Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Alhemicarkaa

#101 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by Alhemicarkaa »

Btw, ne znam zašto se priča o poklonu stana, može joj se dodijeliti stan na korištenje koji ostaje u vlasništvu države. Ne bi ona bila izuzetak, u dosta država se tako izlazi u susret. Tako je Hrvatska dodjelila svojoj glumici - Kseniji Pajić čini mi se. Vuk sit, ovce na broju.
sinuhe

#102 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by sinuhe »

Dovoljno je bilo ispuniti par formulara na vrijeme. Cudi me samo da je prijatelji iz visokog drustva nisu obavjestavali o desavanjima u Bosni.
Last edited by sinuhe on 03/08/2011 16:26, edited 1 time in total.
poznanik

#103 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by poznanik »

Od kulture se ne živi, očito je. Da je Jadranka pjevala ilahije i kaside, umjesto što je predstavljala Japancima bosansku tradiciju, kulturu, običaje, ljude... ljude...ljude za koje su Japanci pomislili da su stvarno ljudi i darovali najveću materijalnu pomoć koja je u BiH i Sarajevo ikad primljena, ili da je snimala patriotske pjesme dok je bila kulturni ataše tih ljudi u Japanu, kao što su neki drugi predstavnici kulture pjesmama sa sigurne distance nagovarali „Vratničane da pjevaju“ dok ginu po zajedničkom im gradu, danas bi imala sve moguće beneficije i privilegije, i ne bi bila sramoćena od onih koji ni u zametku bili nisu kad je ona oduševljavala njihove roditelje... A možda nije ni njih, umjetnost je čudan doživljaj :-) :(
metronom

#104 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by metronom »

Alhemicarkaa wrote:Btw, ne znam zašto se priča o poklonu stana, može joj se dodijeliti stan na korištenje koji ostaje u vlasništvu države. Ne bi ona bila izuzetak, u dosta država se tako izlazi u susret. Tako je Hrvatska dodjelila svojoj glumici - Kseniji Pajić čini mi se. Vuk sit, ovce na broju.
Zato sto u ovoj zemlji ima ljudi koje je drzava iz otkupljenih stanova istjerala na ulicu da bi u njih vratila agresorske oficire. Njima se ne dodjeljuju stanovi ni na koristenje, a kamo li da ih se pravicno obesteti.

Ako ko hoce privatno da donira doticnoj gospodji, nek to uradi, nek se organizuju humanitarne akcije i sl, ali drzava nije ni u kakvoj obavezi da joj ista dodijeli, niti treba jer ima puno precih slucajeva.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#105 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by Admir_1984 »

Alhemicarkaa wrote:Btw, ne znam zašto se priča o poklonu stana, može joj se dodijeliti stan na korištenje koji ostaje u vlasništvu države. Ne bi ona bila izuzetak, u dosta država se tako izlazi u susret. Tako je Hrvatska dodjelila svojoj glumici - Kseniji Pajić čini mi se. Vuk sit, ovce na broju.
Raja se bezveze lozi, a zena uopste nikad i nigdje nije rekla da hoce na poklon stan, nego je samo pricala o trenutnoj situaciji i nevoljama koje su je zadesile (invalidska kolica, pljacka kartice i laptopa na kojem su bile pjesme koje je stvarala...). Mene samo nervira ovaj uzasno arogantan i odbojan stav ljudi

Drzava i grad ako nishta trebali bi bar pozvati na razgovor Jadranku i vidjeti kako se moze pomoci, ako zena uopste i trazi ikakvu pomoc
Alhemicarkaa

#106 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by Alhemicarkaa »

metronom wrote:
Zato sto u ovoj zemlji ima ljudi koje je drzava iz otkupljenih stanova istjerala na ulicu da bi u njih vratila agresorske oficire. Njima se ne dodjeljuju stanovi ni na koristenje, a kamo li da ih se pravicno obesteti.

Ako ko hoce privatno da donira doticnoj gospodji, nek to uradi, nek se organizuju humanitarne akcije i sl, ali drzava nije ni u kakvoj obavezi da joj ista dodijeli, niti treba jer ima puno precih slucajeva.
Misliš da Hrvatska nema precih slucajeva?
Tom logikom ne treba nam ni SFF, ni umjetnost uopće, samo stavka više da se izdvaja iz budžeta. Trebamo sve ukinuti jer imamo precih slucajeva. Svaka država ima socijalnih slučajeva, ali to što će nekoj umjetnici dodjeliti stan koji vjerovatno svakako zjapi prazan (ja znam za jedan takav) neće je omesti u precim slučajevima, ako ta država, i taj sistem vidi uopće te prece slucajeve.
Jara

#107 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by Jara »

Admir_1984 wrote:
Raja se bezveze lozi, a zena uopste nikad i nigdje nije rekla da hoce na poklon stan, nego je samo pricala o trenutnoj situaciji i nevoljama koje su je zadesile (invalidska kolica, pljacka kartice i laptopa na kojem su bile pjesme koje je stvarala...). Mene samo nervira ovaj uzasno arogantan i odbojan stav ljudi
Drzava i grad ako nishta trebali bi bar pozvati na razgovor Jadranku i vidjeti kako se moze pomoci, ako zena uopste i trazi ikakvu pomoc
I ja sam je tako shvatila. Ne traži ona nikakve poklone ni sadaku...
Last edited by Jara on 03/08/2011 16:16, edited 1 time in total.
madner

#108 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by madner »

Tom logikom moze i meni dati stan, jer nista ne gubi a stan stoji prazan. Evo ja cu ga i okreciti o svom trosku.
metronom

#109 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by metronom »

Alhemicarkaa wrote:
metronom wrote:

Misliš da Hrvatska nema precih slucajeva?
Tom logikom ne treba nam ni SFF, ni umjetnost uopće, samo stavka više da se izdvaja iz budžeta. Trebamo sve ukinuti jer imamo precih slucajeva. Svaka država ima socijalnih slučajeva, ali to što će nekoj umjetnici dodjeliti stan koji vjerovatno svakako zjapi prazan (ja znam za jedan takav) neće je omesti u precim slučajevima, ako ta država, i taj sistem vidi uopće te prece slucajeve.
A kakve veze Hrvatska ima i sa cim?! SFF isto, umjetnost isto. Stanovi koje Federacija ima ne mogu se dijeliti kako je kome ceif. Tacno je utvrdjeno zakonima kome se moze dodijeliti i ko ih moze otkupiti. Umjetnici sa druge strane planete vjeruj mi nisu u toj skupini. Pogotovo nisu prioritet ispred onih kojima drzava po zakonu treba da dodjeljuje te stanove, a to ne radi, iako time svjesno krsi zakon i izlaze se potencijalnim tuzbama na ogromne cifre...

U ostalom, odakle uopste ideja da joj se dodjeljuje stan i zasto?! Jel to ona trazila ili eto nekom onako palo na pamet da dijeli? Iskreno ne vjerujem da je ona uopste trazila stan ili bilo sta drugo od drzave.
poznanik

#110 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by poznanik »

metronom wrote:... Stanovi koje Federacija ima ne mogu se dijeliti kako je kome ceif. Tacno je utvrdjeno zakonima kome se moze dodijeliti i ko ih moze otkupiti. Umjetnici sa druge strane planete vjeruj mi nisu u toj skupini...
Znam i neke sveštenike koji su u toj skupini ekskluzivaca i benefita, koji mogu dobiti stan "kako je kome ćeif" :oops:
Ridjobrki

#111 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by Ridjobrki »

Uza sve poštovanje prema Jadranki smatram da je lamentriranje nad njenom sudbinom krajnje neukusno i čak i bezobrazno. Volim njenu muziku i cijenim je kao umjetnicu, poštujem je kao simbol jednog drugog i boljeg vremena koje mi nedostaje ali ovo postaje jako neumjesno.

Muzika, umjetnost na kojoj je stekla ime, jeste umjetnost ali i poziv i posao. U njenom slučaju još i jako rentabilan poziv od kojeg se fino može živjeti. Ali svaki posao pa i taj nosi rizike i ako ne razmišljaš kako treba propadaš. Moliću lijepo, neke od njenih pjesama su jako puno puštane, koncerti su joj bili posjećeni, stan je IMALA i žena je p-r-o-p-a-l-a.

Krajnje je neukusno, ponavljam, u ovoj zemlji doći iz Japana nakon četvrt decenije bezbrižnosti i bonvivanstva i kritizirati državu koja (kakva god da je i šta god gadovi na vlasti u njoj radili) nije u stanju o mnogo potrebitijima voditi računa, napose o onima koji nisu imali šansu niti sanjati o životu kakvim je živjela Jadranka Stojaković, o onima koji su svoje invalidnosti stekli na mnogo neprijatnijim mjestima nego što je to koncertna bina, kao ni o onima kojima je Bog dragi dao životno iskušenje u vidu bolesti mnogo težih od Jadrankine.

Jeste riječ o umjetnici koja nas je zadužila svojim djelima ali je tu riječ o profesionalnoj umjetnici koja je radila svoj posao i u njemu propala. Što neko reče - gdje je penziono iz Japana? Gdje su tantijeme iz bivše Juge? Nije se javila za povrat stana - nije znala. Šta sam ja trebao to ganjati za nju? Nije bilo ambasade? Pa gdje si ti bila ataše onda? Da i nije bilo, bujrum dva mjeseca odmora, povratna karta, dođeš u Bosnu i riješiš stan kao što je svako to rješavao.

Prema tome, ja podržavam ideju da se za njeno zbrinjavanje organiziraju dobrotvorne akcije, koncerti, kako od njenih kolega tako i od nas, simpatizera njene muzike ali da joj država dodijeli stan - prvi bih digao dreku. Sorry, cvrčak, ali ne znam zašto bi to bio problem nas mrava...
otherside

#112 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by otherside »

Ridjobrki wrote: Sorry, cvrčak, ali ne znam zašto bi to bio problem nas mrava...
:lol: :lol: :lol:
i jos nesto...mislim da je aluzija da narod japana ne bi donirao sarajevu i bosni da nije bilo jadranke, u najmanju ruku uvrjedljiva, i to najvise za japance.
Attitude

#113 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by Attitude »

svaka ti cast ridjobrki.
Ridjobrki

#114 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by Ridjobrki »

otherside wrote:
Ridjobrki wrote: Sorry, cvrčak, ali ne znam zašto bi to bio problem nas mrava...
:lol: :lol: :lol:
i jos nesto...mislim da je aluzija da narod japana ne bi donirao sarajevu i bosni da nije bilo jadranke, u najmanju ruku uvrjedljiva, i to najvise za japance.
Naravno da jeste. Ma narod je osjetljiv na poznate i to stvarno vrijeđa zdrav razum sa tog nekog humanog aspekta. Jebiga, nije isto kad pogine Louis i kad glavu zijani neki Mićo kod Prijedora. Dok smo oplakivali Amy djeci na rogu Afrike rebra poispadala... Ok, tako to ide, u takvom svijetu živimo ali dajmo malo apela i na zdrav razum. Čuj sad spika, ako je moglo ovome može i njoj, da je pjevala ilahije i kaside moglo je... Po meni ne može nikome. I plus ako osuđujemo Puljića ili koga već u jednom slučaju - da li onda mi i u svom sistemu vrijednosti pravimo presedane u slučaju Jadranke i usvajamo njihov sistem? Nije filozofija: ako je loše u jednom slučaju onda je loše i u drugom, imena su nebitna.
udrch

#115 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by udrch »

PipiDugaDevetka wrote:
udrch wrote: Ona je Jugoslovenska umjetnica i od te države neka sad traži stan..
Ovu državu nije fermala, u njoj nije nikad živjela i kakvu obavezu ova država sad ima..
Ona je dio sarajevske muzičke scene 80-tih, takvih kao ona je najmanje hiljada, jeli treba svima njima da poklanjamo stanove..
Vrijeme na koje se ona poziva je davno prošlo..
Daleko je ona od nekoga ko ima zasluge da mu se poklanja bilo šta..
Poklonili smo svojim glasovima na izborima i stanove Branković Nedžadu, ganić ejupu,...zapravo oni su ih otkupili prema zakonima koje su sami napisali. Što nisu i oni od Jugoslavije tražili stanove?
Btw, ganić je Jugosloven!
Nemoj da mi prebacuješ nečiju krađu kao argument..
Branković je stan po mom uvjerenju ukrao, za Ganića ne znam iako se godinama pričalo o nekoj vili, koliko znam nikad nije bio na sudu po tom pitanju..
Poklanjanje stanova političarima ne podržavam, o krađama kakvim je bio sklon Branković neću ni da pričam..
O poklonima umjetnicima takođe..
Država ili Grad poklanjaju "šestoaprilsku nagradu", "Sarajevsko srce" i sl..stanove ne treba poklanjati..

Dobar umjetnik živi od svog rada..onaj ko to nije u stanju, ili nije dobar umjetnik ili je narkoman, alkolholičar ili rasipnik..
Dobari umjetnici su nekad bili za sadake, danas uglavnom nisu i svijet ih prepozna odmah, a ne nakon njihove smrti..
udrch

#116 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by udrch »

poznanik wrote:Od kulture se ne živi, očito je. Da je Jadranka pjevala ilahije i kaside, umjesto što je predstavljala Japancima bosansku tradiciju, kulturu, običaje, ljude... ljude...ljude za koje su Japanci pomislili da su stvarno ljudi i darovali najveću materijalnu pomoć koja je u BiH i Sarajevo ikad primljena, ili da je snimala patriotske pjesme dok je bila kulturni ataše tih ljudi u Japanu, kao što su neki drugi predstavnici kulture pjesmama sa sigurne distance nagovarali „Vratničane da pjevaju“ dok ginu po zajedničkom im gradu, danas bi imala sve moguće beneficije i privilegije, i ne bi bila sramoćena od onih koji ni u zametku bili nisu kad je ona oduševljavala njihove roditelje... A možda nije ni njih, umjetnost je čudan doživljaj :-) :(
Najbolje bi bilo da ti nju useliš kod sebe što se stana tiče..

Ona ovu državu nije zadužila, tako da ne treba ni očekivati Big zna šta..

Dotična gospođa je svoje probleme prvo iznijela na PTC-u prilikom posjete srbijanske delegacije Japanu, nekoliko dana prije zemljotresa..iz tih razgovora se teško može zaključiti da se ona osjeća nešto previše Sarajkom, a bosankom pogotovo..ja sam tu reportažu lično gledao..
detroit-mercy

#117 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by detroit-mercy »

Ridjobrki wrote:Uza sve poštovanje prema Jadranki smatram da je lamentriranje nad njenom sudbinom krajnje neukusno i čak i bezobrazno. Volim njenu muziku i cijenim je kao umjetnicu, poštujem je kao simbol jednog drugog i boljeg vremena koje mi nedostaje ali ovo postaje jako neumjesno.

Muzika, umjetnost na kojoj je stekla ime, jeste umjetnost ali i poziv i posao. U njenom slučaju još i jako rentabilan poziv od kojeg se fino može živjeti. Ali svaki posao pa i taj nosi rizike i ako ne razmišljaš kako treba propadaš. Moliću lijepo, neke od njenih pjesama su jako puno puštane, koncerti su joj bili posjećeni, stan je IMALA i žena je p-r-o-p-a-l-a.

Krajnje je neukusno, ponavljam, u ovoj zemlji doći iz Japana nakon četvrt decenije bezbrižnosti i bonvivanstva i kritizirati državu koja (kakva god da je i šta god gadovi na vlasti u njoj radili) nije u stanju o mnogo potrebitijima voditi računa, napose o onima koji nisu imali šansu niti sanjati o životu kakvim je živjela Jadranka Stojaković, o onima koji su svoje invalidnosti stekli na mnogo neprijatnijim mjestima nego što je to koncertna bina, kao ni o onima kojima je Bog dragi dao životno iskušenje u vidu bolesti mnogo težih od Jadrankine.

Jeste riječ o umjetnici koja nas je zadužila svojim djelima ali je tu riječ o profesionalnoj umjetnici koja je radila svoj posao i u njemu propala. Što neko reče - gdje je penziono iz Japana? Gdje su tantijeme iz bivše Juge? Nije se javila za povrat stana - nije znala. Šta sam ja trebao to ganjati za nju? Nije bilo ambasade? Pa gdje si ti bila ataše onda? Da i nije bilo, bujrum dva mjeseca odmora, povratna karta, dođeš u Bosnu i riješiš stan kao što je svako to rješavao.

Prema tome, ja podržavam ideju da se za njeno zbrinjavanje organiziraju dobrotvorne akcije, koncerti, kako od njenih kolega tako i od nas, simpatizera njene muzike ali da joj država dodijeli stan - prvi bih digao dreku. Sorry, cvrčak, ali ne znam zašto bi to bio problem nas mrava...
Istinito, svi ti muzicari/umjetnici su ljetovali gdje smo mi mogli samo zamisljati, putovali dok je velika vecina sjedila kuci, zivila zivote koji nisu bili dostupni obicnom svijetu. I onda, ups sada treba da se dodijeli stan jer je eto ona zasluzna. Ne sporim njene kvalitete kao muzicara ali sporim njene kvalitete kao osobe koja treba da se pobrine za samu sebe. Tolike godine provela u Japanu i onda zbog povrede spicila nazad u BiH, pa jos i da joj se stan dodijeli. Izvinite molim, ali znaci da se nije povrijedila ne bi ni dolazila nazad.
Drugo, hanuma je pala na koncertu, povreda na radu se vani debelo naplacuje preko osiguravajucih kuca, tako da mi sve tu nesto ne stima.
Hebiga, ona 80tih dobaci do Japana a mi obicni smrtnici tih godina smo mogli dobaciti samo do Zaostroga :mrgreen:, Japan se je mogao vidjeti samo na TVu :mrgreen: .
I glede muzicara, treba i Kemi dodijeliti stan tako da moze ono sto zaradi na koncertima (a zaradi dobro) da prokocka u Coloseumu :mrgreen: , nesto ne vidim da u Americi iko dodijeli Bob Dylanu stan dzabe ili Kurt Coabin-u, jesu li oni ista manji umjetnici od Jadranke ili Keme :mrgreen: .
I znam da ce sada mnogi reci kako eto mi ne mozemo oprostiti neciji uspijeh, iskreno zaboli me za bilo ciji uspjeh jer ta osoba je uspijesna prvenstveno za sebe samu a ne za mene. A davati nekome nesto dzabe jer ta ista osoba nije razmisljala o svojoj buducnosti, e onda ne vidim razloga da i Medneru ne dodijelimo stan :mrgreen: .
dječak sa šibicama

#118 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by dječak sa šibicama »

Odlicno ridjobrki, e jos mi samo objasni zasto ne dizes dreku zbog toga sto Deen i Deenovi imaju nekakva primanja od drzave na osnovu ko zna cega?

Ili si mozda dizao, izvinjavam se ako jesi, ali eto ne vidim da se talasa, nova vlast doslaa, kazu drzava za covjeka, jel Deenovi jos primaju pare iz budzeta kao zasluzni umjentici ili sto vec, stvarno ne razumijem na osnovu cega oni dobijaju te pare, ali znamo da dobijaju.
sinuhe

#119 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by sinuhe »

Na ovom forumu je naravno bila tema i o Deenu na kojoj su popljuvani i Deen i drzava.
Sezam

#120 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by Sezam »

A kad joj dadnu stan u Beogradu tek ce onda ovo podjebavanje prerasti u pljuvanje.

Na kraju krajeva, ona nikoga ne moli ni za sta, tako da je sva ova rasprava presipanje iz supljeg u prazno.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#121 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by KatarinaKosaca »

"Umjetnost je nesiguran put koji nit hrani nit brani onog ko mu se oda" (kako dole forumamo o Andriću, jedna njegova misao iz proče Aska i vuk)
Dakle, uvijek (čak i kad su dežurni glasnici centrale odobravali smanjenje proračuna na ušrtb kulture na kantonalnom nivou) sam zastupala tezu da jedna zemja mora da ulaže u kulturu. Policija je represivna mjera, kultura preventivna mjera. Tako i mislim
A što se tiče konkretnog slučaja, ja nemam nikakve podatke da je J. S, zaista u Japanu predstavljala BIH ili svdalinku, nemam nikakve podatke da je ikada upitala za BIH dok nije zemljotres roknuo tamo, a pogotovo mi nije jasno kako se nakon 23 godine rada (ok, možda se ne zaradi za stan) ne može kupiti karta i ispuniti formular za povrat društvenog stana. Dakle, nitko joj nije oteo vlasništvo. Očigledno je, da se nije imala namjeru vratiti, jer nije ni puno pitala za nas.
OK, ljudski se i predomisliti i vratiti. Budući da je žena sad već težak bolesnik, ne bih da joj priljepljujem etikete, ali samom dodjelom stana u vlasništvo se otvara i eventualno začinje jedan vrlo opasan presedan, da se kasnije uvijek javi neki zaslužan umjetnik, a nema univerzalnog kriterijuma po kojem se određuje ko je i zašto zaslužan umjetnik.
Na vlastima je da procijene (Nikako nemam i ne mogu imati prema ovome isti stav kao prema na primjer Nerminu tuliću koji je ostao u gradu sa djecom i izgubio noge), ako joj se treba dati smještaj, ali u vlasništvo, za tu opciju nisam nikako kao poreski obveznik.
Mr. Brightside

#122 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by Mr. Brightside »

dječak sa šibicama wrote:Odlicno ridjobrki, e jos mi samo objasni zasto ne dizes dreku zbog toga sto Deen i Deenovi imaju nekakva primanja od drzave na osnovu ko zna cega?

Ili si mozda dizao, izvinjavam se ako jesi, ali eto ne vidim da se talasa, nova vlast doslaa, kazu drzava za covjeka, jel Deenovi jos primaju pare iz budzeta kao zasluzni umjentici ili sto vec, stvarno ne razumijem na osnovu cega oni dobijaju te pare, ali znamo da dobijaju.
mislis na njegovu porodicu ili na umjetnike u BiH?
dječak sa šibicama

#123 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by dječak sa šibicama »

sinuhe wrote:Na ovom forumu je naravno bila tema i o Deenu na kojoj su popljuvani i Deen i drzava.
Dobro, forum je rekao svoje, ali Deenovi (stvarno bi volio vidjeti taj spisak, ovako sva ljaga spada na malog Fudu, armin mislim na sve te umjetnike koji primaju pare, volio bi bas vidjeti spisak) i dalje primaju novac.

Cak se i vlast promijenila, ali niko nista.

Zasluzni umjetnici?

Inace, prilicno sam siguran da bi Dervishalidovic i Goran Bregovic sami, bez icije pomoci, Jadranki, kolegici, mozda uzoru ili prijatelju, mogli kupiti stan od 100 kvadrata minimalno. A i da ne osjete.

Pa pokazite se, prijatelji i kolege. Ili i oni kontaju "jasta cu, ona po Japanu jasala a ja da joj kupujem stan, libo me racku" :D
poznanik

#124 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by poznanik »

udrch wrote:Ona je Jugoslovenska umjetnica i od te države neka sad traži stan..
Ovu državu nije fermala, u njoj nije nikad živjela i kakvu obavezu ova država sad ima..
Ona je dio sarajevske muzičke scene 80-tih, takvih kao ona je najmanje hiljada, jeli treba svima njima da poklanjamo stanove... Vrijeme na koje se ona poziva je davno prošlo..
Daleko je ona od nekoga ko ima zasluge da mu se poklanja bilo šta..
Ja ovakva šovinistička stajališta i zagovaranja nazivam najpogrdnijim imenima :x Nakon 40 godina života i boravka u Sarajevu ti bi nekog da tjeraš u Beograd samo zato što se zove Jadranka Stojaković :? Ženu koja je, ubijeđen sam, učinila više za ovaj grad nego i ti i drugi kvazi-umjetnici koji su pokupili sve moguće beneficije i lažne lovorike :x

Ti bi izgleda lustracijom po svima koji su rođeni prije ezana... :shock:
Last edited by poznanik on 03/08/2011 17:39, edited 1 time in total.
Sezam

#125 Re: Dodijeliti Jadranki Stojaković stan...

Post by Sezam »

KatarinaKosaca wrote:"Umjetnost je nesiguran put koji nit hrani nit brani onog ko mu se oda" (kako dole forumamo o Andriću, jedna njegova misao iz proče Aska i vuk)
Dakle, uvijek (čak i kad su dežurni glasnici centrale odobravali smanjenje proračuna na ušrtb kulture na kantonalnom nivou) sam zastupala tezu da jedna zemja mora da ulaže u kulturu. Policija je represivna mjera, kultura preventivna mjera. Tako i mislim
A što se tiče konkretnog slučaja, ja nemam nikakve podatke da je J. S, zaista u Japanu predstavljala BIH ili svdalinku, nemam nikakve podatke da je ikada upitala za BIH dok nije zemljotres roknuo tamo, a pogotovo mi nije jasno kako se nakon 23 godine rada (ok, možda se ne zaradi za stan) ne može kupiti karta i ispuniti formular za povrat društvenog stana. Dakle, nitko joj nije oteo vlasništvo. Očigledno je, da se nije imala namjeru vratiti, jer nije ni puno pitala za nas.
OK, ljudski se i predomisliti i vratiti. Budući da je žena sad već težak bolesnik, ne bih da joj priljepljujem etikete, ali samom dodjelom stana u vlasništvo se otvara i eventualno začinje jedan vrlo opasan presedan, da se kasnije uvijek javi neki zaslužan umjetnik, a nema univerzalnog kriterijuma po kojem se određuje ko je i zašto zaslužan umjetnik.
Na vlastima je da procijene (Nikako nemam i ne mogu imati prema ovome isti stav kao prema na primjer Nerminu tuliću koji je ostao u gradu sa djecom i izgubio noge), ako joj se treba dati smještaj, ali u vlasništvo, za tu opciju nisam nikako kao poreski obveznik.
Sta je i kako je njoj bilo u Japanu nije toliko bitno. Svakoga moze zadesiti nesreca. Ljudi svakodnevno gube sve sto imaju zbog raznoraznih sticaja okolnosti.

Mene kod nas nervira ta nasa kratkovidost, pa se eventualno davanje stana Jadranki (na koristenje) posmatra kao da je ona sad na grbaci drzave, umjesto da se gleda unaprijed na sve mogucnosti i beneficije njenog ostanka u Sarajevu i BiH. Ona sigurno ima dobre kontakte u Japanu i razmjena umjetnika/muzicara bi sigurno bila i od kulturne a i od financijske koristi gradu Sarajevu. Siguran sam da postoje mnoge stvari koje Jadranka i dan danas moze uraditi i sigurno bi ih uradila (razvoj kulture, glazbena edukacija npr), samo kad bi se nasao neko dovoljno pametan da joj pomogne, shvatajuci da bi tako i nama samima pomogao. Na zalost, to je za mnoge visa matematika.
Locked