dodajte vodu -- soasite okolis

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
The_Flyer2002

#1 dodajte vodu -- soasite okolis

Post by The_Flyer2002 »

e sad nemojte mene napadat. o ovome nemam pojma. samo prenosim

autogodine.hr wrote:CRNA EMULZIJA BUDUĆNOSTI
VODA SPAŠAVA DIZELAŠE

Dodavanjem male količine vode u dizel motor poboljšava se izgaranje te smanjuje količina dušikovih oksida i čađe u ispuhu, posebice kod modernih koncepcija s direktnim ubrizgavanjem preko sustava common rail. Time će se olakšati prilagodba oštrim ekološkim propisima Euro 5, koji stupaju na snagu 2008.

Stručnjaci DaimlerChryslera (iz Stuttgarta) u suradnji s tvrtkom MTU iz Friedrichshafena razvijaju novi postupak ubrizgavanja u dizel motor, uz dodatak male količine vode u dizelsko gorivo. Ideja nije od jučer, jer se s takvim ubrizgavanjem eksperimentira već desetljećima u velikim dizel motorima.

Višestruki su razlozi za “razvodnjavanje” dizel motora: dodavanjem do jedan i pol posto vode u naftu nastaje emulzija, koja olakšava raspršivanje goriva u fine mlazove. Nastaje znatno više minijaturnih (“atomiziranih”) kapljica goriva, koje se lakše pale i bolje (potpunije) izgaraju. Isparavanjem vodene pare u cilindru dolazi do ohlađivanja smjese (efekt intercoolera ), što smanjuje obujam usisane smjese i omogućuje bolje i potpunije punjenje cilindra.

Snizuju se i temperature izgaranja, što pogoduje snižavanju sadržaja kancerogenih dušikovih oksida (NOx) u ispuhu. To je posebice važno kod turbodizelaša s direktnim ubrizgavanjem (svih izvedbi), koji su pojačano skloni tom fenomenu. Dodatak vode u gorivo smanjuje i sadržaj čađe u ispuhu jer se oslobođena čađa (ugljik) vezuje s vodenom parom stvarajući ugljikovodike (koji ponovno izgaraju) i neotrovan ugljični dioksid. Sadržaj vode u dizel gorivo treba se precizno dozirati, jer premala količina goriva ne izaziva potrebne efekte, a prevelika obara performanse motora i povećava trošenje vitalnih dijelova motora.

Zbog toga je optimalna količina od pola do jedan i pol posto. Za sada je ovaj postupak u razvoju, a prva su ispitivanja dala ohrabrujuće rezultate. Ova je tehnologija pokazala posebno dobre razultate na novoj generaciji turbodizelaša s direktnim ubrizgavanjem po sustavu common-rail, no primjenjiva je i na sustave pumpa-brizgaljka.

Pravu će vrijednost sustav pokazati u sljedećim godinama, kad će se odvijati prilagodbama dizel motora još vrlo strogim ekološkim normama Euro 5, koje se očekuju početkom 2008. godine.
eto ako hocete da vam dizel bolje ide sipajte vodu.
LeKo

Post by LeKo »

Samo da ovu temu ne vidi neki pumpas iz Sarajeva, onda smo naj..ali, i onako koristimo puno vode u gorivu 8-)
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

ma ja ovo ce ima samo dati opravdanje da je sipaju jos vise
Qler

Post by Qler »

ma to oni zbog zastite okolisa :D:D

istrazuju desetljecima :D a ovi nasi to rade vec desetljecima
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

Qler wrote:ma to oni zbog zastite okolisa :D:D

istrazuju desetljecima :D a ovi nasi to rade vec desetljecima
vidis ti
mi smo najnapredniji narod sto se tice zastite okoline
Qler

Post by Qler »

mi smo toliko zaostali da koristimo tehnologiju koja nije zagadjivala okolis, e sad kad polako dolazimo sebi, vidimo da svijet prestaje to da koristi, tako da smo preskocili taj dio :D zagadjivanja :D
Prespavali smo kraj industrijske revolucije (doba) :D

pravo u 10010111101 doba :D :D :D

e sto se i ja nalagah i navaljah gluposti
neko iz mase

Post by neko iz mase »

ovo je znak da evropa treba da se pridruzi nama
LeKo

Post by LeKo »

E raja, evo pocela mi trava iz auspuha rast :P, sto ti je BiH.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

aaa vidis sine mi smo stotine godina ispred svijeta. nama trava raste iz auspuha (trava = fotosinteza= kisik)

ima li iko cistije auto od ljudi u BiH??? :?: :?
neko iz mase

Post by neko iz mase »

sto bi rekao onaj stari dobri vic, kad je kod nas mobilni prije 500 godina koristen, sto nebi bili naprijed i sa "usavrsenim" dizelom
Post Reply