Nadam se da nisam otvorila duplu temu. Na trzilici mi nije izbaceno sto me zanima.
Na stranici porezne uprave sam nasla sve potrebno za prijavu na dobrovoljno penzijsko i ZDR osiguranje ( obrazac JS3110), ali nigdje na stranici PU ne mogu da nadjem minimalni iznos koji treba uplacivati, pa ako neko zna bilo bi super da napise, hvala unaprijed.
Dobrovoljno penzijsko osiguranje
Moderator: anex
- Asana
#2 Re: Dobrovoljno penzijsko osiguranje
Mislim da je samo penziono bez zdravstvenog, oko 200KM
- mayab
#3 Re: Dobrovoljno penzijsko osiguranje
To se zove bacati pare- zamisli privatno zivotno osiguranje za 200 KM mjesecno, pa tako godinama placati

-
blesava
#4 Re: Dobrovoljno penzijsko osiguranje
oko 210km
ali to je bacanje para, jedino ako ti do penzije nedostaje godina ili dvije onda se isplati ovo placati, u suprotnom cak ni oni u PIO-u ne preporucuju dobrovoljno.
ali to je bacanje para, jedino ako ti do penzije nedostaje godina ili dvije onda se isplati ovo placati, u suprotnom cak ni oni u PIO-u ne preporucuju dobrovoljno.
- Balea275
#5 Re: Dobrovoljno penzijsko osiguranje
Zbog neljubaznosti i nemogućnosti normalnog komuniciranja sa zaposlenicima u PIO, moram na forumu pitati za info i savjete 
Nadam se da ima neko ko mi može iz ličnog iskustva reći kako funkcioniše dobrovoljno uplaćivanje penzijskog osiguranja.
Jel se samo preda zahtjev, i objasne ti kad i kako uplaćuješ, ili ima neka procedura da moraš čekati da prihavate zahtjev?
Ako podnesem zahtjev u toku jula, jel mogu uplaćivati za period od 01.07.? Znam da retroaktivno ne može, ali valjda je ok za mjesec koji još uvijek traje.
Jel radna knjižica ostaje u PIO za vrijeme plaćanja penzijskog osiguranja?
Nadam se da ima neko ko mi može iz ličnog iskustva reći kako funkcioniše dobrovoljno uplaćivanje penzijskog osiguranja.
Jel se samo preda zahtjev, i objasne ti kad i kako uplaćuješ, ili ima neka procedura da moraš čekati da prihavate zahtjev?
Ako podnesem zahtjev u toku jula, jel mogu uplaćivati za period od 01.07.? Znam da retroaktivno ne može, ali valjda je ok za mjesec koji još uvijek traje.
Jel radna knjižica ostaje u PIO za vrijeme plaćanja penzijskog osiguranja?
- ilkbahar
#6 Re: Dobrovoljno penzijsko osiguranje
plaćaš od dana kada se prijavis na dobrovoljno osiguranje. ako se prijavis 15.7. osiguranje placas od 15.7. pa nadalje.
- Balea275
#7 Re: Dobrovoljno penzijsko osiguranje
Hvala na odgovoru.ilkbahar wrote:plaćaš od dana kada se prijavis na dobrovoljno osiguranje. ako se prijavis 15.7. osiguranje placas od 15.7. pa nadalje.
A ne znaš možda jel radna knjižica ostaje u PIO za vrijeme plaćanja osiguranja?
UPDATE: Može se plaćati do 6 dana retroaktivno, i radna knjižica može ostati kod vlasnika knjižice.