dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

djete_ulice

#1 dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by djete_ulice »

da vas pitam dragi forumasi jeli moguce u ovoj nasoj dragoj BIH dobrovoljno sluzenje vojnog roka kao u ostalim drzava u regionu i kako se prijaviti ako je moguce hehe :evil:
zmajadaH

#2 Re: dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by zmajadaH »

djete_ulice wrote:da vas pitam dragi forumasi jeli moguce u ovoj nasoj dragoj BIH dobrovoljno sluzenje vojnog roka kao u ostalim drzava u regionu i kako se prijaviti ako je moguce hehe :evil:
Sreća te okrenula na pravi put :shock: Kakva crna vojska .
Trenutno služenje u oružanim snagam je bazi profesionalizma.Što se kaže posao kao i svaki.Tu si za platu.
Obavezno služenje je ukinuto, fala bogu dragom na tome.

Tamo gdje prestaje logika i zdrav razum, počinje vojska.
lajkujMe

#3 Re: dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by lajkujMe »

Ma daj brt imao sam 16 godina sav sam se nafuro da cu u vojsku mozda cak i da potpisem da cu pristupiti profesionalno, onda mjesec dana kasnije saznao za reformu odbrane i krc, napravljena profesionalna vojska, uci u vojsku mozes samo preko veze e jbg.
krater

#4 Re: dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by krater »

djete_ulice wrote:da vas pitam dragi forumasi jeli moguce u ovoj nasoj dragoj BIH dobrovoljno sluzenje vojnog roka kao u ostalim drzava u regionu i kako se prijaviti ako je moguce hehe :evil:
mozes uvijek u lovacko drustvo ;-) samo trebas kupiti karabin :D
sinuhe

#5 Re: dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by sinuhe »

To u nasoj kulturi. US Marinac npr. moze birati radno mjesto...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6 Re: dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by Truba »

bio sam na bobovcu s vojskom jedan dan

što viši čin to veći seljak

a ni ostali vojnici nisu bolji...

malo se ističu oni MP međutim oni su bagra na svoj način
zmajadaH

#7 Re: dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by zmajadaH »

sinuhe wrote:
Toliko postaje iritantno da je zalosno, ma boli me ku.... kako je tamo nekom marincu koji je odavrao radno mjesto.

I u JNA je postojalo zanimanje, od elitnog vojnika do limara i cistacice i sta sad.
Ti bi da malo budeš marinac i da putujes svijetom na nosacu brodova :skoljka: i naravno da odabereš zanimanje kao gospodin, jer se u ju es ej zanimanja koja poželiš, serviraju kao na tanjiru. gtfu. Idi igraj se kakve igre sa rednecima u aleji tornada.
I ti emigrantu ekonomski nemaš pravo da pričaš o ''našoj'' kulturi.
Bodkin

#8 Re: dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by Bodkin »

zmajadaH wrote:
sinuhe wrote:
Toliko postaje iritantno da je zalosno, ma boli me ku.... kako je tamo nekom marincu koji je odavrao radno mjesto.

I u JNA je postojalo zanimanje, od elitnog vojnika do limara i cistacice i sta sad.
Ti bi da malo budeš marinac i da putujes svijetom na nosacu brodova :skoljka: i naravno da odabereš zanimanje kao gospodin, jer se u ju es ej zanimanja koja poželiš, serviraju kao na tanjiru. gtfu. Idi igraj se kakve igre sa rednecima u aleji tornada.
I ti emigrantu ekonomski nemaš pravo da pričaš o ''našoj'' kulturi.
o cemu ti sefe?
lajkujMe

#9 Re: dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by lajkujMe »

sinuhe wrote:

Cisto sumnjam da moze tek tako birati mjesto, on radi tamo gdje ga posalju, moze u neku ruku pitati za mjesto i na osnovu njegovih rezultata obuke i kvalifikacija ima veliku vjerovatnocu da ce i dobiti to mjesto.

Npr. u formularu te pitaju sta bi htio biti u Marincima, ti kazes vozac tenka itd ali to ne znaci da ces na kraju i biti.
sinuhe

#10 Re: dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by sinuhe »

Kazem da marinac nakon vojne karijere moze birati radno mjesto u civilu. Ne u tom smislu da ce ga primiti samo tako, ali vojno iskustvo se cijeni jer se tamo steknu odredjene organizacione sposobnosti. Isto ti je i u sjevernoj Evropi.

wiki
Traditionally, the training of a reserve officer has carried certain social distinction and has been tied to high positions in industry and economy. E.g. former Nokia CEO Jorma Ollila was the Chairman of his Reserve Officer course.
Znam ja da se kod nas vojska ne cijeni.
Ziogu

#11 Re: dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by Ziogu »

Da bogdo nikad nisu ni ukidali vojsku. Vec sad imamo generecije debila koje 2 skleka ne mogu napraviti. Da ne pricam da je vojska u svakom smislu bila odlicna skola za zivot. Sve sto se tamo desava, od seljakluka krkanluka nadredjenih, omalovazavanja, ali i reda rada i discipline, svakog od nas ceka u zivotu. Ovako imamo omladinu koja tu i tamo potrce jedino za tramvajem, nemaju nikakvu naviku, spavaju do pola 2, sa 26 godina nemaju dana radnog iskustva. Ukidanje je samo jos jedan od nacinda da se naprave debili i prosiri stado.
dust in the wind

#12 Re: dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by dust in the wind »

Ziogu wrote:Da bogdo nikad nisu ni ukidali vojsku. Vec sad imamo generecije debila koje 2 skleka ne mogu napraviti. Da ne pricam da je vojska u svakom smislu bila odlicna skola za zivot. Sve sto se tamo desava, od seljakluka krkanluka nadredjenih, omalovazavanja, ali i reda rada i discipline, svakog od nas ceka u zivotu. Ovako imamo omladinu koja tu i tamo potrce jedino za tramvajem, nemaju nikakvu naviku, spavaju do pola 2, sa 26 godina nemaju dana radnog iskustva. Ukidanje je samo jos jedan od nacinda da se naprave debili i prosiri stado.
apsolutno se slazem... danas je raja mlitava i lijena.fuj
Qler

#13 Re: dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by Qler »

dust in the wind wrote:
Ziogu wrote:Da bogdo nikad nisu ni ukidali vojsku. Vec sad imamo generecije debila koje 2 skleka ne mogu napraviti. Da ne pricam da je vojska u svakom smislu bila odlicna skola za zivot. Sve sto se tamo desava, od seljakluka krkanluka nadredjenih, omalovazavanja, ali i reda rada i discipline, svakog od nas ceka u zivotu. Ovako imamo omladinu koja tu i tamo potrce jedino za tramvajem, nemaju nikakvu naviku, spavaju do pola 2, sa 26 godina nemaju dana radnog iskustva. Ukidanje je samo jos jedan od nacinda da se naprave debili i prosiri stado.
apsolutno se slazem... danas je raja mlitava i lijena.fuj
Isto se slazem, vojni rok je bio odlicna stvar.

Ja, iskreno, na zalost, nisam sluzio vojni rok, ali mi je stari vojno lice, skolovani oficir, tako da sam sluzio 20 godina :D i znam sta je red, rad i disciplina :)
dječak sa šibicama

#14 Re: dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by dječak sa šibicama »

Manje gledajte americke filmove... ko je sluzio ovu nasu nesretnu vojsku nakon rata, zna dobro o cemu govorim.

Kakva crna stega i trice, nismo skleka napravili, cuvali skladista po Kasaticima, ako imas stelu onda cuvas neki objekt u gradu, komandu na Ciglanama i slicno, i cekas vikend da ides kuci okupat se i najest se bilo cega. Ako ne poneses hrane sa sobom, bices gladan 5 dana. Najgore je bilo onima sto ih posalju u Bihac, to je bilo odmah nakon rata, pa nesretnici koji nisu imali bas nikakvu vezu, odmah ih dizalo i slalo tamo. Pa se napatili ko niko.

Taj nakaradni vojni rok je ukinuo sam sebe, niko drugi.
jabidapitam

#15 Re: dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by jabidapitam »

Idi u elegiju stranaca ocam
Ziogu

#16 Re: dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by Ziogu »

dječak sa šibicama wrote:
Manje gledajte americke filmove... ko je sluzio ovu nasu nesretnu vojsku nakon rata, zna dobro o cemu govorim.

Kakva crna stega i trice, nismo skleka napravili, cuvali skladista po Kasaticima, ako imas stelu onda cuvas neki objekt u gradu, komandu na Ciglanama i slicno, i cekas vikend da ides kuci okupat se i najest se bilo cega. Ako ne poneses hrane sa sobom, bices gladan 5 dana. Najgore je bilo onima sto ih posalju u Bihac, to je bilo odmah nakon rata, pa nesretnici koji nisu imali bas nikakvu vezu, odmah ih dizalo i slalo tamo. Pa se napatili ko niko.

Upravo o tome sam i govorio u prethodnom postu. Nasa omladina treba kroz takve stvari da spozna i pocne cijeniti sebe i svoj zivot. Ovako jedino sto cijene je krevet i kafana.
dječak sa šibicama

#17 Re: dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by dječak sa šibicama »

Ma vala, nista nismo novo naucili niti spoznali, ako vjerujes.
jabidapitam

#18 Re: dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by jabidapitam »

Ziogu wrote:
dječak sa šibicama wrote:

Upravo o tome sam i govorio u prethodnom postu. Nasa omladina treba kroz takve stvari da spozna i pocne cijeniti sebe i svoj zivot. Ovako jedino sto cijene je krevet i kafana.
E jeste mi vi sto ste sluzili vojsku opet nesto bolji...ratovali 4 godine, uzaludno ginuli i vidi nas sad sve zajedno kako nam je dobro...
Last edited by jabidapitam on 15/03/2013 13:40, edited 1 time in total.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#19 Re: dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by JoseMujica »

ako vam fali mobinga, fizičkog rada i po prirodi ste mazohista
svakodnevno mučenje i iseravanje garantovano za samo 100 KM mjesečno
bonus doplata od + 100 KM izgibija nesretnim slučajem

kome je do toga kontakt na pp :lol:
zmajadaH

#20 Re: dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by zmajadaH »

Bodkin wrote: o cemu ti sefe?
O čemu ti ?

Ovdje se spominje ''marinac'' ''naša kultura'' u temi koja nema veze sa ''marincima'' i ''našoj kulturi'' .
Sad je samo pitanje kakav ti odgovor, koristan, možeš dati pokretaču teme.
Qler

#21 Re: dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by Qler »

jabidapitam wrote:
E jeste mi vi sto ste sluzili vojsku opet nesto bolji...ratovali 4 godine, uzaludno ginuli i vidi nas sad sve zajedno kako nam je dobro...

Al zato je dobro bilo u dijaspori, a? Ljudi su ratovali seljak jedan da bi se ti imao gdje vratiti.
jabidapitam

#22 Re: dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by jabidapitam »

Qler wrote:
jabidapitam wrote:

Al zato je dobro bilo u dijaspori, a? Ljudi su ratovali seljak jedan da bi se ti imao gdje vratiti.
Ja bio ovdje cijelo vrijeme a ti ocito nisi shvatio sta sam napisao :roll:
Qler

#23 Re: dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by Qler »

Izvini, do mene.
edo_tm87

#24 Re: dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by edo_tm87 »

zato sto nema sluzenja vojnog roka imamo 10 generacija retarda, koji ne mogu potrcati i nemaju snage da urade 2 skleka... ko god redovno studira bi trebao biti oslobodjen vojnog roka, ostali svi bar po godinu dana!
Ammaar

#25 Re: dobrovoljno sluzenje vojnog roka

Post by Ammaar »

sinuhe wrote:
US Marinac prije da nema pravo glasa , a to da moze birati radno mjesto nije tacno cak ni u wal martu to nije u stanju.
Post Reply