u BIH ne mogu ujediniti!
Fino sam napisao pod kojim uslovom bih ja licno mogao mirno zivjeti sa ovakvim jednim rjesenjem. Potvrda EU, SAD-a, po mogucnosti i Rusije te naravno Hrvtaske i Srbije da ni pod kojim uslovima nece prihvatiti ni podrzati mijenjanje vanjskih granica drzave BIH bez obzira na bilo kakve referendume ili zahtijeve izvana ili iznutra! Naravno preduslov je da se predstavnici sva tri naroda izjasne da JESU za jedno ovakvo uredjenje i cijelovitu drzavu BIH. To samo ce biti veliki ispit za Dodika i krajnje namjere rs-a bi tu dosle do izrazaja.
Ovo je jedino rjesenje koje ce nam omoguciti trajni mir i buducnost bez da nas prepadaju nekim referendumima, otcjepljenjima i novim ratovima koji bi trebali kao sprijeciti ta otcjepljenja!
-
portal01
#114 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
Nisu bitne granice bitna je sadrzina...
-
The Silent Man
#115 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
Hajdemo onda otvoriti najvece republikosrpsaske tabue:
genocidno porijeklo republike srpske
zlocini i genocidne namjere i praksa srpskog naroda
sveobuhvatno angazovanje stanovnistva u progonu i zlocinima
sveobuhvatno angazovanje stanovnistva u prikrivanju zlocina,masovnih grobnica i pocinilaca zlocina
sveobuhvatna podrska stanovnistva zlocincima i onima koji nastavljaju njihovu praksu i razmisljanje
sveobuhvatno angazovanje stanovnistva u prikrivanju zlocina,masovnih grobnica i pocinilaca zlocina
sveobuhvatna podrska stanovnistva zlocincima i onima koji nastavljaju njihovu praksu i razmisljanje
- zambaklija
#116 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
iako sam svoje mišljenje više nego jasno injeo o ovem ipak ja bih ovdje još dodao:The Silent Man wrote:Hajdemo onda otvoriti najvece republikosrpsaske tabue:
nepriznavanje referenduma većine tadašnjeg stanovništva o samostalnosti RBiH a zahtjevajući referendum u genocidnoj i u krvlju stvorenoj PC i da se to tek tako prihvati,e malo morgen
-
The Silent Man
#117 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
ja bih volio kada bi se desio referendum, jer se zna sta bi usljedilo...zambaklija wrote:iako sam svoje mišljenje više nego jasno injeo o ovem ipak ja bih ovdje još dodao:The Silent Man wrote:Hajdemo onda otvoriti najvece republikosrpsaske tabue:
nepriznavanje referenduma većine tadašnjeg stanovništva o samostalnosti RBiH a zahtjevajući referendum u genocidnoj i u krvlju stvorenoj PC i da se to tek tako prihvati,e malo morgen
a referendum ce se desiti u buducnosti,jer je ideja medju narod bacena,a narod ce pritiskati sve vodje u tom smjeru...
pa da se rjesi jednom...
- A1fa
#118 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
Izvini, al meni jesu bitne granice. Vanjske granice BIH i vadjenje pasosa na Drini i Savi a ne kod Doboja i u Lukavici su stvari za koje se moj otac borio. Za to bih i ja bio spreman ponovo da se borim ako to jednog dana postane upitno, ali ljudi koji se kao kunu u cjelovitu BIH su malo toga ili gotovio nista ucinili u ovih 15 godina da ta ideja jedinstvene BIH konacno zazivi. Ono sto Srbi nisu protjerali iz RS-a od ostala dva naroda, danas bioloski izumire, najvise zbog toga sto nismo nista uradili na povratku na tih 49% teritorije ove zemlje. Toliki milioni od Arapa su izmamljeni kao ,,pomoc muslimanima u BIH''. Sto se niko nije sjetio pa da ljudima objasni kako se islam najbolje siri kroz radna mjesta, pa nek dadnu pare da se otvori u Prijedoru npr. jedna fabrika koja bi zaposljvala prijeratne stanovnike Bosnjake, ili objasnis da je ,,vitalni nacionalni interes'' Hrvata da se otvori fabrika Violete ili Argete u Derventi pa da vidis kako bi se tamo poceli vracati i oni Bosnjaci i Hrvati koji se mogu i reprodukovati, a ne samo oni koji su dosli da umru na svom ognjistuportal01 wrote:Nisu bitne granice bitna je sadrzina...
Sve ove sanse za naknadnu korekciju posljedica rata i genocida su propustene, RS je postala ,,ozbiljan politicki faktor'' kako to neki vole da kazu, nisam je ja priznao, prvi od Bosnjaka koji ju je priznao je jedan rahmetlija kojeg se moj stari ,,sjeti'' svakog puta kad mu kasne boracke naknade i to u ne bas lijepom kontekstu
- 1gorstak
#119 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
Suzivot u BiH nije vjestacki proizvod. to je bila nasa realnost vijekovima prije ovog rata. Ljudi razlicitih vjera i etnicke pripadnosti su zajedno zivjeli u ovoj zemlji cestitajuci jedni drugima vjerske praznike i kumujuci jedni drugim prije nego sto se Milorad Dodik i rodio. Fizicko razdvajanje naroda je bio prvi od sest strateskih ciljeva velikosrpskog politickog aparata (uz izlaz na more i slicne gluposti). Odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda, taj je Karadzicev cilj onemogucen, pa danas imamo samo to da u manjem entitetu imamo vise Srba, dok je prema Ustavu, taj entitet multietnicki. Zasto bi ti, sada kada je velikosrpstvo u defanzivi i bez JNA arsenala, ipak podrzao njihov cilj etnicke podjele drzave, to najbolje ti znas. Ali treba da znas i to da to ne moze proci, da ce se nastaviti s jacanjem drzave donosenjem zakona i odluka, da se nece prodavati vjeru za veceru i da ce velikosrpstvo uginuti, mozda bezbolnom smrcu kao u Crnoj Gori, gdje (procentualno) zivi vise Srba lojalnih Beogradu nego u BiH, a mozda i bolnom, kao u Hrvatskoj, a ako se odluci da krsi drzavne zakone. U svakom slucaju, crknuce. A ti u medjuvremenu dijeli ono sto si od oca naslijedio ...A1fa wrote:Mozda nekad dodju i pametnije generacije iza nas pa skontaju da im ovo nista ne treba i da mogu da zive zajedno u ujedinjenoj evropi, ali na silu i propagandom se ljudi u BIH ne mogu ujediniti!
- A1fa
#120 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
Ovo je u sustini najveca laz koja se stalno ponavlja.1gorstak wrote:Suzivot u BiH nije vjestacki proizvod. to je bila nasa realnost vijekovima prije ovog rata. Ljudi razlicitih vjera i etnicke pripadnosti su zajedno zivjeli u ovoj zemlji cestitajuci jedni drugima vjerske praznike i kumujuci jedni drugim prije nego sto se Milorad Dodik i rodio. Fizicko razdvajanje naroda je bio prvi od sest strateskih ciljeva velikosrpskog politickog aparata (uz izlaz na more i slicne gluposti). Odlukom Ustavnog suda o konstitutivnosti naroda, taj je Karadzicev cilj onemogucen, pa danas imamo samo to da u manje entitetu imamo vise Srba, dok je prema Ustavu, taj entitet multietnicki. Zasto bi ti, sada kada je velikosrpstvo u defanzivi i bez JNA arsenala, ipak podrzao njihov cilj etnicke podjele drzave, to najbolje ti znas. Ali treba da znas i to da to ne moze proci, da ce se nastaviti s jacanjem drzave donosenjem zakona i odluka, da se nece prodavati vjeru za veceru i da ce velikosrpstvo uginuti, mozda bezbolnom smrcu kao u Crnoj Gori, gdje (procentualno) zivi vise Srba lojalnih Beogradu nego u BiH, a mozda i bolnom, kao u Hrvatskoj, a ako se odluci da krsi drzavne zakone. U svakom slucaju, crknuce. A ti u medjuvremenu dijeli ono sto si od oca naslijedio ...A1fa wrote:Mozda nekad dodju i pametnije generacije iza nas pa skontaju da im ovo nista ne treba i da mogu da zive zajedno u ujedinjenoj evropi, ali na silu i propagandom se ljudi u BIH ne mogu ujediniti!
Prije turaka svi smo bili krscani, postojala je jedna drzava i svi su bili jedne vjere.
Pod Osmanskom vlascu, postojali su oni privilegovani, kmetovi koji su radili za te privilegovane i oni ispod tih kmetova koji su proganjani u zavisnosti od toga kako su osmanlije prolazile u bitkama sa katolickim zemljama na koje su atakovali.
Onda nas prodadose austrougarskoj, pa se uloge malo zamijenise, pa dodje vrijeme srpskih kraljeva pa se uloge opet zamijenise, a za vrijeme vladavine onog bravara i mita o ,,bratstvu i jedinstvu'' zabranjeno je i nepreporucljivo bilo previse isticati svoju nacionalnost tako da su neke vijekovne netrpeljivosti gurane pod tepih. To se pokazalo i kao najbolji recept za ove nase narode.
Ali vise nema nikakvih zabrana, po prvi put smo barem na papiru svi ravnopravni, nema forsiranja niti jedne vjere niti jedne nacionalne skupine, po prvi put treba da zivimo jedni sa drugima bez nekog tutora iznad koji ce forsirati jednu vjeru i jednu naciju...
u takvim okolnostima oni koji misle da je rs samo trenutna tvorevina, samo naprijed, sad ce izbori, opet cemo glasati za one koji nam obecavaju 100% BIH i svi cemo biti sretni i veseli
Vise mi jadno izgleda kad npr. poslije utakmica reprezentacije gledamo reportazu na vijestima BHT-a ili FTV i kad nakon pobjede objave kako se slavilo ,,u gradovima sirom BIH'', a onda idu slike iz Sarajeva, Zenice, Tuzle i Bihaca
Nista ja ne dijelim sta nije vec podijeljeno.
OHR kako izgleda ubrzo odlazi, poslije Daytona 2 u Butmiru se jasno vidi da se djaba nadamo (ko se ikada i nadao) da ce nam stranci ovdje sta sami na silu promijeniti u vidu crtanja tih novih granica nekih ekonomskih regija koje jesu sigurno najidealnije i najljepse rjesenje, ali u nekoj drugoj zemlji gdje zive normalni ljudi svjesni stvarnih zivotnih potreba.
- Prpa.ba
#121 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
Pa to i jesu veci i bitniji gradovi u BiH. Pored njih imas Banja Luku koja pruza smjestaj srbijanskoj dijaspori, i dio Mostara ispunjen dijasporom Republike Hrvatske. 4,5 od 6 bih ja nazvao jako dobrim rezultatom.A1fa wrote: Vise mi jadno izgleda kad npr. poslije utakmica reprezentacije gledamo reportazu na vijestima BHT-a ili FTV i kad nakon pobjede objave kako se slavilo ,,u gradovima sirom BIH'', a onda idu slike iz Sarajeva, Zenice, Tuzle i Bihaca![]()
Ne trebaju nam promjene, neka sve ostane ovako kako jeste.A1fa wrote: OHR kako izgleda ubrzo odlazi, poslije Daytona 2 u Butmiru se jasno vidi da se djaba nadamo (ko se ikada i nadao) da ce nam stranci ovdje sta sami na silu promijeniti u vidu crtanja tih novih granica nekih ekonomskih regija koje jesu sigurno najidealnije i najljepse rjesenje, ali u nekoj drugoj zemlji gdje zive normalni ljudi svjesni stvarnih zivotnih potreba.
- 1gorstak
#122 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
Drzavu se od potpisivanja Vasingtonskog sporazuma jaca, nekad brze, nekad sporije, nekad puzevim tempom (kao sada) ali se zakone na drzavnom nivou konstantno donosi, a samim tim se smanjuje i manevarski prostor velikosrpskom faktoru. Prije deset godina nismo imali drzavnu policiju, danas imamo. Prije pet godina nismo imali vojsku, danas imamo. Sve upornim radom, maltretiranjem u parlamentu i lobiranjem vani. Te ce se aktivnosti nastaviti i sljedecih 20 godina, a to sto bi ti ili sve odjednom ili odmah da se predas, nije problem nas ostalih. Ako ti se ne svidja, Novi Zeland daje useljenicke vize.A1fa wrote:Ma samo naprijed, sad ce izbori, opet cemo glasati za one koji nam obecavaju 100% BIH i svi cemo biti sretni i veseli![]()
- A1fa
#123 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
Koji dio u mom postu oko uredjenja nisi razumio? SIPA ostaje, ovlasti na drzavnom nivou trebaju da ostanu, ali jaka centralizirana drzava ovdje nikada nece zazivjeti, ili ti mozda mislis drugacije? BIH nikada nece biti demokratska drzava po principu jedan covjek-jedan glas. Svicarska odlicno funkcionira sa tim nacionalnim kantonima, zasto kod nas to nebi bio slucaj? Meni ne pada na pamet da sad kada radim placam poreze i izdrzavam 10 kantonalnih ministara, dva zamjenika, pa to sve jos jednom na federalnom i na kraju na drzavnom nivou.1gorstak wrote:Drzavu se od potpisivanja Vasingtonskog sporazuma jaca, nekad brze, nekad sporije, nekad puzevim tempom (kao sada) ali se zakone na drzavnom nivou konstantno donosi, a samim tim se smanjuje i manevarski prostor velikosrpskom faktoru. Prije deset godina nismo imali drzavnu policiju, danas imamo. Prije pet godina nismo imali vojsku, danas imamo. Sve upornim radom, maltretiranjem u parlamentu i lobiranjem vani. Te ce se aktivnosti nastaviti i sljedecih 20 godina, a to sto bi ti ili sve odjednom ili odmah da se predas, nije problem nas ostalih. Ako ti se ne svidja, Novi Zeland daje useljenicke vize.A1fa wrote:Ma samo naprijed, sad ce izbori, opet cemo glasati za one koji nam obecavaju 100% BIH i svi cemo biti sretni i veseli![]()
Meni nije jasno kako ne kontate da i sad ovo u sustini imamo u federaciji, kantoni sa bosnjackom i kantoni sa hrvatskom vecinom. I sad funkcioniraju na istom principu. Mene interesuje sta se tu moze promijeniti i unaprijediti da se bolje zivi?? Nisam ja rezignirao ni duhom a jos manje tijelom, ali nemojte vise da vjerujemo u suplje floskule i da nam one vodilje budu u nasim politickim ciljevima!
- A1fa
#124 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
Kada bi u Cajnicu i Rudom ljudi izasli na ulicu i proslavili pobjedu BIH, mislis li da bi to zasjenilo i istisnulo reportazu o slavlju na ulicama Sarajeva iz minutaze na Dnevniku?Prpa.ba wrote:Pa to i jesu veci i bitniji gradovi u BiH. Pored njih imas Banja Luku koja pruza smjestaj srbijanskoj dijaspori, i dio Mostara ispunjen dijasporom Republike Hrvatske. 4,5 od 6 bih ja nazvao jako dobrim rezultatom.A1fa wrote: Vise mi jadno izgleda kad npr. poslije utakmica reprezentacije gledamo reportazu na vijestima BHT-a ili FTV i kad nakon pobjede objave kako se slavilo ,,u gradovima sirom BIH'', a onda idu slike iz Sarajeva, Zenice, Tuzle i Bihaca![]()
![]()
- 1gorstak
#125 Re: DODIK: OTVORITI SVE TABUE
I ne treba da bude. U BiH zive tri ravnopravna naroda i decentralizacija je neizbjezna. Postojanje manjeg entiteta nije problem. Nadleznost kantona mozemo prosiriti kako bi se smanjilo bosnjacko preglasavanje Hrvata. Ali, decentralizacija ne moze imati etnicki karakter, manji entitet ne moze zadrzati naziv koji ima niti se po zgradama opstina u Hercegovini moze vjesati zastavu hrvatskog naroda (jer je to diskriminacija nad Srbima i Bosnjacima).A1fa wrote:BIH nikada nece biti demokratska drzava po principu jedan covjek-jedan glas.
Srbi su brojniji u manjem entitetu, znaci imamo decentralizaciju kojom se stite od bosnjackog preglasavanja, ali nema potrebe da se kroz naziv i obiljezje tog entiteta vrsi diskriminaciju nad Bosnjacima i Hrvatima koji u njemu zive. Sve dok se insistira na etnickoj podjeli, postoji opasnost da se Srbija ili Hrvatska nekada u buducnosti polakome i probaju uzeti nesto sto ti danas okarakterises kao srpskim ili hrvatskim dijelom. Ja ne vjerujem u medjunarodno pravo i obaveze Srbije da postuje teritorijalni integritet BiH (a budala je ko vjeruje), nego vjerujem u nas kapacitet da odbranimo BiH od agresije. Ako ti manji entitet smatras srpskom teritorijom, nemas razloga da im osporavas da rade s tim entitetom sta zele, jer si sam pristao na to da je njihov. Zato nema nista od etnicke podjele, ustav je jasan, entiteti su multietnicke administrativne jedinice.
Narod zivi relativno dobro. Kladionice i kafici puni i narod je lijen. Navikli na socijalna davanja a niko krompir nece da okopava. Oko Sarajeva ima hiljade kvadratnih kilometara neobradjene zemlje, seoska domacinstva se prazne i svi bi malo ulja u kosu i s kafe na kafu. Dobro je narodu kako malo radi, odlicno.A1fa wrote:Mene interesuje sta se tu moze promijeniti i unaprijediti da se bolje zivi??