Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

XOX100

#76 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by XOX100 »

vivaldi wrote:
Alfons Kauders wrote: dugorocno su u goroj ekonomskoj poziciji iz mase razloga

dodikova ekonomska politika je slomila rs - ne danas, vec za narednih 5, 10 ili vise godina... skoro duplo zaduzeniji od fbih, bez urbanih centara... priblizili su se fbih na konto ogromnih zaduzenja i prodaje par strateskih preduzeca - dalje ne mogu dobaciti, a cak ni to nije bilo dovoljno da stignu fbih... vec je krenuo pad i bice sve gore
fulio si ovde alfonse sve sem urbanih centara

A sta je tacno fulio ??
vivaldi

#77 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by vivaldi »

XOX100 wrote:A sta je tacno fulio ??
sve sem urbanih centara
XOX100

#78 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by XOX100 »

hAZNADAR wrote:.
XOX100 wrote:

Ti si Banjalucanin, koji zivi negdje u dijaspori.
Ja zivim u Banjaluci. I odgovorno tvrdim da ti nemas pojma o cemu pricas.
Postujem, i rado bi o tome na drugom topicu ili da otvorimo novi - jer ja mogu objasniti ovo sto tvrdim . Nadam se bez ovog frisko registrovanog gosta sto ti daje za pravo i sto se maksuz na mene natakario. :mrgreen:
Pricas iz dijaspore kako narod u PC zivi . Nije ti prvi put.
Ali bukvalno nemas pojma.
XOX100

#79 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by XOX100 »

vivaldi wrote:
XOX100 wrote:A sta je tacno fulio ??
sve sem urbanih centara

Pa onda si ti sve folio.
Hoces reci da stanovnici PC nisu duplo zaduzeniji od stanovnika Federacije ??
Hoces reci da Dodik u manjem entitetu nije sve rasprodao ? Sta je ostalo ??
Hoces reci da oni nemaju duplo manji izvoz, I proizvodnju uopste od Federacije ?

Sta je Alfons tacno fulio molim lijepo ????
vivaldi

#80 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by vivaldi »

XOX100 wrote:Pa onda si ti sve folio.Hoces reci da stanovnici PC nisu duplo zaduzeniji od stanovnika Federacije ??Hoces reci da Dodik u manjem entitetu nije sve rasprodao ? Sta je ostalo ??Hoces reci da oni nemaju duplo manji izvoz, I proizvodnju uopste od Federacije ?Sta je Alfons tacno fulio molim lijepo ????
pa valjda ti trebao znati da rs ima duplo manje stanovnika pa nije ni cudo da ima duplo manji i izvoz i uvoz.

sto se tice zaduzenosti, od ukupnog javnog duga BiH na rs otpada 41,5%, sto jeste 7-8 posto vise od ucesca u bdp-u, ali nit je to velika razlika nit je rezultat zaduzivanje vec unutrasnjeg duga
XOX100

#81 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by XOX100 »

vivaldi wrote:
XOX100 wrote:Pa onda si ti sve folio.Hoces reci da stanovnici PC nisu duplo zaduzeniji od stanovnika Federacije ??Hoces reci da Dodik u manjem entitetu nije sve rasprodao ? Sta je ostalo ??Hoces reci da oni nemaju duplo manji izvoz, I proizvodnju uopste od Federacije ?Sta je Alfons tacno fulio molim lijepo ????
pa valjda ti trebao znati da rs ima duplo manje stanovnika pa nije ni cudo da ima duplo manji i izvoz i uvoz.

sto se tice zaduzenosti, od ukupnog javnog duga BiH na rs otpada 41,5%, sto jeste 7-8 posto vise od ucesca u bdp-u, ali nit je to velika razlika nit je rezultat zaduzivanje vec unutrasnjeg duga
PC ima manje plate.
Manje penzije.
Imaju manje fabrika, manje izvoza PO GLAVI STANOVNIKA.
Imaju DUPLO VECU zaduzenost PO GLAVI STANOVNIKA.!

http://www.6yka.com/novost/41956/dug-bi ... 800-maraka

Dug Republike Srpske je 4,6 milijarda, a Federacije 4,3 milijardi maraka. Međutim, gledano po broju stanovnika, gdje u Federaciji živi skoro duplo više stanovnika, gotovo je duplo zaduženija Republika Srpska.
XOX100

#82 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by XOX100 »

Ukupan dug od 4,6 milijardi maraka, koliko je RS zabilježila krajem 2012. godine predstavlja 53,7 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).
Time je RS na korak do prezaduženosti čija je granica 60 odsto bruto društvenog proizvoda.

---
RepB

#83 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by RepB »

"Da li ste svjesni dokaza koji su se pojavili da se Rusija direktno miješa u unutrašnja pitanja u BiH na način koji jedino može da utiče na podsticanje secesionističkih tendencija Srba u BiH?", upitao je Ashdown.
O kakvim to dokazima Ashdown prica?
Alfons Kauders

#84 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by Alfons Kauders »

vivaldi wrote:

ne samo da nisam fulao, vec sam isao prilicno konzervativno... zapravo su u puno vecem kurcu no sto sam rekao... a vjeruj mi, znam o cemu pricam :wink:

mediji su cudo
vivaldi

#85 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by vivaldi »

XOX100 wrote:PC ima manje plate.Manje penzije.Imaju manje fabrika, manje izvoza PO GLAVI STANOVNIKA.Imaju DUPLO VECU zaduzenost PO GLAVI STANOVNIKA.! http://www.6yka.com/novost/41956/dug-bi ... 800-maraka Dug Republike Srpske je 4,6 milijarda, a Federacije 4,3 milijardi maraka. Međutim, gledano po broju stanovnika, gdje u Federaciji živi skoro duplo više stanovnika, gotovo je duplo zaduženija Republika Srpska.
opet kazem, treba nesto znati.

kao prvo, ovi podaci nisu tacni, jer se tu radi dnevno politickim manipulacijama, ali ti o ociglendo ne znas.

cifre su ustvari priblizno tacne, ali je problem sto se porede neuporedive stvari: porede se vanjski dug federacije sa javnim dugom rs.

ti mozda ne vidis razliku ali evo prilike da nesto naucis

javni = vanjski plus unutrasnji dug

tako da je u ovoj tvojoj "racunici" koja naravno nije tvoja vec i je kopirao odnekle, u slucaju federacije nije uracunat unutrasnji dug tako da javni dug federacije nije 4,3 vec preko 6 milijardi.

rs ima nesto manje plate i manje penzije,ali rs ima vecu stopu zaposlenosti, i manju stopu nezaposlenosti.

sve te price o medjuentietskom nadjebavanju su upravo rezultat toga sto se iz statsitike vade podaci koji odgovaraju, a presucuju oni koji ne odgovaraju, sto naravno ne mijenja relanost.
oitija

#86 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by oitija »

Drugovi i drugarice,

Zasto se nevratite na temu? Tema je valjda ovo sto pisu zapadni mediji da ce RS biti nesto poput Evropske Kube za Rusiju?
oitija

#87 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by oitija »

Znaci mozemo se sloziti mislim:

RS je probala na sve nacine da se zajebava sa seperatizmom. Zar im nije preostalo samo to da Rusi posalju u RS vojku ili atomske bombe kao na kubu? To bi im mozda bio spas. Mozda oni sada igraju na tu kartu?

Ako je Rusija mogla slati A bombe na kubu a Amerikanci u Tursku, Njemacku, Nizozemsku... zasto nebi Rusija u Srbiju ili RS?

Dali je takav scenarij moguc? Pitam vas....?

Dakle recimo ovo eskalira u Ukrajini. Rusija jos zauzme Istocnu Ukrajinu, Ukrajinci izvrse manji napad; Rusi odbiju, zakuhava se stvar izmedju zapada i Rusije.... Amerikanci daju jake udarce Rusima i onda Rusi vrate loptu na balkan?

Po meni sasvim moguc scenarij. Mislim da je ova tema namjenjana da se diskutuje oko ovoga a ne oko toga koji jeben entitet ima vecu nezaposlenost!
Last edited by oitija on 15/03/2014 18:40, edited 1 time in total.
RepB

#88 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by RepB »

oitija wrote:Znaci mozemo se sloziti mislim:

RS je probala na sve nacine da se zajebava sa seperatizmom. Zar im nije preostalo samo to da Rusi posalju u RS vojku ili atomske bombe kao na kubu? To bi im mozda bio spas. Mozda oni sada igraju na tu kartu?

Ako je Rusija mogla slati A bombe na kubu a Amerikanci u Tursku, Njemacku, Nizozemsku... zasto nebi Rusija u Srbiju ili RS?

A ko ce cuvati te atomske u Bosni?
oitija

#89 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by oitija »

RepB wrote:
oitija wrote:Znaci mozemo se sloziti mislim:

A ko ce cuvati te atomske u Bosni?
Pa Rusi. Isto i Amerikanci cuvaju u Turskoj, Nizozemskoj, Njemackoj. Posaljes 500 vojnika i nekoliko aviona, par helikopterskih jedinica i izgradis bazu sa atomskim bombama. Nista novo; vec daaavno vidjeno.
vivaldi

#90 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by vivaldi »

Alfons Kauders wrote:ne samo da nisam fulao, vec sam isao prilicno konzervativno... zapravo su u puno vecem kurcu no sto sam rekao... a vjeruj mi, znam o cemu pricam mediji su cudo
ma jebes medije alfonse, ja razmiljam svojom glavom odavno.

vec sam nesto obrazlozio, a sad cu i ostatak

za pocetak, evo najbolji regionlni uporedni link i to po godinama, i to cak cijeli region a sve na jedan klik

http://www.irbrs.net/statistika.aspx?ta ... 2&lang=lat

pogledaj sve parametre i sve je u 5 deka!!!!

kada je rijed o naplati direktnih poreza koji su u iskljucivoj ingerenciji entiteta, u rs je u 2013 skupljeno 2 milijarde maraka, a u fbih 3,6 milijarde

znaci ni tu nema neke znacajne razlike

sto se tice milijarde od telekoma, onda se jednostavno predimenzionira iako obicnom covjeku zvuci da mozes pola svijeta kupiti.

UIO svake godine prikupi 5-6 milijardi maraka. Entitetske porezne prikupe 4. Kada dodas i ostale manje prihode, dodjes do podatka da se u bih svake godine skrsi najmanje 10 milijardi zivih para.

telekom je prodat prije vise od 7 godina sto znaci da je od tada u bih skrseno najmanje 70 milijardi ne racujauci periodi 1996-2007.
ako uracunas i taj period, u bih je od kraja rata do danas skrseno najmanje 100 milijardi maraka. to znaci da je milijarda od telekoma manje od 1% svih potrosenih para u bih.

upravo zbog toga, toj milijardi se ne mogu pripisivati nikakve magicne moci!!!
res publica

#91 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by res publica »

hAZNADAR wrote: Dobar sazetak i uglavnom se slazem. Osim u tome da Ameri i Rusi skriveno odranije planiraju podjelu Ukrajine pa simuliraju konfrontaciju.
Rusi su defakto i bez i sa americkom podrskom uzeli u Ukrajini ono sto smatraju da im pripada i Amerika moze samo da prizna poraz. Mozda je simulacija sukoba samo nacin da lakse podnesu diplomatski poraz - ali je cinjenica da se Ameri oko Krima i dijela istoka zemlje ne pitaju nizasta i da nemaju sta dogovarati skriveno sa Rusima jer Rusi svakako uzimaju sto hoce.

Naravno da Bosnjaci nisu neki velik faktor u svemu ovome - ali destabilizacija BiH svakako nije u interesu Evrope i zapada opcenito. Ako nist bar zbog medijske pokrivenosti i jos jedne eventualne ruske pobjede u po Evrope.
Meni nekako držanje i Rusa i Amerikanaca ukazuje na to da oni realno nisu u konfliktu. Ako ništa, tj. ako je u Ukrajini definitvno američki poraz, onda barem mogu da naprave Rusima neki dugotrajan konflikt koji bi ove iscrpio koliko god može. A nije da to ne mogu da naprave. Ovako samo negoduju na riječima, prijete nekim sankcijama, pa se povlače, dok se stvari na terenu odvijaju u pravcu podjele Ukrajine.

Sve mi vuče na to da će poslije stabilizacije u Ukrajini, Ruse početi da bije glas da nelegalno intervenišu po regionu, pa će se to onda prebijati u Siriji gdje će Amerikanci unilateralno da intervenišu. I onda će da kažu, nismo ni mi najgori, eno vidite Ruse.

Zato i oko BiH mi pada na pamet slična stvar i to upravo polazeći od slaganja s tobom oko jedne važne stvari - da u BiH Srbi stoje najbolje, iako ne onako kako bi oni željeli, i da bi bilo čisto ludilo ukoliko bi nekim ishitrenim potezima doveli u pitanje svoju sadašnju poziciju.
Ali, jedno veliko ALI, Dodik ipak otvoreno staje na stranu Rusa posljednjih dana. Dakle, ili je poludio, ili zna za neke stvari. Do sada se pokazalo da Dodik svašta govori. Da ponekad odbrusi američkim predstavnicima, evropskim diplomatama i slično. Ali uvijek do određene granice. Koliko god mu izjave nekad bile nelogične, ekstremne i sulude, nijedan njegov potez nije proizveo takvu rekaciju zapada da se ugrozi njegov položaj ili položaj RS. Na osnovu toga se može da zaključiti da ovo što sada radi, radi s nekim razlogom i sa dobrom procjenom šta može, koliko mu ta Amerika dozvoljava.
RepB

#92 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by RepB »

oitija wrote:
Pa Rusi. Isto i Amerikanci cuvaju u Turskoj, Nizozemskoj, Njemackoj. Posaljes 500 vojnika i nekoliko aviona, par helikopterskih jedinica i izgradis bazu sa atomskim bombama. Nista novo; vec daaavno vidjeno.
U Bosnu?

:lol:
oitija

#93 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by oitija »

res publica wrote:

Ali, jedno veliko ALI, Dodik ipak otvoreno staje na stranu Rusa posljednjih dana. Dakle, ili je poludio, ili zna za neke stvari. Do sada se pokazalo da Dodik svašta govori. Da ponekad odbrusi američkim predstavnicima, evropskim diplomatama i slično. Ali uvijek do određene granice. Koliko god mu izjave nekad bile nelogične, ekstremne i sulude, nijedan njegov potez nije proizveo takvu rekaciju zapada da se ugrozi njegov položaj ili položaj RS. Na osnovu toga se može da zaključiti da ovo što sada radi, radi s nekim razlogom i sa dobrom procjenom šta može, koliko mu ta Amerika dozvoljava.
Ja mislim da Dodik ima neke garancije od brace Rusa. Rusi su poput Srba sto se tice mentaliteta. Oni imaju taj neki ponos koji razmislja za njih a ne zdravi razum.Cisto sumnjam da je se Dodik stavio na stranu Rusa onako "na pamet".

Njemu Amerika ne dozvoljava nista. Amerika otvoreno radi na dezintegraciji RS-a. Otvoreno je Amerika i prekinula sve veze sa Dodikom. Dakle njemu nista vise nije preostalo da trazi na zapadu. On zna da vrijeme dradi protiv RS-a i Srbije. Zna da arapi i Turci preuzimaju polako ali sigurno balkan u ekonomskom smislu. Zna da Srbija i RS imaju zajedno prirastaj od -46.000 godisnje. Dakle koji kurac ce jos cekati? Dok Bosnjaci ne stignu na 65%? Nema njemu hajra od cekanja.

Zato on ide u Moskvu da poljubi prsten cara putina. A car putin mu je dao neke garancije. Sada koje... to je pitanje.
res publica

#94 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by res publica »

hAZNADAR wrote: Neznam kako i nemam predstavu kako. Znam samo da Bosnjaci imaju najmanje izgubiti u destabilizaciji zemlje i da bi uplitanje velikih sila u svemu ovome bilo bez veceg ruskog uticaja - u svjetlu ove najnovije konfrontacije. Podsjecam da su upravo u Banjaluci panicno protumacili demonstracije u federaciji kao pokusaj da se inicira novi dejton. Ima tu nesto.
Pa nema tu mnogo načina. Mogu opet da se dese demonstracije i kolaps sistema. Može povod da budu socijalne prilike i može opet da se označi dejtonski ustav kao krivac za sve. A opet sve to može da se ne prelije u RS. A ako se i prelije, u RS mogu demonstrirati i čak slušiti vlast, ali to opet ne znači da će ti isti demonstranti tražiti od nove vlasti da ruši entitet. Naprotiv, tražiće da ga čuva.
Ili mogu demonstranti Bošnjaci da krenu put RS u kolonama, ali to bi nesumnjivo preraslo u međunacionali sukob. Čak mislim da bi federalna i eresovska policija upotrebile sva sredstva protiv tih bošnjačkih demonstranata.
Na kraju, mogu bošnjački političari da napuste institucije i da odbijaju da u njima učestvuju dok se ne nađe neko rješenje. I tu je ishod neizvjestan.
oitija

#95 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by oitija »

RepB wrote:
oitija wrote:
U Bosnu?

:lol:
Pa savim moguce. Zasto to nebi bilo moguce? Eno imas atomske bombe u Turskoj koje su tamo samo zbog jednog razloga: Rusija.

Sada NATO pravi raketnis stit protiv RUSIJE i priblizio je se samim granicama Rusije. Ukrajina je vec de facto pala pod NATO. I sta sada Rusija da radi? Sta mogu realno da rade da nesto vrate NATO paktu? Pa upravo to: Da i oni pokazu zube.

Zasto bi bilo nemoguce poslati bombe u RS?
XOX100

#96 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by XOX100 »

Vivaldi wrote: rs ima nesto manje plate i manje penzije,ali rs ima vecu stopu zaposlenosti, i manju stopu nezaposlenosti.

sve te price o medjuentietskom nadjebavanju su upravo rezultat toga sto se iz statsitike vade podaci koji odgovaraju, a presucuju oni koji ne odgovaraju, sto naravno ne mijenja relanost.
Da tebi nije Tegeltija kum ili neki rodjak , cim se vodis tim paralelama ?

Slusaj drug, iskreno te razumijem. Hoces da prikazes da su entiteti svi isti. Bla bla, mi smo svi jednaki. I to.
Razumijem. ali jednostavno nije tacno.
PC je propao kao probuseni zeton.
Federacija se drzi solidno.

Ucesce Federacije BiH u ukupnom izvozu je blizu 70% !.
Pogledaj samo udio privrede u opstem dugu entiteta? U PC je haos. Oni pokrivaju samo 10% ukupnog duga proizvodnjom!. Sve ostalo je otislo u plate administraciji.
Federacija jos uvijek ima telekom. Imaju rudnike I termoelektrane. Imaju namjensku industriju. Dok je sve sto je valjalo vec rasprodato u PC.

Ne mozes porediti ta dva entiteta. Jednostavno je Federacija uspjesnija.
res publica

#97 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by res publica »

oitija wrote: Ja mislim da Dodik ima neke garancije od brace Rusa. Rusi su poput Srba sto se tice mentaliteta. Oni imaju taj neki ponos koji razmislja za njih a ne zdravi razum.Cisto sumnjam da je se Dodik stavio na stranu Rusa onako "na pamet".

Njemu Amerika ne dozvoljava nista. Amerika otvoreno radi na dezintegraciji RS-a. Otvoreno je Amerika i prekinula sve veze sa Dodikom. Dakle njemu nista vise nije preostalo da trazi na zapadu. On zna da vrijeme dradi protiv RS-a i Srbije. Zna da arapi i Turci preuzimaju polako ali sigurno balkan u ekonomskom smislu. Zna da Srbija i RS imaju zajedno prirastaj od -46.000 godisnje. Dakle koji kurac ce jos cekati? Dok Bosnjaci ne stignu na 65%? Nema njemu hajra od cekanja.

Zato on ide u Moskvu da poljubi prsten cara putina. A car putin mu je dao neke garancije. Sada koje... to je pitanje.
Ne mogu da složim, ali uopšte. Ameriku uopšte ne interesuje BiH u smislu neke jake želje da nešto mijenja u njoj. Da želi to bi se osjetilo. Amerika kao svoj uspjeh doživljava Dejtonski sporazum i toga se drži. A današnja administracija jedva da ima pojma o tome. Kad neki zvaničnik treba nešto da izjavi, samo se konsultuje sa savjetnikom "šta mi radimo u BiH" on mu kaže "Dejtnoski sporazum" i ovaj to u uopštenim frazama izgovori. I to je to. To pokazuje primjer Klintonke koja je u BiH bila prije par godina, zadržala se 20 minuta, izrazila podršku Dejtonu i evroatlanskim integracijama i odletjela za Beograd. Nije sjela pa se dovijala sa bh političarima kako nešto da promjeni.

Ja živim u USA, i mogu da zapazim kako mediji određuju njihovu (tj. našu :mrgreen: ) vanjsku politiku. U posljednja dva mjeseca ovako je išlo na CNN International. Prvo dvije sedmice, samo Koreja, Denis Rodman i onaj korejski idiot, onda dvije sedmice samo bezbjednost oko Sočija. Onda ostatak Olimpijada, pa onda Ukrajina. Ostatak svijeta ih uopšte ne zanima. Čak nema miješanja vanjskopolitičkih vijesti. Uvijek u jednom vremenskom intervalu samo jedno, pa onda samo drugo.

Oko BiH se brinu njihovi zvaničnici zaduđeni samo za region, i prođe dosta vremena ili cio mandat u kojem oni bukvalno prespavaju. Tu i tamo nešto kažu.

Poslednje, jako interesantne izjave, ukazuju da uopšte ne rade na rušenuu RS.
Hil: Entiteti i kantoni nisu kočnica razvoja
Hil: Entiteti i kantoni nisu kočnica razvoja
Nihada Hasić - 02.03.2014 19:04

SARAJEVO - Postojanje entiteta i kantona u BiH nije kočnica njenom napretku, nego to što institucije vlasti u ovoj zemlji ne služe potrebama i zahtjevima građana, poručio je danas Nikolas Hil, otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH.
http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Hi ... 33541.html

A da ovo nije incident, ima nešto ranija izjava, takođe svježa:
27.12.2013 17:00 | V. Kulaga, D. Šajinović

Banjaluka - SAD se zalažu za BiH sa dva entiteta, a članstvo BiH u NATO-u ni na koji način ne znači ukidanje Republike Srpske, rekao je otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nikolas Hil.
http://www.glassrpske.com/drustvo/vijes ... 42740.html

A iz nekog čudnog razloga, cjelokupna bošnjačka javnost, političari i forumaši :D , izbjegavaju komentare i rekacije na ocjenu parlamenta EU u kojem se osuđuje centralizam u BiH.

Te stvari su problem, i to ozbiljan. Ovo da se Dodiku žuri zbog porasta broja Bošnjaka je tješenje. Prvo taj broj neće ići na 65% sutra nego je to proces, u kojem i dodikovci imaju svoje adute. Ne daju ti da se širiš na RS za početak, pa tako postaje manje važno koliko je Bošnjaka ako ih nije kritičan broj u RS. Drugo on može da radi na svom natalitetu, što i radi. I treće može tebe da podstiče na iseljavanje u potrazi za egzistencijom. Te igre oko nataliteta su glupost, i izgovor za nedostatak neke ozbiljne ideje šta da se radi.
Hlapoje

#98 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by Hlapoje »

XOX100 wrote:
Ne mozes porediti ta dva entiteta. Jednostavno je Federacija uspjesnija.
:D
Bilo kakva uspešnost ne ide nikako sa 46% stopom nezaposlenih.
oitija

#99 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by oitija »

res publica wrote:
Ne mogu da složim, ali uopšte. Ameriku uopšte ne interesuje BiH u smislu neke jake želje da nešto mijenja u njoj. Da želi to bi se osjetilo. Amerika kao svoj uspjeh doživljava Dejtonski sporazum i toga se drži. A današnja administracija jedva da ima pojma o tome. Kad neki zvaničnik treba nešto da izjavi, samo se konsultuje sa savjetnikom "šta mi radimo u BiH" on mu kaže "Dejtnoski sporazum" i ovaj to u uopštenim frazama izgovori. I to je to. To pokazuje primjer Klintonke koja je u BiH bila prije par godina, zadržala se 20 minuta, izrazila podršku Dejtonu i evroatlanskim integracijama i odletjela za Beograd. Nije sjela pa se dovijala sa bh političarima kako nešto da promjeni.

Nisi bas dobro pratio ono sto Amerika radi. Kada si vec kod Klintonke zasto ne vidis njezinu izjavu od prije par godina kada je Komsic bio kod nje kada je rekla citiram:

" SAD podrzava situaciju po kojoj se vlada formira sa onima koji zele BiH,oni koji ne zele dobro BiH se, sto se tice SAD-a , netrebaju pitati u BiH."

Ona je to rekla bas tada kada je se HDZ preglasao od strane SDP-a. Dakle direktna podrska "unitarnoj BiH" kao sto to Srbi i Hrvati nazivaju. Mogla je reci i nesto sasvim drugo ali bas u kriticnom trenutku se stavlja radikalno na stranu "unitarista". To je dozivljeno kao shock pogotovo u Hercegovini. Ta izjava ti govori sve:

1) Govori ti da Amerikanci kristalno jasno znaju sta se desava u BiH
2) Da podrzavaju manje vise koncept unitarne BiH;

Onda vidi izjavu visokog predstavnika nakon sto je Erdogan u Sarajevu dao izjave poput one:"Stvorit cemo u Bih opet Osmansko carstvo" ili onu:"Bosna je Turskoj ostavljena u amanet" ili onu:"Turska ce biti garant vase sigurnosti". Sta je visoki predstabnik rekao kao odgovor na to? Rekao je ovo:

"Logicno je da se Turska mjesa u BiH jer u Turskoj zivi vise Bosanaca nego u BiH."

Jeli on to rekao tek tako ili zato sto ima jake garancije od Amerikanaca? Nisi siguran? Ako nisi siguran zasto je on to rekao onda pogledaj na you tube kriznu sjednicu UN-a kada su HDZ i SNSD maltene doveli BiH pred raspad prije par godina. Visoki predstavnik je rekao ovo na sjednici:

"Mi trazimo od SAD da garantiraju Dejtonski sporazum i da posalju trupe u BiH ako to bude potrebno."

Amerikanci nisu poslali trupe u BiH ali su poslali najblizu NATO silu da se profilira kao faktor stabilnosti: Tursku. Da je to tako vidjamo iz Wiki Leaks dokumenata koji kako kaze Americki ambasador u Ankari:

"SAD zeli da vidi jace prisustvo Turske na balkanu a pogotovo u BiH."

Dakle sve je prosto ko pasulj. Da nemamo iscurene wiki leaks dokumenta moglo bi biti sumnje ali imamo! Znamo ko je doveo Turke na balkan: Amerika! I onda odjednom dolaze i arapi na balkan? Odakle oni? Odakle Al-Jazira, preuzimanje Srbijanskih kompanija, jako prisustvo Turske? Sve je to slucajnost ili je upravo Amerika to sve dirigovala? Kao sto vidis imamo crno na bijelo da iza svega stoji Amerika. Samo budala moze zakljuciti da Amerikanci nemaju pojma sta se ovdje desava.

Da ne spominjem to da je SAD prekinuo sve veze sa Dodikom. Znaci ignorise ga.

Oko BiH se brinu njihovi zvaničnici zaduđeni samo za region, i prođe dosta vremena ili cio mandat u kojem oni bukvalno prespavaju. Tu i tamo nešto kažu.
To je glupost. BiH je toliko mala drzava da su merikanci drugima prepustili da se brinu o BiH. Pa to su ti na kraju sami i rekli u wiki leaks dokumentima. "Turci pojacajte svoj uticaj tamo". I gledaj cuda; evo Turaka prisutni kao nikad. Ne samo u BiH VEC NA CIJELOM BALKANU. Evo Davor Stier se zali u EU parlamentu zbog toga.
res publica

#100 Re: Dodik će za Putina destabilizirati situaciju u BiH

Post by res publica »

oitija wrote: Nisi bas dobro pratio ono sto Amerika radi. Kada si vec kod Klintonke zasto ne vidis njezinu izjavu od prije par godina kada je Komsic bio kod nje kada je rekla citiram:

" SAD podrzava situaciju po kojoj se vlada formira sa onima koji zele BiH, oni koji ne zele dobro BiH se, sto se tice SAD-a , netrebaju pitati u BiH."

Ona je to rekla bas tada kada je se HDZ preglasao od strane SDP-a. Dakle direktna podrska "unitarnoj BiH" kao sto to Srbi i Hrvati nazivaju. Mogla je reci i nesto sasvim drugo ali bas u kriticnom trenutku se stavlja radikalno na stranu "unitarista". To je dozivljeno kao shock pogotovo u Hercegovini. Ta izjava ti govori sve:

1) Govori ti da Amerikanci kristalno jasno znaju sta se desava u BiH
2) Da podrzavaju manje vise koncept unitarne BiH;

Onda vidi izjavu visokog predstavnika nakon sto je Erdogan u Sarajevu dao izjave poput one:"Stvorit cemo u Bih opet Osmansko carstvo" ili onu:"Bosna je Turskoj ostavljena u amanet" ili onu:"Turska ce biti garant vase sigurnosti". Sta je visoki predstabnik rekao kao odgovor na to? Rekao je ovo:

"Logicno je da se Turska mjesa u BiH jer u Turskoj zivi vise Bosanaca nego u BiH."

Jeli on to rekao tek tako ili zato sto ima jake garancije od Amerikanaca? Nisi siguran? Ako nisi siguran zasto je on to rekao onda pogledaj na you tube kriznu sjednicu UN-a kada su HDZ i SNSD maltene doveli BiH pred raspad prije par godina. Visoki predstavnik je rekao ovo na sjednici:

"Mi trazimo od SAD da garantiraju Dejtonski sporazum i da posalju trupe u BiH ako to bude potrebno."

Amerikanci nisu poslali trupe u BiH ali su poslali najblizu NATO silu da se profilira kao faktor stabilnosti: Tursku. Da je to tako vidjamo iz Wiki Leaks dokumenata koji kako kaze Americki ambasador u Ankari:

"SAD zeli da vidi jace prisustvo Turske na balkanu a pogotovo u BiH."

Dakle sve je prosto ko pasulj. Da nemamo iscurene wiki leaks dokumenta moglo bi biti sumnje ali imamo! Znamo ko je doveo Turke na balkan: Amerika! I onda odjednom dolaze i arapi na balkan? Odakle oni? Odakle Al-Jazira, preuzimanje Srbijanskih kompanija, jako prisustvo Turske? Sve je to slucajnost ili je upravo Amerika to sve dirigovala? Kao sto vidis imamo crno na bijelo da iza svega stoji Amerika. Samo budala moze zakljuciti da Amerikanci nemaju pojma sta se ovdje desava.

Da ne spominjem to da je SAD prekinuo sve veze sa Dodikom. Znaci ignorise ga.

To je glupost. BiH je toliko mala drzava da su merikanci drugima prepustili da se brinu o BiH. Pa to su ti na kraju sami i rekli u wiki leaks dokumentima. "Turci pojacajte svoj uticaj tamo". I gledaj cuda; evo Turaka prisutni kao nikad. Ne samo u BiH VEC NA CIJELOM BALKANU. Evo Davor Stier se zali u EU parlamentu zbog toga.
Oslanjaš se na izjave koje praktično nisu dovele ni do kakve promjene situacije u BiH u korist Bošnjaka. Pa nedavno su tom istom Komšću rekli da se u BiH ne smije ponoviti "slučaj Komšić".
I to sastavljanje vlasti nije potrajalo dugo, proizveden je još veći jaz u Federaciji, i na kraju su sve snage koje su protiv BiH ušle na sve nivoe vlasti. I jedino su te snage stabilne, dok se bošnjačke svako malo mijenjaju, pregrupišu i sl.
U čemi se osjetila veća prisutnost Turske, pa da damo na težini ovim tvojim citatima?
Post Reply