Ne bih ja baš vjerovao Americi. Nisu nas samo jednom prevarili, nego bezbroj puta. Razne prijetnje ove vrste samo okreću SAD od BiH, u to sam uvjeren. Njihovo javno mjenje je sada nastrojeno protiv svih muslimana, a to podržavaju i mnoga glasila u SAD.Jastreb35 wrote:Naprotiv. To je jedini nacin da se Vasington i Brisel prisili da podrze multietnicku BiH. Izmedju nezadovoljstva velikosrba koji u slucaju neposluha mogu zavrsiti kao Koljevic, Krajisnik ili Karadzic, i nezadovoljstva Bosnjaka koji svoje nezadovoljstvo mogu manifestovati priblizavanjem Iranu i vjerskim radikalima, izbor je jednostavan. BiH je jedan od kljucnih argumenata americke vanjske politike u borbi protiv islamista, a to se nece dovesti u pitanje zbog eventualnog nezadovoljstva separatista.Roger_CA wrote:Juče je u javnoj tajni Silajdžić nanio ogromnu štetu Bosni i Hercegovini i gradjanima muslimanske vjeroispovjesti u BiH. Vidjeli smo na sastanku u Srebrenici da Ameriku i Europu uopće ne interesira Srebrenica, a ono što su nam došli ovi iz Irana, bolje da su ostali u ambasadi u Sarajevu. To su posljednji saveznici BiH ili bolje rečeno ideje cjelovite BiH. Jedini pravi diplomata je bio Radmanović, Komšić nije uspio ni da nešto pametno reče, a Silajdžić je otplivao u opasne vode. Taj čovjek će definitivno uništiti BiH i od Bošnjaka-muslimana napraviti zle muslimane kojima će se pozabaviti Sjedinjene Američke Države. Je** se njemu one će za Tursku, a šta će ljudi u BiH?
Niko nas nije tjerao da pristanemo na mirovni sporazum.Jastreb35 wrote:.... a jedan narod u nestanak ? Postojanje entiteta je iznudjeno silom. Medjutim, postojanje entiteta ce se ipak prihvatiti ako se u njima ne vrsi diskriminaciju nad Hrvatima i Bosnjacima, odnosno ako su tri konstitutivna naroda u manjem entitetu uistinu konstitutivna. Postojanje manjeg entiteta se brani insistiranjem na eliminaciji jednonacionalnog karaktera te administrativne jedinice. Drzavi lojalni gradjani ocigledno ne prihvataju aparthejd.Roger_CA wrote:Ja iskreno ne razumijem veliki dio ljudi na ovom forumu, a ni zahtijeve Silajdžića. Pa taj čovjek je dijelio ovu zemlju. On je bio jedan od kreatora dejtonskog sporazuma, pa je tamo RS-u dao ne samo policiju, nego i vojsku. Sad se pojavio ponovo i ovaj put će nas zakopati do kraja. Taj isti Silajdžić je dao zakletvu da će braniti ustav BiH, a samim tim i RS!!! Dajte ljudi osvjestite se, taj čovjek nas vodi u provaliju.
Ako laže Dodik, ne laže Gregorian. Dodik je bio dao sve, a policija RS bi bila samo jedna upravna jedinica ministarstva sigurnosti BiH. Da je Siladžić pristao, mogao je Ivanić da svira ku*cu i sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bi bio potpisan. Ivanić uopće nemože da spriječi reformu policije. Silajdžić je po ko zna koji put nanio ogromnu štetu ovoj državi i bilo bi dobro da se vrati tamo odakle je došao. Dosta puta je dijelio Bosnu, potpisao Dejton, a sad nas zaustavlja na putu u Europsku Uniju. Hvala ti Hare što uništavaš svaku nadu za bolji život mladeži Bosne i Hercegovine.Jastreb35 wrote:Netacno. On nije odustao od zahtjeva da entitet ima utjecaj na budzet. A ko kontrolise budzet, kontrolise i policiju.Roger_CA wrote:Sad se i mi pravimo mutavi, pa kao Dodik nije pravio ustupke. Dao je i budžet, dao zakonodavstvo, forenziku, dio uprave i još mnogo toga. Imali bi veću kontrolu nad policijom RS nego nad policijom kantona Sarajevo i samo najveća budala može odbiti takav kompromis.
Jeste kompatibilan, jer je radjen po najvećim mogućim standardima. Ekonomskom napretku nije smetnja postojanje policije RS, nego su smetnja političari koji dolaze na vlast govorom mržnje. Ovaj put su narodi birali baš te političare koji su sijali mržnju kao pred početak rata i sami su krivi, jer i sljedeće četiri godine od ekonomskog napretka nema ništa. Ali kako su glupi, za četiri godine će birati opet iste i opet će jednima biti krivi Srbi, drugima Bošnjaci, trećima Hrvati i tako uvijek u krug.Jastreb35 wrote:A ustav BiH je mirovni sporazum koji je iznudjen silom i koji nije kompatibilian sa evropskim standardima. To znaci da treba mijenjati ustav ili odustati od evropskih integracija. Ako je tebi postojanje plemenske policije bitnije od ekonomskog napretka, to je druga stvar.Roger_CA wrote: Mi možemo biti sretni što Dodik uopće hoće da priča o tome jer po ustavu BiH RS ima pravo na svoju policiju.
Ne vodi nestanku. Sve moderne i uspješne države su federalne. Belgija, Britanija, Njemačka, SAD, a sve više Italija I Španija. Sve ide ka federalizaciji I jačanju federalnih jedinica. To su normalni europski tokovi.Jastreb35 wrote:Federalizacija vodi nestanku BiH. A to ko sta moze dobiti, ostaje da se vidi.Roger_CA wrote: Moramo biti svijesni da BiH može opstati samo kao federalna država i to je maksimum što lojalni građani BiH mogu dobit.
Govore političari, a narod koji nema kruha govori samo o tome. Gladnima je svejedno čija će se krpa vijoriti na zgradi.Jastreb35 wrote:Ukidanje se spominje zbog aparthejda. Ako se Hrvatima manjeg entiteta namece dvoglavi orao za sluzbeno obiljezje, normalno je da ce se umjesto o ekonomiji govoriti o diskriminaciji.Roger_CA wrote: Umjesto da se nešto radi, otvaraju radna mjesta, ovaj samo o ukidanju, a svijet ide dalje dok mi stojimo.
Hantraga wrote:A to sto je genocidna tvorevina pobila 200000 i rastjerala milion, a ono malo sto je ostalo stjerala na jednu polovinu zemlje, mi trebamo da zaboravimo i prestanemo da se svadjamo...
Nije pobila 200000, nego je u BiH stradalo nešto manje od 100000 ljudi na sve tri zaraćene strane. To je utvrdjeno i ponavljanje ratne propagande ne vodi ka pomirenju u ovoj zemlji. Rastjerano je oko 700000 ljudi sa teritorije koju danas nazivamo RS, a oko 450000 Srba je protjerano sa teritorije koju danas nazivamo Federacija BiH.
Isto onako kakva je SR BiH bila u SFRJ. Normalnost u federalno uredjenim državama.Hantraga wrote:Kakva je to republika unutar republike..svasta...
Slažem se u potpunosti i mislim da su Haris i njegova stranka danas najveća opasnost po Bosnu i Hercegovinu. Šteta što im se približio i Tihić.jeza u ledja wrote:Iz ovog gore Tihicevog komentara, ja zakljucujem kao i Jastreb da je Silajdzic pogrijesio. Imali su sve sto im je trebalo, sustina je bitna, a ne forma medjutim jok. SBiH se polako izdvaja kao najradikalnija stranka u BiH. Svi su spremni na dogovor, samo maltene oni nisu. Tako ispada vec evo drugi put za redom (reforme i sada policija). Ovo ne ide na dobro nikako, a vi navijajte za Hareta i radujte se sarenim lazama. Radujte se statusu quo, radujte se sto fulamo rokove za EU...Dodik jest choban, ali me niko nece uvjeriti da je gori od SDSa. Samo je u FBiH napravljen zaokret, nadesno.
O reformama koje su u skladu sa ustavom Bosne i Hercegovine. Uopće nije moguće sprovesti ili donijeti reformu koja ne bude u skladu sa ustavom Bosne i Hercegovine. Još jednom se zahvalimo Haretu što je spriječio ustavnu reformu.M.D. wrote: Ako ostane naziv "policija RS", koja uz to ne prelazi entitetske granice, o kakvim onda mi reformama uopste govorimo?