Dobrovoljačka ulica

Post Reply
PM72

#76 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by PM72 »

agent_zero wrote:Ja šuplje i filozofiranja ovdje :-)
:thumbup:
fantom slobode

#77 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by fantom slobode »

Pa ako ti je dosadno evo ti malo pa poslusaj...upinju se u laziranju rezultata :lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol:
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#78 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Woody »

fantom slobode wrote:A za woody-ja, zvijezdu 60-tih, 70-tih... :lol: :lol: :lol:
jedno pitanje citalaca...

Nisam aktivan na forumu pa ako ti nije zahmet pitaj @woodyija otkud mu 14 poginulih cetnika u Dobrovoljackoj kada i sam krmak Kukanjac priznaje da ih je bilo samo 6 ? Ili nam to @woody onako salonski uvlaci propagandu ?

Lahko prihajamo woody :lol: :lol: :lol: :lol:
Ja, ja. Zelo lahko. E, evo da vidimo šta ovaj moj crni rokovnik veli:

1. Đukić Miodrag, vojnik;
2. Janjić Milomir, građansko lice na službi u JNA (ako si bio u JNA, a nisi - znam, znaćeš šta ova nebuloza znači);
3. Jelić Slobodan, vojnik;
4. Jovanić Boško, potpukovnik;
5. Jovanović Srećko, vojnik;
6. Mihajlović Boško, pukovnik;
7. Vesna (nepoznato prezime), građansko lice na službi u JNA;
8. Petrović Gradimir, pukovnik;
9. Radulović dr. Budimir, sanitetski pukovnik;
10. Simić Ivica, desetar;
11. Sokić Miro, pukovnik;
12. Tomović Zdravko, vojnik;
13. Cerović Predrag, vojnik;
14. Šuko Nurmela, građansko lice na službi u JNA

Dakle, da vidimo: jedan, dva,..., pet... jedanaest (jedan pišem, jedan pamtim)... četrnaest. Eto! Znači - krmak je ipak lagao ;-) Ili si ti toliki poštovalac njegovog lika i djela, pa i ne pomišljaš da je lagao :zid:

A evo ti i onih "samozapaljivih" iz Velikog Parka:

1. Gajić Zoran, vojnik;
2. Gluhović Aleksandar, rezervista;
3. Jovanović Nebojša, vojnik;
4. Kočiš Robert, vojnik;
5. Petrović Vitomir, vojnik;
6. Petrović Vlastimir, vojnik;
7. Ritan Stevo, vojnik;
8. Rotić Muzafer, vodnik;

Je li dosta - dosta brate, i previše :zzzz:
LBVIEW

#79 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by LBVIEW »

fantom slobode wrote:A za woody-ja, zvijezdu 60-tih, 70-tih... :lol: :lol: :lol:
jedno pitanje citalaca...

Nisam aktivan na forumu pa ako ti nije zahmet pitaj @woodyija otkud mu 14 poginulih cetnika u Dobrovoljackoj kada i sam krmak Kukanjac priznaje da ih je bilo samo 6 ? Ili nam to @woody onako salonski uvlaci propagandu ?

Lahko prihajamo woody :lol: :lol: :lol: :lol:
:thumbup:

Eno ga na onoj temi o 505-toj pominje neke snimke "ratnih zlocina" a na istim kolaz u srpskoj reziji sklepan u "Windows Movie Maker-u" poput onog gdje Dudak k'o biva vice pali pa zatim pokazuje na neko brdo kod Petrovca i spominje srpska sela :mrgreen: .I kad sud za ratne zlocine bilo domaci bilo onaj u Hagu odbije te besmislice, placu ko mala djeca o belosvetskoj zaveri protiv nejaci.Ironija sta li, da kad si toliko proklet,samoziv i podmukao Bog ti pamet uzme pa radis u korist svoje stete. :D
A sto se tice ovih dobrovoljaca u Dobrovoljackoj, kamo srece da niko ni izasao nije, bilo bi manje zlocinackog smeca po okolnim brdima koje je, u udruzenom zlocinackom poduhvatu(vidjeti pod Stanislav Galic),teroriziralo stanovnike Sarajeva skoro 4 godine.I sad bi se, nakon svega sto su napravili ovom narodu i drzavi, jos i raspravljali. :-) Nece moci ovaj put,dosta je vise "guranja pod tepih" od srpskih ustanaka do danas.
goran16v

#80 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by goran16v »

@woody
Sta veli crni rokovnih generala Kukanjca:

„U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali jedno sanitetsko vozilo. Poginuo je jedan vojnik - Tomović Zdravko iz Han Pijeska (1), tri pukovnika - Sokić Miro (2), Radulović dr. Budimir (3) i Mihajlović Boško (4), i jedan potpukovnik - Jovanić Boško (5), i jedna žena, muslimanka, Šuko Nurmela (6), koja je došla iz Zagreba sa tom komandom.
muha_sa

#81 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by muha_sa »

Nedobrovoljac wrote:
PM72 wrote:Nedobrovoljac,

Kako te ne mrzi,ovako na sabahu,pisati nebuloze ? Šta pokušavaš? Zašto nisi korektan kao Trocadero? Tebi se još ratuje ili si neiživljen pa ovako trošiš "municiju"?
Ma i sam se ljutim na sebe sto sam ušao u raspravu sa ovim klincima, pa mi malo potegli živac, ali nećeš kod mene naći uvrede na nacionalnoj osnovi ili sl.

Pozdrav

P.S. Ni onda mi se nije ratovalo, a kamoli sad.
:lol: :lol:

ovaj klinac je imo 38 godina kad su barbari preko Drine krenuli u agresiju na moju a bogme i tvoju BiH---s tim što sam se ja odlucio branit napadnuti mi grad i medjunarodno nam priznatu Bosnu i Hercegovinu, a ti, djete s Koševa, se opredjelio da budeš petokolonaš i agresorska sluga u napadu na tvoj grad.
Ja svijetla obraza i dignuta cela ovim gradom a bogme i cijelom Bosnom i Hercegovinom hodam, a ti :?
Hadzi Lojo

#82 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Hadzi Lojo »

Mnogi zaboravljaju naglasiti da je JNA prestala da psotoji jos od napada na Sloveniju i nezavisnosti Slovenije, u stvari po meni JNA je jos ranije prestala da postoji kada su po Srbiji umjesto petokraka stavili na kape cirilcnu skracenicu za jna.
Od tada je to bila samo CHA ili srspska fasisticka armija. Da smo bogdo sve te kolone sto su se isetale sa naoruzanjem fino skinuli u gace i pjeske ih ispratili za Srbiju, bilo bi nas vise zivih, ali eto nismo se ugledali na Slovence a i imali smo presidenta Gandijevih pogleda pa smo se debelo zajebali.
fantom slobode

#83 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by fantom slobode »

LBVIEW wrote: :thumbup:

Eno ga na onoj temi o 505-toj pominje neke snimke "ratnih zlocina" a na istim kolaz u srpskoj reziji sklepan u "Windows Movie Maker-u" poput onog gdje Dudak k'o biva vice pali pa zatim pokazuje na neko brdo kod Petrovca i spominje srpska sela :mrgreen: .I kad sud za ratne zlocine bilo domaci bilo onaj u Hagu odbije te besmislice, placu ko mala djeca o belosvetskoj zaveri protiv nejaci.Ironija sta li, da kad si toliko proklet,samoziv i podmukao Bog ti pamet uzme pa radis u korist svoje stete. :D
A sto se tice ovih dobrovoljaca u Dobrovoljackoj, kamo srece da niko ni izasao nije, bilo bi manje zlocinackog smeca po okolnim brdima koje je, u udruzenom zlocinackom poduhvatu(vidjeti pod Stanislav Galic),teroriziralo stanovnike Sarajeva skoro 4 godine.I sad bi se, nakon svega sto su napravili ovom narodu i drzavi, jos i raspravljali. :-) Nece moci ovaj put,dosta je vise "guranja pod tepih" od srpskih ustanaka do danas.
Ma on je pun svojih konstrukcija koje su providne ko da mu je otac staklar...a koje dolaze iz nama poznate kuhinje :lol: :lol: :lol: ima evo i notes :lol: :lol: :lol: :lol: a nikako da nam izvodi sve te zlocine po Sarajevu njemu draze strane :lol: :lol: :lol: :lol: pravi je hronicar :lol: :lol: :lol: :lol: Muka je to...treba njemu s tim kroz zivot :lol: :lol: :lol: A eto i Dudak mu je trn u oku...gdje nece...udarali su se u guzicu pred petim, nisu ih mogli stici koliko su hrabri bili :lol: :lol: :lol: u kamionima ih ganjali... :lol: :lol: :lol: :lol:
Repetitor

#84 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Repetitor »

Woody wrote:
A evo ti i onih "samozapaljivih" iz Velikog Parka:

1. Gajić Zoran, vojnik;
2. Gluhović Aleksandar, rezervista;
3. Jovanović Nebojša, vojnik;
4. Kočiš Robert, vojnik;
5. Petrović Vitomir, vojnik;
6. Petrović Vlastimir, vojnik;
7. Ritan Stevo, vojnik;
8. Rotić Muzafer, vodnik;

Je li dosta - dosta brate, i previše :zzzz:
Onaj,nisam bio u Dobrovoljackoj pa ne znam desavanja iz prve ruke,medjutim privuce mi paznju ovo tvoje spominjanje ovih 8 ''neduznih'' vojnika...

Neko ce reci da su neduzni,ja cu reci da nisu i tako se mozemo prepirati do unedogled. Isto tako nisu pronadjeni do danasnjeg dana i kazem daBogda ih nikada i ne pronasli :)
Eto onako javno,kazem nek se zna.

Zasto?

Zato sto niko nece da kaze sta su ti vojnici na nekih 3 sata ranije,prije svog zarobljavanja radili.To niko i nigdje ne spominje.I niko ne spominje pravu istinu kako su zarobljeni.
Po srpskim propagandnim izvorima zarobljeni su ''neduzni regruti''.

Ja sam licno bio prisutan kad su zarobljeni.I nisu bili regruti.I nisu bili nenaoruzani.I nisu bili neduzni.
Bili su legitimna vojna meta.
I svako ko misli da je nad njima izvrsen zlocin,nek i dalje misli.Zbog njih su bezveze neki nevini ljudi bili optuzivani.
Da je bilo pameti kao sto nije,trebalo ih je na licu mjesta ''regulisati''.

I danas se ne bi o tome raspravljalo,da li su bili nevini ili ne.Postedjeli bi nas naglabanja...
trocadero

#85 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by trocadero »

Repetitor wrote:
Onaj,nisam bio u Dobrovoljackoj pa ne znam desavanja iz prve ruke,medjutim privuce mi paznju ovo tvoje spominjanje ovih 8 ''neduznih'' vojnika...

Neko ce reci da su neduzni,ja cu reci da nisu i tako se mozemo prepirati do unedogled. Isto tako nisu pronadjeni do danasnjeg dana i kazem daBogda ih nikada i ne pronasli :)
Eto onako javno,kazem nek se zna.

Zasto?

Zato sto niko nece da kaze sta su ti vojnici na nekih 3 sata ranije,prije svog zarobljavanja radili.To niko i nigdje ne spominje.I niko ne spominje pravu istinu kako su zarobljeni.
Po srpskim propagandnim izvorima zarobljeni su ''neduzni regruti''.

Ja sam licno bio prisutan kad su zarobljeni.I nisu bili regruti.I nisu bili nenaoruzani.I nisu bili neduzni.
Bili su legitimna vojna meta.
I svako ko misli da je nad njima izvrsen zlocin,nek i dalje misli.Zbog njih su bezveze neki nevini ljudi bili optuzivani.
Da je bilo pameti kao sto nije,trebalo ih je na licu mjesta ''regulisati''.

I danas se ne bi o tome raspravljalo,da li su bili nevini ili ne.Postedjeli bi nas naglabanja...

Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Postby Repetitor on 29/03/2012 17:16

Zeljko Przulj
pred kraj rata bio na liniji u Aerodromskom naselju. Jedne prilike neko pocinje galamiti:'' balije,balije hajde izadjite necemo pucati''
Mi odgovaramo:''izadji ti prvo pa cemo mi'' Mo kontamo zajebancija.
I fakat Zeljko izadje iz jedne zgrade na balkon.U panciru.
Sad da ne ispadnemo ckapi,izadjem i ja,i na meni pancir.Poce prica,gdje je ko od raje,jer smo imali neke zajednice poznanike,u tom pocinje isto zajebancija,veli on nama:'' nemojte se zajebavati imamo mi cetnika'' i od tamo izadje fakat lik sa bradom i cetnickim obiljezjima,isto smije se i kaze: '' ne zajebajite se imamo mi ovo'' i pokazuje RB bez granate.
Tu izaslo nas par ,njih par,oni otisli jednom momku donijeli slike iz njegovog stana koji je bio okupiran,razvezala se prica kao da nije rat.Bili cak dogovorili i fudbalsku utakmicu da napravimo na male golove izmedju linija :lol:

Kasnije dolazili neke seronje i bezbjednjaci iz brigade i bataljona,srali nesto kao sto mi to šurujemo sa četnicima bla,bla...

Ziva istina.taj frćkavi u kratkom plavom panciru se prrstavio kao tajson a debeli bradonja Boro.taj dan sam bio tu i istina je da smo pokušali i da organizujemo trgovinu ali su nas odma naši zakebali poslavši bezbjrdmjaka.
PM72

#86 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by PM72 »

Neka me neko ispravi ali mi nije jasan spisak ovih 8 "vojnika JNA".Radi li se to o zarobljenim rezervistima iz transportera na Dobrinji ili neki drugi slučaj? Ako su to rezervisti kojima je pukla gusjenica na transporteru,onda su to sljedeća lica:
Milivoje Lalović, Đorđe Bjelica, Zoran Marković, Dragomir Đerić, Stevan Đokanović, Vlajko Golubović, Nedeljko Vujičić i Miladin Vukmanović.Radi se o rezervistima tzv.JNA a sve mještani Vojkovića i Lukavice.To momenta zarobljavanja pravili jade po Dobrinji,pucali su po stanovnicima Dobrinje iz PAM-a i to u nekoliko navrata.Jeste ratni zločin ubiti zarobljenika ali nije trebalo dozvoliti ni da postanu zarobljenici."Pružali otpor pa su stradali" trebala je biti pravna i zvanična formulacija što hoće reći - kako koji izlazi i diže ruke-metak u čelo!
Woody

#87 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Woody »

Haman, koliko vas je sa pitanjima :-)

Ali evo da krenemo od zadnjeg pa dokle stignem...

@PM72: 8 hepo-kockica u Velikom Parku NISU rezervisti sa Mojmila. Ovih 8 je pohvatano 2 i 3 maja 92-e, znači u pokušaju "izvlačenja" komande 2. Vojne oblasti plus oni koji nisu imali sreće sa "MacKenzie-em" i šakalom Kukanjcem. Znači živi uhvaćeni/predali se, ispitani (naravno ništa se nije doznalo), likvidirani i zapaljeni u Velikom Parku. Baš onako kako ti veliš: "Pružali otpor pa su stradali, odn. kako je koji izlazio iz kombija dizao ruke - metak u čelo" :-) :-) :-) Ukratko: Ratni zločin protiv zarobljenika (član 144 KZ SFRJ- čl. 175 KZ BiH) Uostalom, ako ti nije jasno pitaj Veselina Šljivančanina za detalje, on ima iskustva s tim još sa Ovčare u Vukovaru.

@Repetitor: Nedužni su "de jure" jer NIKADA nije dokazana njihova krivica. 3 sata ranije su učestvovali u borbenim dejstvima u kojima da su poginuli, niko ne bi bio kriv. Ali NISU poginuli. NISU bili ni nedužni ni regruti, i to NIKADA nisam ni tvrdio. NISU bili nenaoružani, i ni to nisam nikada ni tvrdio. Bili su legitimna vojna meta sve nakon 1.3.1992, a do tada su bili "regularni pripadnici državne vojske SFRJ", što opet NE ZNAČI da si 2.3.1992. mogao ušetati u bilo koju kasarnu na području SRBiH i likvidirati koga si htio i kada si htio, "legitimno". NIKO nije optuživan bezveze - dignute optužnice jesu, ali zbog nedostatka dokaza NIKO nije ni izašao pred sud i allahimanet (doduše mi smo nadizali hampu kao da su čekali izvršenje smrtne kazne :-) ) Ali JESU na licu mjesta "regulisani". NISU pronađeni ostaci do danas JOŠ UVIJEK. Eto sad znamo šta si javno rekao ;-)

@Hadzi Lojo: JNA prestaje da postoji TEK 20.5.1992, kada se preimenuje i povlači na teritoriju SR Jugoslavije (nikad ne mogu ostati ozbiljan i uvijek se nasmijem kada ovo pišem) u Vojsku Jugoslavije i kada mjenja oznake. Tako da si malo hronološki polupao lončiće. A što se tiče Slovenaca, jedino što sam ja "ugledao" bilo je povlačenje SVE mehanike i teškog naružanja na teritoriju CRO i BiH :-)

i na kraju šećer sa šlagom, @muha_sa: Barbari NISU "prešli Drinu". Nisu ni trebali, bili su cijelo vrijeme ovdje sa nama, u komšiluku, mnogi se i rodili ovdje i generacijama živjeli, možda i prije nego što su moje i tvoje dede došle u Sarajevo, a neki Boga mi bili i oženjeni sa našim sestrama, rodicama, tetkama... I NE, NISI TI ODLUČIO BRANITI NAPADNUTI TI GRAD, već si jednostavno OSTAO SA SVOJIMA (isto kao i ja), i isto kao i što je @Nedobrovoljac OTIŠAO svojima. Znači po tvome ispada da ja nisam trebao ići u Ključ 95-e, jer bi to bilo da i ja kao @Nedobrovoljac postajem petokolonaš i agresorska sluga jer napadam grad u kojem ne živim. Pa bi onda, ovakav kakav sam naopak, otišao i dublje pa počeo govoriti o Nišićima, Stupu...

Nejse, JNA je 2 i 3 maja 1992 imala NAJVEĆE gubitke u svim ratovima u kojima je učestvovala (mada ja to sve smatram jednim ratom). Evo, ja ću se ispraviti, ne morate vi: NAKON VUKOVARA. Ali moja je poenta je da je u Vukovaru omjer gubitaka bio otprilike 1:1, a u Sarajevu 10:1 (u našu korist)!!! I SVE TO zbog jednog karikaturalnog lika koji se zvao Milan Kukanjac, a koji je imao znanje i sposobnosti organizovanja vojnih vještina taman koliko i moja belgijska ovčarka Tea, duša moja, nemoj se ljutiti na mene što te poredim sa ovakvim smradom, to sam se ja samo malo naljutio :kiss:

Ja toliko, drugovi... :thumbup:
muha_sa

#88 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by muha_sa »

Woody@

hoceš rec da su užicki, novosadski, titogradski, valjevski i ini korpusi bili odvajkada u Bosni i Hercegovini :?

da, ja sam branio napadnuti mi grad a grad su mi napali neljudi koji su se popeli na okolna brda. šta tu nije jasno :?

fakat bespredmetno više bit na ovoj temi, ne znam ni koji mi je kurac bio da se ukljucim :-)

hajd vozdra :run: uživajte u svojim lažima.
Nekako s proljeća

#89 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Nekako s proljeća »

AR15 wrote:http://www.youtube.com/watch?v=ENJKWvP1-Uk

Veoma zanimljivo,šta vi mislite o ovome?
Jedinice Jugoslovenske Narodne Armije (JNA) i rezervisti iz Crne Gore, 01. oktobra 1991. godine, napali su i opljačkali, zapalili i do temelja uništili sela, Hrasno i Ravno u južnoj Hercegovini. Sela su bila naseljena uglavnom hrvatskim stanovništvom. Napad na ova sela, bio je prvi oružani napad JNA na teritoriju Bosne i Hercegovine, koji se tada tretirao kao dio strateškog plana za okupaciju Dubrovnika.

General Milutin Kukanjac je bio komunista, stanovao je na Dolac Malti , bio je oženjen begovačom sa Vratnika.
''Ptica je sletjela'' je bila poruka koju je Kukanjac dobio ,nakon što je na sarajevskom aerodromu otet i u Lukavicu sproveden prvi Predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. Isti je ( a.r. A.I.) tokom leta , donio odluku da sleti u Sarajevo a ne u Beograd , kako mu je zarad njegove sigurnosti predlagano od strane konrole leta.
Milutin Kukanjac je u toj situaciji vidio ''iznenadnu '' priliku da se izvuče iz opkoljene Komande na Bistriku, a dio civilnih struktura iz republičke vlasti da se mjesto Alije Izetbegovića zamjeni Fikretom Abdićem.

E tako, prije nego što se počne naprđivati o napadu na legitiman vojni cilj u Dobrovoljačkoj ulici, trebaju se stvari nazvati pravim imenom. A to je napad JNA na suverenitet i teritorijalni integritet Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, otmica Predsjednika međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine. Pokušaj izvođenja državnog udara i instaliranje marionetskog režima na čelu sa Fikretom Abdićem.

Tada , a naročito 2 i 3 Maja smo im pokazali da to neće moći. A vi nastavite ...

P.S.
Ubistvo neprijateljskih zarobljenika sa Dobrinje, u Velikom Parku, je ratni zločin. I tačka.

:)

A šta ti misliš o ovome?
Last edited by Nekako s proljeća on 03/10/2013 22:40, edited 1 time in total.
Woody

#90 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Woody »

Eh, odlično si me napomenuo @nekako s proljeća:
Jedinice Jugoslovenske Narodne Armije (JNA) i rezervisti iz Crne Gore, 01. oktobra 1991. godine, napali su i opljačkali, zapalili i do temelja uništili sela, Hrasno i Ravno u južnoj Hercegovini. Sela su bila naseljena uglavnom hrvatskim stanovništvom. Napad na ova sela, bio je prvi oružani napad JNA na teritoriju Bosne i Hercegovine, koji se tada tretirao kao dio strateškog plana za okupaciju Dubrovnika.
A, evo šta kažu službeni arhivi HV-a:

Dne 1.listopada 1991. neprijatelj je motoriziranom kolonom s oko 600 vojnika krenuo u selo Ravno, s ciljem izbijanja na granicu Republike Hrvatske, prema Čepikućama. U zasjedi ih je dočekalo 45 pripadnika jedne satnije 116. brigade HV i Ratna stonska Policijska postojba s oko 100 branitelja ( aktivnih,pričuvnih i dragovoljaca pri policiji) naoružanih uglavnom lakim ručnim oružjem. Neprijatelju su naneseni znatni gubitci u ljudstvu, oružju i vojnoj opremi, nakon čega su bili primorani povući se iz sela Ravno. Obrana Čepikuća pod zapovjedništvom Mate Šarlije Daidže (pravim imenom Nijaz Batlak), na položajima je izdržala sve do 24. studenog 1991. godine, kada je selo nakon žestokih i višednevnih bojeva osvojila JNA.

Kako sad ovo? U SR BiH 145 pripadnika HV-a i MUP-a RH, koji ratno djeluju na teritoriju te iste SR BiH? Ali, nemoj dalje @Chmoljo će nas opet ružiti ;-)
sinuhe

#91 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by sinuhe »

Da, isto kao i Slavonci na Kupresu u proljece 92. A to su epizode iz srpskohrvatskog rata za razgranicenje.
trocadero

#92 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by trocadero »

Некако с прољећа,
Искулирао си ме за прцу Бејтића,... хоћеш ли постављат списак "петоколонаша" ? И мени би био занимљив!
Gojeni H

#93 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by Gojeni H »

muha_sa wrote:Woody@

hoceš rec da su užicki, novosadski, titogradski, valjevski i ini korpusi bili odvajkada u Bosni i Hercegovini :?

da, ja sam branio napadnuti mi grad a grad su mi napali neljudi koji su se popeli na okolna brda. šta tu nije jasno :?

fakat bespredmetno više bit na ovoj temi, ne znam ni koji mi je kurac bio da se ukljucim :-)

hajd vozdra :run: uživajte u svojim lažima.
Jedne godine, u jednoj stranoj zemlji, sjedimo za stolom i cini mi se neki Makedonac ili Hrvat poce zapitkivati o ratu u Bosni.
Vecina nas raja, ili smo se poznavali prije rata ili smo se znali iz vidjenja, pocnemo onako kratko kako je bilo. Odjednom, jedan sad moj bivsi jaran, poce pricu o ugrozenosti ne-Bosnjaka, o islamizaciji ... Mi, onako svi s cudjenjem pogledamo u njega, valjda efekat privremenog soka...
On, s imenom koje bi mozda i moglo proci kao "medjunarodno" i prezimenom koje ne moze nikako drugo proci neko srpsko, kome niko nikad u Tuzli ni cvoku nije opalio i u kojoj jos uvijek zivi, poce o nekakvim vojnim policajcima, belajima...
Meni fakat krv u glavu izbi, svasta mu se nagovorim, kao i drugi doduse i sijelo se poce raspadat'.
Jedna jaranica koja je sjedila s nama, takodje ne-Bosnjakinja ako je bitno, koja je takodje prodeverala rat s nama, povuce me u stranu i rece: "Ovi Srbi fakat imaju genetsku gresku." Rekoh: "Nije, nego sam ja tek sad skonto da je bilo ljudi u uniformi kao sto je moja, koji niti su se borili za iste ideale, niti rat vide na nacin na koji ga ja vidim." I ovo nema veze s nacionalnoscu.

Nekima je cool i kvazi-pobunjenistvo dovodjenje u pitanje ispravnosti borbe za opstanak i slobodu cija pravednost nije upitna ni po kakvim standardima i cak sta vise, vise se cijeni vani medju civilizovanim zajednicama nego u drustvu koje je opstalo zahvaljujuci toj borbi.

Ovo je malo off, ali evo u vezi teme ... Radio sam s ljudima koji su bivsi pripadnici americkih i britanskih specijalnih i padobranskih jedinica (takav mi hljeb nasusni). Svi, kad smo se dotakli Dobrovoljacke, su redom rekli da bi njihove komande u slucaju zarobljavanja Predsjednika naredile opsti napad na JNA i likvidaciju ili zarobljavanje pripadnika kolone.
Nekako s proljeća

#94 Re: Dobrovoljačka ulica

Neću, nemam volje da budem aktivniji na forumu. Spisak ide u buduću knjigu od @Dozera, mi nemamo dilema po tom pitanju. Bejtić, fakat nemam pojma.
Nekako s proljeća

#95 Re: Dobrovoljačka ulica

Ponesi ga mami.
Nekako s proljeća

#96 Re: Dobrovoljačka ulica

Ako je tako, izvini.
LBVIEW

#97 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by LBVIEW »

Woody wrote:Haman, koliko vas je sa pitanjima :-)

Ali evo da krenemo od zadnjeg pa dokle stignem...

@PM72: 8 hepo-kockica u Velikom Parku NISU rezervisti sa Mojmila. Ovih 8 je pohvatano 2 i 3 maja 92-e, znači u pokušaju "izvlačenja" komande 2. Vojne oblasti plus oni koji nisu imali sreće sa "MacKenzie-em" i šakalom Kukanjcem. Znači živi uhvaćeni/predali se, ispitani (naravno ništa se nije doznalo), likvidirani i zapaljeni u Velikom Parku. Baš onako kako ti veliš: "Pružali otpor pa su stradali, odn. kako je koji izlazio iz kombija dizao ruke - metak u čelo" :-) :-) :-) Ukratko: Ratni zločin protiv zarobljenika (član 144 KZ SFRJ- čl. 175 KZ BiH) Uostalom, ako ti nije jasno pitaj Veselina Šljivančanina za detalje, on ima iskustva s tim još sa Ovčare u Vukovaru.

@Repetitor: Nedužni su "de jure" jer NIKADA nije dokazana njihova krivica. 3 sata ranije su učestvovali u borbenim dejstvima u kojima da su poginuli, niko ne bi bio kriv. Ali NISU poginuli. NISU bili ni nedužni ni regruti, i to NIKADA nisam ni tvrdio. NISU bili nenaoružani, i ni to nisam nikada ni tvrdio. Bili su legitimna vojna meta sve nakon 1.3.1992, a do tada su bili "regularni pripadnici državne vojske SFRJ", što opet NE ZNAČI da si 2.3.1992. mogao ušetati u bilo koju kasarnu na području SRBiH i likvidirati koga si htio i kada si htio, "legitimno". NIKO nije optuživan bezveze - dignute optužnice jesu, ali zbog nedostatka dokaza NIKO nije ni izašao pred sud i allahimanet (doduše mi smo nadizali hampu kao da su čekali izvršenje smrtne kazne :-) ) Ali JESU na licu mjesta "regulisani". NISU pronađeni ostaci do danas JOŠ UVIJEK. Eto sad znamo šta si javno rekao ;-)

@Hadzi Lojo: JNA prestaje da postoji TEK 20.5.1992, kada se preimenuje i povlači na teritoriju SR Jugoslavije (nikad ne mogu ostati ozbiljan i uvijek se nasmijem kada ovo pišem) u Vojsku Jugoslavije i kada mjenja oznake. Tako da si malo hronološki polupao lončiće. A što se tiče Slovenaca, jedino što sam ja "ugledao" bilo je povlačenje SVE mehanike i teškog naružanja na teritoriju CRO i BiH :-)

i na kraju šećer sa šlagom, @muha_sa: Barbari NISU "prešli Drinu". Nisu ni trebali, bili su cijelo vrijeme ovdje sa nama, u komšiluku, mnogi se i rodili ovdje i generacijama živjeli, možda i prije nego što su moje i tvoje dede došle u Sarajevo, a neki Boga mi bili i oženjeni sa našim sestrama, rodicama, tetkama... I NE, NISI TI ODLUČIO BRANITI NAPADNUTI TI GRAD, već si jednostavno OSTAO SA SVOJIMA (isto kao i ja), i isto kao i što je @Nedobrovoljac OTIŠAO svojima. Znači po tvome ispada da ja nisam trebao ići u Ključ 95-e, jer bi to bilo da i ja kao @Nedobrovoljac postajem petokolonaš i agresorska sluga jer napadam grad u kojem ne živim. Pa bi onda, ovakav kakav sam naopak, otišao i dublje pa počeo govoriti o Nišićima, Stupu...

Nejse, JNA je 2 i 3 maja 1992 imala NAJVEĆE gubitke u svim ratovima u kojima je učestvovala (mada ja to sve smatram jednim ratom). Evo, ja ću se ispraviti, ne morate vi: NAKON VUKOVARA. Ali moja je poenta je da je u Vukovaru omjer gubitaka bio otprilike 1:1, a u Sarajevu 10:1 (u našu korist)!!! I SVE TO zbog jednog karikaturalnog lika koji se zvao Milan Kukanjac, a koji je imao znanje i sposobnosti organizovanja vojnih vještina taman koliko i moja belgijska ovčarka Tea, duša moja, nemoj se ljutiti na mene što te poredim sa ovakvim smradom, to sam se ja samo malo naljutio :kiss:

Ja toliko, drugovi... :thumbup:
Ti tvoji barbari sto nisu presli Drinu su bili obicni petokolonasi i sluge agresora na s one strane Drine, pa da su ovdje jos od stoljeca sedmog. :izet: Koliko znam, BiH je bila clanica UN i jedina legalnavojna sila je bila njena Armija, ovi drugi su bili pobunjenici protiv legalne vlasti, teroristi i zlocinci, a nadasve "trojanski konj" Deneralstaba u Beogradu, koji je sve zlo i planirao, a to sto su oni otisli onima za koje su mislili da su nji'ovi je samo njihov problem koji ne mijenja sustinu stvari.Al' znam, medunarodne konvencije, medunarodno pravo i ostale "sitnice" su za pripadnike "nebeskog naroda" zadnja rupa na svirali, sto je opet njihov problem i ne moze nikako biti alibi za lupanje gluposti kako na ovom forumu tako i sire. :D
Sto se tice Kljuca, koliko znam isti nije u Srbiji vec u BiH, i Armija je imala legitimno pravo osloboditi isti od bande ubica i palikuca koji su taj grad "etnicki ocistili" 92-e. Cuj ti samo provale, cetnici branili Kljuc. :lol:
Btw., cetalji-Wodyjevi branitelji :D su doobro fasovali bas u Kljucui i okolici, a u Sanskom Mostu je bilo "veliko finale" kad su Arkanovce zoljama istjeravali iz zgrade Poste. :D
Last edited by LBVIEW on 31/10/2013 10:46, edited 1 time in total.
agent_zero

#98 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by agent_zero »

@lbview

Zaboravo si "trojanski konj" generalstožera u zagrebu.
fantom slobode

#99 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by fantom slobode »

Inace anonimni woddy nikako da nam adresu ostavi pa da se sretne sa petokolonasima :lol: :lol: :lol: on propusta kroz ruke samo kad ima ocitu prednost :lol: :lol: :lol: :lol: a ne znam kako se ne prijavi gdje god posto to lici na krivicno djelo - trebalo bi se to ozbiljno ispitati...izivljavanje na civilnim stanovnistvom (on to zove propustanje kroz sake), za sto ne znamo kako se zavrsilo, jer imamo samo njegove izjave (komentar na forumu tema Grbavica i Kovacici u ratu) - neka napise imena ljudi koje je propustao kroz sake, da vidimo da li su medju zivima. On je jos nevin, kako napisa, jer se jos protiv njega nije podigla optuznica i nije osudjen za djela koja je pocinio. No mislim da bi mu bilo pametno da saradjuje sa sudskim organima, pa da se sam prijavi i kaze evo me...ja sam tad i tad propustao kroz sake (?!??!!!) PETOKOLONASE (?!?!!!!), osim mene su tu bili prisutni ..... (ime i prezime ili nadimak), a zrtve su kasnije dozivjele slijedecu sudbinu. (koliko je woddy-ju poznato - a zna on sve posto ima crni notes...)ali on se brine o drugim samozapaljivim kako napisa...koji su bili u uniformi, ovi woddy-jevi nisu...(vrlo simptomaticno inace, place se za tim poginulim vojnicima stalno, a negira se masa ubijenih civila, zena i djece).

E sad zamislite sta nam jos nije rekao sta je radio sa "svojima", mozda bi ta optuznica bila puno veca...mislim da bi organi gonjenja trebali da se zainteresuju za njegov slucaj i njegove notese. Nekako mi djeluje da posjeduje informacije.
A to sto ih i lazira usput, na vec poznati klasicni nacin onako anonimno jasno je u medjuvremenu velikom dijelu forumske populacije.

Iako je u svojim lazima vrlo kontradiktoran ponekad...jer u jednom komentaru dize sposobnost neprijatelja na neslucene visine, jer mu MI branioci Bosne i Hercegovine nismo eto mogli nista (dovoljno je pogledati omjer poginulih vojnika agresora i nas branioca, pored ocite prednosti u naoruzanju imali su ogroman broj mrtvih) (ja fino napisah da su to NULE od boraca :lol: :lol: :lol: a znamo i zasto) dok u drugom komentaru place za poginulim neprijateljskim vojnicima, navodi da je JNA imala najvece gubitke u svim ratovima u kojima je ucestvovala tog 2. i 3. maja u Sarajevu. :lol: :lol: :lol: :lol:

Njihov dragi woddy nam uz to naravno podmece klasicno opravdanje cetnika da se eto islo "svojima", sto valjda znaci da tamo gdje je zivio doticni nije bio medju svojima bez obzira sto su ga okruzivali gradjani svih nacionalnosti i sa kojima je proveo vecinu svog zivota. Zato ih je trebalo ubijati i granatirati. Vrlo dobro znamo da u Sarajevu u aprilu 1992 i maju 1992, a naravno i kasnije postojali su oni koju su branili grad i drzavu od agresora (bez obzira na nacionalnost) i oni drugi, agresori, kojima je bio cilj da svi drugi osim izabranog nebeskog naroda ubiju ili rasele bilo gdje sa zauzetog teritorija.
Jedan od mogucih razloga imate u pjesmi ispod. :lol: :lol: :lol: :lol:

Mozemo primjetiti da se zali i na znanje i sposobnosti organizovanja vojnih vjestina (koji izbor rijeci :lol: :lol: :lol: ) generala Kukanjca (naziva ga sakalom i smradom) zato sto nije uspio u planu ovladavanja predsjednistvom, instaliranjem kvislinga na celo drzave i nakon toga mogucu brzu kapitulaciju nezavisne drzave Bosne i Hercegovine. Njihov dragi webby mu to ne moze oprostiti, bas kao i svi ostali iz njegovog miljea. Zato je Kukanjac i dao svojevremeno intervju, lijepo im covjek rekao, osim Otesa niste pomakli nigdje dalje, a sta ste sve izgubili nakon mene bolje da se ne prica... :lol: :lol: :lol: webby nam je ljut na Kukanjca zbog njegovih nesposobnosti :lol: :lol: :lol: :lol: bravo webby :lol: :lol: :lol: :lol: nisi mogao da se uzdrzis :lol: :lol: :lol: :lol:

P.S. kako nas samo obavjesti o pripadnicima HV-a i MUP-a RH na nasoj teritoriji...rece 145...nego de hoce li nam izbrojati koliko vojnika, tehnike je imala agresorska JNA i paravojska koja je iz BiH napadala Hrvatsku.... :lol: :lol: :lol:

U pojedinim trenutcima se cula pjesma Bosno moja...Bosna je to sve prebrodila...postigla je pobjedu...:smilesazastavomsaljiljanima: :-D :izet: :izet:
Last edited by fantom slobode on 02/10/2013 13:41, edited 1 time in total.
LBVIEW

#100 Re: Dobrovoljačka ulica

Post by LBVIEW »

agent_zero wrote:@lbview

Zaboravo si "trojanski konj" generalstožera u zagrebu.
I oni, svakako. :thumbup:
Post Reply