Dodatak na tudju njegu

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kolonaokolo

#1 Dodatak na tudju njegu

Post by kolonaokolo »

Na osnovu vjestacenja Medicinskog instituta doneseno je rjesenje:
Kod imenovanog je utvrdjeno ostecenje organizma u visini 100%.
Invaliditet se cijeni primjenom clana 2.uputstva za primjenu liste invaliditeta broj U.O. 16/10 po clanu 3 uputstva-100%

Kod imenovanog ne postoji ostocenje organizma po odredbi clana 5. zakona o osnovima socijlne zastite, zastite civilnih zrtva rata oi porodica sa djecom.

Radi se o uznapredovalom karcinomu osobe od 53 godine i dobili smo podatak da ima pravo na tudju njegu, ali s obzirom i na ovu procjenu tog prava nema...
Dodatnog objasnjenja zasto nismo dobili, pokusat cu sljedece sedmice dobiti vise informacija pa me intersuju vasa iskustva ukoliko ih imate...
kadinica

#2 Re: Dodatak na tudju njegu

Post by kadinica »

Kriteriji su jako pooštreni, vrlo mali broj ljudi ima pravo na tuđu njegu i pomoć.
To su faktički samo nepokretne osobe, kojima treba neko da se brine o njima - hranjenje, presvlačenje, kupanje i sl.

Ranije su imali pravo i oboljeli od karcinoma, sada više nemaju (ili samo poneki), zbog jako velikog broja oboljelih i činjenice da zadnji stadij bolesti traje relativno kratko.

Znači, imaju dvije grupe invalida sa 100% invaliditetom. Jadna ima pravo na tuđu njegu i pomoć, a druga nema. To zavisi isključivo od ljekarske komisije i uglavnom se žalbom ili tužbom ništa ne postigne, jer oni svaki put ponavljaju isti nalaz i mišljenje.
TheWatcher

#3 Re: Dodatak na tudju njegu

Post by TheWatcher »

bez obzira na bolest te osobe,ona nema prava na tudju njegu po najnovijem pravilniku
kolonaokolo

#4 Re: Dodatak na tudju njegu

Post by kolonaokolo »

Ja dosad nisma imala nikakvog iskustva s time, pa su me bas intresovala druga misljenja. Kada sam predavala rekli su da nema pravo ako se radi samo o jednom organu, ali posto je u pitanju vise organa, da bi mogla imati pravo.
Najcudnije mi je bilo ovo kao 100% ostecenje a nema pravo, jer nisam znala da postoje dvije kategorije.
Hvala vam puno!
kadinica

#5 Re: Dodatak na tudju njegu

Post by kadinica »

Da, to ljude najviše buni - kako 100% invalid, jedan ima pravo, drugi nema.

Ja sam u familiji imala isti slučaj. Ista dijagnoza (karcinom, ista vrsta, ista šifra bolesti, isto liječenje, isti ordinirajući ljekar). Jedan osoba ostvarila pravo druga nije. Ova što je dobila tuđu njegu i pomoć, nažalos nije više živa, a ova druga hvala Bogu jeste.
Dakle, pored medicinske dokumentacije, procjenjuje se stvarno stanje pacijenta.
TheWatcher

#6 Re: Dodatak na tudju njegu

Post by TheWatcher »

imala zena tri mozdana udara,nepokretna,invalid 100 %,dobijala tudju njegu.na zadnjoj reviziji joj ukinuli sve.sada nema nista.
BABOcool

#7 Re: Dodatak na tudju njegu

Post by BABOcool »

Da li neko ima iskustva vezana sa amputacijom noge...

Znaci covjek amputirac (iznad koljena). Koliko se tu procjenjuje invaliditet, 100% ili manje?

Da li postoji pravo na tudju njegu?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8 Re: Dodatak na tudju njegu

Post by PipiDugaDevetka »

Ovdje pričamo o naknadama za onesposobljenost SVIM korisnicima http://www.klix.ba/forum/istina-o-inval ... l#p7951325 Na podforumu Politika jer tu navraćaju ljudi koji stvarno odlučuju, pa neka makar vide naslov i štrecne ih nešto pod lijevim pazuhom svaki put kada se prijave.
nera18

#9 Re: Dodatak na tudju njegu

Post by nera18 »

HAjd ako neko ima vremena, u cijoj je nadleznosti ovo utvrdjivanje?
jel sam ja neupucena, jel to isto ono utvrdjivanje procenta invaliditeta koje se u zavodu, iza bbi-a, prekoputa sdp-a utvrdjuje?
Post Reply