Dodatna djelatnost

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

modesti

#1 Dodatna djelatnost

Post by modesti »

Kako funkcioniše prijava dodatne djelatnosti? Onoga što bih ja htjela nema (naravno) u listama, zvala sam Opštinu Novo Sarajevo kojoj pripadam. Koliki je porez na dodatnu djelatnost? Da li se plaća paušalno ili kako? Koliko kancelarija trebam proći da bih uspjela završiti registraciju? Kome se sve trebam javiti?

Hvala najljepša na svim odgovorima, ja sa ovim pojima nemam.
teAMICA

#2 Re: Dodatna djelatnost

Post by teAMICA »

Moraš malo više inf. dati ako hoćeš da ti neko pomogne. A ni ja ti pojma o tome nemam :D
Ima ovdje neko ko će ti pomoći, sigurna sam, ali de malo pobliže... ;-)
modesti

#3 Re: Dodatna djelatnost

Post by modesti »

Ma, mislim da je to manje-više svejedno jer ne znam ni ja kako ću prijaviti taj rad budući da ga nema u listama tamo. Mislila sam da postoji neki univerzalan način prijave i poreza. Ali ja stvarno s tim pojima nemam.

Dakle, prijavila bih psihološko savjetovalište/psihoterapiju (kao dodatnu djelatnost), međutim znam da toga ni blizu nemaju u spiskovima. Vjerovatno ću se prijaviti pod grnčariju :D ili kakvu srodnu struku.

Teamica, tebi maksuz popust :D

Zna li iko išta o ovome?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#4 Re: Dodatna djelatnost

Post by KatarinaKosaca »

Mislim da čak nije niti moguće registrirati, ali još provjeri. I spremi se za nepismene činovnike i lijene administrativce. Htjela sam da prijavim osnovnu djelatnost kao autonomno (tipa taxisti ili fri lens), otišla na nekoliko mjesta i toliko se ubila u pojam, da sam odustala. U svakom slučaju provjeri, jer se zakoni mijenjaju često sa prepisivanjem europskih, pa se možda nešto promijenilo, moja je informacija stara više od godine. U svakom slučaju, neka ti je Bog na pomoći.
modesti

#5 Re: Dodatna djelatnost

Post by modesti »

Toga se i bojim, ne znam hoću li moći izdurati primitivnu birokratiju. Kad smo kod toga, toplo preporučujem knjigu "Povijest ljudske gluposti" u kojoj je dobar dio posvećen birokratiji :mrgreen:
teAMICA

#6 Re: Dodatna djelatnost

Post by teAMICA »

modesti wrote:Ma, mislim da je to manje-više svejedno jer ne znam ni ja kako ću prijaviti taj rad budući da ga nema u listama tamo. Mislila sam da postoji neki univerzalan način prijave i poreza. Ali ja stvarno s tim pojima nemam.

Dakle, prijavila bih psihološko savjetovalište/psihoterapiju (kao dodatnu djelatnost), međutim znam da toga ni blizu nemaju u spiskovima. Vjerovatno ću se prijaviti pod grnčariju :D ili kakvu srodnu struku.

Teamica, tebi maksuz popust :D

Zna li iko išta o ovome?
Neće meni hiljadu terapija pomoć' moja ti... propast će ti radnja :lol:
modesti

#7 Re: Dodatna djelatnost

Post by modesti »

Ili, da li je možda bolje/lakše prijaviti Udruženje građana? Zna li neko nešto o ovome?

Danas sam bila u Opštini Novo Sarajevo, pa to je stvarno teška drama oko prijave dodatne djelatnosti. Tete ništa ne znaju, šalju me da posjetim Ministarstvo zdravstva i nude mi neku šifru pod kojom mogu prijaviti DD koja veze nema sa stvarnim. Teta u Poreznoj nije najsigurnija koliko bih poreza trebala platiti iako sam joj dala šifru pod kojom bi registrovala DD. Isto kao da državi nije stalo da joj uredno plaćam poreze već me doslovno tjera u ilegalu :roll:
DJ Babo

#8 Re: Dodatna djelatnost

Post by DJ Babo »

mozes sigurno registrovati dodatnu djelatnost, samo se moras izboriti sa administracijom koja te iz svoje nesposobnosti sprecava da to uradis

nedavno sam registrovao obrt, isto u novom sarajevu...

prvo sto su mi rekli u ispostavi poreske uprave u opstini n.sarajevo je da ne mogu registrovati obrt za moju djelatnost (donekle je specificno kao i kod tebe).

par dana su me zavlacili jer veze nisu imali i nisu htjeli da se mijesaju u svoj posao... na kraju su me uputili kod Hafe u kantonalni ured (ulaz iza vjecne vatre, pitaj portira). Ta Hafa je poreski savjetnik i mrzi cijeli svijet i uz poresku ispostavu u novom sarajevu je najgore birokratsko iskustvo koje sam dozivio (i drugi su potvrdili da je katastrofa).

Poslije puna dva mjeseca sam uspio konacno dobiti sve papire za obrt, uplatiti doprinose i poceti raditi...

nemoj odustajati jer sigurno mozes registrovati dodatnu djelatnost, samo sto kod nas birokrate jos mentalno zive u bivsem sistemu (kao i vecina ljudi).

PS nadji i nekog racunovodju da te posavjetuje oko poreza... tu ne moze biti nista komplikovano, ali nemoj ocekivati da ce neko u poreskoj upravi prstom mrdnuti da ti pomogne
gaius

#9 Re: Dodatna djelatnost

Post by gaius »

samo da stanem u odbranu Hafe.. posao mi je takav da sam stalno u konfliktu sa birokratijom.. hafa je svijetli primjer kakvi su ostali likovi u poreznoj u centru.. uvijek mi riješi problem sa ID brojevima :)
Betandwin

#10 Re: Dodatna djelatnost

Post by Betandwin »

jel to ona Hafa što se TKM kod nje ovjerava i što je zabranila kako ona kaže četniku da otovori radnju u ferhadiji ? :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#11 Re: Dodatna djelatnost

Post by PipiDugaDevetka »

Prijavio sam dodatnu djelatnost turističkog vodiča za Sarajevo. Porez se plaća paušalno i Sadžida (Uobičajeno ime za službenice koje najčešće kažu da dođete sutra) mi ljubazno objasni da je to neki postotoak od kvartalnog prosjeka neke od plata (Najniže ili najviše, ne sjećam se) u Kantonu SA. Svako malo se mijenja. Koštalo me oko 55KM mjesečno. Sada je to sigurno drugačije. Godišnje takse od stotinjak KM na ime otvaranja firme sam prvu godinu rada bio oslobodjen. Za ove poslove nije bio potreban poslovni prostor, pa sam relativno brzo, za nekih 3 mjeseca sve papire imao. U formulare sam upisivao svoju adresu gdje stanujem.

Mom bliskom srodniku je potrebno psihološko savjetovalište sa okupacionom terapijom.
Imam li popusta ako ga uključim?
modesti

#12 Re: Dodatna djelatnost

Post by modesti »

PipiDugaDevetka, of skroz da imaš popust :D s tim da ja ne radim okupacionu terapiju. Hajde, neka čujem i neki svijetli primjer pokretanja privatnog posla. Dakle, izbjegavam Hafu u Centru :mrgreen:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#13 Re: Dodatna djelatnost

Post by PipiDugaDevetka »

modesti wrote:PipiDugaDevetka, of skroz da imaš popust :D s tim da ja ne radim okupacionu terapiju. Hajde, neka čujem i neki svijetli primjer pokretanja privatnog posla. Dakle, izbjegavam Hafu u Centru :mrgreen:
Kakav crni ''svijetli primjer'' :!: :?:
Vidiš da govorim u prošlom vremenu,....Neću dalje da tipkam :x ....Ipak je danas praznik koji slavi rad, 1. maj.
modesti

#14 Re: Dodatna djelatnost

Post by modesti »

Žao mi je, ne skontah da je propalo. Imaš dupli popust!
modesti

#15 Re: Dodatna djelatnost

Post by modesti »

Pošto nisam uspjela sama nadoći na najbolje moguće rješenje, znate li nekog dobrog a ne preskupog advokata koji bi mi dao odgovore na pitanja vezana za pokretanje dodatne djelatnosti (sa odgovorima na sva moguća pitanja kojih imam dosta :mrgreen: )?

Hvala!
modesti

#16 Re: Dodatna djelatnost

Post by modesti »

Nakon mjesec dana raspitivanja, konsultovanja raznih advokata i sl., juče sam skontala kako stvari funkcionišu sa dodatnom djelatnošću. Napisaću neke osnovne stvari, za slučaj da još nekog interesuje.

1. Postoji razlika među zanimanjima u smislu prijave i poreza. Ako vam je zanimanje na listi starih zanimanja (Čaršija, npr), plaćate manji paušal oko 30-40 KM mjesečno. Taksisti isto plaćaju paušal. Ako vam je zanimanje kao moje (VSS), onda plaćate godišnji porez: 10% od zarade (zarada=prihodi-rashodi).

2. Za prijavu DD vam trebaju papiri i dokumenti čije se izdavanje plaća (u Opštini Novo Sarajevo možete dobiti taj obrazac sa spiskom dokumenata). Dužni su u roku od 15 dana nakon predaje zahtjeva da vam izdaju rješenje koje se onda plaća 80 KM.

3. Godišnje se plaća i postavljanje firme, što je u mom slučaju oko 90 KM (godišnje).

Eto, valjda će nekada olakšati ovu proceduru...
RemO82

#17 Re: Dodatna djelatnost

Post by RemO82 »

modesti wrote:Nakon mjesec dana raspitivanja, konsultovanja raznih advokata i sl., juče sam skontala kako stvari funkcionišu sa dodatnom djelatnošću. Napisaću neke osnovne stvari, za slučaj da još nekog interesuje.

1. Postoji razlika među zanimanjima u smislu prijave i poreza. Ako vam je zanimanje na listi starih zanimanja (Čaršija, npr), plaćate manji paušal oko 30-40 KM mjesečno. Taksisti isto plaćaju paušal. Ako vam je zanimanje kao moje (VSS), onda plaćate godišnji porez: 10% od zarade (zarada=prihodi-rashodi).

2. Za prijavu DD vam trebaju papiri i dokumenti čije se izdavanje plaća (u Opštini Novo Sarajevo možete dobiti taj obrazac sa spiskom dokumenata). Dužni su u roku od 15 dana nakon predaje zahtjeva da vam izdaju rješenje koje se onda plaća 80 KM.

3. Godišnje se plaća i postavljanje firme, što je u mom slučaju oko 90 KM (godišnje).

Eto, valjda će nekada olakšati ovu proceduru...
Modesti zelim da ti se zahvalim sto si postavila ovu temu. I ja zelim da otvorim DD. Ako je moguce da postavis malo vise pojedinosti ili da mi posaljes na pm ili ovdje svejedno. Ono sto me zanima jeste da mi kazes kome tacno se moram obratiti, kojoj ustanovi, poreznoj ili kome vec, ko izdaje rjesenje i sl? Vec sutra bi poceo sa registracijom DD tako da bi volio sto manje da lutam, kucam na vrata i sl. i sto je prije moguce da to zavrsim.

Unaprijed zahvaljujem !!!
enx

#18 Re: Dodatna djelatnost

Post by enx »

Ako mogu da se uključim?! Savjet.
Nemojte registrovati Dodatnu djelatnost, nego Dopunsku djelatnost, jer sa dodatnom djelatnosti morate imati zaposlenog radnika.
Ovo pod uslovom da ste negdje zaposleni već.
Obratite se u službu privrede u opštini kojoj pripadate, oni izdaju rješenje.
Sva uputstva imate na temi otvaranje obrta prije mjesec otprilike.
RemO82

#19 Re: Dodatna djelatnost

Post by RemO82 »

enx wrote:Ako mogu da se uključim?! Savjet.
Nemojte registrovati Dodatnu djelatnost, nego Dopunsku djelatnost, jer sa dodatnom djelatnosti morate imati zaposlenog radnika.
Ovo pod uslovom da ste negdje zaposleni već.
Obratite se u službu privrede u opštini kojoj pripadate, oni izdaju rješenje.
Sva uputstva imate na temi otvaranje obrta prije mjesec otprilike.
Hvala enx, imam pitanje? U slucaju da otvorim dopunsku djelatnost i da mi zatreba radnik u skorije vrijeme, a mislim da ce zatrebati, mogu li ga registrovati i kod dopunske djelatnosti ili samo u slucaju dodatne djelatnosti?
enx

#20 Re: Dodatna djelatnost

Post by enx »

ne možeš. U slučaju da ti treba radnik onda moraš preregistrovati u dodatnu ili raditi s radnikom po osnovu privremenog ugovora, tj o djelu ili preko servisa. A preregistracija ti nije strašna stvar opština i statistika. Ali ako ćeš imati stalno zaposlenog radnika.
capljam

#21 Re: Dodatna djelatnost

Post by capljam »

modesti wrote:Kako funkcioniše prijava dodatne djelatnosti? Onoga što bih ja htjela nema (naravno) u listama, zvala sam Opštinu Novo Sarajevo kojoj pripadam. Koliki je porez na dodatnu djelatnost? Da li se plaća paušalno ili kako? Koliko kancelarija trebam proći da bih uspjela završiti registraciju? Kome se sve trebam javiti?

Hvala najljepša na svim odgovorima, ja sa ovim pojima nemam.

To ti se sad po novom zakonu zove Domaća radenost ali ona se po novom zakonu računa pod obrtom, faktički ti imaš svoju firmu i procedura ti je slična kao da otvaraš firmu treba ti: Ovjerena kopija lične karte, Potvrda sa suda da nemaš zabrana obavljanja obrta (to nečeš moči dobiti ako imaš bilo kakvih kazni registrovani u registru novčanih kazni, dok sve kazne prekršajne ili slično ne očistiš), iz socijalnog ti treba potvrda da si radno sposobna tj. da se ne vodiš u njihovoj evidenciji kao socijalni slučaj i da kao takva nemaš nikakvih primanja od njih, kopija radničke knjižice kao dokaz da si na birou ili pak da si uposlena negdje pa ti je ovo samo dopunsko zanimanje, izvod iz CIPSA o mjestu prebivališta ne stariji od 6mjeseci. E sad ako ti je ovo glavni posao kojim češ se baviti onda moraš sebi plačati i PIO MIO što ti dodje 60posto od minimalne plate u federaciji a ti ti je cirka 380KM i plačaš godišnju taksu 10KM e sad ako ti je ovo dopunska djelatnost znači uz posao neki drugi koji obavljaš gdje si osigurana ne trebaš plačati PIO MIO samo ovu taksu od 10KM. Ne zaboravi kad kreneš sve ovo ganjati ponesi jedno 100KM za papirologiju, taxne markice, kopiranja i td.. kad sve kompletiraš odeš u općinu uzmeš zahtjev za registar obrta ili srodno tj. domaće radinosti i lijepo ga popuniš i sve ove gore papire kompletiraš uz zahtjev i kupiš taxsnu markicu od 20KM i predaš u protokol i nakon cirka deset do petnest dana si registrovana! Eto pozdrav! I dobro došla u stvarnost to jest Bosnu i Hercegovinu!
pametolog

#22 Re: Dodatna djelatnost

Post by pametolog »

U svakoj opcini u gradu Sarajevu (barem je bilo u Novom Gradu i Centru) trebalo bi da postoji nesto kao "Centar za pomoc ... malom biznisu ... ovo ono ..." U opcini Centar se nalazio u zgradi Svjetlosti, ulaz iz parka odmah pored male knjizare, onako neka mala vrata, ali ne moze se fuliti. Tamo ima par ljudi koji su voljni pruziti informacije i neke papire.
enx

#23 Re: Dodatna djelatnost

Post by enx »

Ne znam zašto neki ljudi hoće da se muče i hodaju sami, lutaju i gube vrijeme i pritom se nerviraju, a bježe od toga da im to završe ljudi koji su profesionalci i čiji je to posao. Žao im valjda tih 50 - 100 KM da plate dobrog knjigovođu, i da nemaju nikakvih problema. A u svim službama prije završi čovjek koji zna materiju, nego onaj koji ne zna i pravi problem i sebi i raznim službenicima, koji sjede tu da prime predmet a ne da objašnjavaju svima kako se šta radi.
I onda kažete neljubazni službenici. A kakvi bi vi bili da vam dođe danas 50 ljudi koji traže da im nešto objasnite.
Ili ako već neće da plate onda Zakone u ruke i čitajte ljudi!
U Bosni ljudi bježe od čitanja kao od kuge!
RemO82

#24 Re: Dodatna djelatnost

Post by RemO82 »

enx wrote:Ne znam zašto neki ljudi hoće da se muče i hodaju sami, lutaju i gube vrijeme i pritom se nerviraju, a bježe od toga da im to završe ljudi koji su profesionalci i čiji je to posao. Žao im valjda tih 50 - 100 KM da plate dobrog knjigovođu, i da nemaju nikakvih problema. A u svim službama prije završi čovjek koji zna materiju, nego onaj koji ne zna i pravi problem i sebi i raznim službenicima, koji sjede tu da prime predmet a ne da objašnjavaju svima kako se šta radi.
I onda kažete neljubazni službenici. A kakvi bi vi bili da vam dođe danas 50 ljudi koji traže da im nešto objasnite.
Znas da mi to nije ni padalo na pamet, trebam naci nekoga da mi to sve zavrsi, platit covjeku i voila. Hvala na ideji :-D
Duhovni Vođa

#25 Re: Dodatna djelatnost

Post by Duhovni Vođa »

RemO82 wrote:
enx wrote:Ne znam zašto neki ljudi hoće da se muče i hodaju sami, lutaju i gube vrijeme i pritom se nerviraju, a bježe od toga da im to završe ljudi koji su profesionalci i čiji je to posao. Žao im valjda tih 50 - 100 KM da plate dobrog knjigovođu, i da nemaju nikakvih problema. A u svim službama prije završi čovjek koji zna materiju, nego onaj koji ne zna i pravi problem i sebi i raznim službenicima, koji sjede tu da prime predmet a ne da objašnjavaju svima kako se šta radi.
Znas da mi to nije ni padalo na pamet, trebam naci nekoga da mi to sve zavrsi, platit covjeku i voila. Hvala na ideji :-D
Image
Post Reply