eto ako hocete da vam dizel bolje ide sipajte vodu.autogodine.hr wrote:CRNA EMULZIJA BUDUĆNOSTI
VODA SPAŠAVA DIZELAŠE
Dodavanjem male količine vode u dizel motor poboljšava se izgaranje te smanjuje količina dušikovih oksida i čađe u ispuhu, posebice kod modernih koncepcija s direktnim ubrizgavanjem preko sustava common rail. Time će se olakšati prilagodba oštrim ekološkim propisima Euro 5, koji stupaju na snagu 2008.
Stručnjaci DaimlerChryslera (iz Stuttgarta) u suradnji s tvrtkom MTU iz Friedrichshafena razvijaju novi postupak ubrizgavanja u dizel motor, uz dodatak male količine vode u dizelsko gorivo. Ideja nije od jučer, jer se s takvim ubrizgavanjem eksperimentira već desetljećima u velikim dizel motorima.
Višestruki su razlozi za “razvodnjavanje” dizel motora: dodavanjem do jedan i pol posto vode u naftu nastaje emulzija, koja olakšava raspršivanje goriva u fine mlazove. Nastaje znatno više minijaturnih (“atomiziranih”) kapljica goriva, koje se lakše pale i bolje (potpunije) izgaraju. Isparavanjem vodene pare u cilindru dolazi do ohlađivanja smjese (efekt intercoolera ), što smanjuje obujam usisane smjese i omogućuje bolje i potpunije punjenje cilindra.
Snizuju se i temperature izgaranja, što pogoduje snižavanju sadržaja kancerogenih dušikovih oksida (NOx) u ispuhu. To je posebice važno kod turbodizelaša s direktnim ubrizgavanjem (svih izvedbi), koji su pojačano skloni tom fenomenu. Dodatak vode u gorivo smanjuje i sadržaj čađe u ispuhu jer se oslobođena čađa (ugljik) vezuje s vodenom parom stvarajući ugljikovodike (koji ponovno izgaraju) i neotrovan ugljični dioksid. Sadržaj vode u dizel gorivo treba se precizno dozirati, jer premala količina goriva ne izaziva potrebne efekte, a prevelika obara performanse motora i povećava trošenje vitalnih dijelova motora.
Zbog toga je optimalna količina od pola do jedan i pol posto. Za sada je ovaj postupak u razvoju, a prva su ispitivanja dala ohrabrujuće rezultate. Ova je tehnologija pokazala posebno dobre razultate na novoj generaciji turbodizelaša s direktnim ubrizgavanjem po sustavu common-rail, no primjenjiva je i na sustave pumpa-brizgaljka.
Pravu će vrijednost sustav pokazati u sljedećim godinama, kad će se odvijati prilagodbama dizel motora još vrlo strogim ekološkim normama Euro 5, koje se očekuju početkom 2008. godine.
dodajte vodu -- soasite okolis
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
The_Flyer2002
#1 dodajte vodu -- soasite okolis
e sad nemojte mene napadat. o ovome nemam pojma. samo prenosim
-
The_Flyer2002
ma ja ovo ce ima samo dati opravdanje da je sipaju jos vise
-
The_Flyer2002
vidis tiQler wrote:ma to oni zbog zastite okolisa:D
istrazuju desetljecimaa ovi nasi to rade vec desetljecima
mi smo najnapredniji narod sto se tice zastite okoline
- Qler
mi smo toliko zaostali da koristimo tehnologiju koja nije zagadjivala okolis, e sad kad polako dolazimo sebi, vidimo da svijet prestaje to da koristi, tako da smo preskocili taj dio
zagadjivanja 
Prespavali smo kraj industrijske revolucije (doba)
pravo u 10010111101 doba
e sto se i ja nalagah i navaljah gluposti
Prespavali smo kraj industrijske revolucije (doba)
pravo u 10010111101 doba
e sto se i ja nalagah i navaljah gluposti
-
neko iz mase
ovo je znak da evropa treba da se pridruzi nama
-
The_Flyer2002
aaa vidis sine mi smo stotine godina ispred svijeta. nama trava raste iz auspuha (trava = fotosinteza= kisik)
ima li iko cistije auto od ljudi u BiH???

ima li iko cistije auto od ljudi u BiH???
-
neko iz mase
sto bi rekao onaj stari dobri vic, kad je kod nas mobilni prije 500 godina koristen, sto nebi bili naprijed i sa "usavrsenim" dizelom