Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Bakir1

#51 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by Bakir1 »

e vidis u tome je stvar neko nema naviku da pali svjetla ja nemam naviku da na kratkim relacijama vezem pojas, oboje nije u skladu sa zakonom ali sami snosimo posljedice za to
SSemir

#52 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by SSemir »

ma vala ja bi ukinuo u zakonu obavezu vezanja pojasa..ako ti je do kurcenja, ako ti zivot nije drag, nemoj se ni vezati, sta koga briga...male su sanse da nevezanje utice na druge ucesnike u saobracaju, tako da..od volje ti
drunken tiger

#53 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by drunken tiger »

SSemir wrote:ma vala ja bi ukinuo u zakonu obavezu vezanja pojasa..ako ti je do kurcenja, ako ti zivot nije drag, nemoj se ni vezati, sta koga briga...male su sanse da nevezanje utice na druge ucesnike u saobracaju, tako da..od volje ti
E zamisli sad kad njih boli neka stvar za sopstvenu sigurnost koliko onda brinu o sigurnosti ostalih učesnika u saobraćaju.
530i

#54 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by 530i »

Ja svjetla namjerno nisam palio...jebem li ga, ali sam tri-četiri puta bio upozoren, ono kada je tek taj zakon zaživio, i nije mi se dalo raspravljati oko toga, da me bezveze zaustavljaju...pali svjetla i vozi...veži konja gdje ti gazda kaže :-)
Chemist

#55 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by Chemist »

drunken tiger wrote:
Chemist wrote:Koji moralisti, cistunci i legalisti, kud vas nije vise i kud niste aktivniji u pravim zivotnim stvarima, bilo bi nam svima mnogo bolje u ovoj drzavi

Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free
Kakve ovo veze ima s moralom!? VIdim kakav je kapacitet vas kojima je ovo normalna stvar. Vidim i da ste propustili časove fizike u školi, ako ste je pohađali ikako. Pa da sjediš u autu koje stoji u mjestu pojas ti život može spasiti!!! Prije polaganja vozačkog ispita OBAVEZNO treba polagati test inteligencije koji je eliminatoran!!

I ti to meni kazes??? Za tebe imam samo jednu uputu

PRIJE PUSTANJA JEZIKA U POGON UKLJUCITI MOZAK!!!!! :D :D
drunken tiger

#56 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by drunken tiger »

Chemist wrote:
drunken tiger wrote:
Chemist wrote:Koji moralisti, cistunci i legalisti, kud vas nije vise i kud niste aktivniji u pravim zivotnim stvarima, bilo bi nam svima mnogo bolje u ovoj drzavi

Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free
Kakve ovo veze ima s moralom!? VIdim kakav je kapacitet vas kojima je ovo normalna stvar. Vidim i da ste propustili časove fizike u školi, ako ste je pohađali ikako. Pa da sjediš u autu koje stoji u mjestu pojas ti život može spasiti!!! Prije polaganja vozačkog ispita OBAVEZNO treba polagati test inteligencije koji je eliminatoran!!

I ti to meni kazes??? Za tebe imam samo jednu uputu

PRIJE PUSTANJA JEZIKA U POGON UKLJUCITI MOZAK!!!!! :D :D
Molim te da obrazložiš svoj prijedlog za uključenje mozga. Ne razumijem tako nizak nivo inteligencije.
mayab

#57 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by mayab »

Evo da pokretac teme ne kaze da ljudi sa foruma nece da pomognu
http://www.ebay.com/itm/2x-Safety-Seat- ... 9a&vxp=mtr
Image

Ako ti je to pomoć!?
johntra

#58 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by johntra »

a dobro je ovo upozorenje: do not use when driving! :lol:
goran16v

#59 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by goran16v »

johntra wrote:a dobro je ovo upozorenje: do not use when driving! :lol:
Naravno da je dobro, da ga nema ubilo bi se za milionske tuzbe kod prvog udesa.

Inace, ne zelim drzati lekcije nikome, do unazad godinu i po dana ja sam se vezao kad sam morao zbog internih pravila i kad sam isao van grada ali ne uvijek, sve ostalo odvezan, a od maja 2012. godine se vezem prije nego pustim kvacilo, a razlog je upravo vezan za ovo 500m do kuce, spora voznja itd.
Vjerovatno se svi sjecaju onog dana kad se na Bentbasi utpio ona decko penjac i kad je idiot na Skenderiji sa tudjim A6 proletio kroz crveno ubio mladog profesora u P-206. U toj 206-ici je bila moja prijateljica koja je poslije 7 dana izasla iz bolnice sa svega 2 sava na glavi dok je decko proletio kroz sajbu i na licu mjesta nastradao. E sad, neposredno prije udesa njih dvoje su pili kafu negdje kod BBi i on joj je zelio napraviti uslugu da je odveze kuci jer je pocela padati kisa. Ona na njenu srecu nije podlegla rezonu to je 800m od kuce, 4 semafora, jednosmjerna, brzina 7 km/h nego se odmah svezala i prezivjela. Vidio sam slike auta, vidio sam na sta je licio njen laptop u alu kucistu i na povratku iz bolnice sam se svezao... Meni je to bilo dovoljno, a ostali nek odluce za sebe, hoce li se neko vezati meni ni iz dzepa ni u dzep.

Sto se varalice tice najjednostavniji nacin je odsjeci snalu sa nekog Citroena na otpadu i ubosti.
Last edited by goran16v on 28/10/2013 10:54, edited 1 time in total.
respo

#60 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by respo »

Bakir1 wrote:e vidis u tome je stvar neko nema naviku da pali svjetla ja nemam naviku da na kratkim relacijama vezem pojas, oboje nije u skladu sa zakonom ali sami snosimo posljedice za to
sto bi ih ja palio manuelno kad se sama upale?
dok nisam imao mogucnost automatskog paljenja palio sam svjetla po danu cak i prije zakona da se moraju imati upaljena svjetla po danu
goran16v

#61 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by goran16v »

Poredjenje pojasa i svjetla nije bas isto. Upaljena svjetla povecavaju uocljivost vozila od koje korist imaju iskljucivo drugi vozaci, dok od pojasa ima iskljucivo onaj koji se (ne)veze.
Bakir1

#62 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by Bakir1 »

u kontekstu da pojedince nervira paljenje svjetala non stop kao sto mene nervira vezanje na te kratke relacije isto ti ga dodje
respo

#63 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by respo »

citas li ti svjetla se sama pale
cak se to da rijesiti i na autima starijim od 20 godina onim raznim relejima klincima palcima
i to vjerujem manje vise je svak rijesio
tako da se svjetla automatski pale
Bakir1

#64 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by Bakir1 »

nisam tebi odgovarao uopste ti si bez grijeha, vezes pojas svjetla ti se automatski pale i slicno.
ukratko sahu matu :thumbup:
ahasoho

#65 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by ahasoho »

Hahahha a samo sam pitao gdje kupiti varalicu.

Anyway, ja nisam u sarajevu i u nas se max vozi 40 na sat po gradu. I mozete pricati 100 godina ali ja necu vezati pojas za 100 metara koje cu voziti 22 km/h. Moguce je da je to da me ne bi komsiluk zezao, ili sam tako odgojen, ili sta ja znam, ali ga necu vezati.

Kupio varalicu, 5KM 1 komad ovdje kod nas. REci cete skupo, ali mi treba samo 1. I da, rekli su mi da je univerzalna i da radi na svim autima.

Ne da mi se totalno ugasiti jer zelim da cujem onaj bip-bip, ali kada ja to zelim.

Hvala za info za airbag, to sam znao, ali sam zaboravio. :thumbup:

A evo vam kontra pricu. Sjecam se prije jedno 2 godine, momak je vozio kombi dostavu i isao prema jugu. Tako negdje oko Capljine je upao u neretvu i kako je bio vezan, uklijestio mu se otvarac pojasa ili pokvario od udarca. Momak se udusio na manje od 2 metra dubine. Znaci ima i drugih prica i ako zelimo mozemo naci 100000 ovih i onih primjera.

Ja se vezem cim cu ici na veci put ili magistralu, ali po lokalnim selendrama i cestama gdje se vozi 25 na sat, ja se necu vezati. Ovo otvoreno kazem pa kako se kome svidjelo ili ne.
johntra

#66 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by johntra »

da, samo što ne treba zaboraviti koliki je ukupno procenat sudara sa vozilima i procenat ulijetanja u rijeku...ja te ne osuđujem, boli me briga, svakom svoje, ali treba biti realan...
goran16v

#67 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by goran16v »

Bakir1 wrote:u kontekstu da pojedince nervira paljenje svjetala non stop kao sto mene nervira vezanje na te kratke relacije isto ti ga dodje
Pa i nije bas tako...
Ako neko na kratkoj relaciji ne upali svjetla mene time svoju vidljivost i time ugrozava sigurnost drugih tj moju, a meni je svejedno da li vozi relaciju od 40m ili Pariz-Peking i stoga me jako nervira, dok ne znam sto bi me nerviralo hoces li se ti vezati ikako ili na kratkoj relaciji, to je iskljucivo za tvoju sigurnost, mene ne ugrozavas.
Bakir1

#68 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by Bakir1 »

e vidis gorane kada si na motoru samo sebe ugrozavas kada ne upalis svjetla, i sa svjetlima si ugrozen a kamo li bez njih, moje misljenje je da je ista stvar i sa autom, ukoliko postujes saobracajna pravila i propise nema sanse da sa svjetlima ili bez njih ugrozis bilo koga, jer smo imali i zakon kada nije bilo svjetala, samo sebe mozes ugroziti da budes na meti pospanih, kratkovidnih, bolesnih, nadoziranih vozaca.
goran16v

#69 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by goran16v »

ahasoho wrote:Hahahha a samo sam pitao gdje kupiti varalicu.

Anyway, ja nisam u sarajevu i u nas se max vozi 40 na sat po gradu. I mozete pricati 100 godina ali ja necu vezati pojas za 100 metara koje cu voziti 22 km/h. Moguce je da je to da me ne bi komsiluk zezao, ili sam tako odgojen, ili sta ja znam, ali ga necu vezati.

Kupio varalicu, 5KM 1 komad ovdje kod nas. REci cete skupo, ali mi treba samo 1. I da, rekli su mi da je univerzalna i da radi na svim autima.

Ne da mi se totalno ugasiti jer zelim da cujem onaj bip-bip, ali kada ja to zelim.

A evo vam kontra pricu. Sjecam se prije jedno 2 godine, momak je vozio kombi dostavu i isao prema jugu. Tako negdje oko Capljine je upao u neretvu i kako je bio vezan, uklijestio mu se otvarac pojasa ili pokvario od udarca. Momak se udusio na manje od 2 metra dubine. Znaci ima i drugih prica i ako zelimo mozemo naci 100000 ovih i onih primjera.

Ja se vezem cim cu ici na veci put ili magistralu, ali po lokalnim selendrama i cestama gdje se vozi 25 na sat, ja se necu vezati. Ovo otvoreno kazem pa kako se kome svidjelo ili ne.
Iskreno, mene zivo boli neka stvar hoces li se ti vezati i za tvoja opravdanja sto se ne vezes, tvoja glava je u pitanju, a ne moja...
respo

#70 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by respo »

ahasoho wrote:Hahahha a samo sam pitao gdje kupiti varalicu.

zar u kombiju nije obavezan onaj rezac pojasa?
a i ako nije obavezan dobro ga je imati to sto ga on nije imao je druga prica
ista stvar je i sa prvom pomoci pp aparatom rezervnim tockom i ostalom opremom koja pomaze
al kod nas se to racuna samo da te ne kazni policija ne i da ce ti nekad trebati da te spasi pa i zivota
drndalo

#71 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by drndalo »

Da, a imamo sve dokaze da bi vozac tog kombija bio ziv i pri svijesti da nije bio vezan, pa se od udarca u volan/sajbu/krov/stok ne bi onesvijestio, i samim tim bi mogao isplivati...? Ja teorije cudne za pravdanje...

Fino naglasi kao sto si i rekao:"Necu da mi se smije komsiluk!" i vozdra...
goran16v

#72 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by goran16v »

Bakir1 wrote:e vidis gorane kada si na motoru samo sebe ugrozavas kada ne upalis svjetla, i sa svjetlima si ugrozen a kamo li bez njih, moje misljenje je da je ista stvar i sa autom, ukoliko postujes saobracajna pravila i propise nema sanse da sa svjetlima ili bez njih ugrozis bilo koga, jer smo imali i zakon kada nije bilo svjetala, samo sebe mozes ugroziti da budes na meti pospanih, kratkovidnih, bolesnih, nadoziranih vozaca.
To bi tako teoretski bilo, ali kao sto vidis postoje oni koji ne vide stvar tako pa je meni postalo u interesu da TI upalis svjetla iskljucivo zbog MOJE sigurnosti, a hoces li ti upaliti svjetla zbog TVOJE sigurnosti mi nije bitno. Sto se drugog dijela tice ne mogu se sloziti u potpunosti. Tacno da postivanje propisa minimalizuje sanse za udes ali ipak ostaje cinjenica da je auto sa upaljenim svjetlima vidljiviji, a samim time i sigurniji za sve ucesnike u saobracaju. Takodjer, postoji cinjenica koje nema u knjigama, a to je da smo mi poslije x godina postali istrenirani da gledamo i pratimo svjetla iz suprotnig pravca, a ne automobile, a to najbolje moze primjetiti kad predjes npr u SRB gdje nema zakona o upaljenim svjetlima.
citroen xm

#73 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by citroen xm »

Meni nije jasno kako je uspio udariti mehanizam za vezivanje pojasa i pokvariti ga kada je on između dva sjedišta na sredini auta?
sorcerer

#74 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by sorcerer »

ma nije udario mehanizam za pojas ,vec je mozda kombi udario u stijenu i bankinu prije upadanja u vodu,i trzaj tijela je aktivirao zatezac pojasa i moguce da je kopca blokirala .treba uvijek u autu imati neku cakijicu na dohvat ruke radi takvih situacija...
ahasoho

#75 Re: Dodatni metalni zavrsetak pojasa za Citroen C5

Post by ahasoho »

citroen xm wrote:Meni nije jasno kako je uspio udariti mehanizam za vezivanje pojasa i pokvariti ga kada je on između dva sjedišta na sredini auta?
Ne znam, nisam vidio auto. Znam samo iz novina + iz price po kaficima. Vjerujem da je to slucajnost i ono bas bad luck, ali se ipak dogadja.
Post Reply