Dodavanje osovine?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
wunderbaum
#1 Dodavanje osovine?
Dobar dan,
Za potrebe firme a i za licnu upotrebu dodao bih svom pickup terencu jos jednu osovinu, sa time bi dobio duplo vise na noivost a i opcenito na voznim karakteristikama, u australiji je to ucestala praksa, takodjer i u americi se dodaju osovine sasvim normalno, naravno uz atest i sl.
Ali posto smo mi zemlja cuda i bluda kroz razgovor od par masinskih fakulteta nisam dobio apsolutno niakakav odgovr da li je to legalno i na koji se nacin moze uraditi atest, naime imam i majstora i dodatnu osovinu ne bih spajao pogon na nju samo bi je dodao na vec roduzenu sasiju dakle vozilo bi ostalo 6x4?
Odakle da pocnem?
Da atestiram i registrujem negdje u RSu ili u Hercegovini?
Za potrebe firme a i za licnu upotrebu dodao bih svom pickup terencu jos jednu osovinu, sa time bi dobio duplo vise na noivost a i opcenito na voznim karakteristikama, u australiji je to ucestala praksa, takodjer i u americi se dodaju osovine sasvim normalno, naravno uz atest i sl.
Ali posto smo mi zemlja cuda i bluda kroz razgovor od par masinskih fakulteta nisam dobio apsolutno niakakav odgovr da li je to legalno i na koji se nacin moze uraditi atest, naime imam i majstora i dodatnu osovinu ne bih spajao pogon na nju samo bi je dodao na vec roduzenu sasiju dakle vozilo bi ostalo 6x4?
Odakle da pocnem?
Da atestiram i registrujem negdje u RSu ili u Hercegovini?
-
wunderbaum
#2 Re: Dodavanje osovine?
Ili da jednostavno odradim taj posao pa kad budem auto registrovao kazem da je takvo kupljeno ?
- Bakir1
#3 Re: Dodavanje osovine?
Moze se uraditi ali ce kostati jako mnogo jer osovina nije dodaj oduzmi....
To zahtjeva malo ozbiljniji pristup tipa podsasije tipa gabarita vozila itd.
To zahtjeva malo ozbiljniji pristup tipa podsasije tipa gabarita vozila itd.
- Travnički Noćni Šetač
#4 Re: Dodavanje osovine?
Zasto su otvorene dvije iste teme ?
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#5 Re: Dodavanje osovine?
treba jos jednu otvorit 
- insomnia78
#6 Re: Dodavanje osovine?
Pa jel cojk hoce tri osovine
- Bakir1
#7 Re: Dodavanje osovine?
Fascinira nivo uprostenosti dodavanja osovine 
- bitanga_sa_otesa
#8 Re: Dodavanje osovine?
hocu i ja 200 eura al nema... 
- славянин
#9 Re: Dodavanje osovine?
Fascinira kako je sve kod nas nemoguce.
kao da covjek oce nuklearni reaktor na auto.
- bitanga_sa_otesa
#10 Re: Dodavanje osovine?
sve je moguce,samo koliko je isplativo ,to je pitanje...
- славянин
#11 Re: Dodavanje osovine?
Pa njemu jeste cim se raspituje o zakonskim osnovama dali je to legalno na cesti ili ne - mada moje skromno misljenje da ce da ga udave papirima ako uopce to bude moglo proci.bitanga_sa_otesa wrote:sve je moguce,samo koliko je isplativo ,to je pitanje...
-
tempuser
#12 Re: Dodavanje osovine?
Ovo je podsjeca na situaciju sa saltera na nasem aerodromu kad lik pita da li postoji konekcija da za 24h bude u NY, a sluzbenica ne odgovara ni postoji, ni ne postoji, nego odmah kontra pitanje, znate li vi koliko to kosta?!?!!?славянин wrote: Pa njemu jeste cim se raspituje o zakonskim osnovama dali je to legalno na cesti ili ne - mada moje skromno misljenje da ce da ga udave papirima ako uopce to bude moglo proci.
- bitanga_sa_otesa
#13 Re: Dodavanje osovine?
vise sam mislio da li je isplativo sve napraviti i onda ne mozes legalizovati...i sta onda? bacis?славянин wrote: Pa njemu jeste cim se raspituje o zakonskim osnovama dali je to legalno na cesti ili ne - mada moje skromno misljenje da ce da ga udave papirima ako uopce to bude moglo proci.
- Bakir1
#14 Re: Dodavanje osovine?
Neki dan je covjek imao upit za samogradnju, moze, spremi papire plati projekt drzi se projekta i ne boj se.славянин wrote:Pa njemu jeste cim se raspituje o zakonskim osnovama dali je to legalno na cesti ili ne - mada moje skromno misljenje da ce da ga udave papirima ako uopce to bude moglo proci.bitanga_sa_otesa wrote:sve je moguce,samo koliko je isplativo ,to je pitanje...
Eh sada kako to ti zamisljas da je dodati jos jednu osovinu na auto koji nikada nije bio sa tri osovine ili sa duplom osovinom bez da te neko udavi papirima i proračunima pa to nema ni u tunguziji.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#15 Re: Dodavanje osovine?
Kupi tuarega starog i nabavi prikolicu
- славянин
#16 Re: Dodavanje osovine?
To jeste ... nesto "novo" ovde kada predstavis prvo te gledaju kao idiota onda kazu ne moze tobitanga_sa_otesa wrote:vise sam mislio da li je isplativo sve napraviti i onda ne mozes legalizovati...i sta onda? bacis?славянин wrote: Pa njemu jeste cim se raspituje o zakonskim osnovama dali je to legalno na cesti ili ne - mada moje skromno misljenje da ce da ga udave papirima ako uopce to bude moglo proci.
-
wunderbaum
#17 Re: Dodavanje osovine?
Limarija je na sasiji skine se sanduk od pickupa produzi sasija za pola metra doda jos jedna osovina i to je toславянин wrote:Pa njemu jeste cim se raspituje o zakonskim osnovama dali je to legalno na cesti ili ne - mada moje skromno misljenje da ce da ga udave papirima ako uopce to bude moglo proci.bitanga_sa_otesa wrote:sve je moguce,samo koliko je isplativo ,to je pitanje...
Nije nikakva nauka nauka bi bila da pravim 6x6 pogon oko prenosa snage sa mjenjaca i to a ovako ostat 6x4
Ljudi su vec radili na istom automobilu sirom svijeta isti projekat i nije toliko skupo uopste...
Ali zemlja gdje su gluposti preuredjene i preostre a bitne stvari totalno neuredjene mi ne dopusta da uradim ovakvu koncerziju
Prvo su mi trazili da im predam projekat pa da dijelovi moraju biti orginalni a onda kako to registrovati na c1 ili
-
wunderbaum
#18 Re: Dodavanje osovine?
Bakir1 wrote:Neki dan je covjek imao upit za samogradnju, moze, spremi papire plati projekt drzi se projekta i ne boj se.славянин wrote:Pa njemu jeste cim se raspituje o zakonskim osnovama dali je to legalno na cesti ili ne - mada moje skromno misljenje da ce da ga udave papirima ako uopce to bude moglo proci.bitanga_sa_otesa wrote:sve je moguce,samo koliko je isplativo ,to je pitanje...
Eh sada kako to ti zamisljas da je dodati jos jednu osovinu na auto koji nikada nije bio sa tri osovine ili sa duplom osovinom bez da te neko udavi papirima i proračunima pa to nema ni u tunguziji.
Ne bjezim ni od papira niti proracuna samo da neko kaze da moze i gdje
- bitanga_sa_otesa
#19 Re: Dodavanje osovine?
ovdje je peripetija za samogradnju prikolice ,a ne za sta komplikovanije...wunderbaum wrote: toliko masinaca i masinskih inzinjera a toliko malo kreativnosti
- Bakir1
#20 Re: Dodavanje osovine?
Za početak nadji info mail i posalji
http://www.automotivecenter.ba
Neko ko pravi dodatak sasiji mora garantovati da ce to nositi teret kako spada, neko ko zavari opet mora garantovati da je to uradio kako treba, opet ko preradi sanduk i on mora stati iza svog rada, a samim povećanjem nosivosti otici ce u sljedeću kategoriju teretnih vozila.
Posto ne bjezis od procedura moras se pomiriti sa svime navedenim i sve obezbjediti kako spada i nema zime.
Samo fino sve baci na papir do legalnosti, od ideje do saobracajne sa duplom osovinom imas rupu od par hiljada maraka.
Neko ko pravi dodatak sasiji mora garantovati da ce to nositi teret kako spada, neko ko zavari opet mora garantovati da je to uradio kako treba, opet ko preradi sanduk i on mora stati iza svog rada, a samim povećanjem nosivosti otici ce u sljedeću kategoriju teretnih vozila.
Posto ne bjezis od procedura moras se pomiriti sa svime navedenim i sve obezbjediti kako spada i nema zime.
Samo fino sve baci na papir do legalnosti, od ideje do saobracajne sa duplom osovinom imas rupu od par hiljada maraka.
-
Seawolf
#21 Re: Dodavanje osovine?
Plus ugradnja tahografa.Bakir1 wrote:Za početak nadji info mail i posalji
- Bakir1
#22 Re: Dodavanje osovine?
Imati ideju nije dovoljno, treba imati i para i strpljenja.
Jednostavnost poimanja dodavanja osovine govori mi da ce biti okret na lijevo uz konstataciju ova drzava...
Sodome ukljuci se slobodno...
Jednostavnost poimanja dodavanja osovine govori mi da ce biti okret na lijevo uz konstataciju ova drzava...
-
Seawolf
#23 Re: Dodavanje osovine?
Nije ova država ništa gora po pitanju ovakve modifikacije, od bilo koje druge.Bakir1 wrote:Imati ideju nije dovoljno, treba imati i para i strpljenja.
Štaviše, siguran sam da je zbog labavog shvatanja propisa, u Bosni i Hercegovini lakše ovaj "projekat" dovesti do važeće saobraćajne dozvole, nego u većini drugih evropskih država.
Volio bih kada bi postavljač teme naveo slijedeće stvari:
- Koji je pick-up u pitanju?
- Koliko je najveće dopušteno opterećenje osovine koju želi dograditi?
- Kolika je ciljana najveća dopuštena masa prerađenog vozila? (Napomena: Najveća dopuštena masa prerađenog vozila, ne može biti jednaka zbiru sadašnje najveće dopuštene mase i dopuštenog opterećenja dodane osovine)
- Bakir1
#24 Re: Dodavanje osovine?
Eto to su prava pitanja koja ja ne znam postaviti jer to nije moj fah.
Ja mislim da je neka toyota....
Ja mislim da je neka toyota....
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#25 Re: Dodavanje osovine?
Kad sastavi cifru i vrijeme moci ce komforno jedan TGX 26.440